Urmărește-ne în Social Media

pop

Mihail: "Am început să lucrăm la primul nostru album"

Muzica e o stare. Ea se simte, se trăiește. Asta a vrut să ne transmită Mihail în piesa “Who you are” și urmează să o facă și cu următoarele piese, parte dintr-un prim album. Artistul a făcut ușor, ușor trecerea către un sound experimental, care îl reprezintă și prin intermediul căruia reușește să se cunoască mai bine. Pentru el, viața se pictează în culori, iar din când în când în alb negru, "precum un monolog interior". Vă invităm să aflați mai multe detalii în interviul de mai jos.

Publicat

pe

Bună Mihail și bine ai venit la Infomusic.
Bună, Ingrid și bine v-am găsit. Și mersi pentru invitație.

Odată cu noua piesă ai pregătit un nou tip de show. Cum a fost să treci de la formula solo la formula extinsă?
A fost cu plăcere, cu entuziasm, ne-a luat ceva timp să asimilăm noile jucării, dar a fost un proces foarte fascinant. Ne place cum decurg lucrurile, dar în același timp realizezi că ai nenumărate alternative în a crea și îți dai seama cât de mare e potențialul și îți dai seama cât de mult timp îți fură să asimilezi toate jucăriile. Am senzația că mă transform într-un DJ la un moment dat, butoane o grămadă și trebuie să și cânți, știi? Provocarea e foarte mare, dar e foarte interesant, adică nu mă mai plictisesc cum era înainte cu chitară și voce. Era monoton și am simțit nevoia de ceva diferit. Și cam asta a fost alternativa și ne place.

Știu că urmează noi sesiuni “Lookout Tower acoustic session”. Ați găsit locurile unde vreți să filmați sau încă nu? La ce piese să ne așteptăm?
Vrem să lansăm câteva piese, tot în formatul “Lookout Tower acoustic session” și ne-am gândit să nu mai filmăm în Lookout Tower din Cluj, pentru că eram la un moment dat și ne gândeam în ce locație să filmăm și am zis: “Îți dai seama câte locații ar exista în România de care foarte multă lume nu știe și prin anumite sătulețe, comune, sunt chestii părăsite sau nu știu, biserici, fabrici, uzine, orice, care cred că sigur ar arăta foarte nice.” Și am făcut un anunț în care am rugat oamenii care știu să trimită poze, video, unde am putea să filmăm. E un concept experimental, sunt deliruri interesante, sunt câteva piese de stare, mai puțină voce, mai multă muzică instrumentală, dar sună destul de ciudat, știi? Și asta mi-a plăcut. Sper să fie primite.

În piesa “Who you are” trasmiți într-un mod foarte autentic regăsirea de sine. Bănuiesc că a fost o călătorie în care a trebuit să fii tu cu tine. Cum s-a simțit această călătorie?
A fost o regăsire de sine într-adevăr… cumva. Mă rog, piesa era compusă de acum cred că doi ani, dar legat de piesă, ce pot să zic… e o piesă senină, piesa încă are o energie senină încă de atunci când încă visam mult mai naiv. Dar cumva, acum am realizat despre ce era piesa de fapt, despre faptul că trebuie să fiu sincer în primul rând cu mine și cu ceilalți din jurul meu. Pentru că am realizat că foarte mulți oameni dragi sufereau din cauza faptului că nu eram sincer cu ei. Și cumva în piesă am vrut să accentuez monologul între tine și tine, stările alea în care tu vrei să zici ceva, dar te ține ceva legat și cumva prin dans vrei să accentuezi conflictul între ce ești tu și ce emani tu cumva.

De când ai devenit cunoscut in industria muzicală din România ai fost adesea întrebat dacă vrei sau urmează să colaborezi și cu alți artiști. Ai găsit-o până acum pe cea sau l-ai găsit pe cel cu care ai vrea să compui o piesă?
Sincer încă nu m-am gândit la chestia asta, adică știu că am tot fost întrebat doar că momentan am decis să nu mă gândesc la chestia asta pentru că nu simt să colaborez cu nimeni. Sunt încăpățânat un pic la faza asta, dar simt că e un drum pe care trebuie să îl percep singur, să îl simt singur, să îmi înțeleg drumul, unde vreau de fapt să ajung cu chestia asta, cu muzica. Și m-am gândit că dacă aș face un feat, o colaborare cu cineva m-ar direcționa într-o oarecare măsură. Și nu știu cu cine aș vrea să fac sincer, adică nu m-am gândit. Erau niște idei în copilărie că ar fi fain să facem feature cu nu știu ce artiști mari din lume, dar acuma încep să realizez că ori faci un feat din foarte mare plăcere că simți artistul dat și că ai norocul să “jamuiești” într-o seară cu el și să simți chestia așa, să fie natural, așa mi-ar plăcea, să vină de la sine. Nu aș vrea să profit pe chestia asta, să fie miza de marketing. Să fie acțiune pentru acțiune, nu acțiune pentru reacțiune, dar nu știu cu cine aș face, nu știu dacă aș vrea să fac încă. Sunt egoist și muzica pe care o cânt eu acum e un mod de a mă cunoaște pe mine, știi? Și cumva e un proces foarte important și de aia parcă n-aș amesteca lucrurile.

Mihail și Ingrid Ispas la InfoMusic

Mihail și Ingrid Ispas la InfoMusic

La un moment dat spuneai că drumurile, concertele, tot acest proces începuse să devină obositor. Ce înseamnă echilibrul pentru tine și unde îl găsești?
Da, așa a fost. A fost o perioadă destul de aglomerată în care deja nu mai eram conștienți de ce se întâmplă. Echilibrul înseamnă mult somn probabil, o stare fizică și psihică și spirituală foarte bine conectate între ele. Cred că vine din interior, de la inimă, pacea interioară, “the inner peace”, cred că asta se simte.

Atunci când scrii versuri e ca și cum ți-ai deschide sufletul. E dificil acest act artistic sau e mai degrabă eliberator?
E destul de dificil pentru mine să scriu versuri. Pentru mine, actul eliberator e atunci când compun muzica, melodia în sine. Cântecul e de fapt eliberarea. Versurile de multe ori sunt un pretext pentru oameni, ca să digere starea aia, ca să înțeleagă despre ce e piesa sau care-i direcția melodiei. Dar sunt momente când versurile vin de la sine, din interior așa, foarte ușor.

“Cât de ironic, o piesă alb-negru să trezească în tine atâtea culori” era un comentariu la piesa ta “Who you are” pe YouTube. Cum se simt experiențele de viață în cazul tău… în culori sau alb negru?
În culori, îți dai seama, e plină de culori. Am făcut vreo 5 ani de pictură și profesorul ne tot atenționa, “Uitați-vă cât de fain e creată lumea, cum fiecare detaliu e important și cum se combină lumina cu umbra și cu tot”. Și începi să deschizi ochii, vezi lumea în culori. Evident, referitor la viața mea, la acțiunile mele, cred că da, e plină de culori. Și alb și negru, din când în când. Dar e un alb și negru tot nostalgic cumva, cum ar fi un monolog interior, știi?

Din punct de vedere al direcției muzicale pe care o abordezi ce s-a schimbat la tine în ultimul an? Sau în ultimii doi ani?
Am început să simt un pic altfel muzica, au apărut altfel de mize, am realizat că la multe dintre concertele mele mi-ar fi plăcut să mă exteriorizez altfel. Și atunci am zis că ok, vreau să dansez pe scenă la următoarele concertele și am fost foarte mult atras de muzica tribală, știi? Crezi în Dumnezeu, îl pierzi pe Dumnezeu și îl regăsești pe Dumnezeu, ceva de genul și cu muzica. Ajungem la muzica aia esențială de foc și pământ, conexiune. Am început să delirăm mult mai profund, am început cu colegii de la studio să delirăm foarte tare, să avem un monolog și mai profund cu noi înșine și am început să avem parte de o muzică mult mai subtilă, mult mai ciudată, pe care nu prea poți să o gândești. Trebuie să o simți, să închizi ochii și să n-o gândești, trebuie să o simți. Dar e o muzică care mă calmează foarte mult, simt că mă deschide și rezonează cu mine de acum. Dar urmează să lansăm ceva material pentru că eu vorbesc despre conceptul ăsta sau despre muzica nouă pe care vrem să o lansăm, dar încă lumea nu știe, nu prea a văzut. Dar e foarte interesantă călătoria asta de la muzica comercială spre muzica experimentală. E un altfel de vibe, e un altfel de high. E un altfel de impact.

De ce crezi că “Who you are” îi duce pe mulți cu gândul la Lotus Flower, piesa Radiohead?
Am văzut că lumea zice că și piesa e plagiată, dar obiectiv vorbind, nu are nimic, adică nu e plagiat. Legat de dans, nu e o figură patentată de cineva, pe care nu ai voie să o dansezi, e o figură din dans contemporan pe care multă lume o danseză și o face. E dreptul lor să decidă asta, eu recunosc sunt cel mai mare fan Radiohead și sunt convins că muzica lor m-a influențat într-un fel sau altul. După ultimele două concerte, am avut niște revelații și am zis “Băi se poate și așa? Muzica poate fi și așa?” Și da, poate fi. E dreptul lor și la fel e și dreptul meu.

Nu în ultimul rând aș vrea să te întreb: ce proiecte pregătești pe viitor?
Recunosc că am început să lucrăm la primul nostru album, finally, care, nu știu, cred că o să dureze cam vreo jumătate de an, e foarte multă treabă. Ne-am dat seama că acum chiar vrem să lansăm un album. Și lucrăm la piese noi, avem o grămadă de material fain, din punctul nostru de vedere, care sper să fie primit.

Mihail, mulțumim că ai venit la Infomusic.
Cu mare drag, tot timpul.

Mihail intervievat de InfoMusic

Mihail intervievat de InfoMusic

Q&A cu Mihail

Radiohead sau James Blake?
Radiohead. Și James Blake. Radiohead, hai să zicem.

Norvegia sau Germania?
Norvegia. Și Germania e foarte frumoasă, dar Norvegia.

Realitate sau ficțiune?
Ficțiune.

Cină romantică sau plimbare pe malul mării?
Cină gustoasă pe malul mării.

Jazz sau rock?
Jazz.

Fotografie sau pictură?
Nu știu, ambele. Fotografia e la îndemână, nu am pictat de mult, dar da. Hai să zicem pictură.

“Who you are” sau “Mă ucide ea”?
Who you are.

Trecut, prezent sau viitor?
Prezent.

Câine sau pisică?
Câine. Am un câine.

Pian sau chitară?
I can’t do that. Ambele.

Pe scenă sau în studio?
Momentan în studio. Dar urmează pe scenă.

PUBLICITATE
Comentează

electronica, pop

Mihail și albumul "To Whom We Return": "În acele piese sunt ascunse părți de adevăr" - INTERVIU

Mihail își consolidează cariera cu un nou proiect muzical, un album ca o călătorie - artistică, umană, spirituală. "To Whom We Return" este discul de debut și urmează să fie lansat pe 23 februarie. Cu această ocazie, am stat la povești cu muzicianul, într-un interviu pe care îl găsești disponibil în articol.

Publicat

pe

Mihail
Mihail │ FOTO: Mike Nicolaev

Mihail a terminat de scris povestea "To Whom We Return" și se pregătește să le-o prezinte fanilor. Este o poveste care și-a făcut apariția în mintea artistului cu mult timp în urmă. Exact ca o plantă, a fost sădită, îngrijită și observată cu răbdare, iar acum își arată cu mândrie roadele.

Izolându-se într-o cabană pe lacul Tarnița pentru marea parte a anului 2019, procesul de creație al noului disc a reprezentat totodată o călătorie inițiatică pentru Mihail, care a renunțat la delimitările impuse de genurile muzicale pentru a-și reinventa sound-ul cu fiecare nouă piesă. Astfel, au luat naștere nouă cântece, nouă lumi muzicale după cum urmează: "No Men's Drive", "Slow Train", "MoonTalks", "Chosen One", "Where It All Began", "Anais", "Feeling Crazy", "Call me by Your Name" și "If Only".

"To Whom We Return" este un debut din toate punctele de vedere. Pe lângă faptul că reprezintă concret primul album din cariera lui Mihail, materialul a dat naștere unui nou sine creativ. Mai liber și mai matur, artistul se aruncă în orizonturi muzicale neexplorate până acum și invită ascultătorii să îl acompanieze în această aventură.

INTERVIU CU MIHAIL:

InfoMusic: Bună, Mihail și felicitări pentru albumul de debut - "To Whom We Return". Povestește-ne puțin despre procedeul de creație și despre sursele de inspirație care au dus la nașterea acestui material.

Mihail: Primul album este primul meu copil și mă simt ca o mamă care lasă copilul să zboare pentru prima oară și e, așa, cu emoții. "To Whom We Return" este un album despre copilul interior. Muzical vorbind, albumul cuprinde partea noastră "de zi" și partea noastră "de noapte". Ca ființe umane, ziua ne manifestăm într-un fel și noaptea ne manifestăm într-un alt fel. Experiența albumului începe cu zorii de dimineață și ajunge la mijlocul nopții, la lumina Lunii. E o dualitate non-duală, despre energia masculină și energia feminină. Soarele simbolizează energia masculină și noaptea este energia feminină. Și noi, inclusiv bărbații, noaptea manifestăm mai multă energie feminină. Partea aceea "întunecată" a albumului, ca să zic așa, "de noapte", e mai feminină, mai intimă, mai pasională un pic.

InfoMusic: Pentru marea parte a anului 2019, te-ai "izolat" într-o cabană lângă lacul Tarnița și ai lucrat la album. Ce influență are mediul în care este creat un material muzical? Există diferențe creative în funcție de locurile în care se compune/înregistrează o melodie sau un întreg album?

Mihail: Categoric. Ambianța își face simțită prezența prin gânduri, prin modul tău de a te exprima. În oraș ești înconjurat de prieteni, există o altă vibrație aici. Lumea e mai în mișcare, pe alergare, pe segmentare și, cu siguranță, și muzica e condiționată de gândurile noastre. Acolo, fiind în solitudine completă, în stânga era pădure, în dreapta era pădure și în față un lac frumos, orizontul, era o liniște…Două, trei săptămâni au fost o reconexiune cu mine, cu natura, am simțit cum se calmează corpul meu, mintea mea. Am început să simt atât de mult spațiu în mintea mea și parcă totul era mult mai clar. Au început să vină tot felul de idei, tot felul de gânduri creative și 80 % din ce este pe album, este de acolo. Acea aventură, acea perioadă a vieții mele de nouă luni de zile în solitudine cu natura este exprimată în acest album.

InfoMusic: Titlul albumul mi se pare că oferă o varietate de posibilități, câți ascultători, atâtea răspunsuri. La cine te-ai gândit tu că ar trebui să ne întoarcem și de ce?

Mihail: Nu știu dacă ar fi cinstit să spun. Nu aș putea să condiționez oamenii zicând la ce m-am gândit eu mai exact. Cu siguranță, fiecare o să interpreteze această întrebare sau această afirmație. Pentru fiecare e o persoană, un loc, e o senzație, o emoție, o amintire. E ceva clar, e ceva neclar. Cred că o să mă abțin să spun. Nu există un răspuns corect sau greșit.

InfoMusic: Din piesele lansate până acum, este clar că "To Whom We Return" are un sound diferit față de ce ne-ai obișnuit. Ce riscuri aduce schimbarea direcției muzicale?

Mihail: Orice ar aduce această schimbare e asumat, din partea mea. E foarte greu să renunți la ce ai construit până acum. E foarte greu să știi că s-ar putea ca o mare parte din oameni să nu accepte, să nu perceapă, să nu înțeleagă decizia asta a mea personală, muzical vorbind. Dar, până la urmă, a fost o decizie necesară pentru mine. Noi ne schimbăm, ne maturizăm ca oameni și ce am făcut eu până acum a descris o perioadă din viață mea, acea curiozitate față de ce înseamnă industria muzicală, cum e să ai un hit, cum e să fii cunoscut, cum e să ai succes. E o senzație foarte frumoasă, care aduce satisfacții. Am simțit că acel mic univers pe care l-am creat eu împreună cu fanii mei a devenit o mică cușcă de aur, o mică colivie în care mă simțeam o pasăre mare. Trebuia foarte mult să dau de la sine, să ascund, să mă abțin numai ca să păstrez acel spațiu, acea colivie. Cumva, am simțit că s-ar putea să sacrific ceva, dar o să fiu mai aproape de sine și sunt mai împăcat cu mine, din punct de vedere artistic, din punct de vedere emoțional sau uman. Ce am făcut la album, eu împreună cu oamenii cu care am lucrat, sunt tot eu. E o formă mai matură. Simt că există un spațiu, aici în România, care nu este foarte puternic explorat și există un gol în care mi-ar plăcea să par ca un "glitch" peste acest spațiu. Îmi place să cred că acest mic sacrificiu e de fapt un lucru bun de a explora acest spațiu muzical.

InfoMusic: Ce rol a jucat desăvârșirea acestui album pentru tine, atât profesional, cât și personal?

Mihail: A fost o experiență în care am învățat foarte multe lucruri despre mine, în primul rând. Mi-am dat seama de foarte multe ori că tot ce pare imposibil, se poate face posibil. Cu multă muncă, cu multă răbdare și dacă există o cauză bună, poți să strângi oameni în jurul acestei cauze și împreună cu ei să faci chestii care par imposibile. Albumul ăsta m-a și derutat complet, m-a și centrat.

"Se zice că ultimele forme de magie rămase în viață pe acest pământ sunt muzica și culoarea. Împreună fac un pachet perfect".

InfoMusic: De pe acest album, ai lansat piesele "Chosen One", "MoonTalks" și "Anais". Cât de important este videoclipul în povestea unei melodii?

Mihail: Pe lângă muzică, eu am făcut și arte vizuale. Am făcut Facultatea de Arte și Design, am fost student la Universitatea de Arte din Polonia, în Cracovia, unde am făcut animație, film, fotografie. Cu siguranță, dacă nu aș fi făcut muzică, aș fi făcut arte vizuale. De acolo cred că vine și atracția mea față de culoare, de vizual, de storytelling. Se zice că ultimele forme de magie rămase în viață pe acest pământ sunt muzica și culoarea. Împreună fac un pachet perfect. Eu am avut norocul să întâlnesc niște oameni faini cu care am construit niște concepte vizuale de care sunt mândru. Ce am lansat până acum este un început și urmează încă două videoclipuri care sunt aproape gata. Am încercat să lucrăm mult mai profund la scenariu, la mesaj, la twist, la producție, la set, la tot. A fost o onoare pentru mine. Am dus o producție la un nivel la care nu ne-am așteptat. Parcă nu era posibil și totuși am avut o poveste bună de spus și oamenii au simțit povestea asta și am construit o echipă cu care am creat niște lucruri foarte frumoase, pe care urmează să le lansăm curând.

InfoMusic: Că tot vorbeam de piese, a părut vreo melodie de pe album prea dificil de compus și cum ai reușit să treci peste acel impediment?

Mihail: Da, au fost câteva melodii care, nu neapărat că au fost greu de compus, dar provocarea era cum să rămână versiunea finală sau cum să o expun. Au fost câteva piese care m-au făcut să mă simt depășit. Auzeam ceva, dar nu știam ce aud. Era o metrică mai diferit, era ceva mai abstract și mi-a luat timp ca să înțeleg. Nu a fost greu, doar a fost nevoie de timp ca să înțeleg cu ce am de-a face și ce înseamnă. A fost un amalgam de sunete, de ritmuri, influențe din care trebuia să decid ce las și ce scot, cum spun povestea, muzical vorbind.

InfoMusic: Albumul va fi lansat pe 23.02.2023. Ai un concert de lansare pe 03.03.2023, în Cluj-Napoca. Nu am putut să nu observ jocul cifrelor. Are numerologia o semnificație specială pentru tine?

Mihail: Da, am fost un mic fan al lui Tesla și tot citeam mici articole despre el și obsesia lui față de cifrele 3, 6, 9. Am citit într-un mic articol că secretele Universului se află în cifrele 3, 6, 9. A fost o senzație și mici sincronizări de-a lungul vieții în jurul acestor cifre.

InfoMusic: Continuând în aceeași direcție, ai vreun ritual pe care îl practici înainte să urci pe scenă?

Mihail: Înainte să urc pe scenă, de fiecare dată, încerc să meditez un pic, să mă conectez cu inima și primul gând este să îmi aduc aminte de ce fac chestia asta, pentru ce fac chestia asta. Când mă uit pe scenă încerc să "curăț" scena, să trimit lumină pe scenă, să pregătesc acel spațiu în care, când mă urc eu cu trupa mea, să fim prezenți, curați și să fim cât mai into the moment. Dacă eu nu mă simt pe mine acolo, prezent în acel moment, și conștient de ceea ce fac și ceea ce sunt, oamenii simt. E foarte important acest mic ritual înainte de a urca pe scenă. Am muncit atât de mult și pentru mine actul artistic e foarte sacru.

Artwork album "To Whom We Return"

Artwork album "To Whom We Return" │ FOTO: Mihail

InfoMusic: Ce așteptări ai de la ascultătorii tăi în ceea ce privește albumul "To Whom We Return"?

Mihail: Am zis să nu mă gândesc. Dacă ai așteptări, tinzi să fii dezamăgit. De obicei, ești dezamăgit când ai multe așteptări pentru că lucrurile se întâmplă diferit și nu îți pică bine. Dar sunt destul de relaxat. E decizia lor. Cum o să-l perceapă oamenii este experiența lor. Eu mi-am făcut datoria sincer față de sine, față de muzică. Ce vreau să exprim este că e un album care este real. În acele piese sunt ascunse părți de adevăr. Mici experiențe luate din pădure, din lac, din orizont, din pustiu, toate acele mici aventuri ale vieții care au fost reale am încercat să le aduc în acest album. Simt că e o mare parte din mine în acest album și simt că pentru prima dată e ceva real. E mult mai real decât am fost eu până acum.

InfoMusic: Dacă ar fi să inițiezi o persoană în universul tău muzical, cu ce piesă ai face-o și de ce această alegere?

Mihail: Fiecare piesă e ca un copil și îi iubesc pe toți. Probabil cu "No Men’s Drive". De aia e și prima piesă de pe album.

Citește în continuare

Albume noi

Mihail lansează "To Whom We Return", albumul de debut - VIDEO

Așteptarea ia sfârșit pentru fanii lui Mihail. Muzicianul a anunțat că albumul său de debut este gata și urmează să fie lansat în câteva săptămâni. Află mai multe detalii despre material.

Publicat

pe

Festivalul Awake 2018 │ FOTO: Alexandru Dragoi / InfoMusic.ro

Mihail lansează primul album din carieră pe 23 februarie 2023. Intitulat "To Whom We Return", materialul cuprinde și piesele "MoonTalks" și "Chosen One", prezentate deja publicului. Izolându-se într-o cabană pe lacul Tarnița pentru marea parte a anului 2019, procesul de creație al noului disc a reprezentat totodată o călătorie inițiatică pentru Mihail, care a renunțat la delimitările impuse de genurile muzicale pentru a-și reinventa sound-ul cu fiecare nouă piesă.

Odată cu anunțul noului album, Mihail a publicat și un clip cinematic. Materialul video pune în imagini ceea ce albumul va pune în note muzicale. Se creează, astfel, o poveste atât auditivă, cât și vizuală.

Cântăreț și producător, Mihail este unul dintre primii artiști de pop experimental care au reușit să cucerească topurile de muzică mainstream. După un debut mai timid cu primele piese, Mihail a lansat în 2015 "Mă ucide ea", piesă care a deveni hit național, stând pe prima poziție în topurile muzicale săptămâni la rând.

În 2017, Mihail a lansat "Who You Are", melodie ce a cucerit topurile din România și Italia, devenind în 2018 cea mai difuzată piesă internațională din Italia și strângând, până în prezent, peste 18 milioane de stream-uri pe Spotify.

Citește în continuare

Trending