Urmărește-ne în Social Media

pop

Ștefan Bănică: "Sunetul instrumentului live n-o să fie niciodată înlocuit" - VIDEO INTERVIU

”Picat din Lună”, dar ancorat în prezent, Ștefan Bănică își exprimă mereu sentimentele și emoțiile prin muzică și text. Așa cum ne-a mărturisit la evenimentul de lansare a celui de-al 16-lea disc, fiecare album a surprins o etapă din viața lui, pentru a-l cunoaște mai bine fiind de ajuns să-i ascultăm piesele cu atenție. Noul material ”Picat din Lună” reflectă, așadar, trăirile actuale, acestea fiind exprimate ”cât mai natural”, ”folosind foarte puține sunete de studio”. Albumul include și o colaborare cu Delia, pentru o piesă ”total specială și atipică”.

Publicat

pe

Buna, Ștefan! Suntem în preajma aniversării tale și aș vrea să încep acest interviu prin a-ți ura ”La mulți ani!”.

Mulțumesc mult de tot. Merci frumos.

Și felicitări pentru lansarea celui de-al 16-lea album din carieră. Cu ce emoții vine acest disc?

Acest disc este, dacă vrei, prezentul. Reprezintă etapa prezentului din viața mea. Fiecare celelalte 15 albume au reprezentat câte o etapă, o felie, dacă vrei, de viață. Viața mea la bloc - limbajul este într-un fel, era înfluențat de ce se întâmpla acolo. Apoi există albumele de când am copii, și iarăși este influențat textul. Acum este viața mea de acum, când ajung la o anumită maturitate a vieții mele. Împlinesc o anumită vârstă, și chiar dacă simți că lucrurile sunt la fel, lucrurile se schimbă și le observi, dacă le asculți - anumite texte, care sunt acum, față de alte texte care sunt de acum 10 ani, sau acum 7 ani. Ai să vezi că există diferențe. Până la urmă, sentimentele mele și emoțiile mele și tot ce ține de intimitate mea, se manifestă în muzică sau în text. Probabil, dacă aș picta, s-ar manifesta într-un tablou, dar acum vorbim de muzică și de text. E un album bine făcut, un album care cred că ne reprezintă și pe mine și pe cei din trupa mea 100% și reprezintă o maturitate artistică la care am ajuns cântând împreună de atâția și atâția ani. Intenționat am înregistrat acest album cu instrumente, folosind foarte puține sunete de studio, cât mai natural, aproape cât mai live posibil, pentru că asta cred că ne reprezintă. Sunetul instrumentului live și vibrato-ul unei corzi de chitară n-o să fie niciodată înlocuit cu niciun fel de sunet, deși asta se poartă acum și muzica se îndreaptă mai mult spre lucrul ăsta. Cu toate astea, am ales să merg pe drumul nostru.

”Piesa cu Delia e o piesă total specială și atipică pentru ceea ce se ascultă astăzi pe radiouri”

Pe album se regăsește și o colaborare cu Delia.

Piesa cu Delia e o piesă total specială și atipică pentru ceea ce se ascultă astăzi pe radiouri. Se numește ”Inima mea ești tu” și este o declarație de dragoste, iar metafora este că dragostea este ca un pastel de culori și ne colorează viața, și asta ne face viața mai frumoasă, și fără lucrul ăsta nu se poate trăi, practic. E o Delia pe care n-o s-o vedeți în postura obișnuită și cred că o să vă surprindă în mod plăcut.

Am urmărit recent un interviu cu Al Pacino și m-a impresionat o experiență pe care el a împărtășit-o publicului. În acel interviu a povestit despre perioada de dinainte de a fi actor. A lucrat o perioadă ca însoțitor de cinema și acolo a avut ocazia de a se privi într-o oglindă în 3 planuri, văzându-se astfel din mai multe perspective. Acela a fost un moment-cheie pentru el: atunci s-a văzut pe sine cu adevărat pentru prima oară și a înțeles că trebuie să fie actor. Care a fost pentru tine acel moment cheie din viața ta în care ți-ai dat seama că trebuie să faci muzică și actorie.

Actorie am vrut să fac de mic copil - de la vârsta de 5 ani, numai asta mi-am dorit. Chiar fac o glumă în concertele mele: la 5 ani am avut 3 meserii: am vrut să mă fac actor, clovn sau milițian. Și ținând cont că ultimele două meserii seamănă prea mult între ele, am ales să mă fac actor. Asta am vrut de mic copil, evident, fiind influențat și de tatăl meu, de ceea ce făcea tatăl meu, nu de el în mod direct. Cântatul a fost o pasiune, cântatul s-a manifestat, practic, în lipsa filmului. Primul album e scos în '92, deci din '86 făceam filme an de an. Din '90 filmele au început să se facă din ce în ce mai rar la noi. A fost o perioadă în care s-au făcut foarte puține filme, vizavi de perioada de dinainte de '90, când se făceau 30 și ceva de filme pe an. Și atunci simțeam nevoia de contact cu marele public, pe care îl aveam prin film. Și muzica a venit normal, natural, chiar dacă eu am prins o perioadă în care am fost un pionier, dacă vrei. Am deschis drumul ăsta în care...oamenii nu prea înțelegeau: <<Dom'le, e și actor, și cântă>>, adică să le faci pe amândouă la modul profesionist, nu într-o joacă. Și mi-am văzut de drumul meu și cam asta a fost.

”Întâlnirile mari sunt concertele de Crăciun. (...) Sunt aproape 300.000 de oameni care au venit să ne vadă. Niciodată nu am visat la asemenea recorduri. Dar nu recordul este important, ci atmosfera care se creează acolo an de an. ”

Recomandare: Ștefan Bănică revine în 2017 la Sala Palatului cu noi concerte de Crăciun

Care este cea mai mare bucurie din viața ta de artist?

Nu pot să spun care e cea mai mare. Bucuriile mari sunt întâlnirile cu rolurile importante, cu regizorii importanți, care schimbă ceva în tine. Am avut șansa să lucrez cu regizori mari de-a lungul carierei mele, inclusiv cu domnul Ciulei, Dumnezeu să-l ierte, cu care am făcut 3 piese la teatrul Bulandra. Întâlnirile mari sunt concertele de Crăciun. Nimeni nu și-a imaginat vreodată că voi ajunge la 65 de concerte sold-out de-a lungul a 16 ani. Sunt aproape 300.000 de oameni care au venit să ne vadă. Niciodată nu am visat la asemenea recorduri. Dar nu recordul este important, ci atmosfera care se creează acolo an de an. Asta este important, asta este sărbătoarea pentru noi, și se pare că și pentru public. Astea sunt momente importante. De asta nu pot să-ți fac un clasament, neapărat, al momentelor importante. Există întâlniri, întâmplări, momente-cheie.

E important atunci când vezi că după ani și ani de zile există un rezultat al muncii tale, care este vizibil. Asta este foarte important Dar asta nu înseamnă că trebuie să trăiești din trecut. Trăiești din prezent. Totul se întâmplă acum, în momentul ăsta. Dar, dacă văd că există, și slavă Domnului, nu pot să mă plâng, acest rezultat nu poate decât să mă bucure.

”O seară memorabilă este o bogăție afectivă, pentru că dacă ea rămâne aici (în minte), și mai ales aici (în inimă), ai de ce să te bucuri.”

Vei pleca în curând într-un turneu de promovare a acestui album, pe care tocmai l-ai lansat. Vei susține, de asemenea, concertele de Crăciun, despre care vorbeai mai devreme. Ai putea să transmiți un mesaj publicului care va veni să te vadă?

Pe 23 octombrie plecăm în turneul național ”Picat din Lună”. Vom cânta majoritatea pieselor de pe acest album nou-nouț. Începem cu Piteștiul pe 23, terminăm în noiembrie cu Buzăul. Sunt 11 orașe. Le spun ca de fiecare dată: veniți, simțiți-vă bine, fiți voi înșivă, uitați de griji, de necazuri timp de 2 ore și fiți alături de noi, pentru că numai împreună putem să creăm o seară memorabilă. O seară memorabilă este o bogăție afectivă, pentru că dacă ea rămâne aici (în minte) și mai ales aici (în inimă), ai de ce să te bucuri.

Comentează

Trending