Urmărește-ne în Social Media

rock

Dan Byron (byron): "Experiența ne-a învățat cum să facem totul să funcționeze"

Trupa byron a susținut recent concerte în trei mari orașe ale țării, în cadrul proiectului ALTorchestra 100, ce marchează 100 de ani de la Marea Unire prin unirea metaforică a două stiluri muzicale diametral opuse: rock alternativ și muzică simfonică. Am stat de vorbă cu Dan Byron, solistul trupei, despre experiența unui concert cu orchestră, activitatea de 12 ani a trupei și viitoarele proiecte.

Publicat

pe

byron
byron │ FOTO: www.facebook.com

Povestea byron începe cu un concert sold-out pe 1 decembrie 2006 la Lăptăria Enache. De atunci, a fost o călătorie cu suișurile și coborâșurile de rigoare, timp în care formația a lansat șase albume de studio, trei DVD-uri live, a cântat atât pe scene mari de festival, cât și wireless, neamplificat, pentru o mână de oameni, a filmat un concert în Salina Turda (la 100 de metri adâncime) pentru că era o provocare de neratat și a compus coloana sonoră pentru un serial original HBO România. În decembrie 2014, membrii trupei au filmat la Teatrul Național din Cluj concertul "Electric Marching Band" cu o fanfară militară și un cor de elevi, iar în vara anului următor au înregistrat albumul "Eternal Return" în studiouri Windmill Lane din Dublin.

La aniversarea de 10 ani au susținut un turneu național, concertul de la București fiind difuzat de TVR, iar la începutul anului 2017 fiecare membru al trupei a lansat câte un album solo în cadrul proiectului "Solo Together".

byron înseamnă: Dan Byron (voce, chitară, flaut), Sergiu "6fingers" Mitrofan (voce, clape, chitară), László Demeter (bass), Dan Georgescu (chitară) și Ovidiu Cristian (tobe).

Trupa a cântat toamna aceasta acompaniată de o orchestră simfonică la București, Iași și Cluj, în cadrul proiectului ALTorchestra 100, care marchează 100 de ani de la Marea Unire prin unirea metaforică a două stiluri muzicale diametral opuse: rock alternativ și muzică simfonică. Acest proiect muzical ne-a prilejuit și un interviu cu Dan Byron, disponibil mai jos.

InfoMusic: În 2014 ați filmat la Teatrul Național din Cluj concertul "Electric Marching Band" cu o fanfară militară și un cor de elevi, iar anul acesta ați concertat alături de orchestră în cadrul proiectului ATLorchestra100 . Cum este experiența unui concert în care este implicată o suită de instrumente clasice?

Dan Byron: Noi suntem obișnuiți să fim cinci oameni pe scenă, iar asta ne dă o oarecare libertate, mai ales că ne cântăm propriile piese și ne cunoaștem destul de bine între noi. În momentul în care mai apar treizeci de oameni în acest cadru, bineînțeles că lucrurile se complică un pic, formele devin mult mai rigide, iar dacă cineva face o greșeală, de cele mai multe ori aceasta nu poate fi reparată din mers, pentru că se respectă partitura. Dar toată povestea asta are și multe aspecte pozitive, iar sonoritatea unei orchestre nu poate fi înlocuită cu nimic altceva pe lume.

InfoMusic: Muzica trupei byron capătă alte nuanțe de expunere și receptivitate (prezența voastră scenică, modalitatea prin care mesajele pieselor sunt transmise și, în final, reacția publicului) când este acompaniată de o orchestră?

Dan Byron: Capătă alte nuanțe, sigur, dar asta și pentru că obișnuim să regândim piesele (sau o parte din ele) pentru fiecare proiect de genul ăsta.


InfoMusic: Dacă ați putea să descrieți universul byron printr-o compoziție muzicală clasică, care ar fi aceea?

Dan Byron: Mi-ar plăcea să cred că Sacre du printemps a lui Stravinski, dar bineînțeles că universul niciunei trupe rock nu poate fi comparat cu așa o lucrare.

InfoMusic: ALTorchestra 100 este un proiect ce sărbătorește 100 de ani de la Marea Unire. Despre ce moment din istoria României i-ați povesti unui străin și de ce?

Dan Byron: Am mai spus-o și cu altă ocazie - i-aș povesti despre domnitorii fanarioți de la începutul secolului XIX. Se spune că istoria se repetă, dar eu cred că în cazul ăsta se imită, idealul politicienilor români de astăzi fiind probabil monsieur Caragea, care a furat tot ce s-a putut fura din Valahia, apoi a fugit cu averea în străinătate, unde a trăit bine-mersi până la adânci bătrâneți. În ziua de azi în București există o stradă cu numele lui, iar asta cred eu că spune multe despre nația română, direcția incertă și indiferența față de istorie pe care și le-a asumat de la bun început.

InfoMusic: Un coleg de breaslă din UK vine la voi în vizită interesat să asculte un playlist românesc, ce piese i-ați selecta?

Dan Byron:

 • Lucia - Catastrophe
 • Grimus - Heart to break
 • Implant pentru refuz - A beam of light
 • Luiza Zan - Her violin
 • Vali Răcilă & Raul Kusak - Little wing

Fiind un mini-playlist strecurat într-un interviu, n-am pus nicio piesă pe care cânt eu sau vreunul din colegii mei de trupă, foști sau actuali (exceptând piesa Luciei, pe care Dan Georgescu a tras una din clape), dar mai mult ca sigur dacă situația ar fi reală lucrurile ar sta un pic altfel.

InfoMusic: De-a lungul carierei v-a plăcut să experimentați (lansări de albume, DVD-uri, colaborări, ați filmat un concert în Salina Turda, ați compus coloana sonoră a serialul "Rămâi cu mine", concerte alături de orchestre). Ați putea spune că fiecare activitate de felul acesta este precum o piesă de puzzle care conduce la o imagine mai completă și complexă a trupei?

Dan Byron: Experimentele noastre au fost mai degrabă niște provocări pe care ni le-am pasat unul altuia, mai în glumă, mai în serios. Fără ele viața ar fi fost mult mai searbădă. Dar da, poți spune că au fost niște piese de puzzle care ne-au conturat mai bine imaginea, deși nu asta a fost intenția de la bun început.

InfoMusic: Ați împlinit 12 ani de activitate. Prin intermediul acestei întrebări vă urez ani frumoși, plini de inspirație și experiențe memorabile. Dacă ar fi să aveți în față două "fotografii" ale trupei de tipul <<atunci>> și <<acum>>, cum ar arăta ele?

Dan Byron: Mulțumim. O să-ți răspund mai întâi pe jumătate în glumă. Ar fi o fotografie cu fundal roz pentru “atunci” și una cu un lac în spate pentru “acum”. Cele două există în realitate și ne bântuie. Serios vorbind, diferența cred că e de drive - fără el nu cred că am fi făcut mare lucru, mai ales la început. Provocările de care vorbeam mai devreme l-au tot alimentat de-a lungul anilor. Acum atmosfera e mult mai relaxată, experiența ne-a învățat cum să facem totul să funcționeze (inclusiv un proiect mai mare) fără să ne consumăm energiile aiurea. Adică drive-ul e încă acolo, dar între timp ne-am prins cum funcționează.

InfoMusic: La începutul acestui an ați avut un songwriting session la Transylvania Guesthouses în Cincșor. Cum a fost acea experiență?

Dan Byron: A fost un alt experiment, în care ne-am propus să ne rupem de lume pentru vreo zece zile și să ne încercăm “mușchii” creativi. Rezultatul n-a fost deloc rău, ne-am întors cu trei piese, din care două aproape gata de intrat la mixaj.

InfoMusic: Cele mai recente single-uri, "Anima" și "Continuum" (ft. Lucia) au mesaje care pot părea la prima vedere diametral opuse. Prima piesă vorbește despre interiorul colectiv, face trimitere la arhetipurile jungiene, literatură, mit, cu alte cuvinte, am putea spune că abordează un subiect profund. "Continuum" pornește de la un "small talk", așa cum a fost descris de voi, și anume, starea vremii. Cum priviți voi detalierea subiectelor abordate în piese? Este mai ușor să scrii despre vreme decât despre psihanaliză, de exemplu?

Dan Byron: Foarte tare că ai adus asta în discuție. Ai spus bine că pot părea diametral opuse, pentru că arhetipurile, Jung și toată lumea aia aparent inabordabilă creează impresia unui subiect mult mai profund decât starea vremii, ne-am obișnuit să credem că o discuție despre temperatura de afară e o chestie banală, derizorie. Însă cumva toți abordăm subiectul instinctiv, fără măcar să ne gândim la "small talk", tocmai pentru că ne influențează încontinuu, exact ca moștenirile pe care nu le putem controla despre care am vorbit în "Anima".

InfoMusic: Cele două piese fac parte dintr-un viitor album. Ce ne puteți spune despre acesta?

Dan Byron: Va fi primul album byron în română. Știu, o să ziceți că deja există trei, dar acelea sunt mai degrabă niște proiecte - unul de cover-uri, unul cu muzică de film (drept urmare cu subiecte induse de acțiune) și unul tradus (originalul a fost scris în engleză).

InfoMusic: Ce proiecte urmează?

Dan Byron: Lansarea albumului cu pricina cândva în primăvară, un turneu de trei săptămâni prin Germania în aprilie și încă o lansare cu concertul ALTorchestra100 cândva în toamnă, în orice formă decidem să-l publicăm până atunci.

PUBLICITATE
Comentează

Concerte & turnee

Începe sezonul Alternative Brunch: 4 trupe românești, 3 orașe, 12 concerte

Seria de concerte "Alternative Brunch" continuă anul acesta cu 12 show-uri. The Mono Jacks, Robin and the Backstabbers, Grimus și byron concertează la Iași, Bacău și Chișinău.

Publicat

pe

Doru Trăscău (The Mono Jacks)
Doru Trăscău (The Mono Jacks) │ FOTO: Livia Văduva

În perioada 23 iulie - 26 septembrie se va desfășura seria de concerte "Alternative Brunch", dedicată tuturor celor a căror poftă de muzică nu ține cont de oră. Sezonul din acest an înseamnă 12 concerte, susținute de patru trupe, în trei orașe din Republica Moldova și România: Iași, Bacău și Chișinău.

Trupele care vor urca pe scena "Alternative Brunch" sunt The Mono Jacks, Robin and the Backstabbers, Grimus și byron, iar concertele vor avea loc în aer liber, în grădinile locațiilor partenere, la ora brunch-ului. Pe lângă muzica live, participanții se vor putea bucura și de mâncare bună și doza cuvenită de distracție.

"Alternative Brunch e un combo între ceva bun de mâncat și ceva mișto de ascultat. Ne-am dorit niște concerte live, condimentate cu mâncare bună, la care poți să mergi cu întreaga familie fără să-ți faci griji că e prea târziu pentru cel mic sau că nu ai energie pentru o seară de club. În Europa, genul acesta de concerte este o normalitate și vrem să dezvoltăm și în România și Republica Moldova acest concept, pentru că poftă și cerere există. Iar susținerea Comisiei Europene o să ne ajute în acest demers", a declarat Codruț Dumitrescu, manager de proiect al seriei de concerte Alternative Brunch.

Calendarul concertelor "Alternative Brunch":

The Mono Jacks

 • 23 iulie - Chișinău, Artcor
 • 24 iulie - Bacău, Valhalla
 • 25 iulie - Iași, Nish

RATB

 • 06 august - Chișinău, Artcor
 • 07 august - Bacău, Valhalla
 • 08 august - Iași, Nish

Grimus

 • 10 septembrie - Chișinău, Artcor
 • 11 septembrie - Bacău, Valhalla
 • 12 septembrie - Iași, Nish

byron

 • 24 septembrie - Chișinău, Artcor
 • 25 septembrie - Bacău, Valhalla
 • 26 septembrie - Iași, Nish

Proiectul Alternative Brunch este fondat de Overground Music și co-finanțat de Comisia Europeană prin proiectul Music Moves Europe.

Citește în continuare

Concerte & turnee

Living Rock 2021, singurul festival de alternativ de la mare, are loc în august, pe plaja Tuzla

Muzica alternativă se aude vara aceasta la festivalul Living Rock. În weekendul 20 - 22 august, pe plaja Tuzla vor susține show-uri live trupe ca Vița de Vie, byron și The Mono Jacks.

Publicat

pe

Doru Trăscău (The Mono Jacks)
Doru Trăscău (The Mono Jacks) │ FOTO: Livia Văduva

Pe parcursul celor trei zile ale festivalului Living Rock 2021 vor fi organizate activități în aer liber, pentru toate vârstele: de la acțiuni de ecologizare, tururi prin împrejurimi alături de ghizi și sesiuni de birdwatching pentru iubitorii de păsări, până la zonă de produse handmade, tatuaje, dreaduri și multe alte surprize.

Pe scenă vor urca trupe îndrăgite de rock alternativ precum Vița de Vie, byron, The Mono Jacks, Robin and the Backstabbers și Grimus, iar lista de artiști din line-up urmând să fie completată și alte nume.

"Deși încă ne obișnuim cu noul normal, care ba e utopic, ba distopic, este totuși un moment bun să luăm o pauză binemeritată și să re-experimentăm cum e să fii în primul rând la un concert. Trupele sunt nerăbdătoare să urce pe scenă, publicul abia așteaptă să le asculte, cu toții căutăm alternative pentru vacanța de vară, așa că un festival de alternativ la mare ar fi cea mai bună alegere.

Pe lângă line-up-ul complet alternativ și din scena underground a muzicii românești, Living Rock va fi un altfel de eveniment la mare. Vrem un festival atent cu oamenii din zonă, dar mai ales atent cu locul. Vrem să trăim rock, dar alternativ, așa încât, la plecare, plaja Tuzla să rămână la fel de sălbatică, apa să fie la fel de turcoaz și nisipul la fel de fin", a declarat Ilinca Ghișoiu, reprezentantul Maitreya Events, organizator al festivalului Living Rock.

Acces la festival & camping

Accesul la festival se va face pe bază de abonament pe trei zile, alături de certificatul de vaccinare sau test negativ de Covid, mască și distanțare. Biletele și abonamentele achiziționate anul trecut pentru ediția 2020 rămân valabile pentru ediția 2021.

Persoanele nevaccinate vor primi gratuit un test de Covid la intrare.

Prețuri abonamente la Living Rock:

 • 250 lei (acces pentru 3 zile la toate concertele și activitățile festivalului din perioada 20 - 22 august)
 • 125 lei (oferă access pentru 3 zile la toate concertele și activitățile festivalului din perioada 20 - 22 august persoanelor vaccinate)

Despre Living Rock

Festivalul Living Rock, singurul festival de alternativ de la mare, are ca scop promovarea scenei underground din România și sprijinirea artiștilor din zona de rock alternativ. Construit pe conceptul unic de combinare a rock-ului alternativ cu frumusețea Mării Negre, evenimentul are loc în aer liber, pe plaja Tuzla.

Citește în continuare

Concerte & turnee

În august, Tușnad Gastro Rock Fest 2021 readuce live-ul în fața publicului - Programul festivalului

Muzica live va reveni în offline la final de august, când prima ediție a Tușnad Gastro Rock Fest va aduce pe scenă formații românești emblematice și trupe din noul val al muzicii rock. Evenimentul promite să împletească armonios muzica și gastronomia, în cele trei zile de festival publicul putând participa inclusiv la degustări de vinuri.

Publicat

pe

Cristi Minculescu alături de IRIS în concertul ROCKOLINDE de pe 22 decembrie 2015 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

După luni în care online-ul a compensat pentru lipsa concertelor cu public, vara anului 2021 promite să aducă o revenire la normal. În weekendul 27 - 29 august, la Băile Tușnad, va avea loc prima ediție a Tușnad Gastro Rock Fest, un eveniment cultural organizat sub brandul TUȘNAD GASTRO FEST - #ecofriendlyfestivals (festivaluri prietenoase cu mediul).

Festivalul propune trei zile de concerte dedicate atât noului val din muzica rock, într-un mix de alternativ-rock, industrial-rock, jazz-rock și fusion-rock, cât și nostalgicilor, prin prezența unor trupe emblemă, precum Timpuri Noi, Compact și Iris. Din lineup-ul deja stabilit fac parte și artiști și trupe debutante, cu potențial de dezvoltare, ce vor deschide fiecare seară de festival.

Programul Tușnad Gastro Rock Fest 2021:

Vineri, 27 august 2021

 • 18:00 Ramm-Brand(t)
 • 19:00 Jurjak
 • 20:15 Robin And The Backstabbers
 • 21:30 Luna Amară

Sâmbătă, 28 august 2021

 • 18:00 Teddy Queen
 • 19:00 FusionCore
 • 20:15 Toulouse Lautrec
 • 21:30 Byron

Duminică, 29 august 2021

 • 18:00 Riff
 • 19:00 Timpuri Noi
 • 20:15 COMPACT - Paul Ciuci
 • 21:30 IRIS - Cristi Minculescu, Valter & Boro

Sesiuni de gastronomie și degustare de vinuri la Tușnad Gastro Rock Fest 2021

Festivalul își propune să devină destinația perfecta pentru toți gurmanzii iubitori de rock și natură. Astfel, în zilele de sâmbătă și duminică vor fi organizate câte două sesiuni de gastronomie cu degustare de vineuri pe zi, în intervalele 12:30 – 14:00 și 15:00 – 16:30, în cadrul cărora vor fi prezentate atât preparatele pregătite de maeștrii bucătari locali, cât și diverse sortimente de vin potrivite fiecărui preparat în parte, recomandate de somelierul Robert-Claudiu Bentea.

Bilete la Tușnad Gastro Rock Fest 2021

Prețul unui abonament este 225 lei, iar biletele pentru sesiunile Gastro se achiziționează separat, nefiind incluse în abonamentul/biletele de festival. Prețul unui bilet Gastro + abonament festival este de 260 lei. Biletele sunt disponibile online.

Biletele de o zi vor putea fi achiziționate în apropierea festivalului, în limita locurilor disponibile și în funcție de capacitatea maximă permisă de autorități în contextul pandemiei COVID-19.

Citește în continuare

AGENDA DE CONCERTE

<< aug. 2021 >>
lmmjvsd
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Trending