Cele mai așteptate concerte în România și recomandăriCele mai importante concerte în Romania în 2020 Liana Stanciu anunță când vom afla care e piesa României la Eurovision 2021Piesa României la Eurovision 2021 - Când e aleasă și ce jurați fac selecția RBD"Rebelde" va fi difuzat pe Netflix într-o nouă versiune - TEASER Ana-Maria Mărgean la "Românii au talent" 2021"Românii au talent": Ana-Maria Mărgean a fost micuța ventrilocă care a primit Golden Buzz de la Andra Destiny ALA la "Românii au talent" 2021Destiny ALA a emoționat juriul de la "Românii au talent" cu puterea de a simți muzica chiar dacă nu o aud Anya Taylor-Joy în trailerul "The Queen's Gambit"Câștigătorii Globurilor de Aur 2021 - Lista completă Adriana & Romică - Maria Tănase și Fărâmiță Lambru la "Te cunosc de undeva!"Adriana Trandafir și Romică Țociu i-au portretizat pe Maria Tănase și Fărâmiță Lambru și au câștigat cea de-a patra gală "Te cunosc de undeva!"

Andrei Zamfir (The Mono Jacks): "În artă e greu să faci clasamente, nu e fotbal"

Pentru Andrei Zamfir de la The Mono Jacks, ”Măria Sa Publicul” are mereu ultimul cuvânt. Chitaristul e de părere că valoarea unei creații artistice nu poate fi stabilită printr-un clasament și că ”un concert care te face să visezi și să zbori” nu se uită niciodată. De proiectul ALTorchestra 100, în care trupa s-a implicat de curând, Andrei a fost încântat, fiindu-i dificil acum să se reobișnuiască cu formula de patru, fără orchestră.
The Mono Jacks

The Mono Jacks

Fondată în 2008 de Doru Trăscău, formația The Mono Jacks a trecut prin multe transformări pentru a-și găsi direcția și a ajunge unde se află astăzi. În 2017, trupa a lansat albumul ”Ușor distorsionat”, iar odată cu acest material, totul s-a schimbat. The Mono Jacks ne-a explicat că deciziile sunt în mâinile noastre pentru ”Un sfert de secundă”, dar că atunci când iubim, totul tinde la ”Infinit”. Publicul și-a dorit ”1000 de da pentru fiecare nu” și a revenit la concerte, găsind mereu noi semnificații în muzica și versurile formației.

Împlicată în proiectul ALTorchestra 100, care marchează 100 de ani de la Marea Unire, trupa The Mono Jacks a cântat pentru prima oară acompaniată de o orchestră simfonică. Piesele reorchestrate sună ”absolut minunat”, ne-a mărturisit Andrei Zamfir, chitaristul dorindu-și ca formația să mai intre în astfel de proiecte și pe viitor. Tot cu Andrei am discutat și despre publicul ”de milioane” al trupei, dar și despre artă, creație și emoție.

InfoMusic: Cum se poate transforma „Un sfert de secundă” în „Infinit”?

Andrei Zamfir, chitaristul The Mono Jacks: Când încerci să rămâi în starea de concert și după ce se termină. Trec două, trei zile, dar tu ești tot acolo. În playlist pentru noi de obicei e invers. Am decis să unim cele două piese, nu facem pauză între ele, dar le cântăm în ordine inversă.

InfoMusic: În ultimii ani ați colindat țara în lung și-n lat. Ați simțit că și publicul își dorește „1000 de da pentru fiecare nu”?

Andrei Zamfir, chitaristul The Mono Jacks: Cu siguranță, toată lumea recunoaște piesa de la prima notă și reacția este foarte puternică. Asta înseamnă că publicul se bucură de context, ca și la alte piese, și călătorește în timp către alte amintiri, stări sau imagini. Un concert care te face să visezi și să zbori este unul de care îți amintești cu drag mereu. E valabil și de pe scenă.

InfoMusic: Proiectul ALTorchestra 100 a adus împreună rock-ul alternativ și muzica simfonică. Cum vi se pare că sună piesele The Mono Jacks reorchestrate?

Andrei Zamfir, chitaristul The Mono Jacks: Absolut minunat. Ne va fi greu să ne reobișnuim doar patru pe scenă. Starea pe care ți-o dă orchestra în jurul tău este unică și greu de explicat. Ne-a plăcut. Mai vrem.

InfoMusic: În științele exacte, teoriile se confirmă prin calcule, analize și demonstrații. În artă cum se întâmplă? Cine validează valoarea unei creații artistice?

Andrei Zamfir, chitaristul The Mono Jacks: Măria Sa Publicul. În artă e greu să faci clasamente, nu e fotbal. Ar fi stupid. Dar dacă faci publicul să viseze cu tine, atunci ceva clar funcționează.

InfoMusic: Trupa The Mono Jacks a crescut de la an la an, astfel apărând pe piață un material de suflet - albumul „Ușor Distorsionat”. Când ați realizat că acest disc este unul special, că are o însemnătate aparte?

Andrei Zamfir, chitaristul The Mono Jacks: În sesiunile de compus. A fost pur și simplu ceva în aer, felul în care notele și ideile ieșeau la lumină natural și pline de sens.

InfoMusic: Ce vă încarcă pozitiv?

Andrei Zamfir, chitaristul The Mono Jacks: Un concert fain. Nimic nu se compară cu serile în care cântă și pereții din club cu noi. E drog.

InfoMusic: Care a fost cel mai frumos gest făcut de un fan The Mono Jacks?

Andrei Zamfir, chitaristul The Mono Jacks: Greu de spus. Sunt lucruri mici care te surprind și te fac să te simți special. Au fost mai multe cadouri primite la concerte – desene de mână, brelocuri personalizate, prăjituri de abia scoase din cuptor, ciocolată de casă. De toate. Avem un public de milioane.

InfoMusic: Dacă ați fi din nou copii pentru o zi, cum v-ați petrece acest timp?

Andrei Zamfir, chitaristul The Mono Jacks: Am purta blugii rupți, am avea părul lung și probabil ne-am întoarce târziu.

InfoMusic: Pe ce știți că vă puteți baza chiar și atunci când totul vi se împotrivește?

Andrei Zamfir, chitaristul The Mono Jacks: Pe cei din jur, pe sacrificiu. Singur e imposibil.

InfoMusic: Anul acesta, Doru a vorbit la Mastering The Music Business despre cât de important este să înțelegi cu adevărat ce îți dorești și să nu te lași înfrânt de piedicile care-ți apar în cale. Încotro se îndreaptă acum The Mono Jacks, având în spate toată această experiență acumulată?

Andrei Zamfir, chitaristul The Mono Jacks: Se îndreaptă cu pași hotărâți către următorul album, poate un vinyl, poate un DVD. Vedem.

Citește mai multe despre The Mono Jacks
Raluca Chirilă este Editor la InfoMusic.ro.
Citește și alte articole ale autorului.
CLOSE
CLOSE