Cele mai așteptate concerte în România și recomandăriCele mai importante concerte în Romania în 2020 Bryan AdamsCel mai mare concert de la debutul pandemiei în Germania are loc în septembrie Eurovision ajunge în America, într-un format similar - TRAILER VIDEO Ian Gillan, solistul Deep Purple în concert la Cluj-Napoca pe 10 decembrie 2019"Smoke on the Water" în 2020, prin ochii lui Ian Gillan (Deep Purple) Paul McCartneyPaul McCartney a dat în judecată The Beatles pentru a salva muzica trupei Elissa, cântăreață libaneză a cărei casă a fost distrusă de explozia din BeirutExplozia din Beirut declanșează reacții puternice printre artiști: "Nu-mi pot stăpâni furia" Neil Young live în Ziggodome Amsterdam, 2019Neil Young îl dă în judecată pe Donald Trump

Spotify cere milioane de dolari înapoi de la publisherii plătiți prea mult în 2018

Spotify pretinde că și-a plătit publisherii prea mult în 2018, iar acum compania cere să fie despăgubită. Totul a pornit de la o nouă regulă introdusă de Copyright Royalty Board (CRB), potrivit căreia artiștii ar trebui plătiți cu 44% mai mult de către platformele de streaming.
Spotify

Spotify

Compania Spotify este implicată într-o acțiune în justiție împotriva unei hotărâri recente a Consiliului Autorităților privind Drepturile de Autor (CRB). Reglementarea care cere platformelor de streaming creșterea cu 44% a veniturile datorate artiștilor din drepturile de autor nu a fost acceptată de Spotify (și nici de Amazon, Google și Pandora), contestarea în justiție atrăgând critici din partea Asociației Naționale a Publisherilor din Muzică (NMPA).

"Potrivit noilor reglementări CRB, în 2018 am plătit în plus majoritatea publisherilor"

În timp ce apelul împotriva creșterii de 44% continuă, Spotify încearcă acum să folosească noile reguli în avantajul companiei, susținând că cifrele CRB dezvăluie faptul că și-au plătit publisherii mai mult decât ar fi trebuit. Spotify cere astfel o rambursare, care se va ridica la milioane de dolari.

"Potrivit noilor reglementări CRB, în 2018 am plătit în plus majoritatea publisherilor. În timp ce recursul la decizia CRB este în așteptare, ratele stabilite de CRB sunt legea actuală și le vom respecta - nu numai pentru anul 2018, ci și pentru viitorii ani, în care suma plătită publisherilor va crește semnificativ.

În loc să colectăm imediat plățile excedentare de la 2018, ne-am propus să extindem perioada de recuperare până la sfârșitul anului 2019 pentru a minimiza impactul ajustării asupra companiilor de publishing", a declarat un purtător de cuvânt al Spotify.

CEO-ul NMPA, David Israelite, consideră că ceea ce face Spotify este "un act de ipocrizie", compania încercând să beneficieze de efectele unei reguli pe care o contestă. De asemenea, într-o altă declarație, Israelite susținea că marile platforme de streaming ce au contestat în justiție hotărârea CRB (Spotify, Amazon) au comportament de bullies, pentru că "nu respectă și nu apreciază songwriterii care le fac business-ul posibil".

Platforma de streaming Spotify s-a lansat în anul 2008, din martie 2018 serviciul devenind disponibil și în România. La nivel internațional îi are drept competitori pe Google Play Music, Deezer, Zonga, Apple Music, Tidal şi Pandora.

Raluca Chirilă este Editor la InfoMusic.ro.
Citește și alte articole ale autorului.
CLOSE
CLOSE
Citește articolul precedent:
Bucharest Jazz Festival 2019 are loc la începutul lunii iulie

Bucharest Jazz Festival revine între 1 și 7 iulie la București cu șapte zile de festival, concerte live în Piața...

Închide