Urmărește-ne în Social Media

Concerte & turnee

Festivalurile și concertele mari nu pot reveni mai devreme de 1 septembrie, a indicat ministrul Culturii

Concertele mari și festivalurile nu se vor putea desfășura înainte de 1 septembrie, a precizat ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu. Se discută în prezent și despre desfășurarea concertelor mici sau de tip dive-in, decizia urmând a fi luată după ce se primește acordul epidemiologilor.

Publicat

pe

Public concert
Public concert │ FOTO: Alex Vlad Covaci / InfoMusic.ro

Pandemia de coronavirus a înghețat piața concertistică din România, evenimentele cultural-artistice aflându-se de mai bine de două luni sub semnul întrebării. După aproape două săptămâni de la încheierea stării de urgență, publicul și organizatorii de evenimente așteaptă o rezoluție din partea Guvernului.

Într-un interviu acordat pe 26 mai la Radio România Actualități, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a detaliat în ce stadiu se află discuțiile privind desfășurarea spectacolelor, concertelor și festivalurilor din vara 2020, explicând și care sunt părțile decizionale implicate în proces.

Bogdan Gheorghiu: "Voința Guvernului este ca în această vară să fie permise evenimente cu o participare de până la 500 de persoane"

"Evenimentele culturale, dacă vorbim de evenimente din arta spectacolului, în urma discuțiilor pe care le-am avut și azi cu premierul, voința guvernului este ca în această vară să fie permise evenimente cu o participare de până la 500 de persoane. Vă dau o cifră estimativă. Deocamdată nu sunt lucruri stabilite clar cu specialiștii, cu epidemiologii. Eu vă spun care este intenția noastră", a declarat Bogdan Gheorghiu.

Ministrul Culturii a explicat și care este problema concertelor de tip drive-in, evenimente care în România nu sunt încă permise (vezi amânarea concertului Delia), deși în SUA și în mai multe orașe europene au fost acceptate. Potrivit acestuia, sunt temeri legate de "cât de disciplinat va fi acest public", "dacă va sta sau nu în mașini" și despre cum se poate asigura "un circuit clar pentru deplasarea acestora la toaletă pe parcursul acestor evenimente".

Bogdan Gheorghiu: "Deocamdată nu am reușit să-i convingem pe cei de la Ministerul Sănătății pentru permiterea acestor evenimente [de tip drive-in], în această primă etapă de relaxare"

"Noi am cerut și organizatorilor niște propuneri de măsuri. La rândul nostru, am elaborat niște propuneri de măsuri, uitându-ne și la recomandările făcute la nivelul Comisiei Europene. Deocamdată nu am reușit să-i convingem pe cei de la Ministerul Sănătății pentru permiterea acestor evenimente [de tip drive-in], în această primă etapă de relaxare (...). Asta trebuie să înţeleagă toată lumea, că aceste activități pot fi reluate în baza unui ordin de ministru comun, semnat de mine și de domnul Nelu Tătaru, ministrul Sănătății."

Ce se întâmplă cu evenimentele cu public de peste 1000 de persoane: "Până la 1 septembrie nu se vor putea desfășura"

Cele mai problematice evenimente sunt spectacolele, concertele și festivalurile cu un număr mare de participanți, ce depășește pragul de 1000 de persoane. Astfel de evenimente nu se vor putea desfășura mai devreme de 1 septembrie, Bogdan Gheorghiu explicând că lipsa predictibilității îi va împiedica pe organizatori să facă modificările necesare.

"Marile evenimente au o mare dificultate, cele cu participare de peste 1000 de persoane, nu numai din cauza restricțiilor, dar și din punct de vedere organizatoric. Pentru că ei neavând o predictibilitate, nu au putut demara anumite proceduri de organizare și atunci, cu siguranță, până la 1 septembrie nu se vor putea desfășura", a declarat Bogdan Gheorghiu.

Motivul pentru care organizatorii de festivaluri și evenimente de amploare nu au primit încă o clarificare din partea Guvernului ține de modul în care se elaborează acte normative pe perioada stării de alertă. Potrivit lui Bogdan Gheorghiu, actele normative au în prezent o valabilitate de maxim o lună, neexistând cadrul legislativ pentru adoptarea unor acte normative care să se întindă din punct de vedere calendaristic până la 1 septembrie. S-a elaborat, însă, o propunere de lege care să rezolve problema organizatorilor de mari evenimente, care va fi înaintată zilele acestea către Parlament pentru aprobare.

La ora actuală, se așteaptă ca spectacolele în aer liber să fie permise de la 15 iunie. Într-un interviu acordat la Pro TV, Bogdan Gheorghiu a indicat că piesele de teatru, concertele şi proiecţiile de film ar putea fi reluate de la 1 iunie, dacă sunt organizate în aer liber şi au un număr maxim de 500 de participanți.

Comentează

Trending