Urmărește-ne în Social Media

world music

Jurnal de călătorie: două ore alături de muzica lui Édith Piaf

Producţia la care am asistat a avut premiera în 2015, marcând atunci 100 de ani de la naşterea lui Édith, având ca inspiraţie şi filmul premiat “La Vie En Rose”. Din 2018, vocea principală a devenit Nathalie, iar până acum au existat 600 de reprezentații în peste 50 de țări, turneul global incluzând una şi în Bucureşti în seara de 3 martie, cu ajutorul celor de la Emagic. Te invităm să citești recenzia evenimentului.

Publicat

pe

PIAF! The Show la Sala Palatului pe 3 martie 2024 │ FOTO: Alex Vlad Covaci / InfoMusic.ro

Câteva nume din lumea muzicală au fost atinse cu adevărat de genialitate şi scânteie divină. Sunt acei artiști care au ars extrem de puternic în viaţă, care au trăit perioade relativ scurte de timp, dar care au lăsat o moştenire culturală imensă, de neegalat, indiferent de valurile de interpreți din prezent sau care vor urma. Unul din acest nume gravat etern în conştiinţa noastră este şi va rămâne Édith Giovanna Gassion sau aşa cum este cunoscută de un întreg mapamond, Édith Piaf. Vorbim despre un artist irepetabil, cu o poveste de viaţă sfâşietoare, care merită să fie celebrat, omagiat, adus cât mai onest şi frumos în viaţa noastră de acum, iar acest fapt se întâmplă cu adevărat în "Piaf! The Show". Un spectacol cumva simplu pe partea de scenografie şi concept, care preţ de două ore reuşeşte să îţi aducă momente de pură fericire şi tragedie ale unei artiste care a iubit, aşa cum a cântat: cu tot sufletul expus.

Desigur, pentru a realiza un asemenea omagiu ai nevoie de un solist care să o onoreze pe Édith, iar pentru acesta producţie Nathalie Lermitte este cea mai potrivită. Născută într-o familie de muzicieni, Natalie a început să cânte la şase ani în trupa tatălui său, iar impactul a fost inevitabil: "Prima dată când i-am putut auzi sufletul şi nu neapărat vocea s-a întâmplat când aveam 4 ani. Eram singură acasă şi am ascultat ‘Les Blouses Blanches’. Nu este un cântec cunoscut, dar pentru mine a reprezentat un şoc. Era atât de puternic ceea ce simţeam", declară interpreta la un moment dat privind prima ei întâlnire cu muzica solistei.

PIAF! The Show la Sala Palatului pe 3 martie 2024 │ FOTO: Alex Vlad Covaci / InfoMusic.ro

Gil Marsala, unul din cei mai de succes directori muzicali pe plan mondial şi cel care a regizat spectacolul, a ţinut să discute înainte de conceperea acestuia cu cei care i-au compus muzica artistei și i-au fost aproape în viață: Charles Dumont, Ginou Richer şi Germaine Ricord. Astfel, a ales că focusul acestui tribut să nu fie cel din zona de tragism existenţial, ci să aducă în atenţie bucuria de a trăi şi puterea pe care această imensă artistă le-a deținut.

Astfel, am păşit în universul muzical şi pe străzile Parisului de altădată, cu un soi de dor pe care foarte mulţi dintre noi îl experimentăm adesea. Dorul de a fi putut să simțim acele realităţi şi muzici în maniera live a artiştilor care ne-au atins atât de profund şi irevocabil viaţa. Am mers în anii de început în care simţeam lupta pe care acest suflet a purtat-o încă din anii de copilărie: născută pe caldarâmul străzii, abandonată după naştere, crescută într-un bordel, rămasă fără vedere la vârsta de trei ani şi vindecată în urma mai multor rugăciuni, aceasta a început să cânte pe străzi, însoţindu-şi tatăl acrobat.

PIAF! The Show la Sala Palatului pe 3 martie 2024 │ FOTO: Alex Vlad Covaci / InfoMusic.ro

În intro s-au evidenţiat "Chante-Moi", "Plus Bleu Que Tes Yeux", "Les Mômes De La Cloche", "L'accordéoniste" şi magnifica "A Quoi Ça Sert L’amour", cea din urmă fiind una din piesele cele mai personale pe care a cântat-o alături de ultima iubire a vieţii sale, Théo Sarapo.

Nathalie nu a încercat să o imite pe Edith, ci a trecut partiturile prin fiinţa sa, le-a repus în lumină şi ne-a făcut să zâmbim, dar şi să avem câteva lacrimi.

Édith a rămas fidelă propriei persoane, nu a epatat, a părut mereu pe scenă o fetiţă într-o rochie clasică neagră, care simboliza exact imaginea Parisului, atingând astfel oameni din toate clasele sociale cu maniera sa de a-şi expune harul. Această atmosferă a fost recreată în show cu ajutorul tuturor artiştilor prezenţi: Philippe Villa – pian, Frédéric Viale – acordeon, Benoît Pierron – percuţie şi Giliard Lopes – contrabass. 

"Suntem atât de fericiţi şi mândri să ne aflăm aici în această seară. Vă mulţumim că sunteţi aici! Cred că Édith Piaf a căutat un singur lucru toată viaţa ei: iubirea. Şi mai cred că iubirea ei supremă a fost audienţa, iar voi sunteţi dovada acestui fapt." – Nathalie Lermitte

Poate unul din cele mai triste cântece din repertoriul său, "Milord" m-a făcut totuşi să mă gândesc la doza aceea de speranţă pe care noi toţi ar trebui să o avem cu noi, în ciuda fatalităţii şi iubirii căreia nu îi putem intui maniera în care ne va înălţa sau coborî poate pentru totdeauna în abisurile sufleteşti.

PIAF! The Show la Sala Palatului pe 3 martie 2024 │ FOTO: Alex Vlad Covaci / InfoMusic.ro

"Mon Dieu". Trilul sublim adăpostit preţ de o vreme în cele mai puternice braţe de pe pământ, Marcel Cerdan. O poveste de dragoste care a avut un final tragic aici pe pământ al unor suflete care au ars în modul cel mai intens şi care au ignorat orice fel de normă socială pentru a-şi trăi crâmpeiul de poveste cu devotament şi obsesie. Pe ecran au rulat imagini cu cei doi, iar Nathalie a creionat dramatismul prin partitura aceasta pe care Édith a înregistrat-o cu trei ani înainte să îşi reîntâlnească probabil în sfârşit marea iubire într-un plan divin.

Chintesența acestei vieți cuprinsă în "Non, Je ne regrette rien" a fost momentul în care într-adevăr am avut iluzia ca Édith se află pe scenă, în jocul de lumini difuz, Nathalie purtând pentru acel moment o perucă.

Omagiul pe care Édith l-a scris pentru Marcel, "Hymne à l'amour", s-a auzit şi în seara de 3 martie, directorul artistic alegând totuși să încheie spectacolul printr-o rază de lumină cu celebra şi îndelung aclamata "La vie en rose".

Acest "arc en ciel", puntea dintre o carieră scurtă, care a influenţat numeroşi alţi artişti şi destinul unui suflet chinuit este cel mai important motiv pentru care "Piaf!The Show" va continua să aiba ca rezultat spectacole sold-out, să fascineze melomani şi poate chiar tineri care prin intermediul acestui show concept vor descoperi piesele și emoțiile autentice ale unui simbol care va dăinui etern.

PIAF! The Show la Sala Palatului pe 3 martie 2024 │ FOTO: Alex Vlad Covaci / InfoMusic.ro

Concerte & turnee

Concert PIAF! The Show la Sala Palatului: program și reguli de acces

Au rămas doar câteva zile până la întâlnirea cu Nathalie Lermitte în spectacolul ce a electrizat Broadway-ul! PIAF! The Show va avea loc duminică, 3 martie, la Sala Palatului din București.

Publicat

pe

Nathalie Lermitte în PIAF! The Show
Nathalie Lermitte în PIAF! The Show │ FOTO: PIAF! The Show

Duminică ai întâlnire cu inegalabila Nathalie Lermitte, una dintre cele mai apreciate artiste ale Franței, într-un spectacol tribut, ce te va purta prin cariera și viața lui Edith Piaf.

Reguli de acces concert PIAF! The Show la Sala Palatului

Accesul în Sala Palatului se va face începând cu ora 19:00, urmând că spectacolul să înceapă în jurul orei 20:00.

Pentru evitarea aglomerației la porțile de acces, organizatorii recomandă spectatorilor să vină din timp la concert, însă nu înainte de ora 19:00, ora deschiderii oficiale a porților de acces.

Accesul va fi permis pe baza biletului valid, unei singure persoane, o singură dată. Biletul în baza căruia se va face accesul va trebui păstrat pe toată durata spectacolului, spectatorii fiind rugați să aibă asupra lor și un act de identitate valid. Pentru siguranța publicului și buna desfășurare a evenimentului, participanții sunt de asemenea rugați să se supună controlului corporal amănunțit la solicitarea agenților de securitate.

Accesul copiilor, indiferent de vârstă, va fi permis doar în baza unui bilet valid propriu. Minorii cu vârstă sub 16 ani trebuie însoțiți de un adult, posesor și el de bilet propriu.

În zona de concert NU VA FI PERMIS accesul cu:

  • băuturi și produse alimentare cumpărate din afară perimetrului locației, sticle (inclusiv sticle de parfum de orice cantitate, orice alte sticle sau deodorante), doze de băutură, spray-uri, lasere, arme, obiecte contondente, animale de companie, bagaje voluminoase, umbrele, selfie stick-uri, aparate foto profesionale sau aparate de înregistrare audio-video de orice fel ori aparate GoPro.

Alte informații utile:

Organizatorii recomandă spectatorilor că, odată intrați în spațiul de concert, să localizeze cea mai apropiată ieșire de urgență de sectorul în care au alocate biletele, iar apoi să se bucure de spectacol.

Băuturi răcoritoare și snacks-uri vor fi comercializate de către chioșcul Sălii Palatului.

Biletele oferă acces doar pe locurile pentru care au fost achiziționate. Biletul nu poate fi înlocuit dacă este pierdut, furat sau distrus și este valabil pentru o singură intrare, o singură dată. Biletul nu poate fi transferat către o altă persoană sau revândut. Reproducerea și/ sau revânzarea biletelor sunt ilegale.

Prețuri bilete concert PIAF! The Show la Sala Palatului

Biletele deja achiziționate cu dată inițială a evenimentului (3 octombrie 2023) sunt valabile și pot fi folosite pentru acces. De asemenea, biletele pot fi achiziționate în continuare online, la prețuri ce pornesc de la 139,5 lei + taxe.

Citește în continuare

Muzică și film

Vocea lui Edith Piaf va fi recreată de inteligența artificială pentru un film biografic

La mai bine de 60 de ani de la moartea ei, legendara cântăreață Edith Piaf va fi protagonista unui film biografic care va folosi AI pentru a-i recrea vocea și înfățișarea. Mai multe detalii în articol.

Publicat

pe

Edith Piaf
Edith Piaf │ FOTO: captură YouTube / Edith Piaf Officiel

Warner Music Group a anunțat că a încheiat un parteneriat cu moștenitorii artistei pentru "Edith", un film de 90 de minute cu acțiunea plasată în Paris și New York, din anii 1920 până în anii 1960. Pelicula va fi narată de vocea lui Edith Piaf generată de inteligența artificială și promite să prezinte aspecte necunoscute până acum din viața cântăreței.

"Edith" va oferi o interpretare modernă a poveștii artistei, completată de imagini de arhivă, interpretări live și pentru TV, imagini personale și interviuri ce vor oferi publicului acces către momentele semnificative din viața lui Piaf.

Potrivit Warner Music, tehnologia AI va fi antrenată pe sute de clipuri vocale și imagini cu Edith Piaf (dintre care unele au peste 80 de ani) și va permite ca vocea și înfățișarea să fie recreate pentru a spori și mai mult autenticitatea și impactul emoțional al filmului. Mai mult, vor fi utilizare melodiile sale originale, inclusiv hit-uri emblematice ca "La Vie en rose" și "Non, je ne regrette rien".

"Edith" se bazează pe o idee concepută de Julie Veille, scenaristă și regizoare cunoscută pentru documentarele ei despre viețile artiștilor (Sting, Stevie Wonder, Diana Ross). Ea a scris scenariul împreună cu Gilles Marliac și împreună cu președintele Warner Music Entertainment, Charlie Cohen, vor aduce scenariul și tehnologia AI la viață prin acest lungmetraj.

Citește în continuare

Trending