Urmărește-ne în Social Media

Lifestyle

A murit fondatorul Phoenix, Moni Bordeianu; Muzicianul avea 75 de ani

Pe 6 februarie 2024 am pierdut o legendă a muzicii rock şi folk româneşti, pe Moni Bordeianu. Acesta a fost unul dintre fondatorii trupei Phoenix şi a încetat din viaţă la vârsta de 75 de ani. Ce mesaj a transmis Nicu Covaci aflaţi în articol.

Publicat

pe

Moni Bordeianu si Nicu Covaci
Moni Bordeianu si Nicu Covaci │ FOTO: Nicu Covaci www.facebook.com

Pe numele său complet Florin Bordeianu, artistul s-a născut la Dudeştii Noi, Timiş pe 26 februarie 1948. A fost muzician, cântăreţ, compozitor şi textier. S-a remarcat în anii 1960, ca solist vocal al formaţiei Phoenix. A abordat şi genul de muzică beat, provenit din occident şi inspirat de The Shadows, The Beatles sau The Rolling Stones.

Grupul Sfinţii din Timişoara aducea aceste influenţe la noi, iar trupa şi-a schimbat numele apoi în Phoenix. Moni Bordeianu a fost acolo de la început, din 1962. A cântat la tobe o scurtă perioadă, devenind apoi solist principal al grupului. A păstrat acest rol până în 1970, când a emigrat în Statele Unite ale Americii.

Apariţiile sale scenice aminteau de cele ale lui Mick Jagger, care i-a şi fost inspiraţie muzicianului. Florin Bordeianu şi Nicu Covaci sunt compozitorii tuturor pieselor originale din priii ani ai Phoenix, "perioada beat". Bordeianu avea să revină în Phoenix în 1977, în Germania de Vest, atunci când Nicu Covaci era singurul component rămas din anii '60.

A cântat cu Phoenix până în 1978, an în care grupul se destrăma. După 1990 au mai fost colaborări sporadice cu Phoenix, iar în 1998 se lansa albumul "Vremuri, anii 60", cu vechi piese Phoenix înregistrate cu Moni la voce.

În 2008 apărea albumul "Back to the Future...", cu înregistrări noi, atribuite lui Phoenix & Mony Bordeianu.

Nicu Covaci a transmis următorul mesaj emoţionant la aflarea morţii colegului său:

A plecat să deschidă alt drum cel care l-a deschis pe primul... Îţi mulţumim, Moni, pentru că ceea ce avem acum tu ai început!
Pe un munte, într-o ţară
foarte-ndepartata
stă un om cu ochii-nchisi
şi spune ce ne-aşteaptă.
Lumea nu-l asculta
îl crede un nebun
căci vorbele lui sunt
ca nişte lovituri de tun.
El stă singur şi liniştit
Dar în ochii lui închişi
Vede al lumii asfinţit
Nebunul cu ochii lui închişi.
Zilele trec una după alta
sus pe munte
şi vocea lui se aude clar,
spunând foarte multe.
Lumea cea întreagă
nu se-opreşte să-l asculte
îl vede un nebun ce-ndruga
multe vorbe-absurde!

Pe 16 octombrie 2022 trupa Phoenix s-a reunit la premiera de filmului documentar "Phoenix - Povestea", la Sala Palatului, cu participarea lui Mony Bordeianu, Nicu Covaci, Mircea Baniciu, Costin Petrescu, Ovidiu Lipan Ţăndărică, Mani Neumann, Valeriu Sepi.

Comentează

Lifestyle

A murit Nicu Covaci, liderul trupei Phoenix; Artistul avea 77 de ani

Pe 2 august 2024 a murit Nicu Covaci, liderul și fondatorul trupei Phoenix. Artistul avea 77 de ani și s-a stins pe patul de spital, după ce a trecut printr-o operație pe creier în luna martie a lui 2024.

Publicat

pe

Concert Dan Andrei Aldea si Nicu Covaci la Hard Rock Cafe pe 28 octombrie 2016 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Nicu Covaci s-a născut în 1947 la Timișoara și a studiat încă din copilărie pianul. A fost compozitor, chitarist, pictor și grafician. Inițial a învățat să cânte la muzicuță, dar apoi a luat lecții de chitară. A urmat secția germană a școlii primare, secția română a școlii generale, apoi liceul de arte plastice și Institutul de Arte Plastice din Timișoara.

Cariera sa muzicală începea în 1961, când Nicu Covaci și Kamocsa Camo Bela, ambii elevi de școală generală, fondau o "trupă de chitare electrice". Se numea Sfinții și ulterior Phoenix. În 1965 intrau în Phoenix și Florin Bordeianu ("Moni"), Claudiu Rotaru, Ioan Ștefanovici ("Pilu") și Gunter Reininger ("Spitzi"). Tinerii cântau inițial coveruri după Beatles, Rolling Stones și alte nume vestice.

La îndrumarea criticului muzical Cornel Chiriac au înregistrat un album și lansau single-urile apreciate "Vremuri" și "Canarul". Începeau să vină și roadele talentului formației, Phoenix câștigând un premiu la un concurs pentru formații studențești în 1968, la Festivalul Național de Artă Studențească din Iași. Moni Bordeianu emigra în 1970, iar "Pilu" era înlocuit de Dorel Vintilă Zaharia.

Este apoi cooptat în trupă Mircea Baniciu, student la arhitectură, la acea vreme un cântăreț folk care însoțea formația în turnee. În 1971 părăseau trupa Zoli, Laurențiu și Cornel, dar sosea Joszef Kappl, alături de Costin Petrescu. În această formulă, trupa avea să capete un sunet rock-folk.

A urmat apoi poemul rock "Cei ce ne-au dat nume", prezentat la Opera din Timișoara pe 13 ianuarie 1972 și apoi apărea albumul "Negru Vodă", primul LP scos de o formație rock din România. În 1974 li se alătură la tobe Ovidiu Lipan Țăndărică.

Un moment cheie al vieții și carierei sale a fost fuga din țară, în 1977, alături de colegii de trupă, ascunși în boxe audio, într-un camion. Ulterior artistul se stabilea în Olanda, apoi Germania și în cele din urmă Spania.

Nicu Covaci a avut multiple divergențe cu foștii colegi de trupă, câștigând în instanță un proces cu privire la drepturile de autor. Piese precum "Mugur de fluier", "Fată verde" sau "Hei, tramvai" nu puteau fi cântate decât cu acordul său.

După emigrare, Covaci a continuat să activeze în domeniul muzical, atât în Germania, cât și în alte țări. A încercat să aducă trupa Phoenix pe scena internațională, deși succesul a fost limitat în comparație cu popularitatea lor din România.

Pe lângă cariera sa muzicală, Nicu Covaci a fost și un talentat pictor. A avut expoziții de artă în diverse locuri și și-a exprimat creativitatea și prin acest mediu. În anii '90, după căderea regimului comunist, Covaci a reunit trupa Phoenix pentru a susține concerte în România și în străinătate. Trupa a lansat și albume noi, continuând să fie activă pe scena muzicală. Nicu Covaci a scris și o autobiografie în care își povestește viața, experiențele și aventurile atât ca muzician, cât și ca om care a trăit în perioade de mari schimbări politice și sociale.

 

Citește în continuare

Trending