Urmărește-ne în Social Media

Industria muzicala

Succes dincolo de graniţe: Golan şi JazzyBIT

Pentru artiștii din România, dar și pentru cei care visează să urce pe o scenă internațională, succesul muzical dincolo de granițele țării pare doar un vis frumos. Golan și JazzyBIT sunt două exemple de proiecte muzicale indie care au reușit performanța de a susține concerte la festivaluri cunoscute de peste hotare.

Publicat

pe

Golan | Sapphire (live at Galeries Lafayette)
Golan | Sapphire (live at Galeries Lafayette)

Deși nu le auzi muzica în fiecare zi la radio, sunt extrem de modești, au muncit mult, lansează piese de calitate și au un public fidel atât în țară, cât și în afara ei. Doi dintre membrii trupei Golan, Mihai Ristea și Alexandru Burcea și Mihai Moldoveanu, parte din proiectul JazzyBIT, au fost prezenți la conferința Mastering the Music Business 2018 pentru a vorbi despre experiențele turneelor de peste hotare.

JazzyBIT este un trio de loud jazz din Timișoara care combină ritmurile de jazz și rock, cu blues, latin și funk. Trupa este formată din Teodor Pop (pian, claviaturi), Mihai Moldoveanu (bas) și Szabó Csongor-Zsolt (tobe). Aceștia au pornit pe drumul muzical împreună în 2012, iar în 2014 au lansat albumul de debut, "Touch the Sky", urmat de "Horizon" în 2016.

“JazzyBIT amintește de Esbjörn Svensson Trio, dar adaugă o atitudine rock armoniilor vibrante presărate cu melodii vioaie. De asemenea, se evidențiază prin ritmurile funky, strânsa legătură artistică între cei trei, dar și aranjamentele muzicale remarcabile.”. spune despre aceștia All about Jazz, una dintre cele mai importante publicații din domeniu.

Membrii trupei JazzyBIT au ales să facă atât managementul, cât și bookingul sau partea de PR in-house. Ei sunt cei care se ocupă de rețelele de socializare, de trimis mailuri sau de stabilt detaliile atunci când au concerte în afara țării. Mihai Moldoveanu a uimit publicul prezent la Mastering the Music Business, spunând că toți trei au și joburi full time, iar el mai cântă și în alte trupe; dovada vie că se poate și că nu există absolut nicio scuză atunci când ai un vis.

Trupa Golan a luat naștere la sfârșitul anului 2014, dintr-o nevoie de a aduce căldura și emoția vocii live în zona muzicii electronice. Aceștia au show-uri spectaculoase unde îmbină instrumentele live, cu sampling și DJ-ing, având un sound aparte, visător, dar antrenant în același timp. Golan înseamnă Mihai Ristea, Alexandru Burcea, Florian Nicolau și Ernesto Esneldo.

L-au cunoscut pe managerul lor prin intermediul celor de la Moonlight Breakfast, o altă trupă extrem de apreciată în afara țării. Golan au cântat în deschidere lui Roisin Murphy, unde au fost văzuți de Parov Stelar, care le-au propus ulterior să îi însoțească în turneul european. Mihai Ristea a recunoscut că au fost pur și simplu la locul potrivit la momentul potrivit. Deși începuseră proiectul mai mult în joacă, propunerea a venit ca un imbold să ia lucrurile în serios și în același o confirmare a muncii lor. Cele mai frumoase momente din cele 10 orașe din 7 țări vizitate se regăsesc în videoclipul piesei "Samba".

Fiecare piesă sau concept de videoclip sunt abordate minuțios, iar Mihai a spus că lansează piese mai rar, doar atunci când simt că produsul final este gata. De asemenea, preferă să aibă o distanță mai mare între concerte pentru a vedea reacţia publicului la diferitele tipuri de show, sa îmbunătăţească atât muzica, cât şi live-ul.

"Livrând content zilnic, nu știu dacă e neapărat ceea ce trebuie." Mihai Ristea (Golan)

Alexandru Burcea și Mihai Ristea au spus că deși inițial se ocupau tot ei de partea de management sau booking, astăzi au o echipă care se ocupă de aceste aspecte într-un mod mult mai profesionist. Băieții au declarat că proiectul Golan este un proiect în care au investit, că și-au asumat riscuri și au crezut în stilul lor muzical. Desigur, odată cu aprecierea și confirmările venite din partea publicului sau a unor artiști precum Parov Stelar, au realizat că trupa pornită mai mult în joacă începe să fie un proiect extrem de serios.

"Nu vreau ca banii să fie un obstacol în calea visului nostru." Mihai Ristea (Golan)

Atât Golan, cât și JazzyBIT au primit susținere financiară din partea Institutul Cultural Român, care uneori le-a acoperit costurile (biletele de avion sau cazare) atunci când aveau concerte în afara țării. Mihai Moldoveanu (JazzyBIT) a recunoscut că de multe ori ei au fost cei care au contactat primăria sau companiile private pentru a primi susținerea financiară de care aveau nevoie. Astfel, JazzyBIT au ajuns să cânte la festivaluri cunoscute din Italia, Lituania sau chiar Coreea de Sud. În 2017, aceștia au cântat în cadrul Sziget Festival, unul dintre cele mai cunoscute evenimente din Europa de Est.

Mihai Moldoveanu, Alexandru Burcea și Mihai Ristea sfătuiesc artiștii să se facă inițial cunoscuți în țară, iar abia apoi să ducă muzica dincolo de granițe. Este important să aibă multă răbdare, să contacteze reprezentanții festivalurilor și să fie perseverenți – deși inițial pot fi refuzați, s-ar putea ca în următorul an să îi aibă surpriza să fie chemați să cânte în cadrul festivalului (așa cum s-a întâmplat cu JazzyBIT la Sziget). Însă, cel mai important este să fie autentici, să încerce să își dezvolte un stil unic pentru că doar originalitatea asigură succesul pe termen lung.

Sperăm că cele două povești de succes pe care vi le-am prezentat să vă inspire și să ofere un exemplu real că artiștii indie din România pot reuși în afara țării; că totul depinde de voi, de muncă, de muzică, talent și ambiție.

Trending