Urmărește-ne în Social Media

pop

Ștefan Bănică: "Sunetul instrumentului live n-o să fie niciodată înlocuit" - VIDEO INTERVIU

”Picat din Lună”, dar ancorat în prezent, Ștefan Bănică își exprimă mereu sentimentele și emoțiile prin muzică și text. Așa cum ne-a mărturisit la evenimentul de lansare a celui de-al 16-lea disc, fiecare album a surprins o etapă din viața lui, pentru a-l cunoaște mai bine fiind de ajuns să-i ascultăm piesele cu atenție. Noul material ”Picat din Lună” reflectă, așadar, trăirile actuale, acestea fiind exprimate ”cât mai natural”, ”folosind foarte puține sunete de studio”. Albumul include și o colaborare cu Delia, pentru o piesă ”total specială și atipică”.

Publicat

pe

Buna, Ștefan! Suntem în preajma aniversării tale și aș vrea să încep acest interviu prin a-ți ura ”La mulți ani!”.

Mulțumesc mult de tot. Merci frumos.

Și felicitări pentru lansarea celui de-al 16-lea album din carieră. Cu ce emoții vine acest disc?

Acest disc este, dacă vrei, prezentul. Reprezintă etapa prezentului din viața mea. Fiecare celelalte 15 albume au reprezentat câte o etapă, o felie, dacă vrei, de viață. Viața mea la bloc - limbajul este într-un fel, era înfluențat de ce se întâmpla acolo. Apoi există albumele de când am copii, și iarăși este influențat textul. Acum este viața mea de acum, când ajung la o anumită maturitate a vieții mele. Împlinesc o anumită vârstă, și chiar dacă simți că lucrurile sunt la fel, lucrurile se schimbă și le observi, dacă le asculți - anumite texte, care sunt acum, față de alte texte care sunt de acum 10 ani, sau acum 7 ani. Ai să vezi că există diferențe. Până la urmă, sentimentele mele și emoțiile mele și tot ce ține de intimitate mea, se manifestă în muzică sau în text. Probabil, dacă aș picta, s-ar manifesta într-un tablou, dar acum vorbim de muzică și de text. E un album bine făcut, un album care cred că ne reprezintă și pe mine și pe cei din trupa mea 100% și reprezintă o maturitate artistică la care am ajuns cântând împreună de atâția și atâția ani. Intenționat am înregistrat acest album cu instrumente, folosind foarte puține sunete de studio, cât mai natural, aproape cât mai live posibil, pentru că asta cred că ne reprezintă. Sunetul instrumentului live și vibrato-ul unei corzi de chitară n-o să fie niciodată înlocuit cu niciun fel de sunet, deși asta se poartă acum și muzica se îndreaptă mai mult spre lucrul ăsta. Cu toate astea, am ales să merg pe drumul nostru.

”Piesa cu Delia e o piesă total specială și atipică pentru ceea ce se ascultă astăzi pe radiouri”

Pe album se regăsește și o colaborare cu Delia.

Piesa cu Delia e o piesă total specială și atipică pentru ceea ce se ascultă astăzi pe radiouri. Se numește ”Inima mea ești tu” și este o declarație de dragoste, iar metafora este că dragostea este ca un pastel de culori și ne colorează viața, și asta ne face viața mai frumoasă, și fără lucrul ăsta nu se poate trăi, practic. E o Delia pe care n-o s-o vedeți în postura obișnuită și cred că o să vă surprindă în mod plăcut.

Am urmărit recent un interviu cu Al Pacino și m-a impresionat o experiență pe care el a împărtășit-o publicului. În acel interviu a povestit despre perioada de dinainte de a fi actor. A lucrat o perioadă ca însoțitor de cinema și acolo a avut ocazia de a se privi într-o oglindă în 3 planuri, văzându-se astfel din mai multe perspective. Acela a fost un moment-cheie pentru el: atunci s-a văzut pe sine cu adevărat pentru prima oară și a înțeles că trebuie să fie actor. Care a fost pentru tine acel moment cheie din viața ta în care ți-ai dat seama că trebuie să faci muzică și actorie.

Actorie am vrut să fac de mic copil - de la vârsta de 5 ani, numai asta mi-am dorit. Chiar fac o glumă în concertele mele: la 5 ani am avut 3 meserii: am vrut să mă fac actor, clovn sau milițian. Și ținând cont că ultimele două meserii seamănă prea mult între ele, am ales să mă fac actor. Asta am vrut de mic copil, evident, fiind influențat și de tatăl meu, de ceea ce făcea tatăl meu, nu de el în mod direct. Cântatul a fost o pasiune, cântatul s-a manifestat, practic, în lipsa filmului. Primul album e scos în '92, deci din '86 făceam filme an de an. Din '90 filmele au început să se facă din ce în ce mai rar la noi. A fost o perioadă în care s-au făcut foarte puține filme, vizavi de perioada de dinainte de '90, când se făceau 30 și ceva de filme pe an. Și atunci simțeam nevoia de contact cu marele public, pe care îl aveam prin film. Și muzica a venit normal, natural, chiar dacă eu am prins o perioadă în care am fost un pionier, dacă vrei. Am deschis drumul ăsta în care...oamenii nu prea înțelegeau: <<Dom'le, e și actor, și cântă>>, adică să le faci pe amândouă la modul profesionist, nu într-o joacă. Și mi-am văzut de drumul meu și cam asta a fost.

”Întâlnirile mari sunt concertele de Crăciun. (...) Sunt aproape 300.000 de oameni care au venit să ne vadă. Niciodată nu am visat la asemenea recorduri. Dar nu recordul este important, ci atmosfera care se creează acolo an de an. ”

Recomandare: Ștefan Bănică revine în 2017 la Sala Palatului cu noi concerte de Crăciun

Care este cea mai mare bucurie din viața ta de artist?

Nu pot să spun care e cea mai mare. Bucuriile mari sunt întâlnirile cu rolurile importante, cu regizorii importanți, care schimbă ceva în tine. Am avut șansa să lucrez cu regizori mari de-a lungul carierei mele, inclusiv cu domnul Ciulei, Dumnezeu să-l ierte, cu care am făcut 3 piese la teatrul Bulandra. Întâlnirile mari sunt concertele de Crăciun. Nimeni nu și-a imaginat vreodată că voi ajunge la 65 de concerte sold-out de-a lungul a 16 ani. Sunt aproape 300.000 de oameni care au venit să ne vadă. Niciodată nu am visat la asemenea recorduri. Dar nu recordul este important, ci atmosfera care se creează acolo an de an. Asta este important, asta este sărbătoarea pentru noi, și se pare că și pentru public. Astea sunt momente importante. De asta nu pot să-ți fac un clasament, neapărat, al momentelor importante. Există întâlniri, întâmplări, momente-cheie.

E important atunci când vezi că după ani și ani de zile există un rezultat al muncii tale, care este vizibil. Asta este foarte important Dar asta nu înseamnă că trebuie să trăiești din trecut. Trăiești din prezent. Totul se întâmplă acum, în momentul ăsta. Dar, dacă văd că există, și slavă Domnului, nu pot să mă plâng, acest rezultat nu poate decât să mă bucure.

”O seară memorabilă este o bogăție afectivă, pentru că dacă ea rămâne aici (în minte), și mai ales aici (în inimă), ai de ce să te bucuri.”

Vei pleca în curând într-un turneu de promovare a acestui album, pe care tocmai l-ai lansat. Vei susține, de asemenea, concertele de Crăciun, despre care vorbeai mai devreme. Ai putea să transmiți un mesaj publicului care va veni să te vadă?

Pe 23 octombrie plecăm în turneul național ”Picat din Lună”. Vom cânta majoritatea pieselor de pe acest album nou-nouț. Începem cu Piteștiul pe 23, terminăm în noiembrie cu Buzăul. Sunt 11 orașe. Le spun ca de fiecare dată: veniți, simțiți-vă bine, fiți voi înșivă, uitați de griji, de necazuri timp de 2 ore și fiți alături de noi, pentru că numai împreună putem să creăm o seară memorabilă. O seară memorabilă este o bogăție afectivă, pentru că dacă ea rămâne aici (în minte) și mai ales aici (în inimă), ai de ce să te bucuri.

PUBLICITATE
Comentează

Emisiuni radio-tv

X Factor continuă în 2021; Dani Oțil invită publicul la preselecții: "Trebuie să vii, să te prezinți în fața juraților și să ne iei banii"

X Factor ajunge anul acesta la cel de-al zecelea sezon. După o ediție desfășurată în condiții de pandemie, ce a marcat schimbări în componența juriului, noul sezon se anunță a fi și mai palpitant, prezentatorii Dani Oțil și Răzvan Simion promițându-le viitorilor concurenți că vor fi alături de ei, pentru a-i ajuta să-și depășească emoțiile.

Publicat

pe

Dani Oțil
Dani Oțil │ FOTO: Captură YouTube

Contextul pandemic nu va influența desfășurarea emisiunii X Factor nici în 2021, Antena 1 anunțând că merge înainte cu un nou sezon. Anul acesta, emisiunea va păstra echipa din ediția precedentă, atât prezentatorii, cât și membrii juriului rămânând neschimbați. Concurenții îi vor întâlni în backstage pe Răzvan și Dani, iar pe scenă își vor susține momentele artistice în fața Deliei, Loredanei, a lui Ștefan Bănică și a lui Florin Ristei.

Mesajul lui Dani Oțil pentru viitorii concurenți X Factor: "Eu și Răzvan suntem acolo să te ajutăm!"

Etapa preselecțiilor a început, viitorii participanți fiind invitați să se înscrie pe casting.a1.ro. Pentru a fi eligibili, concurenții trebuie să aibă vârsta minimă de 14 ani. Minorii trebuie să vină la audiții însoțiți de un reprezentant legal.

"Anul trecut, X Factor s-a făcut în doar câteva țări din lume, ceea ce este extrem de important, iar dacă ne-a ieșit sezonul cu numărul nouă într-un an de pandemie, ciudat, X Factor 10 sigur ne va ieși și mai bine! Iar în al doilea rând, tu, telespectatorule cu talent și voce, probabil că ai stat acasă pe canapea, și te gândeai: <<O, ce tare că niște oameni au ajuns atât de departe în X Factor, eu de ce nu am încercat?!>>. Anul trecut aveai o scuză pentru că era un an greu încercat, dar acum nu mai ai! Trebuie să vii, să te prezinți în fața juraților și să ne iei banii! Eu și Răzvan suntem acolo să te ajutăm!", a declarat Dani Oțil pentru Antena 1.

Trofeul X Factor și premiul în valoare de 50.000 de euro au mers anul trecut la Andrada Precup, o tânără în vârstă de doar 16 ani, ce a impresionat publicul și juriul atât cu vocea sa, cât și cu povestea ei de viață. Andrada și-a pierdut vederea din cauza faptului că a fost născută prematur. Acest lucru nu a făcut-o decât să devină un om mai bun și mai frumos, iar energia pe care o transmite pe scenă să ajungă nemijlocit în inimile ascultătorilor.

Citește în continuare

Emisiuni radio-tv

Emisiunea "Next Star" revine la Antena 1 cu cel de-al zecelea sezon

Show-ul de divertisment revine în atenția telespectatorilor cu unii dintre cei mai talentați concurenți. "Next Star" - sezonul 10 va debuta pe 22 mai. Găsești mai multe detalii în articol.

Publicat

pe

Next Star, sezonul 10
Next Star, sezonul 10 │ FOTO: Antena 1

Jurizat de Loredana, Ștefan Bănică, Dorian Popa și prezentat de Dan Negru, noul sezon "Next Star" va aduce în fața celor de acasă copii curajoși și talentați, care îi vor surprinde cu abilități uimitoare. Co-prezentator este Șerban Copoț care, pe parcursul show-ului, se va afla în culise, alături de micii concurenți și de părinții lor.

"Copiii pe care i-am prezentat la Next Star acum 10 ani, azi sunt oameni în toată firea care vor duce cu ei amintirea scenei Next Star. Atunci când am început acest proiect, acum 10 ani, mi-am propus să construiesc amintiri în sufletele copiilor. Zic eu că am reușit!", a declarat Dan Negru pentru Antena 1.

De-a lungul anilor, scena de la "Next Star" a găzduit momente emoționante și surprinzătoare, susținute de concurenți care au reușit să rămână în memoria telespectatorilor și a juraților. Emisiunea a debutat în primăvara lui 2013, cu o pauză în 2020 din cauza pandemiei de coronavirus.

De-a lungul sezoanelor, din juriul emisiunii au mai făcut parte artiști precum Lidia Buble, Pepe, Lora, Alina Eremia, CRBL, Connect-R, Maria Cârneci sau Vasile Muraru.

Citește în continuare

Emisiuni radio-tv

Ștefan Bănică: "Lecțiile de viață primite de la tata și-au pus amprenta pe modul meu de a gândi"

Ștefan Bănică a vorbit despre lecțiile învățate de la tatăl său în emisiunea "Rețeaua de idoli", de la TVR 2. Muzicianul a povestit, de asemenea, despre duetul său cu soprana Angela Gheorghiu.

Publicat

pe

Stefan Banica in concert la Cerbul de Aur 2019 pe 22 august │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Un nou sezon al emisiunii "Rețeaua de idoli" debutează duminică, de la ora 18:00, la TVR 2. Invitatul Irinei Păcurariu este Ștefan Bănică, un artist și actor extrem de iubit și apreciat în România.

În cadrul acestui interviu, muzicianul explică cât de mult au contat sfaturile primite de la tatăl său, regretatul actor Ștefan Bănică Senior.

Ștefan Bănică: "O clădire nu începe cu etajul întâi, începe cu parterul"

"Lecțiile de viață primite de la tata și-au pus amprenta pe modul meu de a gândi. De exemplu, puști fiind, i-am spus <<Tată, am fost la un film și nu mi-a plăcut actorul din rolul principal. Mi s-a părut că e slab>>. Era un film românesc . Tata tace, apoi spune: <<Ai fost la film… ai plătit bilet?>> <<Nu, am intrat că a zis cineva că sunt băiatul lui Ștefan Bănică!>> . <<Deci nu ai plătit biletul. Atunci să nu îți mai dai cu părerea despre cineva care a făcut ceva. Tu ce ai făcut? Nu ai făcut nimic. Când o să plătești bilet, să îți dai cu părerea. Când o să faci ceva, să îți dai cu părerea.>>

Au trecut anii și am făcut "Liceenii". Am vorbit din nou cu tata. <<Auzi, rămân la aceeași părere>>.<<Dar acum ai dreptul să vorbești>>, mi-a spus el. Am înțeles atunci cum merg lucrurile când vrei să pui cărămidă peste cărămidă și să faci o construcție. O clădire nu începe cu etajul întâi, începe cu parterul", a povestit actorul la "Rețeaua de idoli".

Ștefan Bănică Jr. a făcut senzație încă din tinerețe atât pe plan muzical, cât și pe plan actoricesc. Fiecare apariție este apreciată, fie că este vorba de muzică, teatru sau televiziune.

În 2009, Ștefan Bănică Jr. a cântat alături de celebra soprana Angela Gheorghiu, un simbol în muzică, în Hyde Park, Londra, la Balul BBC, unde au interpretat "Numele tău", o melodie proprie. "Vă invit să descoperiți un artist foarte bun din România, Ștefan Bănică", a spus Angela Gheorghiu pe scenă, în fața a peste 30.000 de spectatori.

"Îi mulțumesc Angelei Ghiorghiu pentru materialul acesta, pe care eu nu l-am văzut până acum. Adrian Enescu ne-a ajutat cu orchestrația. El ne-a trimis partituri, eu nu știu notele, sunt autodidact. Dar am compus cântecul, muzica, versurile… Vă dați seama, orchestra… cred că erau 100 de oameni…", a mai spus Ștefan Bănică Jr.

Citește în continuare

AGENDA DE CONCERTE

<< iun. 2021 >>
lmmjvsd
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Trending