Urmărește-ne în Social Media

Industria muzicala

Nicu Covaci aduce un toboșar de 13 ani la Phoenix

Nicu Covaci îl prezintă pe Flavius Hosu drept noul toboșar Phoenix. Tânărul are doar 13 ani și a cântat alături de formație pe 14 iunie în Centrul Vechi al capitalei. Află mai multe detalii în articol.

Publicat

pe

Flavius Hosu, toboșarul trupei Phoenix are doar 13 ani
Flavius Hosu, toboșarul trupei Phoenix are doar 13 ani

Flavius Hosu este noul toboșar titular al trupei Phoenix. Băiatul care preia postul lui Ovidiu Lipan Țăndărică are doar 13 ani, însă vârsta poate fi înșelătoare în conturarea unei prime impresii. În 2011, Flavius a uimit audiența la festivalul de jazz de la Gărâna cu un recital de 20 de minute (vezi video mai jos), iar anul trecut a intrat în vizorul publicului larg participând la emisiunea concurs de tinere talente Next Star.

Phoenix cu Flavius Hosu la tobe - "Baba Novac"

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=rFIhKOigxrQ]

Flavius Hosu a apucat bețele de tobe de la vârsta de un an, învățând fără profesor să dea ritmul din ce în ce mai bine. La 4 ani oferea primele spectacole. Împlinise 5 ani când a participat la primul concurs. În ciuda vârstei, are la activ zeci de concerte și de apariții TV. În 2013 a participat la emisiunea Next Star - sezonul al treilea, ajungând până în finală.

Anul acesta, pe 31 mai 2014, a cântat în deschiderea concertului lui Dave Evans, primul solist AC/DC.

Concertele recente ale trupei Phoenix au fost un test pentru Flavius Hosu, care a învățat într-o săptămână 27 de piese. Tânărul toboșar a demonstrat nu numai că este extrem de talentat și de capabil, ci și că se integrează fără eforturi, fiind îndrăgit de toți membrii actuali ai formației.

Alegerea lui Flavius în detrimentul unui toboșar cu experiență va implica o muncă imensă nu doar pentru acesta, dar și pentru întregul colectiv Phoenix. Nicu Covaci îi acordă  încrederea, apreciind calitățile tânărului muzician. Demersul său reiterează ideea că Phoenix e mai mult decât o trupă, este reeditarea mitului renașterii. "Mitul funcționează cu adevărat atunci când din cenușă se nasc... pui", transmite acesta. Pasărea roșie își va continua drumul chiar și atunci când Nicu Covaci va fi înlocuit de un alt "pui", iar el va lua loc în sală să asculte o tânără formație Phoenix.

"Sunt mai mult decât onorat de aceasta decizie, o zi pe care nu am să o uit niciodată și o să-mi dau tot interesul să fac față acestei provocări. Mulțumesc tuturor colegilor! Deci... să trecem la treabă!", declara Flavius.

Flavius este însoțit pe scenă de Nicu Covaci, Volker Vaessen, Dzidek Marcinkiewicz, Costin Adam, Dan Albu, Sergiu (Corbu) Boldor.

"Vă mulțumim tuturor celor care ați înțeles că Phoenix este mai mult decât o formație, este o IDEE, și sperăm să apreciați alături de noi gestul lui Flavius de a o susține. Este, probabil, cea mai grea responsabilitate a sa de până acum. Urmează un an în care ne vom distra pe cinste și... va fi interesant cum un proiect cu jumătate de secol vechime își va programa concertele în funcție de un... examen de capacitate!", transmite formația.

Flavius Ionuț Hosu la Gărâna Jazz Festival 2011

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=aUKAI9Svb4o]

Flavius Hosu la Next Star 2013

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=5VEbwMEyM50]

Lifestyle

A murit fondatorul Phoenix, Moni Bordeianu; Muzicianul avea 75 de ani

Pe 6 februarie 2024 am pierdut o legendă a muzicii rock şi folk româneşti, pe Moni Bordeianu. Acesta a fost unul dintre fondatorii trupei Phoenix şi a încetat din viaţă la vârsta de 75 de ani. Ce mesaj a transmis Nicu Covaci aflaţi în articol.

Publicat

pe

Moni Bordeianu si Nicu Covaci
Moni Bordeianu si Nicu Covaci │ FOTO: Nicu Covaci www.facebook.com

Pe numele său complet Florin Bordeianu, artistul s-a născut la Dudeştii Noi, Timiş pe 26 februarie 1948. A fost muzician, cântăreţ, compozitor şi textier. S-a remarcat în anii 1960, ca solist vocal al formaţiei Phoenix. A abordat şi genul de muzică beat, provenit din occident şi inspirat de The Shadows, The Beatles sau The Rolling Stones.

Grupul Sfinţii din Timişoara aducea aceste influenţe la noi, iar trupa şi-a schimbat numele apoi în Phoenix. Moni Bordeianu a fost acolo de la început, din 1962. A cântat la tobe o scurtă perioadă, devenind apoi solist principal al grupului. A păstrat acest rol până în 1970, când a emigrat în Statele Unite ale Americii.

Apariţiile sale scenice aminteau de cele ale lui Mick Jagger, care i-a şi fost inspiraţie muzicianului. Florin Bordeianu şi Nicu Covaci sunt compozitorii tuturor pieselor originale din priii ani ai Phoenix, "perioada beat". Bordeianu avea să revină în Phoenix în 1977, în Germania de Vest, atunci când Nicu Covaci era singurul component rămas din anii '60.

A cântat cu Phoenix până în 1978, an în care grupul se destrăma. După 1990 au mai fost colaborări sporadice cu Phoenix, iar în 1998 se lansa albumul "Vremuri, anii 60", cu vechi piese Phoenix înregistrate cu Moni la voce.

În 2008 apărea albumul "Back to the Future...", cu înregistrări noi, atribuite lui Phoenix & Mony Bordeianu.

Nicu Covaci a transmis următorul mesaj emoţionant la aflarea morţii colegului său:

A plecat să deschidă alt drum cel care l-a deschis pe primul... Îţi mulţumim, Moni, pentru că ceea ce avem acum tu ai început!
Pe un munte, într-o ţară
foarte-ndepartata
stă un om cu ochii-nchisi
şi spune ce ne-aşteaptă.
Lumea nu-l asculta
îl crede un nebun
căci vorbele lui sunt
ca nişte lovituri de tun.
El stă singur şi liniştit
Dar în ochii lui închişi
Vede al lumii asfinţit
Nebunul cu ochii lui închişi.
Zilele trec una după alta
sus pe munte
şi vocea lui se aude clar,
spunând foarte multe.
Lumea cea întreagă
nu se-opreşte să-l asculte
îl vede un nebun ce-ndruga
multe vorbe-absurde!

Pe 16 octombrie 2022 trupa Phoenix s-a reunit la premiera de filmului documentar "Phoenix - Povestea", la Sala Palatului, cu participarea lui Mony Bordeianu, Nicu Covaci, Mircea Baniciu, Costin Petrescu, Ovidiu Lipan Ţăndărică, Mani Neumann, Valeriu Sepi.

Citește în continuare

Trending