Urmărește-ne în Social Media

pop, rock, electronica, folk

Summer Well 2018: Picnic indie cu topping electro și hip-hop autentic pe scena Red Bull

Ca în fiecare an, Summer Well și-a luat foarte în serios motto-ul: "un festival ca o vacanţă". Mii de pasionaţi de muzică, artă, divertisment şi cultură digitală au luat cu asalt Buftea. Muzica predominantă indie a lăsat loc și pentru electro și hip-hop, iar standurile de mâncare aproape concurau un eveniment street food. Din loc în loc, multiple experiențe digitale, senzoriale. Vă invităm să citiți câteva impresii în cadrul articolului.

Publicat

pe

Festivalul Summer Well 2018 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Summer Well a ajuns la ediţia cu numărul 8, continuând pariul pe muzica indie ca și în alți ani. A mers puţin şi înspre electro cu Justice şi a adus nume bunicele la scena Red Bull Music, Lady Leshurr sâmbătă, apoi Subcarpaţi şi brigada "Culese din Cartier" duminică. Au fost multe lucruri de făcut, de gustat, de simţit şi încercat pe Domeniul Ştirbey. Detaliem mai jos și includem linkuri spre galeriile foto dedicate concertelor.

Atmosfera

Summer Well 2018 a fost un festival eminamente cu public feminin. Estimez că 65% dintre cei prezenţi erau doamne sau domnişoare, nu că ar fi ceva în neregulă cu asta. Posibil să fie muzica mai soft din line-up, nume ca Cigarettes After Sex având priză mai mare la estrogen decât la testosteron. Au fost şi mai multe familii şi copii ca niciodată, extinzând paleta de public acoperită de festival.

Lucrul bun la Summer Well a fost acelaşi ca în fiecare an: relaxarea, sentimentul festivalului ca o vacanță. Dacă la alte evenimente devenite clasice (UNTOLD, Electric Castle) e mereu o regiune în care nu te duci, că acolo sunt "băieţii răi" şi prea mare agitaţie, la Summer Well poţi să sondezi fiecare cotlon şi vei găsi numai oameni OK. În primul rând la scena Red Bull era o masă de liceeni foarte încântaţi de rimele lui Faust şi de Subcarpati de exemplu. La Cigarettes After Sex meditam cu toţii pe păturici pe pajiştea principală, în vreme ce flamingo portocalii iluminaţi erau duşi printre cei prezenţi. Nici urmă de cozi la vreun food truck, multe bean bags, hamace, cuvântul de ordine rămânând relaxarea. Un minus pentru lipsa de apă de la toalete totuşi, operată manual cu o pedală.

Festivalul Summer Well 2018 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Muzica

Nu o să mă ascund după degete, consider că în 2018 a fost un line-up mai slab decât în 2017. Un ochi ager şi scrutător observă că a fost mai puţină lume la festival decât în 2017. Şi net mai puţină decât în 2014, când urcau pe scenă John Newman sau Placebo. În acest an, totul a început vineri, pe 10 august, cu Bucharest Symphony Orchestra, urmat de sintetizatoarele moi şi sensibilitatea vocală a lui Rhye (foto la final).

Ziua 2 a fost deschisă de Tom Grennan, o descoperire plăcută a acestui festival. La intersecţia dintre Plan B şi John Newmann îl găseşti pe Tom Grennan, care în ciuda percuţiei şi orchestraţiei din melodii ascunde un suflet sensibil gata de o baladă cu vocalize lungi la final. Daţi-i băiatului o chitară şi va atinge toate inimile. Şi ştiaţi că are doar 23 de ani şi a fost fotbalist la clubul Bedford?

Oscar and the Wolf au intrat în ultimul moment în lineup-ul Summer Well (înlocuind Rationale), realizând un pop psihedelic numai bun pentru prezentările de modă. O voce masculină visătoare pune sare pe răni peste un negativ care ar face-o pe Halsey şi The XX să ia ceva lecţii. Vezi galeria foto.

Oscar and the Wolf în concert la Summer Well pe 11 august 2018 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

În pauza de dinainte de Cigarettes After Sex am avut o incursiune la scena Red Bull pentru a îl asculta pe Vlad Dobrescu cum ne pune nişte gangsta rap şi ne duce de la Coasta de Est spre cea de Vest şi înapoi. Lady Leshurr a adus sunete tribale şi a animat probabil cu cel mai mult dans toată zona Red Bull. Poate singura ocazie de twerk de la Summer Well. Cigarettes After Sex mi-au confirmat bănuielile şi anume că nu se pretează ca muzică de festival. A nu se înţelege că nu au carismă şi talent. Problema e că toate melodiile sună la fel, linia de bas şi chitara la fel, iar muzica e mai degrabă una pentru momente intime şi nu ceva ce să împărtăşeşti cu zeci de oameni care mănâncă burgeri şi se uită fix la tine.

Kodaline ne-a mai adus puţin la viaţă cu "Follow Your Fire", care ne-a fost injectată în subconştient de luni bune de reclamele Orange.  Muzicienii au cântat şi piese mai sensibile, pe care le-aş numi piese de despărţire, dar cu ceva mai mult zvâc decât Cigarettes şi cu ceva mai multă voce aş îndrăzni să spun.

Justice au apărut atipici în peisaj aproape de ora 24:00, cu beat-uri electro grele de tot. S-a văzut asta şi în numărul mare de fani indie care plecau lăsând loc trancerilor şi pasionaţilor de clubbing care se rătăciseră pe la Domeniul din Buftea. Am auzit piese ca "Stop" şi "D.A.N.C.E" şi am avut un setup demenţial pe scenă, de care ar fi mândri Daft Punk, Jean Michel Jarre sau Dead Mau5. Deschide galeria foto.

Justice la Festivalul Summer Well 2018

Justice la Festivalul Summer Well 2018 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Pe Red Bull Music Stage am putut să o vedem pe Lady Leshurr cu un hip-hop excelent, veridic, cu atitudine de nota 10. A venit şi ziua a doua, în care mărturisesc că am stat mai mult la scena secundară, pentru a vedea ce e cu această ascensiune fantastică a familiei "Culese din Cartier". I-am auzit pe Faust şi Fanescu la treabă, despicând societatea autohtonă şi goana după diplome. Au intrat pe nori de fum şi Fantome, cu piese care virau spre stoner rock sau alt rock, dar mereu cu un sample creepy de filme de groază. Şi cu eternul mister al măştilor din popor.

I-am ascultat şi pe Argatu şi Cred Că Sunt Extraterestru, dar şi pe un nou venit, Hanu' cu Bragă, care folosind instrumente ca tulnic, fluier şi tobă ne-a dus înspre muzica populară, combinată cu beat-uri moderne din rap sau un neo folk hiperactiv. Un număr cu adevărat inedit, pe bază de port popular şi multă energie.

La scena principală am intrat în lumea lui Isaac Gracie, cantautor britanic, cu un aer angelic şi androgin. Nou venit pe scena muzicală, artistul este activ din 2016 şi îl face pe James Blunt să pară dur. Picură melancolie din glas şi versuri şi a fost comparat cu Jeff Buckley sau Bob Dylan, având versuri deosebite. Virează spre folk rock când te aştepţi mai puţin.

Isaac Gracie în concert la Summer Well 2018 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

HMLTD a fost probabil cel mai bizar număr de la Summer Well, părând a fi participanţi la un concurs de talente într-o ţară scandinavă. Părea un număr de punking de-al lui Ali G cu "hai să vă prezentăm o trupă încropita ad hoc". Nu am putut scăpa de senzaţia de "ăştia sunt pe bune?". Combină disco cu industrial, costumaţie de David Bowie şi un beat imposibil de sacadat pentru a fi fredonat, apreciat sau iubit. Ne-au stârnit curiozitatea și ulterior am aflat mai multe despre trupa londoneză, cum ar fi că primul ei nume a fost Happy Meal Ltd. A fost forțată de McDonald’s să treacă abrevierea curentă, pe care o confunzi cu limbajul paginilor Web...

A urmat Sofi Tukker, cu probabil cel mai urât moment al festivalului. Au fost aruncate acuzaţii de playback şi faptul că am urmărit practic un băiat şi o fată care arătau fancy pe scenă, dar mai subţire cu muzica. Sofi şi Tukker au potenţial, dar nu l-au arătat la Summer Well 2018.

Lucrurile au început să intre pe un făgaş artistic real cu The Kooks la ora 22:00, cu o combinaţie între chitară acustică şi un bas de funk pe piese ca "All The Time". Se vedea că oamenii care merg în Control ştiau despre ce e vorba, după cum îşi mişcau şoldurile. Luke Pritchard avea mişcările lui Mick Jagger pe scenă şi întreaga trupă suna a pub crawl britanic, cu gulere ridicate şi extra stil.

The Kooks în concert la Summer Well pe 12 august 2018 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

The Kooks răspunde perfect la întrebarea "cum ar suna Oasis dacă ar fi mai posh?".

Aproape de mizeul nopţii a venit şi headlinerul evenimentului, Bastille, fix la "Quarter Past Midnight" cântând acest single foarte catchy, care a devenit viral din mai încoace. Toată lumea a fredonat pesimisto-optimistul "Pompeii". Pe la începutul reprezentaţiei valuri de fredonări de "I Miss You More" şi vocalize subţiate cuprindeau publicul pe "Good Grief", o piesă de feel good şi despărţire cu cele mai bune sentimente.

Mâncare & Băutură

Parcă au fost mai multe food truckuri decât în orice alt an la Summer Well 2018, chiar mai multe decât anul trecut. Puteai mânca burgeri de cod la Codfather, tempura şi creveţi la Nori Yakitori, hot dog uriaş la Bătrânu' Sas sau bao cu vită sau pui la The Bun. Nu au lipsit nici gofrele, îngheţata, vata pe băţ sau arepas colombianas cu mult avocado. De băut era Corona, multe băuturi cu vitamine de la Merlin, 7Up Lemon şi evident un stand dedicat Aperol şi Beck's.

Plata se făcea folosind brăţara de festival, care avea rol de stocare de credite şi plăţi contactless. Se putea alimenta cu cash sau cu cardul de la case speciale de Top Up.

 • Festivalul Summer Well 2018

 • Festivalul Summer Well 2018

 • Festivalul Summer Well 2018

Alte activităţi

La Summer Well 2018 nu aveai cum să te plictiseşti. Aveai zbor cu balonul cu aer cald, tiroliana, căţărări, kayaking, o secţiune cu console PS4 la cortul Orange, bicicletă pe care să pedalezi, un cort special HBO GO cu filme şi seriale, o zonă Orange în care se proiectau filme pe un uriaş ecran şi multe altele. "Wonder Woman" a fost pus în seara a doua de festival.

Ce mi-a plăcut:

 • fără cozi, fără îmbulzeală excesivă
 • plăti contactless eficiente
 • Culese din Cartier continuă să surprindă plăcut
 • toată lumea era relaxată
 • Justice a livrat un show excelent, iar Bastille a fost la înălţime
 • public foarte variat, multe familii cu copii
 • multe activităţi
 • mâncare şi băutură de calitate în general
 • sonorizare bună şi artişti care au sosit la timp

Ce nu mi-a plăcut:

 • lineup modest per total
 • Cigarettes After Sex nu e muzica de festival
 • lipsă de apă la toalete
 • burgerii de la Circus Pub aveau gust de mici
 • reprezentaţii prea scurte la scena Red Bull
 • preţuri prea mari la food trucks (30 de lei era norma la mai toate)
 • mult de ocolit spre scena Red Bull Music, pentru că podul permitea trecerea în grupuri de 20 de persoane
 • zone slab iluminate de trecere prin pădure
 • semnal 4G slab (pe Vodafone cel puţin)
 • Festivalul Summer Well 2018

 • Festivalul Summer Well 2018

 • Festivalul Summer Well 2018

 • HMLTD la SummerWell 2018

 • Summer Well 2018 - concert Bastille pe 12 august 2018

 • Dan Smith - Summer Well 2018 - concert Bastille pe 12 august 2018

 • Bastille la SummerWell 2018

 • Justice la SummerWell 2018

 • HMLTD la SummerWell 2018

 • Sofi Tukker în concert la Summer Well 2018

 • The Kooks în concert la Summer Well pe 12 august 2018

 • Festivalul Summer Well 2018

 • Lady Leshurr în concert la Festivalul Summer Well 2018

 • Lady Leshurr în concert la Festivalul Summer Well 2018

 • Lady Leshurr în concert la Festivalul Summer Well 2018

 • The Kooks în concert la Summer Well pe 12 august 2018

 • The Kooks în concert la Summer Well pe 12 august 2018

 • Rhye la Summer Well

 • Rhye la Summer Well

 • Rhye la Summer Well

 • Rhye la Summer Well

PUBLICITATE
Comentează

Muzică nouă

Bastille a lansat piesa "Give Me The Future", cu un vibe puternic SF

Bastille ne-a șocat prin începutul piesei "Give Me the Future", care amintește puțin de creațiile lui Phil Collins. În special combinația de percuție cu efectele vocale duc cu gândul la legendarele sale melodii. Noul single se ascultă în articol.

Publicat

pe

Dan Smith - Bastille la SummerWell 2018 │ FOTO: Ștefan Sandu / InfoMusic.ro

"Give Me the Future" continuă abordarea futuristă a melodiilor Bastille, lucru reflectat inclusiv în videoclipul "Distorted Light Beam", lansat în iunie 2021. Atunci trăiam o experiență în stil "Black Mirror" într-un univers în care toți se refugiau în realitatea virtuală. Acum în acest track ascultam versuri despre fascinația pentru viitor, pentru incert și incomplet, pentru "dragoste nesfârșită pe care o vreau mai mult".

Pe lângă surpriza de la început de track, avem și una la final: viorile care intră perfect peste vocea lui Dan Smith, solistul Bastille. De altfel artistul a declarat următoarele despre noua compoziție:

"Give Me the Future" este o melodie despre conectarea la posibilități nesfârșite. La propriu, se simte că totul este la îndemăna pentru a fi luat, cu toate gusturile servite. Sunetele de naveta spațială de la început? Suntem noi, care aterizam de urgenta în viitor.

Realitatea în care trăim în acest moment era science fiction-ul al unei perioade deloc îndepărtate. Priviti un film că "Minority Report". Tehnologia de acolo părea atât de îndepărtată, o fantezie, dar este aici, am trecut deja de ea. Daca v-ar fi zis cineva asta acum 20 de ani când a ieșit filmul... ați fi ras. Sau ați fi fost îngroziți.

Noua piesă a fost deja integrată în campania brandului Keep "Life Electrified", cu spoturi online și televizate care promovează automobilele electrice Jeep. Imaginea invocată aici dă senzația de "Blade Runner" și peisaje distopice privite de pe un zgârie nori din sticlă și metal, deasupra unui oraș robotizat și desensibilizat.

În 2020 Bastille a mai lansat piesele "survivin'", iar alte single-uri din ultimii ani sunt "Another Place", colaborare cu Alessia Cara, dar și "Bad Decisions". Bastille a cântat în Romania de 2 ori în ultimii ani, cu o participare la UNTOLD în 2019 și una la Summer Well 2018.

Acea participare venea pe fondul mega hitului "Happier", colaborare cu DJ Marshmello.

Citește în continuare

Albume noi

Subcarpați lansează colecția aniversară SUB 10, care include întreaga discografie a grupului

Subcarpați aniversează 10 ani de activitate muzicală cu o lansare mult așteptată. Întreaga discografie a grupului devine disponibilă în format fizic, trupa incluzând într-o colecție toate albumele, precum și produse de merch în ediție aniversară.

Publicat

pe

Colecția aniversară Subcarpați 10
Colecția aniversară Subcarpați 10 │ FOTO: Shop Subcarpați

Subcarpați sărbătorește cei 10 ani de reinterpretat folclorul în manieră proprie cu o colecție ce cuprinde cele șapte materiale discografice ale trupei în format CD. Colecția aniversară SUB 10 include și un hanorac personalizat cu masca "Culese din Cartier", precum și un booklet și un sticker pack, alături de o serie de magneți.

"De la sat la oraș, de la deal la câmpie, am dat înapoi ce am primit. Folclorul e oxigen și muzica e mijloc de transport.

Primii 10 ani cu Subcarpați. Mulțumim! Big Up!", au transmis membrii Subcarpați.

Colecția aniversară SUB 10 poate fi achiționată de pe site-ul formației la prețul de 500 de lei. În magazinul online publicul va găsi și alte produse personalizate: căciuli, fulare, tricouri și diverse modele de hanorace.

Ce conține pachetul "Colecția aniversară SUB 10"

Hanoracul masca "Culese din Cartier". La achiziția lui, primești gratuit:

 • Discografia Subcarpați: Subcarpați, 2010, Culese din Cartier Vol. 1, 2010, Etnologic EP, (2010), Undeground Folclor, (2012), Pielea de Găină, (2014), Satele Unite ale Balcanilor, (2016), Zori și Asfințit, (2018)
 • Booklet
 • Sticker pack și magneți

*Produsele vor fi expediate în luna mai.

Odată cu lansarea acestei colecții, Subcarpați a înregistrat și un clip aniversar, în care comprimă cei 10 ani de muzică, emoție și versuri cu mesaj.

"Zeci de mii de oameni. 1,000 de amintiri. Sute de cântări. Vreo 20 de colegi. Toate comprimate în 10 ani. O singură dragoste pentru voi. Mulțumim!", au transmis membrii Subcarpați.

Subcarpați - Sub10

Cea mai mare grupare muzicală independentă din România, Subcarpați, s-a născut în urmă cu 10 ani, la inițiativa lui Bean MC, și este compusă dintr-un grup de prieteni mânați de pasiunea pentru muzică și folclor.

Subcarpați reinterpretează folclorul în manieră proprie și aduce în prim-plan ideea că e important să ne conectăm la originile noastre. Trupa vorbește prin muzica sa despre patriotism și dragostea pentru valorile tradiționale, fără să le transforme într-un discurs patetic.

Din 2009 până în prezent, Subcarpați a lansat șapte materiale discografice: "Etnologic" (2010), "Subcarpați" (2010), Compilația "Culese din Cartier" (2010), "Underground Folclor" (2012), "Pielea de găină" (2014), "Satele Unite ale Balcanilor" (2016), "Zori și Asfințit" (2018).

Citește în continuare

Trending