Urmărește-ne în Social Media

Industria muzicala

Mircea Baniciu nu mai poate cânta piesele Phoenix semnate de Nicu Covaci

Procesul dintre Mircea Baniciu și Nicu Covaci s-a încheiat. Fostul vocalist al trupei Phoenix a primit interdicție judecătorească de a mai interpreta piesele semnate de Nicu Covaci. După această decizie, reacția lui Baniciu nu a întârziat să apară. "Noi nu am pierdut nimic, publicul a pierdut cel mai mult", a declarat acesta pe pagina sa de Facebook. Covaci i-a cerut public să retragă acuzele de pe Facebook. Înainte de aflarea verdictului în acest proces, Covaci anunța în presă că se va duce până în pânzele albe pentru muzica sa: "Nimeni nu vine după 50 de ani să spună că e a lui! Nimeni! M-a costat prea mult."

Publicat

pe

Mircea Baniciu / Nicu Covaci

Procesul în care Nicu Covaci cerea daune materiale și morale foștilor colegi de formație Mircea Baniciu, Iosef Kappl și Mani Neumann în baza legii drepturilor de autor s-a încheiat. Conform deciziei judecătorești a Tribunalului București, foștii membri Phoenix nu vor mai putea interpreta în concerte piesele semnate de Nicu Covaci. Baniciu nu va plăti, însă, cei 350.000 de euro ceruți în proces de către Covaci, și nici Kappl și Neumann cei 10.000 de euro (fiecare) încadrați la daune materiale.

La puțin timp de la anunțarea sentinței, Mircea Baniciu a publicat pe pagina de Facebook o scrisoare deschisă, adresată publicului, în care prezintă decizia judecătorească și perspectiva sa asupra celor întâmplate.

"Noi nu am pierdut nimic, publicul a pierdut cel mai mult

(...) Am fost dat în judecată de Nicu Covaci pentru că în ultimii 20 de ani am cântat piese din repertoriul Phoenix (semnate de Nicu Covaci) fără a avea acordul său, și pentru acest motiv mi s-au cerut daune materiale și morale în valoare de 350.000 de euro, iar colegilor mei Josef Kappl si Mani Neumann câte 10.000 de euro. Sentința judecatorilor a fost aceea că nu avem nimic de plătit acestui om, care oricum în această perioadă a încasat drepturi de autor de zeci de mii de euro, ca urmare a interpretărilor noastre.

Totuși, la cererea lui Nicu Covaci, judecătorii au acceptat ideea că nu avem voie să interpretam pe viitor anumite piese din repertoriul Phoenix. Aș dori să spun că atât în formula Mircea Baniciu & Band, cât și în trupa Pasărea Rock, majoritatea pieselor interpretate sunt compuse de mine și respectiv Ioji Kappl. La cererea publicului am intrepretat la fiecare concert 2-3 piese de pe albumele "Cei ce ne-au dat nume" și "Mugur de fluier", piese la care am contribuit atât la interpretare, cât și la compoziție în anii'70. Din păcate pentru noi, ele au fost semnate de Nicu Covaci la acea vreme, acesta comițând atunci și de nenumărate ori ulterior, falsuri în acte. Deși demonstrate, aceste lucruri nu mai au valoare astăzi. Nicu Covaci și-a arogat de foarte multe ori drepturi care nu i-au aparținut niciodată. Acesta este motivul pentru care, de la Revoluție încoace trupa Phoenix nu a avut continuitate, nu a mai creat nimic memorabil și și-a schimbat de numărate ori membrii.

Consider că această decizie este profund imorală, dar adevarul nu-l poate schimba nimeni. Piesele apărute în perioada 71-75 au fost compuse în cea mai mare parte împreună, în sala de repetiții în care erau prezenți câțiva oameni (membrii trupei, textierii, sunetiștii formației).

În ce mă privește, am la rândul meu peste 100 de piese compuse pentru albumele proprii, piese care au devenit hituri îndrăgite de public ulterior perioadei Phoenix. Rămas fără colegii de trupa, Nicu Covaci a compus niște piese banale, despre care majoritatea dintre dumneavoastra nu au auzit și nici nu vor auzi vreodată.

Acestea fiind spuse, consider că cel mai mult a pierdut publicul românesc, căruia i s-a luat dreptul de a asculta o muzică ajunsă legendă, în interpretarea ei originală.

Probabil că vă veți bucura de acum înainte de superba voce și chitară a lui Nicu Covaci, dacă va mai avea vreun public care să-i facă onoarea de a participa la concerte." - Mircea Baniciu

Din perspectiva lui Nicu Covaci, problema se pune diferit. Înainte ca judecătorii să se pronunțe în acest proces, Covaci exemplifica motivele pentru care i-a dat în judecată pe foștii colegi.

"Eu am o vorbă: poți obține orice în viață, dacă ești dispus să plătești prețul.Aici se blochează cei mai mulți, când își dau seama că e scump. Eu am plătit prețuri gigantice! Oamenii mă admira, vai, cate am realizat, mă opresc pe stradă să mă felicite sau să îmi strângă mâna, dar ce am plătit, și ce am pierdut pentru ca Phoenix să reziste, nu mă întreabă nimeni. Și rar mă plâng...

Prin formația Phoenix au trecut 40 de oameni... le doresc să cânte, să își facă trupe, să le meargă bine, pentru că toți au fost muzicieni de excepție ! Ioji? Ioji a fost unul din cei mai buni pe care i-am avut ! E normal să facă muzică. Să cânte și împreună, dacă vor ! Dar nu piesele mele !

Cele mai dure prețuri care mi s-au impus au fost tocmai pentru muzica pe care am făcut-o! Erau vremuri în care piesele mele au sfidat totul și... nici "ăia" nu erau proști... Când i-am scos pe băieți (nota:fuga în occident, în 1977) , toți cei care aveau sarcina să raporteze orice mișcare de-a noastră au luat o palmă îngrozitoare! Nici nu vreau să mă gândesc ce au pățit! Am reușit ceea ce ei prezentau ca imposibil, le-am râs în față.

Cand au omorât-o pe maică-mea, după 90, când au băgat cuțitul în ea de 30 de ori apoi i-au dat foc de vie, mi-a zis căpitanul de poliție: Covaci, asta e răzbunare! Tu ești vizat! Deci pentru ce le-am făcut, pentru sfidare. Pentru că le-am scos de sub nas toată formația... inclusiv pe unii care acum mă înjură.... Mă rog, ce s-a întâmplat după aceea nu mai contează." - Nicu Covaci

Totodată, Nicu Covaci i-a transmis lui Mircea Baniciu o scrisoare publică, cerându-i să retragă mesajul de pe Facebook:

Stimate domn,

In urma solutiei pronuntate astazi de Tribunalul Bucuresti in dosarul in care ati fost parte, reactia care a aparut din partea dvs. pe pagina retelei de socializare, pagina care va apartine si este oficiala Mircea Baniciu, este una halucinanta. Citam:

"Am intrepretat la fiecare concert 2-3 piese de pe albumele "Cei ce ne-au dat nume" si "Mugur de fluier", piese la care am contribuit atat la interpretare, cat si la compozitie in anii'70. Din pacate pentru noi, ele au fost semnate de Nicu Covaci la acea vreme, acesta comitand atunci si de nenumarate ori ulterior, falsuri in acte. Desi demonstrate, aceste lucruri nu mai au valoare astazi. "

Va somam cu tot respectul sa retrageti in mod public aceasta acuzatie extrem de grava pe care ati formulat-o la adresa liderului formatiei Phoenix, Nicu Covaci.
Ne punem, retoric, multe intrebari care vor ramane fara raspuns cu privire la sustinerile domniei voastre, insa le vom pastra pentru o eventuala judecata in apel, daca va fi cazul.

Insa asa cum exista lucruri permise, exista si lucruri care nu pot fi tolerate, iar o asemenea acuzatie face parte din a doua categorie. Mai ales cand nu exista absolut nici o dovada si nici macar o suspiciune plauzibila in acest sens!
Mana lunga a justitiei nu se intinde numai peste proprietatea intelectuala, ci si peste onoarea, reputatia si demnitatea persoanei, motiv pentru care va solicitam insistent retragerea cuvintelor publicate - care, speram noi (si preferam sa credem) ca fac parte dintr-o declaratie scapata de sub control in emotiile evenimentelor de astazi.

Decizia Tribunalului București poate fi atacată cu apel în 30 zile de la comunicare.

[poll id="27"]

Concerte & turnee

Ei sunt invitații speciali care urcă pe scena concertului "Sufrageria Irinei"

Pe 13 martie, Sala Palatului va vibra sub acordurile magice ale concertului Sufrageria Irinei. Irina Rimes va fi înconjurată de o pleiadă de invitați speciali, cu piese deja cunoscute, dar și cu muzică nouă.

Publicat

pe

"Sufrageria Irinei" la Sala Palatului
"Sufrageria Irinei" la Sala Palatului │ FOTO: Artwork de Alina Cotișel

Printre invitați se numără câțiva dintre cei mai iubiți și talentați artiști din România: Andra, cu farmecul său inconfundabil și hituri care au cucerit inimile publicului, Tudor Chirilă, cu versurile sale ce ating corzile sensibile ale sufletului, Damian Drăghici, maestrul muzicii lăutărești și nu numai, legendarul Mircea Baniciu, Dora Gaitanovici și Vlad Musta, proaspete talente ale industriei muzicale. Mai mult decât atât, Irina a promis și un invitat foarte special, dar care va rămâne surpriză.

Alături de Irina, vor urca pe scenă: Andrei Comaroni - chitară, Cristi Comaroni - chitară, Bubu Cernea - tobe, Radu Taca - bass, Tudor Amarandei - clape, Șerban Ilicevici - sunet.

Se anunță o seară în care muzica va uni suflete și va crea amintiri de neuitat. Cu siguranță, acești artiști talentați vor aduce o energie aparte și vor completa atmosfera deja incendiară creată de Irina Rimes. Este un eveniment pe care fanii muzicii românești nu îl vor uita prea curând și care promite să fie o adevărată petrecere muzicală.

Irina Rimes este unul dintre artiştii emblematici ai industriei muzicale actuale din România, care şi-a pus amprenta asupra publicului, topurilor radio şi TV prin stilul unic de interpretare, piese statement, peste 340 de show-uri live intense şi pline de emoţie și peste 450 de milioane de vizualizări pe YouTube.

Citește în continuare

Lifestyle

A murit fondatorul Phoenix, Moni Bordeianu; Muzicianul avea 75 de ani

Pe 6 februarie 2024 am pierdut o legendă a muzicii rock şi folk româneşti, pe Moni Bordeianu. Acesta a fost unul dintre fondatorii trupei Phoenix şi a încetat din viaţă la vârsta de 75 de ani. Ce mesaj a transmis Nicu Covaci aflaţi în articol.

Publicat

pe

Moni Bordeianu si Nicu Covaci
Moni Bordeianu si Nicu Covaci │ FOTO: Nicu Covaci www.facebook.com

Pe numele său complet Florin Bordeianu, artistul s-a născut la Dudeştii Noi, Timiş pe 26 februarie 1948. A fost muzician, cântăreţ, compozitor şi textier. S-a remarcat în anii 1960, ca solist vocal al formaţiei Phoenix. A abordat şi genul de muzică beat, provenit din occident şi inspirat de The Shadows, The Beatles sau The Rolling Stones.

Grupul Sfinţii din Timişoara aducea aceste influenţe la noi, iar trupa şi-a schimbat numele apoi în Phoenix. Moni Bordeianu a fost acolo de la început, din 1962. A cântat la tobe o scurtă perioadă, devenind apoi solist principal al grupului. A păstrat acest rol până în 1970, când a emigrat în Statele Unite ale Americii.

Apariţiile sale scenice aminteau de cele ale lui Mick Jagger, care i-a şi fost inspiraţie muzicianului. Florin Bordeianu şi Nicu Covaci sunt compozitorii tuturor pieselor originale din priii ani ai Phoenix, "perioada beat". Bordeianu avea să revină în Phoenix în 1977, în Germania de Vest, atunci când Nicu Covaci era singurul component rămas din anii '60.

A cântat cu Phoenix până în 1978, an în care grupul se destrăma. După 1990 au mai fost colaborări sporadice cu Phoenix, iar în 1998 se lansa albumul "Vremuri, anii 60", cu vechi piese Phoenix înregistrate cu Moni la voce.

În 2008 apărea albumul "Back to the Future...", cu înregistrări noi, atribuite lui Phoenix & Mony Bordeianu.

Nicu Covaci a transmis următorul mesaj emoţionant la aflarea morţii colegului său:

A plecat să deschidă alt drum cel care l-a deschis pe primul... Îţi mulţumim, Moni, pentru că ceea ce avem acum tu ai început!
Pe un munte, într-o ţară
foarte-ndepartata
stă un om cu ochii-nchisi
şi spune ce ne-aşteaptă.
Lumea nu-l asculta
îl crede un nebun
căci vorbele lui sunt
ca nişte lovituri de tun.
El stă singur şi liniştit
Dar în ochii lui închişi
Vede al lumii asfinţit
Nebunul cu ochii lui închişi.
Zilele trec una după alta
sus pe munte
şi vocea lui se aude clar,
spunând foarte multe.
Lumea cea întreagă
nu se-opreşte să-l asculte
îl vede un nebun ce-ndruga
multe vorbe-absurde!

Pe 16 octombrie 2022 trupa Phoenix s-a reunit la premiera de filmului documentar "Phoenix - Povestea", la Sala Palatului, cu participarea lui Mony Bordeianu, Nicu Covaci, Mircea Baniciu, Costin Petrescu, Ovidiu Lipan Ţăndărică, Mani Neumann, Valeriu Sepi.

Citește în continuare

Emisiuni radio-tv

Liviu Vârciu, Andrei Ștefănescu și Nea Mărin sunt gazdele Revelionului de la Antena 1

În noaptea dintre ani, de la ora 20:00, la Antena 1, Liviu Vârciu și Andrei Ștefănescu se întrec cu Nea Mărin în cel mai tare program de Revelion. Zeci de vedete li se vor alătura celor două echipe conduse de Nea Mărin şi de Liviu şi Andrei şi împreună îi vor invita pe telespectatorii să decidă câştigătorul. Găsești în articol mai multe detalii.

Publicat

pe

Liviu Vârciu, Andrei Ștefănescu și Nea Mărin
Liviu Vârciu, Andrei Ștefănescu și Nea Mărin │ FOTO: Antena 1

Numere de dans, momente umoristice, cei mai renumiți artiști din toate generațiile și din cele mai diverse genuri muzicale, pe toate şi mai mult de-atât le va avea "Revelionul cel neBUN". Voia bună şi distracţia vor fi şi ele la înălţime, într-o noapte în care petrecerea este pentru toate gusturile. Şi cum întrecere fără obstacole nu putea exista, cei trei îi au alături de ei şi pe poznaşii serii, Rikito Watanabe şi Sonny Medini, care se vor asigura că întrecerea nu va fi deloc una simplă.

Loredana, Delia, Connect-R, Andreea Bălan, Andreea Antonescu, Mircea Baniciu, Ana Baniciu, Puya, Adriana Trandafir, Romică Țociu, Paula Chirilă, Azur, Cătălin Crişan, A.S.I.A., Andreea Bănică, Gelu Voicu, Voltaj, Tudor Ionescu, Olguţa Berbec şi Remus Novac, Angelica Flutur, Pepe, Ruby, SHIFT, Jean de la Craiova, Giulia Anghelescu, Cleopatra Stratan şi Edward Sanda, Vali Vijelie, Tzancă Uraganu’, YNY Sebi şi Bogdan DLP, Georgiana Lobonţ, Taraful de Caliu, baletul COBO, coordonat de Cocuța și Bogdan Boantă, se numără printre invitații serii.

Ei vor intra în scenă reprezentând fie echipa lui Liviu și Andrei, fie echipa lui Nea Mărin. Din care tabără a distracției fac parte artiștii, ce aduce fiecare pe scena pe care întâmpină Noul An și ce alte surprize au mai pregătit cei trei amfitrioni telespectatorii vor descoperi la Revelionul cel neBUN, pe 31 decembrie, la Antena 1, de la ora 20:00, când cea mai tare petrecere îi va purta spre 2024!

Citește în continuare

Trending