Urmărește-ne în Social Media

Lifestyle

Paul McCartney a dat în judecată The Beatles pentru a salva muzica trupei

În urmă cu mulți ani, când Paul McCartney era considerat răspunzător pentru faptul că a destrămat The Beatles, muzicianul salva de fapt muzica formației. Asta se întâmpla când Paul dădea în judecată The Beatles, motivele fiind detaliate într-un interviu recent.

Publicat

pe

Paul McCartney
Paul McCartney

Paul McCartney a clarificat una dintre cele mai mari "neînțelegeri" privind destrămarea trupei The Beatles. În 1970, când părăsea trupa și o dădea în judecată, nu o făcea din ranchiună, ci pentru a salva muzica formației. Întreaga poveste a fost destăinuită chiar de McCartney însuși, într-un recent interviu acordat revistei GQ.

"A trebuit să fac asta [să dau trupa în judecată], cred că lumea s-a gândit atunci că eu am fost cel care a destrămat The Beatles și nemernicul care și-a dat în judecată camarazii", s-a confesat muzicianul.

Totul a pornit de la schimbarea managerului trupei. În 1969, după moartea lui Brian Epstein, Allen Klein a preluat cârma, punând mâna pe drepturile de autor și publicare ale întregului repertoriu The Beatles. Pentru a-l împiedica să păstreze aceste drepturi, Paul McCartney a fost sfătuit să-și dea în judecată propria formație.

Paul McCartney: "Singurul mod prin care puteam salva The Beatles (...) era să dau în judecată trupa"

"Singurul mod prin care puteam salva The Beatles și Apple - și să lansez Get Back by Peter Jackson, care ne-a permis să lansăm Anthology și toate remasterizările grozave după albumele Beatles - era să dau în judecată trupa.

Dacă nu aș fi făcut asta, toate drepturile i-ar fi aparținut lui Allen Klein. Singurul mod prin care puteam să ieșim din situația asta a fost făcând ceea ce am făcut. <<O să-l dau în judecată pe Allen Klein>>, am spus atunci, dar mi s-a spus că nu pot face asta, pentru că el nu fusese parte în contract. <<Trebuie să dai în judecată trupa The Beatles>>."

Paul McCartney: "Dacă reușeam să salvez muzica asta, o făceam și pentru ei"

Deși a ezitat inițial să facă asta, Paul McCartney a explicat că dacă nu ar fi făcut-o, ar fi pierdut toate drepturile asupra repertoriului The Beatles.

"...După cum îți poți imagina, a fost oribil să fac asta și mi-a transformat viața. Consumam mult prea mult alcool și mult prea multe alte lucruri. Și a fost o nebunie, dar știam că ăsta era singurul lucru pe care puteam să fac asta, pentru că nu puteam să mă împac cu gândul că am muncit atât de mult toată viața mea și că apoi o să văd totul dispărând ca prin fum.

Și mai știam și că, dacă reușeam să salvez muzica asta, o făceam și pentru ei. Pentru că ei erau pe punctul să-i dea cu piciorul. Îl iubeau pe tipul ăsta, Klein. Iar eu le spuneam:<< E un idiot>>."

Așa au apărut o mulțime de bârfe pe tema destrămării The Beatles, e de părere Paul McCartney.

"Cred că atunci când The Beatles s-a rupt, au existat oameni care credeau că ne uram între noi. Ce realizez acum este că, tocmai pentru că eram o familie, pentru că eram un grup, ne certam. Iar familiile au dispute."

PUBLICITATE
Comentează

Lifestyle

Paul McCartney explică despărţirea Beatles şi spune cine a fost de vină

Sir Paul McCartney a acordat un interviu incendiar la început de săptămână, dezvăluind pentru BBC cine a fost de vină pentru despărţirea formaţiei The Beatles. Timp de 50 de ani publicul a crezut că vina a fost a lui Paul McCartney pentru despărţire, dar acum se pare că un alt membru al trupei a fost de fapt motivul.

Publicat

pe

Paul McCartney
Paul McCartney

Sir Paul McCartney a preluat vina asupra sa pentru destrămarea legendarului grup timp de câteva decenii. Ce e drept o dovadă puternică era comunicatul de presă asociat albumului său solo lansat în 1970. Atunci McCartney a dezvăluit că "se afla într-o pauză de la Beatles". Pe atunci Sir Paul declara că nu "vedea o perioadă de timp când Lennon-McCartney ar putea deveni un parteneriat activ de compozitori".

Într-un nou interviu acordat către BBC, Paul McCartney a recunoscut că schisma formaţiei a fost provocată de John Lennon de fapt. Iată citatul exact:

Nu eu am iniţiat despărţirea. Era Johnny al nostru. Nu sunt eu persoana care a început totul. Oh nu, nu, nu. John a intrat în cameră într-o zi şi a spus "părăsesc Beatles". Apoi a spus "e incitant, e ca un divorţ". Şi noi am tras ponoasele.

Ideea era că John îşi făcea o nouă viaţă cu Yoko şi dorea... să stea în pat o săptămână în Amsterdam în pace. Nu poţi să ai argumente contra acestui lucru. A fost poate cea mai dificilă perioadă din viaţa mea. Era trupa mea, slujba mea, viaţa mea. Doream să continui, credeam că facem o treabă bună - "Abbey Road", "Let It Be", nu e rău şi am crezut că vom continua.

În acelaşi interviu McCartney a recunoscut şi că trupa ar fi continuat să scoată muzică dacă Lennon nu ar fi renunţat. Aflăm şi că despărţirea a fost alimentată de managerul nou al grupului de atunci, Allen Klein, care declarase că are nevoie de timp să facă aranjamente legate de business. Astfel, artiştii au fost nevoiţi să se prefacă timp de câţiva luni că încă erau o trupă.

Până la urma Macca a dat în judecată restul trupei, solicitând dizolvarea relaţiei contractuale pentru a ţine drepturile asupra muzicii departe de Klein. Ringo şi George i-au mulţumit ani mai târziu pentru acest proces şi decizia inspirată. Interviul integral va putea fi ascultat pe BBC Radio 4 în cadrul seriei "This Cultural Life", transmis pe 23 octombrie. În 2021 Sir Paul a lansat alături de Beck piesa "Find My Way", după debutul lui "Slidin'" la început de an.

Citește în continuare

Trending