Urmărește-ne în Social Media

rock

Andrei Zamfir (The Mono Jacks): "În artă e greu să faci clasamente, nu e fotbal"

Pentru Andrei Zamfir de la The Mono Jacks, ”Măria Sa Publicul” are mereu ultimul cuvânt. Chitaristul e de părere că valoarea unei creații artistice nu poate fi stabilită printr-un clasament și că ”un concert care te face să visezi și să zbori” nu se uită niciodată. De proiectul ALTorchestra 100, în care trupa s-a implicat de curând, Andrei a fost încântat, fiindu-i dificil acum să se reobișnuiască cu formula de patru, fără orchestră.

Publicat

pe

The Mono Jacks
The Mono Jacks │ FOTO: www.facebook.com

Fondată în 2008 de Doru Trăscău, formația The Mono Jacks a trecut prin multe transformări pentru a-și găsi direcția și a ajunge unde se află astăzi. În 2017, trupa a lansat albumul ”Ușor distorsionat”, iar odată cu acest material, totul s-a schimbat. The Mono Jacks ne-a explicat că deciziile sunt în mâinile noastre pentru ”Un sfert de secundă”, dar că atunci când iubim, totul tinde la ”Infinit”. Publicul și-a dorit ”1000 de da pentru fiecare nu” și a revenit la concerte, găsind mereu noi semnificații în muzica și versurile formației.

Împlicată în proiectul ALTorchestra 100, care marchează 100 de ani de la Marea Unire, trupa The Mono Jacks a cântat pentru prima oară acompaniată de o orchestră simfonică. Piesele reorchestrate sună ”absolut minunat”, ne-a mărturisit Andrei Zamfir, chitaristul dorindu-și ca formația să mai intre în astfel de proiecte și pe viitor. Tot cu Andrei am discutat și despre publicul ”de milioane” al trupei, dar și despre artă, creație și emoție.

InfoMusic: Cum se poate transforma „Un sfert de secundă” în „Infinit”?

Andrei Zamfir, chitaristul The Mono Jacks: Când încerci să rămâi în starea de concert și după ce se termină. Trec două, trei zile, dar tu ești tot acolo. În playlist pentru noi de obicei e invers. Am decis să unim cele două piese, nu facem pauză între ele, dar le cântăm în ordine inversă.

InfoMusic: În ultimii ani ați colindat țara în lung și-n lat. Ați simțit că și publicul își dorește „1000 de da pentru fiecare nu”?

Andrei Zamfir, chitaristul The Mono Jacks: Cu siguranță, toată lumea recunoaște piesa de la prima notă și reacția este foarte puternică. Asta înseamnă că publicul se bucură de context, ca și la alte piese, și călătorește în timp către alte amintiri, stări sau imagini. Un concert care te face să visezi și să zbori este unul de care îți amintești cu drag mereu. E valabil și de pe scenă.

InfoMusic: Proiectul ALTorchestra 100 a adus împreună rock-ul alternativ și muzica simfonică. Cum vi se pare că sună piesele The Mono Jacks reorchestrate?

Andrei Zamfir, chitaristul The Mono Jacks: Absolut minunat. Ne va fi greu să ne reobișnuim doar patru pe scenă. Starea pe care ți-o dă orchestra în jurul tău este unică și greu de explicat. Ne-a plăcut. Mai vrem.

InfoMusic: În științele exacte, teoriile se confirmă prin calcule, analize și demonstrații. În artă cum se întâmplă? Cine validează valoarea unei creații artistice?

Andrei Zamfir, chitaristul The Mono Jacks: Măria Sa Publicul. În artă e greu să faci clasamente, nu e fotbal. Ar fi stupid. Dar dacă faci publicul să viseze cu tine, atunci ceva clar funcționează.

InfoMusic: Trupa The Mono Jacks a crescut de la an la an, astfel apărând pe piață un material de suflet - albumul „Ușor Distorsionat”. Când ați realizat că acest disc este unul special, că are o însemnătate aparte?

Andrei Zamfir, chitaristul The Mono Jacks: În sesiunile de compus. A fost pur și simplu ceva în aer, felul în care notele și ideile ieșeau la lumină natural și pline de sens.

InfoMusic: Ce vă încarcă pozitiv?

Andrei Zamfir, chitaristul The Mono Jacks: Un concert fain. Nimic nu se compară cu serile în care cântă și pereții din club cu noi. E drog.

InfoMusic: Care a fost cel mai frumos gest făcut de un fan The Mono Jacks?

Andrei Zamfir, chitaristul The Mono Jacks: Greu de spus. Sunt lucruri mici care te surprind și te fac să te simți special. Au fost mai multe cadouri primite la concerte – desene de mână, brelocuri personalizate, prăjituri de abia scoase din cuptor, ciocolată de casă. De toate. Avem un public de milioane.

InfoMusic: Dacă ați fi din nou copii pentru o zi, cum v-ați petrece acest timp?

Andrei Zamfir, chitaristul The Mono Jacks: Am purta blugii rupți, am avea părul lung și probabil ne-am întoarce târziu.

InfoMusic: Pe ce știți că vă puteți baza chiar și atunci când totul vi se împotrivește?

Andrei Zamfir, chitaristul The Mono Jacks: Pe cei din jur, pe sacrificiu. Singur e imposibil.

InfoMusic: Anul acesta, Doru a vorbit la Mastering The Music Business despre cât de important este să înțelegi cu adevărat ce îți dorești și să nu te lași înfrânt de piedicile care-ți apar în cale. Încotro se îndreaptă acum The Mono Jacks, având în spate toată această experiență acumulată?

Andrei Zamfir, chitaristul The Mono Jacks: Se îndreaptă cu pași hotărâți către următorul album, poate un vinyl, poate un DVD. Vedem.

PUBLICITATE
Comentează

Concerte & turnee

Living Rock 2021 - Lineup-ul complet și programul pe zile

Living Rock 2021 aduce muzica alternativă la mare. Lineup-ul complet pentru ediția de anul acesta include trupe ca Vița de Vie, Alternosfera, The Mono Jacks și Urma.

Publicat

pe

Vița de vie la Festivalul Awake 2018 │ FOTO: Alexandru Dragoi / InfoMusic.ro

Living Rock 2021 are loc în weekendul 20 - 22 august, pe plaja Tuzla. Pe parcursul celor trei zile ale festivalului vor fi organizate activități în aer liber, pentru toate vârstele: de la acțiuni de ecologizare, tururi prin împrejurimi alături de ghizi și sesiuni de birdwatching pentru iubitorii de păsări, până la zonă de produse handmade, tatuaje, dreaduri și multe alte surprize.

Programul pe zile și ore

Vineri, 20.08

Evening concerts - cu începere de la 7 PM

 • Melting Dice
 • Rockabella
 • GRIMUS
 • COMA
 • Vița de Vie

Sâmbătă, 21.08

Morning Concerts - cu începere de la 8 AM

 • Robin and the Backstabbers
 • Dimitri's Bats

Brunch Concerts - cu începere de la 2 PM

 • Toulouse Lautrec
 • ZMEI3

Evening Concerts - cu începere de la 8:30 PM

 • Theodore (Grecia)
 • Jurjak
 • URMA
 • The Mono Jacks

Duminică 22.08

Brunch Concerts - cu începere de la 2 PM

 • Lucia
 • The Kryptonite Sparks

Evening Concerts - cu începere de la 7 PM

 • Alex & The Fat Penguins
 • Pinholes
 • byron
 • Alternosfera

Accesul la festival și în zona de camping:

 • Accesul la festival se va face pe bază de bilet de acces pentru o zi sau abonament pe trei zile, alături de certificatul de vaccinare sau test negativ de Covid. Abonamentul oferă acces gratuit în zona de camping a festivalului.

Biletele și abonamentele achiziționate anul trecut pentru ediția 2020 rămân valabile pentru ediția 2021.

Festivalul Living Rock, unicul festival de alternativ de la mare, are ca scop promovarea scenei underground din România și sprijinirea artiștilor din zona de rock alternativ. Construit pe conceptul unic de combinare a rock-ului alternativ cu frumusețea Mării Negre, evenimentul are loc în aer liber, pe plaja Tuzla, una dintre cele mai frumoase plaje din România.

Citește în continuare

Concerte & turnee

Începe sezonul Alternative Brunch: 4 trupe românești, 3 orașe, 12 concerte

Seria de concerte "Alternative Brunch" continuă anul acesta cu 12 show-uri. The Mono Jacks, Robin and the Backstabbers, Grimus și byron concertează la Iași, Bacău și Chișinău.

Publicat

pe

Doru Trăscău (The Mono Jacks)
Doru Trăscău (The Mono Jacks) │ FOTO: Livia Văduva

În perioada 23 iulie - 26 septembrie se va desfășura seria de concerte "Alternative Brunch", dedicată tuturor celor a căror poftă de muzică nu ține cont de oră. Sezonul din acest an înseamnă 12 concerte, susținute de patru trupe, în trei orașe din Republica Moldova și România: Iași, Bacău și Chișinău.

Trupele care vor urca pe scena "Alternative Brunch" sunt The Mono Jacks, Robin and the Backstabbers, Grimus și byron, iar concertele vor avea loc în aer liber, în grădinile locațiilor partenere, la ora brunch-ului. Pe lângă muzica live, participanții se vor putea bucura și de mâncare bună și doza cuvenită de distracție.

"Alternative Brunch e un combo între ceva bun de mâncat și ceva mișto de ascultat. Ne-am dorit niște concerte live, condimentate cu mâncare bună, la care poți să mergi cu întreaga familie fără să-ți faci griji că e prea târziu pentru cel mic sau că nu ai energie pentru o seară de club. În Europa, genul acesta de concerte este o normalitate și vrem să dezvoltăm și în România și Republica Moldova acest concept, pentru că poftă și cerere există. Iar susținerea Comisiei Europene o să ne ajute în acest demers", a declarat Codruț Dumitrescu, manager de proiect al seriei de concerte Alternative Brunch.

Calendarul concertelor "Alternative Brunch":

The Mono Jacks

 • 23 iulie - Chișinău, Artcor
 • 24 iulie - Bacău, Valhalla
 • 25 iulie - Iași, Nish

RATB

 • 06 august - Chișinău, Artcor
 • 07 august - Bacău, Valhalla
 • 08 august - Iași, Nish

Grimus

 • 10 septembrie - Chișinău, Artcor
 • 11 septembrie - Bacău, Valhalla
 • 12 septembrie - Iași, Nish

byron

 • 24 septembrie - Chișinău, Artcor
 • 25 septembrie - Bacău, Valhalla
 • 26 septembrie - Iași, Nish

Proiectul Alternative Brunch este fondat de Overground Music și co-finanțat de Comisia Europeană prin proiectul Music Moves Europe.

Citește în continuare

Trending