Urmărește-ne în Social Media

Concerte & turnee

Ce concerte poți asculta la Bucharest Jazz Festival 2018

Cea de-a șaptea ediție Bucharest Jazz Festival are avea loc în perioada 2-8 iulie 2018. Festivalul cuprinde cinci seri de concerte live desfășurate în Piața George Enescu, dar și evenimente conexe la ARCUB. Găsești programul complet în articol.

Publicat

pe

Artiști la Bucharest Jazz Festival 2018
Artiști la Bucharest Jazz Festival 2018

Programul festivalului păstrează structura deja consacrată de evenimente conexe la ARCUB și concerte în aer liber din Piața George Enescu. În agenda evenimentelor de la ARCUB intră renumitele întâlniri, ateliere, workshop-uri și conferinte de zi, completate de evenimentele de noapte de la clubul festivalului. Seara, după concertele din Piața George Enescu, Gabroveni Jazz Club de la ARCUB găzduiește concursul de jazz al festivalului și live session-uri susținute de artiști din lumea jazz-ului.

Jan Garbarek, Trilok Gurtu, Lars Danielsson Quartet, Teodora Enache and The Prophet Band și Bucharest Jazz Orchestra feat. Blue Noise sunt doar câțiva dintre artiștii anunțați.

Programul Bucharest Jazz Festival

Luni, 2 iulie | Monday July 3

-> 19:00 @ ARCUB

  • Deschiderea festivalului
  • Vernisajul expoziției Vinil @ BJF
  • Album Art & Vinyl Jazz • VRTW

Marți, 3 iulie | Tuesday July 3

-> Evenimente conexe @ Gabroveni Jazz Club, ARCUB

  • 12:00 Conferință Florian Lungu: Centenar: audio jazz românesc pe vinil
  • 23:00 Concurs New Jazz Performers
  • 24:00 Live jam sessions

Miercuri, 4 iulie | Wednesday, July 4

-> Evenimente conexe @ Gabroveni Jazz Club, ARCUB

  • 12:00 Recenzie disc de jazz românesc și dezbatere Alex Arcuș: Jazzul dincolo de scenă
  • 23:00 Concurs New Jazz Performers
  • 24:00 Live jam sessions

-> Concerte BJF Live @ Piața George Enescu

  • 20:00 JazzyBIT
  • 21:30 Bucharest Jazz Orchestra featuring Blue Noise

JazzyBIT este un trio format din Teodor Pop (pian, claviaturi), Mihai Moldoveanu (bas) și Szabó Csongor-Zsolt (tobe), ce oferă o combinație energică de jazz și rock, presărată cu blues, latin și funk. După ce câștigă Premiul pentru debut pe 2013 al Fundației Muzza din București, trupa lansează independent primul album “Touch the Sky” la începutul lui 2014, album ce ajunge pe locul 9 în controversatul top al muzicii românești “Muzici și Faze”. Urmează aproape 100 de concerte atât în țară, cât și în Ungaria (Budapest Jazz Club și A38), Austria sau Italia, unde JazzyBIT a ajuns în finala competiției European Jazz Award din cadrul festivalului Tuscia in Jazz.

Înființat în 2012, Bucharest Jazz Orchestra, condus de trompetistul Sebastian Burneci, este un ansamblu independent de jazz dedicat jazzului contemporan și muzicii creative, cu un repertoriu variat, de la standard de jazz la compoziții proprii. Din componența grupului, focusat pe combinații între instrumente de suflat, fac parte muzicieni de top ai scenei bucureștene, dar și membri ai Orchestrei Naționale Radio și ai Filarmonicii George Enescu.

Trupa Blue Noise este „laboratorul de voci” în care șase tineri muzicieni transpun stilul a cappella în sonorități de jazz din anii '50-'60, ritmuri de pop, rhythm and blues și beat box.

Joi, 5 iulie | Thursday, July 5

-> Evenimente conexe @ Gabroveni Jazz Club, ARCUB

  • 12:00 Workshop Daniel Erdmann, Claudio Puntin: Clarinet Meets Saxophone
  • 23:00 Concurs New Jazz Performers
  • 24:00 Live jam sessions

-> Concerte BJF Live @ Piața George Enescu

  • 20:00 Alex Calancea Band
  • 21:30 Mircea Tiberian

Alex Calancea Band vine din Republica Moldova și aduce un suflu nou și creativ pe scena muzicii românești. "Alex Calancea Band este o fuziune naturală unde poți auzi groove-urile de Drum’n’Bass și pasajele clasice împletite cu folclorul distorsionat, improvizate cu mare implicare și precizie. Toate sunt mișcate de un puls de energie care anulează distanța dintre liniște și culminațiile psihedelice",  spune liderul formației, Alexandrin Calancea, unul dintre cei mai apreciați basiști și aranjori din Republica Moldova.

Mircea Tiberian este un pianist și compozitor român de jazz. A avut turnee în Statele Unite, Franța, Germania, Austria, Polonia, Cehia, Bulgaria, Grecia, fosta URSS, Siria și România. A cântat alături de Larry Coryell, Tomasz Stanko, Herb Robertson, Ed Shuller, Nicholas Simion, Adam Pieronczyk, Maurice de Martin, Theo Jorgensmann, Johnny Răducanu, Aura Urziceanu, Dan Mândrilă, Anca Parghel.

Experiența artistului nu s-a limitat doar la nivelul muzical, ci s-a extins și spre cel academic, fiind lector la Universitatea de Muzică din București, la secția de jazz pe care, de altfel, a și înființat-o în 1990. Este fondatorul și coordonatorul Departamentului de Jazz din București (începînd cu 1990 și pînă în prezent) și din Cluj (începînd cu 1996 și pînă în prezent).

Vineri, 6 iulie | Friday, July 6

-> Evenimente conexe @ Gabroveni Jazz Club, ARCUB

  • 12:00 Conferință Cristian Soleanu și Mircea Tiberian: Artist in Residence – Jazzul. O istorie vie
  • 23:00 Concurs New Jazz Performers
  • 24:00 Live jam sessions

-> Concerte BJF Live @ Piața George Enescu

  • 20:00 Teodora Enache and The Prophet Band
  • 21:30 Lars Danielsson Quartet

Formula propusă de Teodora Enache pentru concertul din 6 iulie este trupa alături de care a creat cel mai nou proiect al ei, intitulat Profetul. Muzica concertului Teodora Enache and The Prophet Band aparține celebrei cântărețe de jazz, o muzică cinematică, cu poveste, marcată de căutările sale spirituale.

Lars Danielsson Quartet înseamnă Las Danielsson (contrabas/violoncel), Grégory Privat (pian), John Parricelli (chitară) și Magnus Öström (tobe/percuție). Cu un sunet inimitabil, influențat de educația sa în muzica clasică, Lars Danielsson este unul dintre cei mai influenți contrabasiști ai lumii, care a colaborat cu o lungă listă de staruri internaționale printre care se numără Michael și Randy Brecker, John Scofield și Charles Lloyd.

Ușor recognoscibilă, semnătura sa muzicală combină un sunet melodic, cald și cultivat cu ritmuri puternice de groove. Muzica sa ca lider este caracterizată de un simț aparte pentru melodiile și aranjamentele antrenante și de un fler în a aduce împreună grupuri de muzicieni aparte.

Sâmbătă, 7 iulie | Saturday, July 7

-> Evenimente conexe @ Gabroveni Jazz Club, ARCUB

  • 12:00 Workshop Trilok Gurtu: Talking Tabla
  • 24:00 Live jam sessions

-> Concerte BJF Live @ Piața George Enescu

  • 21:00 Jan Garbarek Group featuring Trilok Gurtu

Sunetul unic al muzicii lui Jan Garbarek este dat de contrastul dintre elementele melodioase și cele poetice, dintre simplitatea și intensitatea improvizației alături de alți muzicieni. Artiștii care îl acompaniază în turneul european din 2018 contribuie fiecare în felul său: la pian, Rainer Brüninghaus, colaboratorul lui Garbarek de lungă durată, Trilok Gurtu, magicianul percuționist din India și basistul brazilian Yuri Daniel. Împreună, cei patru muzicieni de calibru formează un grup bine închegat ce poartă muzica lui Jan Garbarek spre noi dimensiuni.

Duminică, 8 iulie | Sunday, July 8

-> Evenimente conexe @ Gabroveni Jazz Club, ARCUB

  • 12:00 Workshop Mihai Iordache: Jazz for Kids
  • 24:00 Live jam sessions

-> Concerte BJF Live @ Piața George Enescu

  • 20:00 Jazzmeia Horn
  • 21:30 Gonzalo Rubalcaba special guest Pedrito Martinez

La doar 27 de ani, Jazzmeia este câștigătoarea Thelonious Monk International Vocal Jazz Competition (2015) și a Sarah Vaughan International Jazz Vocal Competition (2013). Comparată cu Betty Carter, Nancy Wilson și Sarah Vaughan, Jazzmeia a crescut pe muzica gospel cântată la pian de bunica ei. În timpul liceului de arte din Dallas, are un adevărat șoc cultural când aude prima dată jazz la un curs de compoziție de jazz. Muzica lui John Coltrane și a lui Miles Davis, împreună cu vocea cântăreței Sarah Vaughan o fac să se îndrăgostească de jazz.

În 2009 se mută la New York unde studiază la New School for Jazz and Contemporary Music. Primul ei album, A Social Call a urcat rapid pe primul loc în topul JazzWeek din 2017, iar în 2018 îi aduce prima nominalizare la premiile Grammy.

Artista va fi acompaniată de Victor Gould (pian), Géraud Portal (contrabas), Henry Conerway III (tobe) și Marcus Miller (saxofon).


Pianistul și compozitorul Gonzalo Rubalcaba era deja un fenomen al jazzului, un tânăr muzician cu o carieră în devenire în Cuba atunci când a fost descoperit de Dizzy Gillespie în 1985. De atunci, Piano & Keyboard Magazine l-a inclus în 1999 printre cei mai mari pianiști ai secolului 20, alături de nume precum Glenn Gould, Martha Argerich și Bill Evans, a câștigat două titluri Grammy și două titluri Latin Grammy.

Artistul nominalizat la Grammy, Pedrito Martinez găsește succesul în ritmul tobelor batá din Cuba, conga din Africa și cajón din Peru. De la stabilirea sa în New York, în 1998, percuționistul cubanez a înregistrat și cântat cu Wynton Marsalis, Paul Simon, Bruce Springsteen, Sting și a contribuit la peste 50 de albume.

Comentează

Trending