Urmărește-ne în Social Media

Tehnologie

Deezer a lansat un tool AI care poate izola vocea din orice melodie

Una dintre cele mai dificile sarcini ale unui DJ sau producător este de a izola vocea dintr-o piesă, separând-o de instrumental. Dacă ai un studio la dispoziţie şi toate softurile şi hardware-ul necesar nu e chiar imposibil, doar că acum munca a fost simplificată printr-un tool pe bază de AI. Vine de la Deezer, se numeşte Spleeter şi este open source.

Publicat

pe

Deezer Spleeter tool izolare voce
Deezer Spleeter tool izolare voce │ FOTO: Deezer

O echipă de cercetare de la Deezer (serviciu de streaming muzical) a creat acest tool open source, care foloseşte machine learning. Poate despărţi o piesă în track-uri separate pentru tobe, voce, bas şi alte instrumente. Astfel devine mai uşor pentru orice producător să creeze remixuri şi să lucreze cu o voce pe un alt instrumental. Noul tool se numeşte Spleeter şi a fost pus la dispoziţie în regim open source pe Github cu câteva zile în urmă.

Softul poate împărţi o piesă în multiple track-uri şi datorită machine learning-ului o face de 100 de ori mai rapid decât alte soluţii gratuite. Ce e drept rezultatele nu sunt perfecte şi dacă ascultaţi cu atenţie mostra de mai jos, auziţi artefacte pe voce. Cu puţină curăţare a semnalului se poate ajunge totuşi la rezultate impresionante. Andy Baio, cunoscut pentru mashup-uriole sale a făcut deja câteva teste cu Spleeter. Expertul a scris într-o postare pe blog că tool-ul Deezer a depăşit deja orice alt soft gratuit care promitea separare a vocii de instrumental.

Există funcţionalităţi similare şi în aplicaţia Audacity totuşi, dar nu atât de eficiente. O altă soluţie este un plugin din aplicaţia iZotope RX 7, numit Music Balance. Acela este folosit de profesionişti şi costă 399 de dolari. Trebuie privită şi latura drepturilor de autor acum, pentru că am putea vedea voci celebre extrase din piese şi puse pe remixuri care să se viralizeze rapid. Singurul lucru care opreşte popularizarea softului este lipsa unei interfeţe pentru Spleeter. Totul se face din linii de cod deocamdată.

La bază Spleeter rămâne un library de separare audio, realizat pe bază de Python şi platforma de machine learning TensorFlow. Deezer afirmă că ar fi pregătit softul prin machine learning cu 20.000 de piese cu track vocal izolat din genuri variate. Astfel, AI-ul a învăţat cum să facă o izolare cât mai bună a vocii. E doar o chestiune de timp până ce această soluţie va primi o interfaţă grafică pentru utilizatorul de rând şi va deveni aur curat pentru sesiuni de karaoke, dar şi un coşmar pentru cei care încalcă copyright-uri.

Trending