Urmărește-ne în Social Media

rock

Dan Byron (byron): "Experiența ne-a învățat cum să facem totul să funcționeze"

Trupa byron a susținut recent concerte în trei mari orașe ale țării, în cadrul proiectului ALTorchestra 100, ce marchează 100 de ani de la Marea Unire prin unirea metaforică a două stiluri muzicale diametral opuse: rock alternativ și muzică simfonică. Am stat de vorbă cu Dan Byron, solistul trupei, despre experiența unui concert cu orchestră, activitatea de 12 ani a trupei și viitoarele proiecte.

Publicat

pe

byron
byron │ FOTO: www.facebook.com

Povestea byron începe cu un concert sold-out pe 1 decembrie 2006 la Lăptăria Enache. De atunci, a fost o călătorie cu suișurile și coborâșurile de rigoare, timp în care formația a lansat șase albume de studio, trei DVD-uri live, a cântat atât pe scene mari de festival, cât și wireless, neamplificat, pentru o mână de oameni, a filmat un concert în Salina Turda (la 100 de metri adâncime) pentru că era o provocare de neratat și a compus coloana sonoră pentru un serial original HBO România. În decembrie 2014, membrii trupei au filmat la Teatrul Național din Cluj concertul "Electric Marching Band" cu o fanfară militară și un cor de elevi, iar în vara anului următor au înregistrat albumul "Eternal Return" în studiouri Windmill Lane din Dublin.

La aniversarea de 10 ani au susținut un turneu național, concertul de la București fiind difuzat de TVR, iar la începutul anului 2017 fiecare membru al trupei a lansat câte un album solo în cadrul proiectului "Solo Together".

byron înseamnă: Dan Byron (voce, chitară, flaut), Sergiu "6fingers" Mitrofan (voce, clape, chitară), László Demeter (bass), Dan Georgescu (chitară) și Ovidiu Cristian (tobe).

Trupa a cântat toamna aceasta acompaniată de o orchestră simfonică la București, Iași și Cluj, în cadrul proiectului ALTorchestra 100, care marchează 100 de ani de la Marea Unire prin unirea metaforică a două stiluri muzicale diametral opuse: rock alternativ și muzică simfonică. Acest proiect muzical ne-a prilejuit și un interviu cu Dan Byron, disponibil mai jos.

InfoMusic: În 2014 ați filmat la Teatrul Național din Cluj concertul "Electric Marching Band" cu o fanfară militară și un cor de elevi, iar anul acesta ați concertat alături de orchestră în cadrul proiectului ATLorchestra100 . Cum este experiența unui concert în care este implicată o suită de instrumente clasice?

Dan Byron: Noi suntem obișnuiți să fim cinci oameni pe scenă, iar asta ne dă o oarecare libertate, mai ales că ne cântăm propriile piese și ne cunoaștem destul de bine între noi. În momentul în care mai apar treizeci de oameni în acest cadru, bineînțeles că lucrurile se complică un pic, formele devin mult mai rigide, iar dacă cineva face o greșeală, de cele mai multe ori aceasta nu poate fi reparată din mers, pentru că se respectă partitura. Dar toată povestea asta are și multe aspecte pozitive, iar sonoritatea unei orchestre nu poate fi înlocuită cu nimic altceva pe lume.

InfoMusic: Muzica trupei byron capătă alte nuanțe de expunere și receptivitate (prezența voastră scenică, modalitatea prin care mesajele pieselor sunt transmise și, în final, reacția publicului) când este acompaniată de o orchestră?

Dan Byron: Capătă alte nuanțe, sigur, dar asta și pentru că obișnuim să regândim piesele (sau o parte din ele) pentru fiecare proiect de genul ăsta.


InfoMusic: Dacă ați putea să descrieți universul byron printr-o compoziție muzicală clasică, care ar fi aceea?

Dan Byron: Mi-ar plăcea să cred că Sacre du printemps a lui Stravinski, dar bineînțeles că universul niciunei trupe rock nu poate fi comparat cu așa o lucrare.

InfoMusic: ALTorchestra 100 este un proiect ce sărbătorește 100 de ani de la Marea Unire. Despre ce moment din istoria României i-ați povesti unui străin și de ce?

Dan Byron: Am mai spus-o și cu altă ocazie - i-aș povesti despre domnitorii fanarioți de la începutul secolului XIX. Se spune că istoria se repetă, dar eu cred că în cazul ăsta se imită, idealul politicienilor români de astăzi fiind probabil monsieur Caragea, care a furat tot ce s-a putut fura din Valahia, apoi a fugit cu averea în străinătate, unde a trăit bine-mersi până la adânci bătrâneți. În ziua de azi în București există o stradă cu numele lui, iar asta cred eu că spune multe despre nația română, direcția incertă și indiferența față de istorie pe care și le-a asumat de la bun început.

InfoMusic: Un coleg de breaslă din UK vine la voi în vizită interesat să asculte un playlist românesc, ce piese i-ați selecta?

Dan Byron:

 • Lucia - Catastrophe
 • Grimus - Heart to break
 • Implant pentru refuz - A beam of light
 • Luiza Zan - Her violin
 • Vali Răcilă & Raul Kusak - Little wing

Fiind un mini-playlist strecurat într-un interviu, n-am pus nicio piesă pe care cânt eu sau vreunul din colegii mei de trupă, foști sau actuali (exceptând piesa Luciei, pe care Dan Georgescu a tras una din clape), dar mai mult ca sigur dacă situația ar fi reală lucrurile ar sta un pic altfel.

InfoMusic: De-a lungul carierei v-a plăcut să experimentați (lansări de albume, DVD-uri, colaborări, ați filmat un concert în Salina Turda, ați compus coloana sonoră a serialul "Rămâi cu mine", concerte alături de orchestre). Ați putea spune că fiecare activitate de felul acesta este precum o piesă de puzzle care conduce la o imagine mai completă și complexă a trupei?

Dan Byron: Experimentele noastre au fost mai degrabă niște provocări pe care ni le-am pasat unul altuia, mai în glumă, mai în serios. Fără ele viața ar fi fost mult mai searbădă. Dar da, poți spune că au fost niște piese de puzzle care ne-au conturat mai bine imaginea, deși nu asta a fost intenția de la bun început.

InfoMusic: Ați împlinit 12 ani de activitate. Prin intermediul acestei întrebări vă urez ani frumoși, plini de inspirație și experiențe memorabile. Dacă ar fi să aveți în față două "fotografii" ale trupei de tipul <<atunci>> și <<acum>>, cum ar arăta ele?

Dan Byron: Mulțumim. O să-ți răspund mai întâi pe jumătate în glumă. Ar fi o fotografie cu fundal roz pentru “atunci” și una cu un lac în spate pentru “acum”. Cele două există în realitate și ne bântuie. Serios vorbind, diferența cred că e de drive - fără el nu cred că am fi făcut mare lucru, mai ales la început. Provocările de care vorbeam mai devreme l-au tot alimentat de-a lungul anilor. Acum atmosfera e mult mai relaxată, experiența ne-a învățat cum să facem totul să funcționeze (inclusiv un proiect mai mare) fără să ne consumăm energiile aiurea. Adică drive-ul e încă acolo, dar între timp ne-am prins cum funcționează.

InfoMusic: La începutul acestui an ați avut un songwriting session la Transylvania Guesthouses în Cincșor. Cum a fost acea experiență?

Dan Byron: A fost un alt experiment, în care ne-am propus să ne rupem de lume pentru vreo zece zile și să ne încercăm “mușchii” creativi. Rezultatul n-a fost deloc rău, ne-am întors cu trei piese, din care două aproape gata de intrat la mixaj.

InfoMusic: Cele mai recente single-uri, "Anima" și "Continuum" (ft. Lucia) au mesaje care pot părea la prima vedere diametral opuse. Prima piesă vorbește despre interiorul colectiv, face trimitere la arhetipurile jungiene, literatură, mit, cu alte cuvinte, am putea spune că abordează un subiect profund. "Continuum" pornește de la un "small talk", așa cum a fost descris de voi, și anume, starea vremii. Cum priviți voi detalierea subiectelor abordate în piese? Este mai ușor să scrii despre vreme decât despre psihanaliză, de exemplu?

Dan Byron: Foarte tare că ai adus asta în discuție. Ai spus bine că pot părea diametral opuse, pentru că arhetipurile, Jung și toată lumea aia aparent inabordabilă creează impresia unui subiect mult mai profund decât starea vremii, ne-am obișnuit să credem că o discuție despre temperatura de afară e o chestie banală, derizorie. Însă cumva toți abordăm subiectul instinctiv, fără măcar să ne gândim la "small talk", tocmai pentru că ne influențează încontinuu, exact ca moștenirile pe care nu le putem controla despre care am vorbit în "Anima".

InfoMusic: Cele două piese fac parte dintr-un viitor album. Ce ne puteți spune despre acesta?

Dan Byron: Va fi primul album byron în română. Știu, o să ziceți că deja există trei, dar acelea sunt mai degrabă niște proiecte - unul de cover-uri, unul cu muzică de film (drept urmare cu subiecte induse de acțiune) și unul tradus (originalul a fost scris în engleză).

InfoMusic: Ce proiecte urmează?

Dan Byron: Lansarea albumului cu pricina cândva în primăvară, un turneu de trei săptămâni prin Germania în aprilie și încă o lansare cu concertul ALTorchestra100 cândva în toamnă, în orice formă decidem să-l publicăm până atunci.

PUBLICITATE
Comentează

Albume noi

Grimus lansează noul album "Abandonic" la Quantic; Dan Byron și Doru Trăscău sunt invitați speciali

Vineri seară, pe 27 mai, clujenii de la Grimus revin la București pentru un nou concert, în cadrul căruia vor prezenta albumul "Abandonic". Evenimentul de lansare va avea loc în Quantic, iar în deschidere vor cânta Dan Byron și Doru Trăscău în formula Live Acoustic Duo.

Publicat

pe

Grimus
Grimus │ FOTO: Sebi Câmpean

""Abandonic" s-a născut în anul 2020 în lockdown, în incertitudine și izolare, la distanță de tot ceea ce a însemnat normal până în acel moment. Majoritatea ideilor au fost compuse acustic, trimise colegilor de trupă și construite fără să ne întâlnim propriu-zis. Le-am păstrat în stadiul de machete până în punctul în care am reușit să ne întâlnim în studio și să le înregistrăm.

Numele albumului se referă la teama de a fi abandonat și surprinde cumva atmosfera generală din piese, sunetul singurătății, neliniștii dar și al unei așteptări încremenite, o furie surdă. Unele versuri sunt repetate obsesiv, la fel cum rutina zilelor se reflecta în mod obsesiv în gânduri. Abandonic s-a definitivat în timp ce lumea pe care o știm a trecut de la pandemie la război, e o oglindă a nesiguranței noastre în fața unor evenimente pe care nu le putem controla. E speranța noastră la o lume mai vie, mai sinceră și mai puțin suferindă." – Grimus

"Abandonic" este primul album Grimus cu piese în totalitate în limba română. Acesta este deja disponibil pentru streaming și download digital pe rețelele de specialitate. Biletele pentru concertul de lansare de pe 27 mai se găsesc online la prețul de 65 de lei.

VIDEO: Grimus | Soarele (Răsare și singur)

Grimus activează din 2005, definitivându-și poziția pe scena rock-ului alternativ românesc printr-un stil aparte și o abordare foarte matură. "Grimus" este anagrama (aproximativă) a cuvântului "simurgh", ce reprezintă o pasăre gigantică din mitologia persană. Este, de asemenea, titlul primului roman al scriitorului Salman Rushdie, cel care a făcut anagramarea.

Cu mai bine de 16 ani de activitate, clujenii au lansat până acum patru albume de studio, cel mai recent – "Unmanageable Species" – în primăvara anului 2018, și au avut concerte în deschiderea unor mari artiști internaționali precum Queen, Red Hot Chili Peppers, Placebo, Kasabian, Moby. Grimus au cântat în toate colțurile țării, dar și în UK, India, Olanda, Bulgaria, Serbia, Polonia, Cehia sau Republica Moldova.

Citește în continuare

Concerte & turnee

Programul pe zile al Electric Castle 2022 a fost dezvăluit

Prima ediție Electric Castle post-pandemie se anunță a fi una incendiară. În 2022, lineup-ul festivalului include nume precum Gorillaz, Disclosure, Twenty One Pilots, Mogwai și mulți alți artiști indie, pop, rock, electro și trap. Consultă programul pe zile al Electric Castle 2022.

Publicat

pe

Electric Castle Festival 2015 │ FOTO: Alex Vlad Covaci / InfoMusic.ro

Electric Castle revine în forță în 2022. Cea de-a 8-a ediție a festivalului va avea un lineup eclectic, fiecare zi aducând pe cele 10 scene ale evenimentului un cocktail de stiluri muzicale.

Programul pe zile - Electric Castle 2022

Miercuri, 13 iulie

 • DJ Yoda
 • Layla Benitez
 • Eli Brown
 • Șuie Paparude
 • Ciupe
 • Raoul
 • Tomi Rzv
 • Volt
 • Bross
 • IV-IN
 • S-T-PHAN
 • Wax On Fridays
 • Puiu
 • Nipple's Delight
 • Low Freq
 • Ezirk

Joi, 14 iulie

 • Moderat
 • Editors
 • Sofi Tukker DJ Set
 • Vitalic (Live)
 • Yves Tumor
 • Gusgus
 • Ben Bohmer (Live)
 • DJ Seinfeld
 • Acid Arab (Live)
 • Zdob Și Zdub
 • Kennyhoopla
 • Killa Fonic
 • Ivan And The Parazol
 • Byron
 • Joplyn
 • Bcuc
 • Shubostar
 • Simion Bogdan-mihai & Lăutarii De Mătase
 • Antonia Vai
 • Hét Hat Club
 • Bruja
 • DJ Sauce
 • Julian M
 • Vekt
 • Chlorys
 • Vlademir
 • Cocco Mio
 • Jaheyo
 • Maică-ta
 • Dubase
 • Karak

Vineri, 15 iulie

 • Twenty One Pilots
 • Deftones
 • Peggy Gou
 • Sven Väth
 • Purple Disco Machine
 • Delia
 • Molchat Doma
 • Whomadewho (Live)
 • Nastia
 • Coma
 • Altin Gün
 • Nightmares On Wax
 • Sam Divine
 • David Penn
 • Azteca
 • Amuly
 • Alina Pash
 • Mihail
 • Ana Coman
 • A.A. Williams
 • Matt Black (Coldcut Dj-set)
 • Musspell
 • Jurjak
 • Christine Renée
 • Tussin
 • Xeno
 • Plus
 • Zo
 • Beatjunkz
 • Dodo
 • Digitalove
 • Missile
 • Blanilla
 • Carol
 • Burner Greene
 • Rapala
 • K-Lu
 • Nopame

Sâmbătă, 16 iulie

 • Gorillaz
 • Disclosure
 • Caribou
 • Dub Pistols
 • Goldie
 • Camo And Krooked
 • London Elektricity
 • Sasha
 • Tinlicker
 • Vița de Vie
 • Gheist
 • Kruder & Dorfmeister
 • Whiney
 • Urbandawn
 • Nane
 • Dordeduh
 • Om la Lună
 • Macanache
 • Robin And The Backstabbers
 • Alexandrina
 • Nicola Conte & Spiritual Galaxy
 • Lola Marsh
 • Balming Tiger
 • Cătălina Cara
 • Balkan Taksim
 • Dimitri's Bats
 • Oigăn
 • Albert Nbn
 • Mobtrap
 • Mofo
 • Madliquid
 • Dwls
 • Andreea Veder
 • Mihai Popoviciu
 • Akos
 • Sugar
 • Musai
 • Slim Rocka
 • Wicked
 • Mezzin Live
 • Ufe
 • Bully

Duminică, 17 iulie

 • Aurora
 • Mogwai
 • Subcarpați
 • Squid
 • Agents Of Time
 • Kid Francescoli
 • Gioli & Assia
 • Apashe
 • Bob Vylan
 • Irina Rimes
 • CTC
 • Luna Amară
 • Marú
 • Valeria Stoica
 • The Mono Jacks
 • Shiver
 • Mdou Moctar
 • DJ Andy Smith
 • A Place To Bury Strangers
 • Session Victim
 • Vels Trio
 • Söndörgő
 • Yvel & Tristan
 • Rava
 • Young G
 • LU-K Beats
 • PRNY
 • Cosmos Tone
 • Ugly Astronaut
 • Sonophone
 • Miu
 • Oktopus
 • Marwan
 • Aldaris
 • D'jhu
 • Văzduh
 • Nemo

Electric Castle 2022 va avea loc în perioada 13 - 17 iulie, la Castelul Banffy din Cluj-Napoca. Organizatorii promit un festival extins ca suprafață și experiențe noi pentru cei peste 30.000 de fani care au achiziționat deja abonamente.

Bilete Electric Castle Festival 2022

 • Premium Pass - 1598,45 lei
 • Premium Pass + Camping - 1758,83 lei
 • General Access Pass - 743,09 lei
 • General Access Pass + Camping - 903,48 lei

Despre Electric Castle

Electric Castle este primul festival din România care a mutat muzica electronică și sunetele live ale concertelor pe scenele indoor sau în aer liber ale unui castel. Încă de la prima ediție, din 2013, festivalul a fost nominalizat în fiecare an în finala European Festival Awards la categoria “Cel mai bun festival de mărime medie”, alături de nume cu tradiție în Europa.

Citește în continuare

Industria muzicala

Marius Moga, Dan Byron și Olga Juverdeanu sunt printre primii speakeri confirmați la MMB 2022

Ce-a de-a șaptea ediție a conferinței MMB (Mastering the Music Business) va avea loc în format fizic la București, între 6 și 8 septembrie 2022. Printre primii invitați confirmați se numără Marius Moga, Dan Byron, Olga Juverdeanu, iar mulți alții urmează să fie anunțați.

Publicat

pe

Dan Byron
Dan Byron │ FOTO: Cristian Șuțu

Peste zeci de speakeri români și internaționali din industria muzicală vor participa și anul acesta la MMB, locul unde aceștia vor dezbate cele mai de interes subiecte muzicale și se vor întâlni cu artiști independenți, dar și cu profesioniști din domeniu. Anul trecut, printre cei mai apreciați speakeri s-au numărat Steve Vai, celebrul chitarist american și multiplu laureat Grammy, dar și Jordan Rudess, multi-instrumentist al trupei americane de progressive metal Dream Theater.

"Avem planuri mari pentru ediția de anul acesta. Poate și pentru că e a șaptea și în urma ei s-a instalat tradiția, însă în față e dorința de a fi cât mai buni, de a ajuta cât mai mult industria muzicală și de a ne bucura împreună că putem întâlni profesioniști din toată lumea. Pentru că MMB e locul unde oricine poate să dea mâna cu speakerii, să bea împreună cafeaua în pauza de prânz, ori să le pună cele mai incomode întrebări", a declarat Anca Lupeș, fondatoarea conferinței MMB.

Cu ce speakeri te vei întâlni la MMB 2022?

 • Olga Juverdeanu (RO) este General Manager la Global Records, cel mai mare label independent din CEE. În cadrul conferinței, Olga va vorbi despre ascensiunea companiei din 2015 și până astăzi.
 • Login Kochishki (MK) este manager Dubioza Kolektiv, celebra trupă din Bosnia și Herțegovina, dar și fondatorul celui mai mare festival macedonean, Taksirat. La MMB, Login va povesti publicului despre cum a ajuns trupa să fie în topurile internaționale.
 • Marius Moga (RO) este producător, artist și compozitor român cunoscut atât în Europa, cât și în SUA și primul muzician din țară nominalizat la Grammy, pentru contribuția sa la unul dintre albumele trupei Maroon 5.
 • Dan Byron (RO) are peste 20 de ani de activitate în muzica alternativă din România. Este liderul și vocalistul trupei byron, alături de care a compus soundtrack-ul unui serial original HBO România. În cadrul conferinței, Dan va susține workshopul de songwriting, devenit deja tradiție pentru MMB.
 • Ronny Krieger (DE) este din 2019 General Manager în Europa pentru Patreon, platforma online prin care artiștii și creatorii de conținut pot primi bani de la fani și care azi valorează peste 4 miliarde de dolari.
 • Ekaterina Bazhanova (ES) are experiență de peste 15 ani în industria muzicală, este speaker la cele mai mari conferințe internaționale, iar în prezent ține cursuri de „Know-how” la International Music Business School din Barcelona.

Despre MMB

Mastering the Music Business este primul și cel mai mare eveniment din industria muzicală organizat în România. Dedicat tuturor pasionaților de muzică, MMB e locul unde atât artiștii independenți din țară, cât și profesioniștii din domeniu au ocazia să se întâlnească cu experți de top din industrie, să învețe de la ei și să interacționeze în mod direct. Cum să lansezi propriul festival, cum să scrii și să compui cântece sau cum să creezi o vedetă de la zero sunt doar câteva dintre subiectele abordate în cadrul conferinței.

MMB nu e doar o conferință, este locul unde poți semna cu viitoarea ta casă de discuri, unde ai ocazia să cânți împreună cu artistul preferat sau să bei o cafea alături de vedetele pe care le-ai admirat mereu. MMB e locul unde se întâlnesc și schimbă idei sute de participanți, printre cei mai cunoscuți profesioniști din domeniu: artiști, compozitori, manageri, agenți de booking, oameni de PR cultural și muzical, promoteri, publicitari, specialiști în online și digital, oameni de radio, jurnaliști, sunetiști, profesori de canto, reprezentați ai label-urilor majore și independente și nu numai.

Citește în continuare

AGENDA DE CONCERTE

<< mai 2022 >>
lmmjvsd
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Trending