Urmărește-ne în Social Media

Concerte & turnee

Moni Bordeianu, primul solist Phoenix, revine pe scenă cu prilejul concertului aniversar de la Arene

Concertul aniversar Phoenix, programat pe 19 aprilie la Arenele Romane, va marca revenirea pe scenă a primului solist al formației, Moni Bordeianu. Un alt invitat special este toboșarul Dorel Vintilă, care vine special din Suedia pentru concertul ”Phoenix 55”.

Publicat

pe

Moni Bordeianu și Nicu Covaci
Moni Bordeianu și Nicu Covaci

Moni Bordeianu, coautorul unor compoziții celebre care au transformat fenomenul Phoenix în unicat, precum „Vremuri”, „Canarul” sau „Totuși sunt ca voi”, a fost nevoit să părăsească grupul în 1970 datorită emigrării familiei sale în Statele Unite ale Americii. S-a întors alături de Phoenix în 1977, când Nicu Covaci ajunsese cu membrii formației în Germania prin cunoscutul episod al trecerii frauduloase a frontierei. Atunci, Moni Bordeianu lăsa totul în urmă pentru a doua oară în mai puțin de un deceniu: legături, viață profesională, un mod de viață la care se adaptase, pentru a se întoarce în formația care l-a consacrat și pentru a fi alături de Nicu Covaci în drumul muzical pe care îl alesese încă de la începuturi. După 1990, Moni Bordeianu a devenit o prezență constantă în activitatea formației Phoenix, ca invitat special, colaborarea sa cu Nicu Covaci culminând cu lansarea albumului „Back to the future” în 2010 (alături de Phoenix) și cu turneul „Remember the 60s”, desfășurat în martie 2015.

Acum, Moni Bordeianu va fi prezent la concertele aniversare Phoenix 55 ca membru fondator și invitat special și va interpreta alături de Phoenix șlagărele anilor 60, melodiile care au așezat formația Phoenix în fruntea recordurilor de vânzări încă de la primul disc lansat, în 1967.

„Eu vin în primul rând pentru ziua lui Nicu. Apoi, este extraordinar că sunt atâția artiști moderni și actuali la ora asta în România care se bucură și se simt bine în a fi alături de noi. De bine, de rău, noi am pus baza a ceva ce nu se va mai repeta vreodată în țară. It is just amazing that we have done this for the generation to come!” (Moni Bordeianu)

Phoenix anii 60

Phoenix anii '60

Din Suedia vine special pentru Phoenix 55 un alt nume cu o puternică amprentă în istoria Phoenix, toboșarul Dorel Vintilă. Membru al formației Phoenix între 1969, după retragerea fondatorului Pilu Ștefanovici, și 1971, Dorel Vintilă reprezintă unul dintre cele mai pitorești personaje zugrăvite în cartea autobiografică a lui Nicu Covaci - un muzician cu deosebite capacități și posibilități artistice și care a fost prezent alături de Phoenix ultima dată în anul 2012, la aniversarea de 50 de ani a grupului.

Pe parcursul anului 2017, vom sărbători 55 de ani de Phoenix prin patru concerte aniversare în București (Phoenix and Friends Rock Edition, Phoenix and Friends Gala Folk – concert unplugged, acustic -, SymPhoenix - concert simfonic sub bagheta dirijorului Daniel Jinga - și Phoenix Arhaic, alături de artiști reprezentativi pentru folclorul arhaic românesc), concerte aniversare în alte orașe din țară, lansări și expoziții, workshopuri și conferințe tematice.

Phoenix and friends Rock Edition va aduce pe scenă alături de Phoenix invitați speciali din zona rock-ului, muzicieni de valoare cu care Phoenix a colaborat de-a lungul timpului și care au schimbat, fiecare în felul lor, fața muzicii românești.

Prețul biletelor la concertul Phoenix and friends Rock Edition:

  • Primele 250 de bilete vândute în rețeaua ambilet.ro: 75 lei
  • Următoarele 250 de bilete: 90 lei
  • După vânzarea primelor 500 de bilete, prețul celor rămase va fi de 120 lei.
  • Categorie VIP ( Număr limitat de bilete VIP, care includ: accesul la evenimentul de la Arenele Romane, acces la Atferparty (aniversare Nicu Covaci 70, club Tribute), cadou promoțional din partea formației Phoenix, sesiune foto și de autografe) 300 lei.
  • Notă: Accesul la Afterparty – club Tribute – este posibil numai prin achiziționarea biletelor VIP la evenimentul de la Arenele Romane.

Apasă pe eveniment pentru informații suplimentare:

Concerte miercuri, 19 aprilie 2017

Phoenix 55

Loc
Arenele Romane
Comentează

Lifestyle

A murit fondatorul Phoenix, Moni Bordeianu; Muzicianul avea 75 de ani

Pe 6 februarie 2024 am pierdut o legendă a muzicii rock şi folk româneşti, pe Moni Bordeianu. Acesta a fost unul dintre fondatorii trupei Phoenix şi a încetat din viaţă la vârsta de 75 de ani. Ce mesaj a transmis Nicu Covaci aflaţi în articol.

Publicat

pe

Moni Bordeianu si Nicu Covaci
Moni Bordeianu si Nicu Covaci │ FOTO: Nicu Covaci www.facebook.com

Pe numele său complet Florin Bordeianu, artistul s-a născut la Dudeştii Noi, Timiş pe 26 februarie 1948. A fost muzician, cântăreţ, compozitor şi textier. S-a remarcat în anii 1960, ca solist vocal al formaţiei Phoenix. A abordat şi genul de muzică beat, provenit din occident şi inspirat de The Shadows, The Beatles sau The Rolling Stones.

Grupul Sfinţii din Timişoara aducea aceste influenţe la noi, iar trupa şi-a schimbat numele apoi în Phoenix. Moni Bordeianu a fost acolo de la început, din 1962. A cântat la tobe o scurtă perioadă, devenind apoi solist principal al grupului. A păstrat acest rol până în 1970, când a emigrat în Statele Unite ale Americii.

Apariţiile sale scenice aminteau de cele ale lui Mick Jagger, care i-a şi fost inspiraţie muzicianului. Florin Bordeianu şi Nicu Covaci sunt compozitorii tuturor pieselor originale din priii ani ai Phoenix, "perioada beat". Bordeianu avea să revină în Phoenix în 1977, în Germania de Vest, atunci când Nicu Covaci era singurul component rămas din anii '60.

A cântat cu Phoenix până în 1978, an în care grupul se destrăma. După 1990 au mai fost colaborări sporadice cu Phoenix, iar în 1998 se lansa albumul "Vremuri, anii 60", cu vechi piese Phoenix înregistrate cu Moni la voce.

În 2008 apărea albumul "Back to the Future...", cu înregistrări noi, atribuite lui Phoenix & Mony Bordeianu.

Nicu Covaci a transmis următorul mesaj emoţionant la aflarea morţii colegului său:

A plecat să deschidă alt drum cel care l-a deschis pe primul... Îţi mulţumim, Moni, pentru că ceea ce avem acum tu ai început!
Pe un munte, într-o ţară
foarte-ndepartata
stă un om cu ochii-nchisi
şi spune ce ne-aşteaptă.
Lumea nu-l asculta
îl crede un nebun
căci vorbele lui sunt
ca nişte lovituri de tun.
El stă singur şi liniştit
Dar în ochii lui închişi
Vede al lumii asfinţit
Nebunul cu ochii lui închişi.
Zilele trec una după alta
sus pe munte
şi vocea lui se aude clar,
spunând foarte multe.
Lumea cea întreagă
nu se-opreşte să-l asculte
îl vede un nebun ce-ndruga
multe vorbe-absurde!

Pe 16 octombrie 2022 trupa Phoenix s-a reunit la premiera de filmului documentar "Phoenix - Povestea", la Sala Palatului, cu participarea lui Mony Bordeianu, Nicu Covaci, Mircea Baniciu, Costin Petrescu, Ovidiu Lipan Ţăndărică, Mani Neumann, Valeriu Sepi.

Citește în continuare

Trending