Urmărește-ne în Social Media

electronica

Top 5 melodii Massive Attack: 30 de ani de trip hop dus la rang de artă

Genul muzical trip hop este încă relativ tânăr, mai ales prin această parte a Europei, dar a început să câştige tot mai mult teren în anii 2000. Originile sale pot fi găsite la finalul anilor 80 şi începutul anilor 90, în regiunea Bristol din Marea Britanie. Acolo apărea trupa Massive Attack, care avea să schimbe radical modul în care ne raportăm la fuziunea dintre hip hop şi muzică electronică. Grupul este activ din 1988 şi la 30 de ani de la apariţie am realizat un top 5 cu cele mai mari hituri ale sale.

Publicat

pe

Massive Attack
Massive Attack

În ciuda celor 3 decenii de muzică Massive Attack are doar 5 albume de studio, dar a mai lansat şi EP-uri şi compilaţii. Au fost şi destul de scumpi la vedere, realizând doar 27 de videoclipuri pe parcursul carierei. Cu toate acestea piesele au ajuns coloană sonoră pentru multiple trailere şi producţii de la Hollywood, dar şi coloana sonoră pentru tinerii în căutare de identitate în anii 90 şi 2000.

"Blue Lines", albumul de debut al trupei sosea în anul 1991, fiind momentul în care a fost inventat practic genul trip-hop. Ultimul release al muzicienilor a fost "Heligoland" în 2010 şi de atunci fiecare îşi vede de proiectul propriu. Tricky (MC pentru trupă pe parcursul anilor) lansa un album solo nou anul trecut, în vreme ce lui Robert Del Naja i se atribuie identitatea celui mai celebru artist graffiti din lume, Banksy. Del Naja este un prolific pictor, în ciuda faptului că are probleme de vedere şi nu poate distinge culorile.

RECOMANDARE: Massive Attack va concerta la București pe 21 iunie 2018, prinde biletele promoționale

Daddy G este un DJ apreciat şi unul dintre fondatorii trupei, iar Andrew Vowles, chiar dacă a părăsit formaţia după "Mezzanine", a fost vital la mixaj pe primele albume. Massive Attack a creat piese hipnotice şi obsesive. Cele mai celebre 5 melodii pot fi ascultate mai jos.

5. Massive Attack - Risingson

Acelaşi fantastic album "Mezzanine" din 1998 a generat şi single-ul "Risingson". Debuta cu un an înainte de album, ca o prefaţă şi era un aperitiv întunecat pentru ce avea să ofere formaţia. Muzica poate fi descrisă doar ca "dub clasic", cu un mixaj perfect al vocilor, care par şoptite direct în timpanul şi creierul ascultătorului. Multiple straturi de voci sunt suprapuse, împreună cu sample-uri electronice cu modulaţii revoluţionare pentru anul 1997.

Videoclipul e cât se poate de ciudat, avându-i ca protagonişti pe membrii formaţiei. Toţi se află într-o casă britanică tipică şi dezolantă, în vreme ce afară îi aşteaptă un om ameninţător cu o drujbă. Robert Del Naja încearcă să afle ce se întâmplă, dar fără succes. Bărbatul tot apare ca un spectru, drujba taie uşile din casă, iar ingredientele din bucătărie explodează spontan. Este un clip suprarealist, de care David Lynch ar fi mândru.

4. Massive Attack - Butterfly Caught

În anul 2003 cine se uita noaptea pe canalul maghiar cu muzică heavy metal pe care unii dintre noi îl prindeau în România vedea videoclipuri ciudate care rămâneau întipărite în creier. Printre ele se numără şi cel al piesei "Butterfly Caught", de la Massive Attack. Metamorfoza unei fiinţe umane în fluture, mai bine zis în acea molie nocturnă avea să bântuie multe vise.

Melodia era profund atmosferică, provoca nelinişte şi angoasă, mereu pregătindu-se de o finalizare ce nu avea să vină. Single-ul este extras de pe albumul numărul 4 al britanicilor, "100th Window". Piesa a fost scrisă de către Neil Davidge şi Robert Del Naja, care îşi împrumută şi vocea acestei creaţii. Del Naja este de altfel protagonistul metamorfozat în molie în videoclip. Regia îi aparţine sud africanului Daniel Levi, care a sincronizat perfect flashurile neoanelor cu basul melodiei.

3. Massive Attack - Unfinished Sympathy

"Unfinished Sympathy" este primul mare hit al formaţiei din Bristol cu care lua cu asalt scena muzicală europeană şi globală. Sosea pe casete şi viniluri, cu misteriosul nume "Massive" imprimat la acea vreme. A fost scrisă de către Robert "3D" Del Naja, Andrew "Mushroom" Vowles şi Grant "Daddy G" Marshall, iar vocea atemporală îi aparţine lui Shara Nelson, care a contribuit la rândul său la versuri.

Era al doilea single de pe albumul de debut, "Blue Lines" din 1991. Lansarea sub numele de autor "Massive" s-a făcut pentru a evita cenzura acelor vremuri, care interzicea orice avea legătură cu Războiul din Golf. Piesa reprezintă o operă de artă care poate fi încadrată cu brio în multiple genuri. Include sample-uri de tobe, orchestraţie de corzi realizată de Wil Malone şi o atmosferă de zen meditativ.

Porţiunea orchestrală a fost iniţial înregistrată pe sintetizatoare, dar DJ Mushroom a preferat o abordare mai naturală, optând pentru o orchestră reală. Mushroom a integrat şi scratching-ul de discuri, pianul şi tobele programate. Videoclipul acestei melodii a fost filmat one take în Los Angeles, pe West Pico Boulevard. Pe lângă solista Shara Nelson oraşul îşi continuă nestingherit viaţa.

2. Massive Attack - Angel

"Angel" este încă un single de pe acelaşi album "Mezzanine" din 1998, care a generat numeroase alte hituri, inclusiv "Teardrop". Acesta este al treilea single de pe LP şi are puternice elemente rock. Include un crescendo care îl face ideal pentru secvenţele de acţiune de la Hollywood. Basul în creştere şi secvenţele lungi de tranziţie între instrumente fac piesa ideală pentru remixuri în multiple genuri muzicale.

Daddy G a descris melodia ca "începutul a ceva ce trebuie să termini". Acelaşi artist este de altfel protagonistul clipului piesei. Se află într-o parcare şi este urmărit de ceilalţi membri ai trupei, care se tot apropie intimidant de Daddy G. Cei câţiva urmăritori devin o gloată uriaşă, care îl fugăresc pe protagonist, pentru ca la final să aflăm că acesta îi poate controla prin mişcările sale.

Technica "wall of guitar" amintea puţin de abordarea muzicală a celor de la The Cure. Melodia a fost folosită în zeci de producţii media, inclusiv jocul "Far Cry 2", serialul "Grimm", filmul "Pi" şi serialul "Smallville".

1. Massive Attack - Teardrop

Melodia cu care la un moment dat începea orice prezentare şi eveniment tech, "Teardrop" lua naştere în anul 1998. Este al doilea single de pe albumul cu numărul 3 al trupei, "Mezzanine". Vocea cristalină pe care o auziţi îi aparţine lui Elizabeth Fraser, solista trupei dream pop Cocteau Twins. De departe cea mai celebră piesă Massive Attack, această melodie a ajuns să fie identificată cu serialul "House MD", fiind integrată în genericul său.

A fost folosită în multiple alte filme şi seriale, precum "Prison Break" sau "The Simpsons". Videoclipul său este fascinant, o compoziţie complexă în CGI care prezintă fătul în uterul mamei, cu mişcările sale pre-umane sacadate. "Teardrop" a fost pornită de la un riff simplu de clavecin. Andrew Wolves a trimis demo-ul spre Madonna, pentru că aceasta dorea să înregistreze vocea sa pe melodie.

Versurile sunt inspirate de operele filozofului frances Gaston Bachelard şi sunt scrise de către Elizabeth Fraser. Fac referire la prietenul său apropiat Jeff Buckley, care s-a înnecat.

Massive Attack a făcut istorie de la primul single, inventând genul de muzică trip-hop şi dând startul generaţiei dub. Au pus în mişcare scena de club alternativă, de muzică electronică lentă din Bristol şi din toată Marea Britanie. De-a lungul anilor multiple conflicte şi schimbări de componenţă au marcat evoluţia trupei.

Nu e de mirare că grupul defineşte oraşul Bristol şi mişcările culturale din acea zonă de 30 de ani. Se explică astfel şi faptul că există o carte despre trupă şi simbioza sa cu Bristol. Massive Attack au vizitat România ultima oară în 2010, în cadrul unui concert organizat la Zone Arena.

Apasă pe eveniment pentru informații suplimentare:

Concerte marți, 24 iulie 2018

Massive Attack

Loc
Arenele Romane
Comentează

Trending