Urmărește-ne în Social Media

electronica

Top 5: Cele mai populare piese ale lui Avicii, DJ-ul care a schimbat EDM-ul

Avicii, unul dintre cei mai populari DJ din lume a încetat din viaţa la doar 28 de ani, pe 20 aprilie 2018, dar moştenirea sa continuă. Pe numele său real Tim Bergling, suedezul a schimbat modul în care ne raportăm la muzica electronică de dans, EDM, cu un suflu proaspăt, care a dat naştere la multiple hituri. Influenţat de nume ca Daft Punk, Sweidsh House Mafia şi Eric Prydz, tânărul a adus o euforie deosebită în muzică electronica, folosind sound-uri de pe toate continentele şi voci unice.

Publicat

pe

Avicii (Tim Bergling) în 2017
Avicii (Tim Bergling) în 2017 │ FOTO: www.avicii.com

Melodiile artistului s-au regăsit pe coloane sonore de filme, în numeroase reclame şi au ajuns imnuri de campionate de fotbal şi de gimnastică. Imnul Eurovision 2013, melodia care a definit brandul Coca-Cola în ultimii ani, toate au ieşit din mixerul şi sintetizatorul inspiratului DJ suedez. Selecția aceasta e doar o frântură a potenţialului său imens, rămas neexplorat pe deplin.

5. Hey Brother

"Hey Brother" reuşea să aducă şi un element social şi meditativ în muzică dansabilă.. Combinaţia era foarte inedită, pentru că invoca o latură country şi folktronica mai puternică decât oricând. Piesa sosea pe 9 octombrie 2013 şi avea un instrumental tipic genului bluegrass. Cântăreţul american de bluegrass Dan Tyminski are de altfel vocea integrată pe această melodie.

Versurile şi mesajul piesei sunt despre sfaturile pe care tânărul Avicii i le da fratelui său. Acesta este al treilea single de pe albumul "True" şi avea să primească în 2014 un remix cu vocea lui Salem Al Fakir de această dată. Videoclipul oficial prezintă doi fraţi în perioade de război în America, Vietnam şi alte situaţii limită.

4. The Nights

Ştii momentul acela când îţi pui rucsacul pe spate şi porneşti într-o aventură? Se aude probabil "The Nights" în fundal. Sau când începe un joc video cu o aventură epică... Piesa "The Nights" a devenit imnul a sute de milioane de adolescenţi şi tineri care se pregăteau de o noapte specială sau de o distracţie pe cinste. Un sintetizator legendar se îmbină cu o voce veselă şi care îţi creşte BPM-ul pulsului.

Inspiraţia pentru crearea piesei a fost un imn al piraţilor puşi pe fapte mari. La sample-ul vocal a contribuit Nicholas Furlong, care a scris piesa ca odă pentru tatăl său. Ideea i-a venit în vreme ce se afla într-un bar în Irlanda, iar artistul a apelat la Avicii pentru a crea un "Irish Drinking Song" cu o tentă modernă. Piesa apare pe albumul "Stories" al lui Avicii, lansat în 2015.

3. I Could Be the One

Înainte de experimentele sale bluegrass şi folktronice, Avicii şi-a făcut mâna cu nişte progressive house ca la carte. "I Could Be the One" are valuri de sintetizatoare care l-ar face pe Jean Michel Jare mândru şi un beat care sună în egală măsură a Skrillex şi Daft Punk. Melodia debuta de Crăciun în 2012 şi este realizată de către DJ-ul suedez şi Nicky Romero, compozitor olandez.

Vocea tinerei aplicată peste instrumental este a lui Noonie Bao. Melodia a avut multiple titluri, printre care şi "Nicktim", o combinaţie între numele celor doi producători. Iniţial includea şi un sample din piesa "D.A.N.C.E" de la Justice, înlăturat în varianta finală. O curiozitate a piesei este că artista care şi-a împrumutat vocea aici nu l-a cunoscut în persoană pe Avicii decât la mulţi ani după lansarea piesei.

2. Wake Me Up

Cu peste 1.4 miliarde de vizualizări pe YouTube, "Wake Me Up" poate fi considerat cel mai mare hit al artitstului. A reuşit o combinaţie inedită de EDM şi folktronica şi debuta în anul 2013. Piesa a fost lansată ca single de bază pentru albumul de debut al lui Avicii, "True". A sosit în stil old school pe CD şi chiar casetă prin PRMD Music.

Vocea răsunătoare cu timbru unic a lui Aloe Blacc a fermecat sute de milioane de oameni pe această piesă. Pedigree-ul nu se opreşte aici pentru că Mike Einzinger de la Incubus a cântat la chitara acustică pe acest single. La prima reprezentaţie a piesei toţi fanii de muzică electronică au rămas surprinşi când o trupă a apărut pe scenă, în locul DJ-ului cu laptopul clasic.

1. Levels

Când ne gândim la "acea melodie cu care a început seara unei petreceri legendare", e foarte probabil vorba despre "Levels". Acest single a apărut în 2011, pe la începutul carierei lui Avicii şi este un progressive house pur. Titlul, cunoscut şi sub stilizarea "L3VELS" poate fi asociat cu anumite sunete jucăuşe din instrumental, ce aduc cu cele din jocurile video.

O variantă timpurie instrumentală a acestui release a fost mixată de Avicii în timpul unei apariţii la BBC Radio 1 Essential Mix, încă din 2010. Varianta finală cu vocea Ettei James ne ducea în perioada de la începutul anilor 2000, înspre hiturile Sonique parcă. Atunci când sosea varianta finală de "Levels" piesa se catapulta pe locul întâi în topurile din toată lumea.

Sample-ul vocal provine din melodia "Something's Got a Hold on Me", cântată de Etta James în 1962. Criticii de muzică considera aceasta drept cea mai uşor de recunoscut piesă house din istorie, datorită sample-ului de sintetizator.

Avicii a concertat în România de câteva ori, printre care şi o reprezentaţie la UNTOLD 2015, în faţa a 60.000 de fani ai muzicii EDM. Ne-a vizitat şi la Bucureşti în 2012, cu o reprezentaţie întinsă până în zori.

PUBLICITATE
Comentează

Muzică și film

Un nou documentar despre Avicii va analiza "dintr-o perspectivă onestă" viața și cariera producătorului suedez

Avicii, cel mai mare artist al Suediei din ultima decadă, va fi readus în atenția publicului prin intermediul unui nou documentar. Evoluția sa, dar și tragica lui moarte, vor fi analizate și puse într-o nouă perspectivă de regizorul suedez Henrik Burman. Filmul va include interviuri și imagini cu regretatul producător, ce nu au mai fost prezentate publicului până acum.

Publicat

pe

Avicii (Tim Bergling) în 2017
Avicii (Tim Bergling) în 2017 │ FOTO: www.avicii.com

La aproape 3 ani și jumătate de la moartea lui Avicii, o nouă echipă de producție anunță realizarea unui documentar despre viața și cariera sa. Produs de regizorul suedez Björn Tjärnberg și Candamo Film în colaborare cu Swedish National Television, documentarul este filmat de Henrik Burman, care a regizat și documentarul "Yung Lean: In My Head" (2020).

Regizorul Henrik Burman: "Vreau ca acesta să fie un film care să surprindă publicul"

Filmul își propune să ofere o viziune amplă asupra "muzicii și artistului care au definit o eră și care au schimbat lumea muzicii pentru totdeauna". Va fi relatată "o poveste epică, intimă și foarte personală despre succesul său de neimaginat și dificultatea de a ține piept presiunii".

"Obiectivul meu e să ofer o perspectivă nouă, onestă asupra artistului Avicii și a vieții lui Tim. Vreau ca acesta să fie un film care să surprindă publicul și să schimbe imaginea publică a celui mai mare star internațional al Suediei, și făcând asta, să aducă lumină asupra a ceea ce muzica lui a însemnat pentru atât de mulți oameni", a declarat Henrik Burman.

Noul documentar este programat să apară în 2023. Acesta va include interviuri cu membrii familiei lui Tim Bergling, prietenii săi, dar și cu o parte dintre colegi. De asemenea, noi detalii vor fi puse în lumină prin intermediul unor imagini și interviuri cu Avicii care nu au mai fost publicate până acum.

Avicii, pe numele său real Tim Bergling, a murit pe 20 aprilie 2018. La acea vreme, familia sa dezvăluia faptul că DJ-ul era încărcat de stres, îndoieli și neliniști înainte de a muri.

Cariera sa a început în 2007, după ce a colaborat cu mulți producători și DJ cunoscuți, precum John Dahlback și David Guetta. Avicii a cunoscut pentru prima dată succesul internațional la doar 22 de ani, când single-ul "Levels" (2011) s-a aflat pe primele poziții în topuri din peste 50 de țări. Au urmat hiturile "Wake Me Up!", "Hey Brother" și "Addicted to You". Artistul a concertat la noi în țară în 2015, în cadrul Untold Festival.

Citește în continuare

Trending