Urmărește-ne în Social Media

Tehnologie

The Beatles va lansa o melodie finală cu John Lennon, refăcută cu ajutorul AI-ului

Oricât de ciudat ar suna, The Beatles a finalizat o înregistrare cu John Lennon, la ani buni de la dispariţia sa. Totul s-a petrecut prin intermediul AI-ului, care a izolat vocea lui Lennon pe o înregistrare demo.

Publicat

pe

Paul McCartney a contribuit la acest proiect, la care s-a tot lucrat în ultimii ani, doar că tehnologia abia acum e la nivelul dorit. Aflăm şi că piesa se va lansa în acest an, aşa cum Sir Paul a declarat în cadrul programului Today de pe BBC Radio 4. Ar urma să fie ultima înregistrare Beatles în formula completă.

Din trupă au rămas doar doi membri în viaţă, Paul McCartney şi Ringo Starr. Nu vă imaginaţi că AI în cazul de faţă înseamnă ChatGPT generând o voce ca a lui John Lennon, ci mai degrabă de utilizarea materialului sursă dintr-o înregistrare pe care Lennon o făcuse înainte de moartea sa în 1980. Vocea lui John a fost izolată şi purificată, aşa încât mixajul final al piesei s-a făcut mai uşor.

McCartney şi-a dat seama de potenţialul tehnologiei când vine vorba de piese noi, după ce a văzut că Peter Jackson a readus la viaţă materiale Beatles pentru a crea pelicula "Get Back", documentarul despre realizarea albumului "Let It Be". Vocea lui John a fost extrasă dintr-o casetă veche, pe care era redată distorsionat şi zgomotos, alături de un pian.

Scriitorul Keith Badman a publicat într-o carte despre Beatles un pasaj care amintea că în 1994 văduva lui Lennon, Yoko Ono i-a dat lui McCartney câteva dintre înregistrările sale demo de acasă. Printre ele se numără şi "Now and Then", piesa refăcută acum de AI, la care foştii colegi din Beatles renunţaseră din cauza calității slabe a înregistrării. O versiune parţial restaurată a noii melodii a apărut pe Internet în 2009, după ce cineva a furat-o din apartamentul lui Lennon cu ani în urmă. Încă nu era totuşi la calitate maximă.

În acelaşi interviu recent McCartney s-a declarat îngrijorat totuși că AI-ul va putea să facă şi lucruri neplăcute, precum înlocuirea vocii unui solist cu cea a altei persoane.

Comentează

Muzică și film

O serie de patru documentare The Beatles va fi lansată în 2027

Ce este mai interesant decât un documentar despre The Beatles? Patru documentare despre legendara trupă. Regizorul Sam Mendes pregătește patru filme, fiecare concentrându-se pe câte un membru al formației. Găsești în articol mai multe detalii.

Publicat

pe

Videoclip The Beatles - Now And Then
Videoclip The Beatles - Now And Then │ FOTO: captură YouTube

O serie de filme documentare despre The Beatles este în prezent în lucru sub regia lui Sam Mendes. Proiectul a primit o aprobare oficială. Cele patru filme vor spune povești interconectate, câte una din punctul de vedere al fiecărui membru al trupei. Sony Pictures a achiziționat drepturile asupra filmelor și intenționează să le lanseze pe toate în 2027.

Sam Mendes va produce filmele împreună cu Pippa Harris de la Neal Street Productions, Julie Pastor de la Neal Street și Jeff Jones, care este CEO al companiei The Beatles Apple Corps Ltd. Acesta din urmă a declarat:

"Apple Corps este încântat să colaboreze cu Sam, Pippa și Julie pentru a explora povestea unică a fiecărui membru Beatles și pentru a le aduce împreună într-un mod captivant și inovator. Sprijinul adus de Sony Pictures, susținând scopul și viziunea creativă a proiectului încă de la început, a fost de neprețuit pentru noi toți."

Multe aspecte rămân de rezolvat, inclusiv distribuția, dar și scenariștii. Documentarul în patru părți al lui Mendes este doar cel mai recent proiect care prezintă istoria The Beatles. În 2021, Peter Jackson a lansat în premieră "The Beatles: Get Back", un documentar de opt ore axat pe realizarea albumului "Let It Be".

Recentele lansări din industria cinematografică arată că documentare muzicale câștigă din ce în ce mai mult teren, dar și o apreciere reală din partea publicului. De exemplu, "Bob Marley: One Love" s-a bucurat de succes, ca să nu mai vorbim de "Taylor Swift: The Eras Tour", care a obținut la box office-ul global 261 de milioane de dolari. În plus, alte proiecte din această categorie fie așteaptă să primească undă verde, fie sunt deja în lucru. Menționăm aici un documentar despre Bee Gees, regizat de Ridley Scott, și un film biografic despre Michael Jackson, realizat de Antoine Fuqua pentru Lionsgate.

Citește în continuare

Trending