Urmărește-ne în Social Media

rock

Top 10 melodii Metallica pentru care formaţia e un gen muzical în sine

Cine nu a auzit de Metallica? Cea mai de succes trupă de heavy metal de pe glob, un nume respectat în thrash şi definiţia formaţiilor care au îmbătrânit şi s-au maturizat frumos, legendarul grup din California are în spate 37 de ani de carieră. Monştri sacri precum James Hetfield, Lars Ulrich şi Kirk Hammett definesc această formaţie, dar nu uităm că pe aici au trecut şi nume precum Dave Mustaine, Cliff Burton sau Jason Newsted. Un colos care s-a luptat cu Napster, cu alcoolismul şi cu evoluţia muzicală a începutului de mileniu, Metallica a rămas etalonul metalului făcut bine.

Publicat

pe

Metallica
Metallica │ FOTO: www.facebook.com

După atât de multe decenii de carieră se cern totuşi single-urile şi piesele care au făcut istorie în discografia trupei. La 10 ani de când Metallica ne-a vizitat pe furtună la Stadionul cochet din Cotroceni al celor de la FC Naţional recapitulăm cele mai apreciate single-uri ale metaliştilor. Cu 10 albume la activ, 4 albume live, un album de coveruri, 5 EP-uri, 37 de single-uri şi 39 de videoclipuri, monştrii metal din Los Angeles îşi continuă aventura în metal.

Iar acestea sunt cele mai mari hituri ale lor:

The Unforgiven

Una dintre cele mai profunde balade ale trupei, "The Unforgiven" are versuri fantastice, etalon timp de generaţii întregi în lumea metalului. Este un power ballad unic, al doilea single de pe albumul "Metallica", cunoscut şi ca "The Black Album". Tema abordată este cea a individului care simte presiunea societăţii asupra sa şi clasica poveste a unui "working class hero". Melodia avea atâta încărcătură, încât povestea sa a continuat în două sequel-uri, "The Unforgiven II" şi "The Unforgiven III".

Lars Ulrich a descris aceasta baladă drept una care înlocuieşte melodicitatea şi chorusul dur cu o abordare mai dinamică. E una dintre puţinele dăţi când într-o piesă Metallica auzim şi un aport al clapelor. Sunetul din intro a fost luat din filmul western "The Unforgiven" şi apoi a fost inversat pentru a i se ascunde originea.

Videoclipul avea să influenţeze cinematografia tuturor clipurilor din anii '90 în special cea a grupului TOOL. Spune povestea unui băiat născut în captivitate, care îşi petrece viaţa într-o cameră fără ferestre.

One

Piesa "One" de la Metallica nu este doar o melodie, iar clipul său nu este doar un videoclip. Poate intra în rândul filmelor lui Stanley Kubrick şi a operelor despre războaiele mondiale sau Vietnam. Conceptul său este probabil unul dintre cele mai traumatizante din istoria heavy metal-ului, sau mai bine zis a thrash-ului, abordat din plin pe acest single. Se lansa în 1989 şi era ultimul single de pe albumul de studio 4 al muzicienilor.

Scrisă de James Hetfield şi Lars Ulrich, melodia este un manifest anti-razboi, care în mod inedit se axează pe Primul Război Mondial şi nu al doilea. Videoclipul alb-negru integrează secvenţe din filmul anti-război "Johnny Got His Gun", pentru care Metallica a cumpărat drepturile de difuzare. Piesa a câştigat un Grammy pentru "Cea mai bună reprezentaţie metal" după concertul din Los Angeles în 1989. Ceea ce face Lars Ulrich la tobe pe această piesă este miraculos, solo-ul său rămânând legendar în istoria muzicii.

Evident împreună cu chitara care i se suprapune perfect.

Whiskey In the Jar

Cine ar fi crezut că o melodie de pahar irlandeză va ajunge un imn rock? "Whiskey In the Jar" a ajuns definiţia nopţilor de beţie, un imn al petrecerilor cu televizoare aruncate pe geam şi whisky băut din borcan. Are un aer pirateresc, atât prin felul în care Hetfield rosteşte cuvintele, cât prin întreg motivul "badass" al petrecerii din videoclip. Varianta aceasta nu e foarte îndepărtată de coverul Thin Lizzy, dar datorită unui sound mai heavy a fost mai apreciată de metalheads.

A câştigat de altfel un Grammy în 2000 pentru "Cea mai bună reprezentaţie Hard Rock". Videoclipul său avea să seteze standardul pentru clipurile clasice de "party rock". Toate filmele de la Hollywood şi clipurile rock comerciale au încercat să emuleze acel dezmăţ, printre care si "Tainted Love" a lui Marilyn Manson.

Fade to Black

"Fade to Black" este prima power ballad de la Metallica, lansată în anul 1984 când trupa era încă la început de drum. Este de asemenea primul single promoţional pentru albumul "Ride the Lightning". Solo-urile sale sunt considerate printre cele mai bune din lume, clasându-se pe locul 24 în revista Guitar World. Drept inspiraţie pentru piesă Lars Ulrich şi James Hetfield citează "obsesia pentru moarte".

De fapt întregul album a fost dominat de această idee. Versurile fac aluzie la suicid, iar întreaga piesă este un crescendo ce avea să se repete în discografia trupei. Ce începe cu o chitară acustică se transformă în heavy metal pur spre final. James Hetfield a trebuit să înveţe să cânte foarte bine la chitara acustică, pentru a reuşi să obţină un intro perfect. Era o perioadă depresivă pentru trupă, căreia îi fusese furat echipamentul. Au fost probleme cu managerul în aceeaşi perioadă.

Aceasta a fost una dintre piesele preferate a lui Jason Newsted.

Nothing Else Matters

"Nothing Else Matters" este o piesă a superlativelor, riscând să fie nu doar cea mai cunoscută melodie heavy metal din lume, ci cea mai cunoscută melodie punct. Indiferent ce background cultural ai, indiferent de vârstă, preferinţe muzicale, e aproape imposibil să nu fi auzit de această creaţie măiastră. Sosea în 1992, ca al treilea single de pe "Metallica/The Black Album".

Faptul că aprimit peste 100 de coveruri indică popularitatea gigantică a acestui track. James Hetfield a compus melodia în 1990, în vreme ce se afla la telefon cu iubita sa de atunci. De vreme ce ţinea telefonul cu o mână, cu cealaltă se juca la chitară, pe 4 corzi şi astfel s-a născut prima parte a piesei, legendarul intro. Versurile sunt dedicate de altfel respectivei iubite, cu care Hetfield a avut o relaţie profundă pe parcursul turneelor de atunci.

Iniţial solistul a dorit să păstreze piesa în arhiva personală, dar Lars Ulrich a insistat să o transforme într-un single. Videoclipul prezintă imagini cu muzicienii în studio şi în concert.

Seek & Destroy

"Seek & Destroy" este o piesă pentru cei puşi pe fapte mari, fiind un thrash metal pur al anilor '80 şi '90. Debuta în 1983, ca single extras de pe albumul de debut Metallica, "Kill 'Em All". A fost prima melodie înregistrată de muzicieni într-un studio profesionist. Istoricii muzicii şi cronicarii au numărat peste 1491 de ocazii când această melodie a fost cântată live de trupă, ceea ce o face cu adevărat legendară. Versurile sunt angoasă şi furie pură, ca o rachetă cu sistem de detectare a căldurii, care vrea să distrugă tot.

Are ca influenţă melodia "Dead Reckoning" de la Diamond Head, iar primele 3 mini solo-uri sunt preluate de la piesa "Princess of the Night" de la Saxon. Puţină lume ştie că acea atingere neobişnuită de coardă pe la minutul 3:47 este o greşeală, care a fost lăsată aşa pe parcursul anilor. În concertele live din ascensiunea explozivă a trupei piesa căpăta dimensiuni uriaşe, publicul fredonând-o în repetate rânduri, iar Hetfield intrând în public şi prelungind melodia până la 16, sau chiar 20 de minute.

Sad But True

"Sad But True" este o melodie heavy metal, lansată de Metallica în anul 1993. Acesta era al cincilea şi ultimul single de pe albumul "Metallica". Puţine piese au un intro atât de predispus la headbanding ca aceasta creaţie. Tonul chitarei folosite de Hetfield pe single a fost inclus pe lista "Celor mai bune 50 de tonuri din toate timpurile" de revista Guitar Player.

La introducerea Metallica în cadrul MTV Icon, Snoop Dogg a cântat un inedit cover al acestei melodii. Ce este cu adevărat neobişnuit la acest single e varietatea solo-urilor interpretate, ca şi cum ar fi desprinse din piese diferite. Tematica pare să vină în completarea lui "Enter Sandman", cu ideea visului îmbinat cu coşmarul.

Trupa a experimentat cu tuningul chitarelor în "D" pentru doar a doua oară pe această piesă, după ce îl inaugurase pe "The Thing That Should Not Be". Newsted îşi tunase basul cu 5 corzi în "A", adică echivalentul "D-ului" la chitară, deci cu o întreagă octavă mai jos.

The Memory Remains

"The Memory Remains" este una dintre puţinele piese Metallica în care trupa a colaborat cu încă un vocal. E vorba despre cântareaţa britanică Marianne Faithfull, care a avut rol de backing vocals. Melodia debuta în 1997, în perioada albumului "ReLoad", când muzicienii îşi tunseseră pletele şi umblau cu machiaj gothic şi unghii negre. "Load" şi "ReLoad" au fost albume controversate, de tranziţie pentru metalişti.

Trecuseră la hard rock în loc de thrash şi heavy metal, dar au câştigat noi fani. Acest single s-a născut într-un "jam" al grupului în sala de repetiţii din 1996. Versurile spun povestea unui artist care nu mai e la modă şi care înnebuneşte din cauza pierderii faimei. O parte din riff-ul din intro este împrumutat discret de la Black Sabbath, piesa "Sabbath Bloddy Sabbath".

Este una dintre piesele pe care basistul Jason Newsted a urât-o şi ar fi spus că nu ar fi cumpărat "ReLoad" dacă ar fi auzit-o prima. James Hetfield a ţinut morţiş să o includă pe Faithfull în piesă pentru aerul său de "voce ofilită şi afectată de fumat" şi decadenţa pe care o emana.

Master of Puppets

Bine aţi venit la lecţia de thrash. Orice formaţie de thrash, de rock sau de metal de orice fel se închină în faţa lui "Master of Puppets". Este o creaţie de geniu, la nivel de Mozart, Bach şi Beethoven, în propriul registru evident. Debuta în 1986, ca single de pe albumul cu acelaşi nume. Înregistrarea sa a avut loc într-un studio din Copenhaga. Vine imediat pe album după piesa scurtă şi apăsată "Battery" şi a devenit celebră pentru secţiunile instrumentale lungi de la mijloc, dar şi pentru tehnica downpicking.

Chiar dacă versurile par să facă aluzie la război, e de fapt vorba despre dependenţa de droguri. "Păpuşarul" este substanţa care te controlează şi te face să te comporţi haotic. Aceasta a fost piesa preferată a basistului Cliff Burton de pe întregul album. Aceasta ar fi melodia auzită cel mai des live pentru Metallica, cu peste 1602 reprezentaţii până acum.

La începutul anilor 2000 formaţia avea obiceiul să facă un medley cu "Welcome Home (Sanitarium)", numind rezultatul "Mastertarium". Porţiunea neaşteptată de la mijloc este ca un calm în ochiul furtunii şi are un romantism fantastic în mijlocul unei piese dure thrash metal. Nu degeaba este considerată a treia cea mai bună melodie heavy metal din istorie de către VH1.

Enter Sandman

"Enter Sandman" debuta pe casete trecute din mână în mână în 1991. Este un crescendo de riff-uri de la un cap la altul şi videoclipul său a fascinat şi îngrozit generaţii întregi pe MTV şi VH1. Ia tot ce e mai rău din "IT" şi "Nightmare on Elm Street" şi îl serveşte sub formă de secvenţe intermitente, alternate între mişcările scenice ale muzicienilor şi un copil care e vizitat de o creatură oribilă.

Cine vede dincolo de groaza unei creaturi nepământene o să observe o poveste a abuzului şi suferinţei. Acesta este primul single de pe albumul "Metallica", iar piesa a fost compusă de către Kirk Hammet, James Hetfield şi Lars Ulrich. Versurile le-a scris Hetfield, cu gândul la coşmarurile unui copil. Piesa a fost la bază un riff gândit de Hammett, iar versurile au fost compuse la ceva timp după instrumental.

Hetfield a povestit că instrumentalul "Enter Sandman" suna prea comercial/catchy şi a dorit să schimbe asta prin versuri despre "distrugerea familiei perfecte". E vorba despre mitul "morţii subite a copilului".

Apasă pe eveniment pentru informații suplimentare:

Concerte miercuri, 14 august 2019

Metallica

Loc
Arena Națională

Concerte & turnee

Metallica a anunțat un nou concert caritabil Helping Hands Concert & Auction

Metallica a oferit primele detalii ale concertului și licitației Helping Hands din acest an, ce vor avea loc pe 13 decembrie la Teatrul YouTube din Los Angeles. Gazda evenimentului va fi Jimmy Kimmel.

Publicat

pe

James Hetfield, solistul Metallica
James Hetfield, solistul Metallica │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Metallica și-a obișnuit fanii cu acte de caritate, concertul și licitația Helping Hands fiind doar un exemplu în acest sens. Trupa păstrează tradiția acestui eveniment și pregătește o nouă ediție pentru acest an. Banii strânși vor merge către Fundația All Within My Hands a trupei, care se concentrează pe educația forței de muncă, stoparea foametei sau ajutorarea în caz de dezastre.

Pentru moment, trupa a dezvăluit doar data, locul și prețul biletelor, care variază între 190 și 765 de dolari. În perioada următoare, ne putem aștepta la anunțul unor invitați speciali și a unor momente muzicale atent pregătite.

Anteriorul eveniment Helping Hands a avut loc în decembrie 2022 și a strâns peste 3 milioane de dolari. A fost găzduit tot de Jimmy Kimmel și a inclus seturi acustice și electrice de la Metallica, împreună cu o reprezentație în deschidere susținută de trupa Gretei Van Fleet. Robert Downey Jr., St. Vincent, Tony Hawk, Tom Morello s-au numărat printre aparițiile surpriză.

În altă ordine de idei, Metallica își continuă turneul "M72 World Tour", cu reprezentații în America de Nord. Când nu urcă pe scene "reale", formația susține concerte virtuale în jocuri video şi se pare că se pregăteşte de un recital în Fortnite.

Citește în continuare

Muzică nouă

Apocalyptica a păstrat linia de bas a lui Cliff Burton pe "The Call of Ktulu", cover Metallica

Apocalyptica continuă lansările de single-uri de pe albumul "Apocalyptica Plays Metallica Vol. 2", de această dată cu un nume apreciat mai degrabă de fanii die hard. E vorba despre coverul "The Call of Ktulu", care include de această dată linia de bas originală a lui Cliff Burton.

Publicat

pe

Coperta single Apocalyptica Call of Ktulu
Coperta single Apocalyptica Call of Ktulu │ FOTO: Apocalyptica

Fostul basist Metallica, Cliff Burton şi-a pierdut viaţa într-un accident de autobuz în 1986. Burton s-a alăturat trupei Metallica în 1982 și a contribuit semnificativ la primele trei albume ale trupei: "Kill 'Em All" (1983), "Ride the Lightning" (1984) și "Master of Puppets" (1986). Stilul său inovator de a cânta la bas și influențele sale muzicale diverse, care includeau muzica clasică și jazz, au avut un impact major asupra sunetului și direcției muzicale a trupei.

"The Call of Ktulu" este al patrulea şi ultimul single de pe noul album, după "The Four Horsemen", "The Unforgiven II" şi "One". Pe aceasta din urmă l-am auzit chiar pe James Hetfield, cu o interpretare proaspătă a legendarei piese. "Ktulu" originalul apărea pe al doilea album Metallica, "Ride the Lightning".

Cum a luat naştere acest cover aflam de la Eicca Toppinen, liderul Apocalyptica:

Am învățat în viață că, dacă ai idei trăznite, merită întotdeauna să întrebi, așa că l-am sunat pe Lars [Ulrich, toboșarul METALLICA]! El a fost de genul: Îmi place că voi întotdeauna gândiți inedit!' James [Hetfield, liderul METALLICA] a iubit ideea, și am întâlnit un apropiat al lui Cliff și ea a fost la fel de entuziasmată. A fost o experiență spirituală să lucrez la asta. Am vrut să tratăm acest proiect cu onoare și respect maxim, și a fost magic să avem oameni atât de apropiați de Cliff spunând că i-ar fi plăcut.

LP-ul a sosit pe 7 iunie prin Throwdown Entertainment şi continuă călătoria începută de Apocalyptica în 1996, atunci când a lansat un album de coveruri Metallica, şocând pe toată lumea. Iată tracklist-ul noului album Apocalyptica:

01. Ride The Lightning
02. St. Anger
03. The Unforgiven II
04. Blackened
05. The Call Of Ktulu (in memory of Cliff Burton)
06. The Four Horsemen (feat. Rob Trujillo)
07. Holier Than Thou
08. To Live Is To Die
09. One (feat. James Hetfield and Rob Trujillo)
10. One (instrumental)

Acum trupa pleacă în turneul de promovare pentru acest disc, care include doua opriri în România, în luna noiembrie, la Cluj şi în Bucureşti.

Citește în continuare

Tehnologie

Metallica va ţine un concert în... Fortnite

Metallica se alătură marilor artişti care au ţinut concerte virtuale în jocuri video şi se pare că se pregăteşte de un gig în... Fortnite. Reprezentaţia sa vine după concerte similare ţinute de Lady Gaga, The Weeknd sau Billie Eilish.

Publicat

pe

Concert Metallica la București pe 14 august 2019 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Metallica ar putea ţine un concert în Fortnite, conform unei linii de cod găsită în jocul battle royale. Un fan a găsit un fişier text în codul sursă Fortnite, care menţionează "folosit în CH5S3 Metallica Concert". Se pare deci că legendara trupă thrash va ţine un concert în cadrul sezonului 3, capitolul 5 din Fortnite. Noul sezon a început pe 24 mai şi va ţine până pe 16 august. Metallica nu e străină de contribuţia la acest joc.

Fanii săi au putut cumpăra emote-uri, adică reacţii ale personajelor pentru acest joc încă de la final de an 2022. La început de lună iunie 2024 se anunţă şi că "Master of Puppets" urma să fie adăugat în Fornite Festival, fiind cel mai lung "jam track" din joc. Se pare că Metallica ar putea fi headlinerul celui de-al patrulea Fortnite Festival.

Acesta este un joc de ritm în stil Guitar Hero sau Rock Band. Până acum headlineri au fost Lady Gaga, The Weeknd, iar Billie Eilish este actualul cap de afiş. În general colaborările de genul aduc instrumente inspirate de artişti, quest-uri şi personaje, plus anumite piese speciale din catalogul lor. Eilish îşi încheie "rezidenţa" pe 13 iunie, iar Metallica ar urma să vină după.

În ultimii ani am avut totuşi şi alte integrări de artişti în joc. Travis Scott, Marshmello, Diplo şi Ariana Grande au ţinut concerte în faţa a milioane de fani. Pe 4 iunie chitaristul trupei DragonForce, Herman Li a anunţat că vrea să adauge muzica formaţiei sale la jocul de ritm din Fortnite. Anunţul a venit pe Twitch.

A oferit şi opţiunea de a re-înregistra dificila melodie "Through the Fire & Flames" pentru Epic Games. Acela era boss battle-ul suprem din Guitar Hero. Metallica s-a viralizat în ultima vreme, după că James Hetfield a declarat într-un interviu că în ciuda carierei ilustre încă are coşmaruri cu stadioane goale şi instrumente care nu funcţionează înainte de a pleca în turneu.

Citește în continuare

Trending