Urmărește-ne în Social Media

Industria muzicala

Ed Sheeran a câștigat procesul de plagiat

Ed Sheeran a câștigat procesul în care era acuzat că a copiat elemente din cântecul "Let's Get It" al lui Marvin Gaye pentru a le folosi în hitul "Thinking Out Loud". Află ce a declarat cântărețul.

Publicat

pe

Ed Sheeran în documentarul "The Sum Of It All"
Ed Sheeran în documentarul "The Sum Of It All" │ FOTO: captură YouTube / Disney Plus

După trei ore de deliberare, un juriu din Manhattan a decis că hitul lui Sheeran din 2014 a fost "creat independent" și nu au fost furat elemente din melodia lui Gaye din 1973. Avocata lui Sheeran, Ilene Farkas, a spus că progresia similară a acordurilor este asemănătoare cu "literele alfabetului muzical", adăugând că "acestea sunt elemente muzicale de bază pe care compozitorii de acum și din totdeauna sunt liberi să le folosească, sau toți cei care iubesc muzica vor avea de pierdut din cauza asta".

"Evident că sunt foarte mulțumit de rezultatul cazului și se pare că nu va trebui să mă retrag din slujba mea de zi cu zi", a spus Sheeran, referindu-se la o declarație conform căreia s-ar simți obligat să renunțe la muzică dacă verdictul ar fi împotriva lui. "Dar, în același timp, sunt absolut frustrat de faptul că pretenții fără temei ca aceasta pot ajunge în instanță. Dacă juriul ar fi luat altă decizie, am fi putut la fel de bine să ne luăm rămas bun de la libertatea creativă a compozitorilor".

El a adăugat:

"Sunt doar un tip cu o chitară, căruia îi place să scrie muzică pentru ca oamenii să se bucure. Nu sunt și nu voi permite niciodată să fiu o pușculiță pe care să o scuture cineva. Trebuind să fiu la New York pentru acest proces a însemnat să nu fiu cu familia mea la înmormântarea bunicii mele în Irlanda. Nu voi primi acel timp înapoi", este o parte din declarația lui Ed Sheeran via Variety.

Structured Asset Sales, o entitate care deține o parte din drepturile de autor ale unuia dintre compozitorii piesei "Let’s Get It On", Ed Townsend, a intentat procesul împotriva lui Ed Sheeran. Avocații celui din urmă au încercat să respingă cazul, argumentând că elementele similare ale pieselor "Thinking Out Loud" și "Let's Get It On" sunt prea comune pentru a constitui o încălcare a drepturilor de autor. De asemenea, Sheeran a insistat vehement că orice asemănări între hitul său și melodia lui Gaye au fost pur întâmplătoare.

Cazul în care a fost implicat Sheeran a stârnit discuții în afara sălii de judecată despre ce ar putea însemna astfel de procese pentru compozitori. Reclamațiile cu privire la asemănările celor două melodii a provocat îngrijorări cu privire la artiștii care își autocenzurează munca pentru a evita probleme legale, iar cazurile care nu au un fundament temeinic minimizează seriozitatea pe care legea dreptului de autor o are. Alte exemple relevante în acest sens sunt cazul lui Robin Thicke și Pharrell Williams care au pierdut un proces cu moștenitorii lui Marvin Gaye privind melodiile "Blurred Lines" și "Got to Give it Up". Anul trecut, Ed Sheeran a câștigat un alt caz de încălcare a drepturilor de autor pentru piesa "Shape of You".

Concerte & turnee

Au fost suplimentate biletele la concertul Ed Sheeran de la București

Aprecierea românilor pentru Ed Sheeran este vizibilă prin numărul de bilete vândute la concertul din 24 august, de la Arena Națională din București. Organizatorii vin cu o veste bună pentru cei care încă nu și-au ocupat un loc.

Publicat

pe

Ed Sheeran în concert la București pe 3 iulie 2019 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Datorită interesul ridicat din partea fanilor, organizatorii concertului Ed Sheeran au anunțat suplimentarea locurilor la categoria C, cea despre care se știa că e SOLD OUT. Așadar, biletele care costă 299 RON sunt din nou disponibile. În plus, organizatorii au decis încă de pe acum și suplimentarea categoriilor A (499 RON) și B (399 RON).

Informații utile despre achiziționarea biletelor

Promotorii lui Ed Sheeran se angajează să combată vânzarea neetică și revânzarea biletelor. Astfel, pentru turneul anului 2024, se aplică o politică de afișare a numelui pe biletele vândute DOAR prin intermediul punctelor de vânzare aprobate.

IMPORTANT: Cumpărătorul principal trebuie să fie prezent împreună cu tot grupul pentru acces la locație și să dețină un document de identitate valid și confirmarea rezervării primită pe adresa de e-mail. Biletele cumpărate de pe site-uri terțe sau de la vânzători neautorizați nu sunt valide pentru acces.

Ed Sheeran vine pentru a doua oară în România, cu un concert ce va avea loc la Arena Națională din București pe 24 august 2024. Evenimentul face parte din turneul "+ - = ÷ x" și îl va avea ca act în deschidere pe Calum Scott.

Artistul a cântat pentru prima dată în țara noastră în 2019, tot pe Arena Națională, în fața a peste 50.000 de oameni, făcându-și apariția îmbrăcat în tricoul echipei naționale de fotbal a României. Sheeran a interpretat atunci cele mai cunoscute piese ale sale în fața unui stadion arhiplin și a fost impresionat de faptul că românii îi știu versurile pe de rost.

Citește în continuare

Trending