Urmărește-ne în Social Media

rock

Top 5 piese Slayer: thrash metal-ul cel mai dur din Big Four

Când ne gândim la thrash metal avem câteva nume de formaţii în minte, precum Anthrax, Metallica pe primele albume, Testament, Megadeth şi evident Slayer. Parte a cvartetului legendar "Big Four", formaţia se află la zenit, având în 2019 un turneu de adio, care îi va aduce pe muzicieni inclusiv în România. Ne pregătim de reprezentaţie amintindu-ne de cele mai apreciate 5 piese din discografia Slayer.

Publicat

pe

Slayer

Slayer se înfiinţa în anul 1981 şi îşi are originile în Huntington Park, California. În spatele debutului său se află Tom Araya, Kerry King şi Jeff Hanneman. Trupa face parte din "Big Four", fondatorii genului thrash metal, împreună cu Metallica, Megadeth şi Anthrax. Pe parcursul ultimelor decenii grupul a atras un număr impresionant de fani, reuşind să aducă o melodicitate neaşteptată unui sub-gen dur de metal.

Versurile au fost uneori extrem de controversate, acoperind teme precum nazismul, războiul, mişcările anti religioase, satanismul şi crimele. Istoria trupei este înţesată cu interdicţii de albume, întârzieri de lansări, procese şi atacuri din partea grupurilor religioase sau a autorităţilor de cenzură. Cu toate acestea Slayer rămâne o legendă.

Iată cum arată cele mai apreciate 5 piese ale formaţiei:

5. War Ensemble

"War Ensemble" este o piesă extrasă de pe albumul Slayer "Seasons în the Abyss", lansat în anul 1990. Aluzia este clară: atacul lui George Bush Senior asupra Orientului Mijlociu, care a dus la Războiul din Golf. Arraya and co nu se feresc să evoce imagini dure, precum "cadavre care putrezesc în noapte". Războiul este descris ca un sport, iar victoria vine prin masacru. Am putea spune că acesta este pentru Slayer ceea ce "One" este pentru Metallica, păstrând proporţiile totuşi.

Fanii trupei se contrazic în teorii despre piesă, unii afirmând că este despre Primul Război Mondial, alţii despre Războiul din Golf şi alţii despre Al Doilea Război Mondial. Ce e drept apare o referire la râul Rin din Germania. Pe de altă parte ideea de propagandă şi război televizat e clar aluzie la conflictul din Golf, primul război acoperit complet la TV în direct.

4. Seasons In the Abyss

Încă o piesă care dă numele unui album întreg, "Seasons In the Abyss" sosea în anul 1990. Era ultimul material al trupei care avea contribuţia toboşarului Dave Lombardo, cel puţin până la "Christ Illusion" în 2006. Descopeream un Slayer mai melodic pe acest track şi o compoziţie complexă, care te introducea într-un soi de operă întunecată.

Sunetul aminteşte de evoluţia Metallica în acea perioadă de început de ani '90. Cu această piesă aflam ce poate face Slayer când scade tempo-ul puţin şi se dedă la virtuozitate. Are ceva din coşmarescul lui "Enter Sandman" şi ameninţarea constantă a vocii lui Arraya peste riffurile nervoase din fundal. Videoclipul acestei piese a făcut istorie, prezentând trupa la picioarele Sfinxului.

Totul se petrecea după primul atac al lui Bush asupra Irakului. În regiune tensiunile erau la apogeu şi a fost nevoie de mită pentru a putea filma la Sfinx şi Piramide. Clipul prezintă contrastul dintre trupa care se plimba cu o barcă pe Nil şi oamenii care trăiau în sărăcie în Egipt. Vedem şi o procesiune şi o sumedenie de simboluri egiptene.

3. South of Heaven

"South of Heaven" începe cu unul dintre cele mai uşor de recunoscut riff-uri din istoria thrash metal-ului. A fost imitat şi a primit tributuri de la mulţi artişti din acest gen muzical. Este chiar prima piesă de pe albumul omonim din 1988, a doua colaborare Slayer cu Rick Rubin, care a ajutat trupa să evolueze la capitolul producţie.

Nu are un BPM aşa ridicat ca alte hituri Slayer, dar este ca o cobră, cu riffuri ameninţătoare şi versuri şi percuţie care "toacă" mărunt fiecare silabă. Un ascultător superficial ar putea crede că piesa este de spre iad şi creaturile de acolo, dar este de fapt despre demoralizarea rasei umane. În special decăderea Americii este vizată de creaţia lui Arraya. Imoralitatea, obscenitatea şi "generaţia uitată" sunt acoperite de această realizare muzicală.

Faţă de alte piese Slayer, aceasta era mai bine structurată şi nu mai trecea atât de brusc la solo-uri sau breakdown-uri.

2. Angel of Death

Poate cea mai controversată piesa de la Slayer, "Angel of Death" este extrasă de pe albumul "Reign In Blood" din 1986. Versurile şi muzica au fost scrise de către chitaristul Jeff Hanneman. Controversa vine din subiectul abordat şi anume experimentele realizate de infamnul doctor nazist Josef Mengele. E vorba depsre testele pe prizonierii de la Auschwitz în perioada celui de-al doilea război mondial.

Chitaristul avea o fascinaţie pentru acest personaj şi după ce a citit câteva cărţi despre el, a compus această melodie. Versurile acestui single au întârziat lansarea albumului, casa de discuri Def Jam refuzând să lanseze această compoziţie, pentru că era prea dură.

"Angel of Death" este una dintre cele mai lungi piese Slayer de pe albumul din 1986. Acest track a apărut pe toate DVD-urile şi compilaţiile live ale formaţiei. "Angel of Death" este citată de către mulţi muzicieni ca piatra de temelie atât pentru thrash metal, cât şi pentru speed metal. Un boost de popularitate a venit când un sample din melodie a fost integrat de Public Enemy în piesa "She Watch Channel Zero" din 1988.

1. Raining Blood

Una dintre cele mai legendare piese rock din toate timpurile, "Raining Blood" va ridica părul pe mâna oricărui prim ascultător. Este piesa cu numărul 10 de pe albumul "Reign In Blood" şi este compusă de către Jeff Hanneman şi Kerry King. Versurile sale abordează teme precum religia, în special conceptul de a cuceri şi distruge raiul şi divinitatea.

Acest track este de departe cel mai popular din discografia Slayer şi se află mereu în setlisturile trupei în concerte. Atât Hanneman, cât şi King au recunoscut că este piesa lor preferată de cântat live. Melodia a apărut în producţii precum South Park, dar şi în jocuri ca GTA Vice City sau Guitar Hero III. Povestea lui "Raining Blood" implică un suflet prins în Purgatoriu, pentru că a fost alungat din Rai. Vrea răzbunare şi doreşte să distrugă raiul. Solo-urile dinspre final sunt o injecţie cu adrenalină direct în inima ascultătorului şi provoacă mereu moshing la concerte.

O menţiune specială merge şi la "Disciple", piesa definitorie de pe albumul "God Hates Us All". Este poate cea mai "zgomotoasă" melodie Slayer, cu veleităţi de punk distorsionat, mult distors şi pe voce şi o furie fără control. Piesa a primit o nominalizare la Grammy ulterior.

Apasă pe eveniment pentru informații suplimentare:

Concerte miercuri, 10 iulie 2019

Slayer

Loc
Arenele Romane
Comentează

Industria muzicala

Slayer se reuneşte, va avea concerte în 2024

În vreme ce unii dintre noi se bucurau de cariera solo a lui Kerry King, puţini se aşteptau la o veste aşa bună din lumea thrash-ului. Pe 21 februarie 2024 Slayer a anunţat oficial că se reuneşte, la 5 ani distanţă de la retragerea sa.

Publicat

pe

Slayer

Slayer şi-a luat adio de la fani în 2019, în cadrul unui turneu global care a adus legenda thrash inclusiv în România. Tom Araya îşi luase rămase bun de la fani, cu lacrimi în ochi, întregul grup se înclinase în faţa armatelor de fani şi totul părea gata în noiembrie 2019, la ultimul concert. Fast forward jumătate de deceniu şi iată-ne în 2024 cu veştile bune: Slayer s-a reunit.

În acest an vor urca pe scenă muzicienii, în formula cu Tom Araya la bas şi voce, Kerry King la chitară, Gary Holt la chitară şi Paul Bostaph la tobe. Slayer va fi headliner la două festivaluri mari în 2024, Riot Fest şi Louder Than Life. Primul are loc pe 22 septembrie 2024 în Chicago, iar al doilea în Louisville, pe 27 septembrie.

Louder Than Life pare să fie festivalul rock al anului, având în vedere că include 140 de trupe, pe 5 scene. Este a zecea ediţie şi cu cel mai mare şi impresionant lineup. La început de an 2024 Kerry King spunea că nu a mai luat contact cu Tom de când Slayer şi-a încheiat concertul de la The Forum în 2019. King a fost totuşi vehement cu privire la cariera sa, spunând că e departe de a fi gata şi ne-a oferit între timp şi un single solo, "Idle Hands", extras de pe primul său album solo, "From Hell I Rise". Acesta va debuta pe 17 mai 2024.

Erau şi ceva disesiuni în Slayer, se pare, între Kerry King şi Tom Araya, contribuind la dizolvarea formaţiei. Plus, dorinţa muzicienilor de a mai fi şi pe acasă, cu familiile, încă un motiv pentru a opri proiectul. Mai nimeni din trupă nu îşi dorea să fie în lumina reflectoarelor. Cu atât mai puţin fostul chitarist Jeff Hanneman, care a încetat din viaţă în 2013 şi avea o existenţă solitară.

Ce e ciudat e că 5 ani Tom şi Kerry nu au vorbit, nici măcar la telefon, email sau prin SMS, conform chitaristului. Araya nu mai poate savura nici arta de a cânta la bas, după operaţia suferită la gât, care îl împiedică şi din headbanging. Odată cu aceste noi concerte există totuşi şi speranţa de muzică nouă, măcar un single, dacă nu un LP.

Citește în continuare

Albume noi

Kerry King de la Slayer anunță albumul solo "From Hell I Rise"

Kerry King, legendarul chitarist Slayer duce mai departe torța trupei, odată cu anunțarea unui album solo intitulat "From Hell I Rise". Muzicialul a partajat deja în rețelele de socializare și un prim single, "Idle Hands".

Publicat

pe

Coperta single Kerry King Idle Hands
Coperta single Kerry King Idle Hands

Slayer și-a încheiat cariera cu un turneu global în 2019, care a adus trupa inclusiv în România, la Arenele Romane. Un moment definitoriu al acelui turneu a fost în noiembrie 2019, când la ultimul concert al formației, Kerry King și-a scos lanțurile de la curea, le-a ținut în aer și le-a aruncat pe podea. Acum a revenit cu un comunicat de presă, promițând că "I wasn't done!".

Pe 5 februarie 2024 muzicianul și-a anunțat LP-ul de debut, "From Hell I Rise", care va debuta pe 17 mai prin casa de discuri Reigning Phoenix Music. Este primul material al lui Kerry de la desființarea Slayer în 2019. Pe LP apare ark Osegueda de la Death Angel la voce, Phil Demmer, ex chitarist Machine Head (dar și chitarist Vio-Lence), basistul Hellyeah Kyle Sanders și fostul coleg de la Slayer, toboșarul Paul Bostaph.

Albumul a fost produs de Josh Wilbur, cunoscut pentru lucrul la materiale Korn, Lamb of God, Avenged Sevenfold și Bad Religion. Grosul discului a fost înregistrat la Henson Studios in Los Angeles.

Iată tracklist-ul acestui album:

1. Diablo
2. Where I Reign
3. Residue
4. Idle Hands
5. Trophies Of The Tyrant
6. Crucifixation
7. Tension
8. Everything I Hate About You
9. Toxic
10. Two Fists
11. Rage
12. Shrapnel
13. From Hell I Rise

King a spus următoarele despre proiect:

Chiar și cu un album gata, am în continuare atât de multe piese care trebuie finalizate. Asta știu eu să fac: numărul 1 fiind muzica și numărul 2 fiind metal. A fost o parte a vieții mele timp de 40 de ani și nu sunt nici pe departe gata.

King și-a numit materialul o "extensie" a albumelor Slayer. A spus și că 80% din ce vom auzi s-ar fi regăsit cu ușurință pe un album al legendari trupei. Grupul și-a început cariera în 1981 și a făcut parte din Big Four, cele 4 nume mari din thrash, alături de Metallica, Megadeth și Anthrax.

Citește în continuare

Trending