Urmărește-ne în Social Media

Industria muzicala

Mircea Baniciu nu mai poate cânta piesele Phoenix semnate de Nicu Covaci

Procesul dintre Mircea Baniciu și Nicu Covaci s-a încheiat. Fostul vocalist al trupei Phoenix a primit interdicție judecătorească de a mai interpreta piesele semnate de Nicu Covaci. După această decizie, reacția lui Baniciu nu a întârziat să apară. "Noi nu am pierdut nimic, publicul a pierdut cel mai mult", a declarat acesta pe pagina sa de Facebook. Covaci i-a cerut public să retragă acuzele de pe Facebook. Înainte de aflarea verdictului în acest proces, Covaci anunța în presă că se va duce până în pânzele albe pentru muzica sa: "Nimeni nu vine după 50 de ani să spună că e a lui! Nimeni! M-a costat prea mult."

Publicat

pe

Mircea Baniciu / Nicu Covaci

Procesul în care Nicu Covaci cerea daune materiale și morale foștilor colegi de formație Mircea Baniciu, Iosef Kappl și Mani Neumann în baza legii drepturilor de autor s-a încheiat. Conform deciziei judecătorești a Tribunalului București, foștii membri Phoenix nu vor mai putea interpreta în concerte piesele semnate de Nicu Covaci. Baniciu nu va plăti, însă, cei 350.000 de euro ceruți în proces de către Covaci, și nici Kappl și Neumann cei 10.000 de euro (fiecare) încadrați la daune materiale.

La puțin timp de la anunțarea sentinței, Mircea Baniciu a publicat pe pagina de Facebook o scrisoare deschisă, adresată publicului, în care prezintă decizia judecătorească și perspectiva sa asupra celor întâmplate.

"Noi nu am pierdut nimic, publicul a pierdut cel mai mult

(...) Am fost dat în judecată de Nicu Covaci pentru că în ultimii 20 de ani am cântat piese din repertoriul Phoenix (semnate de Nicu Covaci) fără a avea acordul său, și pentru acest motiv mi s-au cerut daune materiale și morale în valoare de 350.000 de euro, iar colegilor mei Josef Kappl si Mani Neumann câte 10.000 de euro. Sentința judecatorilor a fost aceea că nu avem nimic de plătit acestui om, care oricum în această perioadă a încasat drepturi de autor de zeci de mii de euro, ca urmare a interpretărilor noastre.

Totuși, la cererea lui Nicu Covaci, judecătorii au acceptat ideea că nu avem voie să interpretam pe viitor anumite piese din repertoriul Phoenix. Aș dori să spun că atât în formula Mircea Baniciu & Band, cât și în trupa Pasărea Rock, majoritatea pieselor interpretate sunt compuse de mine și respectiv Ioji Kappl. La cererea publicului am intrepretat la fiecare concert 2-3 piese de pe albumele "Cei ce ne-au dat nume" și "Mugur de fluier", piese la care am contribuit atât la interpretare, cât și la compoziție în anii'70. Din păcate pentru noi, ele au fost semnate de Nicu Covaci la acea vreme, acesta comițând atunci și de nenumărate ori ulterior, falsuri în acte. Deși demonstrate, aceste lucruri nu mai au valoare astăzi. Nicu Covaci și-a arogat de foarte multe ori drepturi care nu i-au aparținut niciodată. Acesta este motivul pentru care, de la Revoluție încoace trupa Phoenix nu a avut continuitate, nu a mai creat nimic memorabil și și-a schimbat de numărate ori membrii.

Consider că această decizie este profund imorală, dar adevarul nu-l poate schimba nimeni. Piesele apărute în perioada 71-75 au fost compuse în cea mai mare parte împreună, în sala de repetiții în care erau prezenți câțiva oameni (membrii trupei, textierii, sunetiștii formației).

În ce mă privește, am la rândul meu peste 100 de piese compuse pentru albumele proprii, piese care au devenit hituri îndrăgite de public ulterior perioadei Phoenix. Rămas fără colegii de trupa, Nicu Covaci a compus niște piese banale, despre care majoritatea dintre dumneavoastra nu au auzit și nici nu vor auzi vreodată.

Acestea fiind spuse, consider că cel mai mult a pierdut publicul românesc, căruia i s-a luat dreptul de a asculta o muzică ajunsă legendă, în interpretarea ei originală.

Probabil că vă veți bucura de acum înainte de superba voce și chitară a lui Nicu Covaci, dacă va mai avea vreun public care să-i facă onoarea de a participa la concerte." - Mircea Baniciu

Din perspectiva lui Nicu Covaci, problema se pune diferit. Înainte ca judecătorii să se pronunțe în acest proces, Covaci exemplifica motivele pentru care i-a dat în judecată pe foștii colegi.

"Eu am o vorbă: poți obține orice în viață, dacă ești dispus să plătești prețul.Aici se blochează cei mai mulți, când își dau seama că e scump. Eu am plătit prețuri gigantice! Oamenii mă admira, vai, cate am realizat, mă opresc pe stradă să mă felicite sau să îmi strângă mâna, dar ce am plătit, și ce am pierdut pentru ca Phoenix să reziste, nu mă întreabă nimeni. Și rar mă plâng...

Prin formația Phoenix au trecut 40 de oameni... le doresc să cânte, să își facă trupe, să le meargă bine, pentru că toți au fost muzicieni de excepție ! Ioji? Ioji a fost unul din cei mai buni pe care i-am avut ! E normal să facă muzică. Să cânte și împreună, dacă vor ! Dar nu piesele mele !

Cele mai dure prețuri care mi s-au impus au fost tocmai pentru muzica pe care am făcut-o! Erau vremuri în care piesele mele au sfidat totul și... nici "ăia" nu erau proști... Când i-am scos pe băieți (nota:fuga în occident, în 1977) , toți cei care aveau sarcina să raporteze orice mișcare de-a noastră au luat o palmă îngrozitoare! Nici nu vreau să mă gândesc ce au pățit! Am reușit ceea ce ei prezentau ca imposibil, le-am râs în față.

Cand au omorât-o pe maică-mea, după 90, când au băgat cuțitul în ea de 30 de ori apoi i-au dat foc de vie, mi-a zis căpitanul de poliție: Covaci, asta e răzbunare! Tu ești vizat! Deci pentru ce le-am făcut, pentru sfidare. Pentru că le-am scos de sub nas toată formația... inclusiv pe unii care acum mă înjură.... Mă rog, ce s-a întâmplat după aceea nu mai contează." - Nicu Covaci

Totodată, Nicu Covaci i-a transmis lui Mircea Baniciu o scrisoare publică, cerându-i să retragă mesajul de pe Facebook:

Stimate domn,

In urma solutiei pronuntate astazi de Tribunalul Bucuresti in dosarul in care ati fost parte, reactia care a aparut din partea dvs. pe pagina retelei de socializare, pagina care va apartine si este oficiala Mircea Baniciu, este una halucinanta. Citam:

"Am intrepretat la fiecare concert 2-3 piese de pe albumele "Cei ce ne-au dat nume" si "Mugur de fluier", piese la care am contribuit atat la interpretare, cat si la compozitie in anii'70. Din pacate pentru noi, ele au fost semnate de Nicu Covaci la acea vreme, acesta comitand atunci si de nenumarate ori ulterior, falsuri in acte. Desi demonstrate, aceste lucruri nu mai au valoare astazi. "

Va somam cu tot respectul sa retrageti in mod public aceasta acuzatie extrem de grava pe care ati formulat-o la adresa liderului formatiei Phoenix, Nicu Covaci.
Ne punem, retoric, multe intrebari care vor ramane fara raspuns cu privire la sustinerile domniei voastre, insa le vom pastra pentru o eventuala judecata in apel, daca va fi cazul.

Insa asa cum exista lucruri permise, exista si lucruri care nu pot fi tolerate, iar o asemenea acuzatie face parte din a doua categorie. Mai ales cand nu exista absolut nici o dovada si nici macar o suspiciune plauzibila in acest sens!
Mana lunga a justitiei nu se intinde numai peste proprietatea intelectuala, ci si peste onoarea, reputatia si demnitatea persoanei, motiv pentru care va solicitam insistent retragerea cuvintelor publicate - care, speram noi (si preferam sa credem) ca fac parte dintr-o declaratie scapata de sub control in emotiile evenimentelor de astazi.

Decizia Tribunalului București poate fi atacată cu apel în 30 zile de la comunicare.

[poll id="27"]

PUBLICITATE
Comentează

Concerte & turnee

Phoenix concertează în iunie în Quantic Club

Concertul trupei Phoenix, reprogramat inițial pe 22 aprilie în Quantic Club, a fost mutat în luna iunie. Evenimentul se va desfășura în aceeași locație.

Publicat

pe

Nicu Covaci alături de Trooper la Stelele Rockului Romanesc 2 pe 16 aprilie 2016 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Concertul Phoenix, ce ar fi trebuit să aibă loc pe 22 aprilie în Club Quantic din București a trebuit să fie amânat din cauza restricțiilor impuse de autorități. Noua dată anunțată pentru susținerea concertului, în aceeași locație, este 30 iunie 2021. Protejarea fanilor, dar și respectarea legilor este o prioritate pentru organizatori și formație, fapt pentru care s-a decis amânarea evenimentului până în momentul în care autoritățile vor permite reluarea în condiții de siguranță a concertelor.

Prețuri bilete la concertul Phoenix din Quantic Club:

  • Biletele la preț de Earlybird și Presale sunt sold out. Publicul poate cumpăra în continuare bilete la prețul de 70 de lei. În ziua concertului, biletele se vor vinde la prețul de 80 de lei.

Nicu Covaci are o carieră excepțională de mai bine de o jumătate de secol. Noua trupă Phoenix reprezintă un capitol unic în rockul românesc, iar turneul național, la cererea publicului, continuă în mai multe orase. Concertele din cadrul acestui turneu merg pe aceeași linie - "Fie să Renască!" , un nume care are un aer războinic.

Nicu Covaci: "Phoenix și-a câștigat pe deplin drept numele care i-a intuit încă de pe atunci destinul, și renaște cu fiecare pas spre viitor"

Phoenix a hrănit spiritual generaţii de români, a lansat mari muzicieni şi piese nemuritoare Noii membrii ai formaţiei au abordat numeroase subgenuri ale rock-ului, traseul stilistic al formaţiei pornind de la muzică beat, rock psihedelic, hard rock și ajungând la etno – rock. Piese precum "Vremuri", "Fată Verde", "Negru Vodă ", "Strunga", "Canarul", "Mugur de fluier", "Mica ţiganiadă" și "Nunta" sunt capodopere care încă scriu istoria Phoenix.

"Mesajul turneului este credința în continuitate: Phoenix și-a câștigat pe deplin drept numele care i-a intuit încă de pe atunci destinul, și renaște cu fiecare pas spre viitor. Visul meu? Să stau într-o zi în sală, să aplaud o tânără formație Phoenix… "Fata verde", "Mugur de fluier", precum și altele pe care le vom anunța curând, în viitoarele concerte, au fost nu doar muzică, ci și simboluri. Ele continuă să existe și să fie puse în valoare de o generație tânără, străină de vremurile noastre, de credințele sau spaimele noastre. I-am ales pe cei mai buni dintre cei buni și prin ei pasărea a dovedit că poate, pentru a câta oară?, să renască. Iar zborul ei, de fapt, e mai frumos decât oricând…" (Nicu Covaci).

Citește în continuare

Lansări de carte

Nicu Covaci lansează o carte cu cele mai cunoscute partituri ale trupei Phoenix

Nicu Covaci încununează împlinirea a 60 de ani de existență a formației Phoenix lansând o nouă carte. Va fi prima carte de partituri dintr-o serie de volume de colecție, prin care muzicianul își propune să readucă în amintirea publicului cele mai cunoscute piese ale formației.

Publicat

pe

Nicu Covaci alături de Trooper la Stelele Rockului Romanesc 2 pe 16 aprilie 2016 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Nicu Covaci pregătește lansarea unui "proiect de suflet", dedicat iubitorilor de țară. Cele mai cunoscute 10 piese ale formației Phoenix se vor regăsi în prima carte de partituri a muzicianului. Publicul va regăsi în paginile acestui volum atât acordurile și textele pieselor, cât și o serie de fotografii inedite.

Nicu Covaci: "Îmi doresc ca această carte să fie doar un prim capitol din seria de cărți cu melodii Phoenix care vor apărea și care să ne ajute să nu uităm cine suntem"

"Se împlinesc aproape 60 de ani de existență a formației Phoenix. De-a lungul istoriei sale tumultoase, formația a suferit transformări, însă de fiecare dată am păstrat stilul și mesajul. Se pare că tocmai mesajul nostru de iubitori de țară reușește să sensibilizeze sufletele fanilor noștri așa că m-am decis să duc la capăt un proiect de suflet mai vechi.

Astfel m-am decis să lansez în curând o primă carte de partituri muzicale care într-o primă etapă va conține cele mai cunoscute zece piese ale trupei.

Cartea va conține elementele esențiale necesare unei interpretări corecte: linia melodică, acorduri, textele pieselor, precum și o serie de fotografii inedite menite să creeze un pod în timp și peste timp.

Pentru a asigura corectitudinea interpretării pieselor am adăugat un element inedit: posibilitatea de a asculta digital interpretare a melodiilor scrise pe note.

Așadar, oricine are o inimă caldă și o șiră a spinării dreaptă va avea de acum acces la un material muzical care să-i permită învățarea pieselor reprezentative ale formației Phoenix așa cum le-am compus și așa cum le interpretăm și în ziua de astăzi.

Îmi doresc ca această carte să fie doar un prim capitol din seria de cărți cu melodii Phoenix care vor apărea și care să ne ajute să nu uităm cine suntem și ce trăire muzicală vrem să insuflam copiilor noștri și generațiilor viitoare", a detaliat Nicu Covaci pentru proudtoberomanian.ro.

Caracterizată îndeosebi prin tradiţie şi constanţă, muzica Phoenix a menţinut timp de peste o jumătate de veac spiritul valorilor pe care le promovează: originalitate, responsabilitate, educaţie. Într-o industrie muzicală în continuă schimbare, Phoenix îşi propune să menţină contactul fiecărei generaţii cu identitatea ce de drept ne aparţine.

Citește în continuare

Trending