Urmărește-ne în Social Media

rock

În valurile Efemeride ale muzicii byron

Sunt frumoase întoarcerile. Unele dintre cele mai de preţ sunt cele legate de tine, de sufletul tău, de valorile care te compun şi recompun, de adevărul personal, de momentele în care te analizezi şi îţi observi în oglinda fără filtru componentele şi particularităţile. În seara de 3 octombrie m-am reîntors la casa unde artişti din portofoliul Overground Music creionează muzici pentru suflete, cu ocazia unei audiţii a noului material compus de byron.

Publicat

pe

Copertă album "Efemeride" - byron
Copertă album "Efemeride" - byron │ FOTO: byron

Acest nou disc, creionat pe parcursul ultimilor doi ani, poartă un nume ales deloc întâmplător. "Efemeride", prin cele 10 creații prezentate, reprezintă un apel la trecut, la oamenii, gândurile, neputințele sau speranțele care ne trec pragul sufletesc şi care, în formă cumulată, ne prefigurează viitorul. Desigur, un viitor incert, marcat de aromă unor deziluzii, vise spulberate, umbre binefăcătoare şi nesiguranţe pe toate planurile, singura certitudine fiind că momentan suntem în viaţă şi mai avem timp să ne reparăm părţi din existenţă și prin acest tip de catharsis.

Primul track de pe album, de o durată restrânsă este un preambul în note cântate forte. "Cine sunt eu să mă opun?" ne aduce întrebări care se succed una după alta, cu un refren livrat brusc. Cele care se conturează ascultând piesa aceasta pe repeat se aşază senin în mintea mea: Dacă nu am mai opune rezistenţă schimbărilor care vin peste noi, am fi mai fericiţi? Şi dacă am atinge fericirea cu ceea ce avem în prezent, raportat comparativ la ceilalţi?

"Monstrul de sub pat", cel de care ne temeam în anii copilăriei, a prins altă formă şi chip. Dacă atunci nu îl puteam atinge și mai mult ne era sugerat de mediul exterior, acum este aproape palpabil şi ne luptăm să îl nimicim în fiecare zi. Uneori ne doboară, ne lasă fără respiraţie şi tocmai această luptă este expusă într-o piesă mult mai hard, plină de nerv şi patos, exact ca o incantaţie.

"FMR" m-a năucit în sala de audiţie. Am simţit parcă valuri de linişte cum mă inundă şi astfel, am închis ochii. Tematica morţii şi a trecerii dincolo este tema care a inspirat în permanenţă artiştii, fiind una din cele mai puternice care poate fi expusă muzical. Partea instrumentală, mixul sonor de umbre şi lumini cu note de pian à la 6fingers, refulările în secţia metro-ritmică, vocea lui Dan fac din această creaţie una statement în repertoriul byron. ("...dar orice veşnicie, se termină oricum, la un moment dat.")

Cum ar fi dacă am reuşi să ne sustragem din jocurile mecanice ale vieţii şi să fim "Fericiţi mereu"? O piesă blues-rock ca o oază de serenitate, cu note senine şi metafore. Dacă am fugi spre un loc care să ne cureţe de patimile şi neliniştile pe care le simţim, oare am atinge desăvârşirea?

"Cadou" şi o linie de bass funk rock excelentă cu care László iese în evidenţă. Piesa îşi schimbă traseul pe care crezi că l-ai intuit deja, Dan aproape strigându-şi dorinţele pe gama muzicală. Îmi pare un experiment pe care artiştii l-au făcut în zilele în care au avut parte de multă voioşie, calm şi inspiraţie benefică.

Trecutul şi prezentul sunt uneori indicatori ai viitorului. Poate da, este "Prea târziu" pentru multe dintre visele noastre, însă ne vom păstra liniştea interioară, (re)învățând maniera potrivită. O nouă piesă ca un soi de mantră, alungare a demonilor interiori, încăpăţânaţi, cu versuri excelent scrise de către Dan şi o năucire activată în zona instrumentală: "Va fi oricum mult prea târziu / Voi fi strivit de tăcere / Cum e să fii n-am să mai ştiu / Şi nu voi avea nicio părere / Dar voi zâmbi mereu cu ochii goi / Indiferent ce-aţi face voi."

"Încurcături" m-a adus cu gândul la albumul lansat în 2014, "Melancolic". Vocea calmă a lui Dan, formula melodică folosită în tandem cu notele de flaut fac din această compoziţie una aerisită, calmă, furtunoasă spre final, care te va readuce în valuri cu nuanţe de optimism şi seninătate.

"Memento", primul single lansat anul trecut, a trasat cumva linia acestui disc de care atunci nu ştiam că este în proces. O piesă ca o fugă fără o destinație clar aleasă, departe de absurdităţile existenţei care ne marchează. ("Merg înainte fără vreo oprire / Prin peisajul ăsta zgâriat de timp / Și aroganța îmi cere o menire / Mă fac că plouă și continui să mă plimb.")

"Oricât ai vrea să fii mai mult" constituie un nou moment de calmitate, introspecţie, poezie pură şi deliciu instrumental. Va fi acel tratament pentru suflet de care, poate, nici nu ştiai că ai nevoie în acest moment. ("Am cicatrici mascate cu sarcasme şi veselii / Fragilităţi amestecate cu zâmbete largi şi buchete de insomnii / Înecate într-o cupă mare de cristal / Care până în zori mă înoată până la mal.")

"În infern" constituie surpriză absolută de pe acest material şi consider că din întreaga creaţie byron de până acum. În cele aproximativ 11 minute am trecut printr-un mix de stări emoţionale, identificându-mi părţi din suflet în melanjul audio-poetic. Va fi piesa despre care va curge multă cerneală şi una care va converti, poate, pe cei care nu cunosc creaţia byron la aceasta, făcându-i să le descopere albumele de început în care întrebările în limba engleză şi forţa de expresie te lăsau mut de încântare. De această dată, acest infern melodic te va arunca într-o prăpastie cu tenebre şi fărâme de lumină nesperate, fiind deosebit de cinematografică. Am aflat că va beneficia de un videoclip pentru întreaga variantă a piesei care va fi lansat în lunile următoare şi sunt curioasă de viziunea regizorală care ne va fi prezentată. Probabil, într-un clarobscur, un soi de scurtmetraj poate noir care să reliefeze această măestrie a planurilor muzicale, dozate ritmic, care respiră linişte spre final. Aşa cum am punctat şi pentru "Eternal Return" din 2015, muzica byron păstrează şi cultivă o importantă componentă cinematografică, iar în manieră live totul este desăvârșit.

Componența trupei în prezent este: Dan Byron la voce, chitară şi flaut, Dan Georgescu la chitară, Sergiu Mitrofan la pian şi clape, László Demeter la bass şi Andrei Ilie la tobe. Noul material a fost înregistrat şi mixat la studioul Unda Recording din Bucureşti de către Dan Georgescu şi masterizat de Cristian Varga la MASTERvargas.

Albumul se va lansa oficial pe 6 octombrie, iar turneul de lansare va începe la Iaşi, urmând să continue în mai multe oraşe din ţară până spre finalul acestui an. Good job again, guys!

Concerte & turnee

Află programul și regulile de acces pentru concertul byron de la Arenele Romane

byron prezintă mâine, 18 noiembrie, albumul "Efemeride" în cadrul unui concert ce are loc la Arenele Romane. Te invităm să afli programul, regulile de acces și alte informații utile în cazul în care vei participa la eveniment.

Publicat

pe

Trupa byron
Trupa byron │ FOTO: Cristina Oltean

La începutul lunii octombrie, byron a lansat "Efemeride", cel de-al optulea album din carieră. Materialul va putea fi auzit live la Arenele Romane, într-un concert plin de surprize și invitați. Printre aceștia se numără Dora Gaitanovici și Pinholes, artiști ce vor cânta în deschidere.

Program concert byron la Arenele Romane

 • 19:00 - Acces
 • 20:00 - Dora Gaitanovici
 • 21:00 - Pinholes
 • 22:15 - byron

Reguli de acces:

 • Concertele au loc în cort încălzit. În interiorul cortului, fumatul este strict interzis. Se fumează doar în locurile special amenajate!
 • Accesul publicului se va face pe la portile de jos din parc ale Arenelor Romane.
 • La accesul în perimetrul evenimentului toți participanții vor fi percheziționați de către agenți de securitate. Organizatorii NU vor stoca și NU vor păzi obiectele prezentate în lista de mai sus pe durata evenimentului.
 • Spectacolele includ lumini puternice ce pot afecta persoanele epileptice.
 • Este interzisă vânzarea sau cumpărarea invitațiilor și vânzarea sau cumpărarea biletelor la suprapreț.
 • Organizatorii își rezerva dreptul de a interzice intrarea la concert a persoanelor care vor fi depistate că desfășoară astfel de activități și de a confisca invitațiile, respectiv biletele, aflate în posesia acestora. Se recomandă achiziționarea biletelor doar din punctele de vânzare autorizate.

Acces copii și persoane cu dezabilități

 • Accesul copiilor sub 12 ani este gratuit, însoțiți de minim un părinte sau tutore legal posesori de bilet.
 • Accesul persoanelor cu dizabilități este gratuit împreună cu însoțitorul legal în baza documentelor doveditoare.

Este INTERZIS accesul cu:

 • În perimetrul Arenelor Romane este interzis accesul cu: umbrele (în caz de ploaie să veniți cu pelerine), sticle, conserve, caserole sau alte vase de stocare pentru mâncare sau băuturi; artificii, arme, cuțite sau orice ale obiecte contondente; parfumuri, deodorante, în orice cantitate sau ambalaj; mâncare sau băuturi de orice fel; obiecte cu laser (de ex. pointere, brichete cu laser); rucsacuri și bagaje voluminoase; încălțăminte sau bagaje care prezintă elemente dure, ce ar putea pune în pericol sănătatea participanților în cazul în care, din accident, ar veni în contact cu ele; animale de companie; medicamente (persoanele cu probleme medicale trebuie să aibă asupra lor dovezi clare pentru a putea intra la eveniment cu medicamentele necesare)

Prețuri bilete concert byron la Arenele Romane

 • Biletele se găsesc online la prețul de 135 de lei. Vor fi disponibile bilete și la intrare la prețul de 150 de lei. Plata se va putea face atât cash, cât și cu cardul.
Citește în continuare

Concerte & turnee

Dora Gaitanovici și Pinholes cântă în deschiderea concertului byron de la Arenele Romane

byron urmează să prezinte albumul "Efemeride" în cadrul unui concert la Arenele Romane, programat pentru 18 noiembrie. Trupa va fi susținută în deschidere de Dora Gaitanovici și Pinholes. Găsești în articol mai multe detalii despre eveniment.

Publicat

pe

Copertă album "Efemeride" - byron
Copertă album "Efemeride" - byron │ FOTO: byron

Pe 6 octombrie, byron a lansat "Efemeride", cel de-al optulea album din carieră. Materialul va putea fi auzit live la Arenele Romane, într-un concert plin de surprize și invitați. Printre aceștia se numără Dora Gaitanovici și Pinholes, artiști ce vor cânta în deschidere.

Pinholes s-a format în 2011, iar albumul de debut "Zmei" a apărut în 2013. Piese precum "Avem un Loc" sau "Poza" au adunat rapid susținători în circuitul de radio alternativ din țară. Începând cu 2014 Pinholes a devenit o constantă în circuitul cluburilor, pub-urilor și locațiilor din țară, pregătind în același timp cel de-al doilea album. La începutul lui 2015 a fost lansat "Era Pietrelor Neșlefuite", titlul fiind inspirat de poezia "La Lecție" a lui Marin Sorescu.

Obsedați de metafore și asumați dramatici, Pinholes caută să găsească mijlocul între alternative rock, post rock, post punk și Alexandru Andrieș, Marin Sorescu și Negură Bunget. Pinholes înseamnă Vlad Ivanov (voce/chitară), Andrei Gheo (chitară/pian), Vlad Vârtosu (voce/chitară), Robert Moțoc (tobe), Sergiu Ivanov (bas).

Dora Gaitanovici este una dintre cele mai talentate tinere artiste din peisajul muzical românesc și are deja în palmares zeci de trofee naționale, pe lângă participarea cu succes în cadrul Vocea României 2018, unde a fost unul dintre cei patru finaliști. Ea studiază pian, saxofon, canto și este pasionată de jazz, blues, rock sau de muzică clasică. Primele piese lansate oficial au fost "El nu ma vrea", "Colț de lună" sau "Eu te las".

Recent, artista a lansat "Descântec", un album conceptual, în care prezintă dualitatea, fiecare piesă având un corespondent. Astfel, sunt prezentate piesele "Ana" și "Manole", "Făt-Frumos" și "Cosânzeana", "Soarele" și "Luna", "Miorița" și "Moldoveanu".

Despre albumul "Efemeride"

"Efemeride" este compus din 10 piese ce poartă ascultătorii printr-o călătorie prin universul complex al gândurilor și trăirilor de zi cu zi, al anxietăților și întrebărilor existențiale, toate împletite subtil cu un fir de speranță și unul de distors.

În tracklist se regăsesc cea mai lungă piesă a trupei, "În infern", care însumează aproape 11 minute, o piesă despre meditație pe sound de rock alternativ, "Cine sunt eu să mă opun", dar și o experimentală de hard rock - "Monstrul de sub pat".

Prețuri bilete concert byron la Arenele Romane

 • Biletele se găsesc online, la prețul de 135 de lei. Pentru mai multe detalii despre concert și modalitatea de achiziționare, accesează agenda InfoMusic.
Citește în continuare

Albume noi

byron a lansat albumul "Efemeride" - TRACKLIST

După un an și jumătate de la primul single extras de pe cel de-al optulea material discografic, trupa byron a lansat astăzi, 6 octombrie, albumul "Efemeride". Te invităm să afli mai multe despre acest disc.

Publicat

pe

Copertă album "Efemeride" - byron
Copertă album "Efemeride" - byron │ FOTO: byron

"Efemeride" înseamnă 10 piese ce poartă ascultătorii printr-o călătorie prin universul complex al gândurilor și trăirilor de zi cu zi, al anxietăților și întrebărilor existențiale, toate împletite subtil cu un fir de speranță și unul de distors.

În tracklist se regăsesc cea mai lungă piesă a trupei, "În infern", care însumează aproape 11 minute, o piesă despre meditație pe sound de rock alternativ, "Cine sunt eu să mă opun", dar și o experimentală de hard rock - "Monstrul de sub pat".

Coperta albumului ilustrează un fragment din chipul unei regine egiptene care este acum expusă de Muzeul Metropolitan de Artă din New York.

"Statueta de pe copertă nu e o imagine creată de AI, așa cum ar putea crede cineva în epoca asta în care distingem din ce în ce mai greu imaginile create de roboței ghiduși de fotografiile reale. Contrastul dintre frumusețea reginei și violența spărturii statuetei e dureros ca un wake-up call și ni s-a părut perfect pentru coperta unui album care vorbește despre efemeritate", a declarat Dan Byron, solistul trupei.

Albumul este disponibil pe toate rețelele de streaming și pe CD. Începând cu 6 noiembrie, albumul va fi disponibil și pe vinil, cu precomenzi deja în desfășurare.

Pe 5 octombrie, trupa a plecat într-un turneu național de promovare care va trece prin aproape 20 de orașe din România. La București se opresc pe 18 noiembrie, la Arenele Romane, la unul din cele mai mari show-uri ale lor din acest an.

TRACKLIST "Efemeride" - byron:

 1. Cine sunt eu să mă opun?
 2. Monstrul de sub pat
 3. FMR
 4. Fericiți mereu
 5. Cadou
 6. Prea târziu
 7. Încurcături
 8. Memento
 9. Oricât ai vrea să fii mai mult
 10. În infern
Citește în continuare

Trending