Urmărește-ne în Social Media

Lifestyle

Părul lui Kurt Cobain a fost scos la licitaţie, iar dosarul FBI despre moartea sa a devenit oficial

Ultimele 48 de ore ne-au adus două ştiri legate de Kurt Cobain, una mai bizară decât alta. Pe de o parte avem o şuviţă din părul său blond scoasă la licitaţie şi apoi îi avem pe cei de la FBI care au dezvăluit dosarul oficial despre muzician la 27 de ani de la moartea sa. Mai multe detalii aflaţi în articol.

Publicat

pe

Kurt Cobain
Kurt Cobain

O şuviţă de păr a solistului Nirvana a fost scoasă la licitaţie ca parte a proiectului Iconic Auctions "The Amazing Music Auction". Acesta include obiecte purtate, semnate şi folosite de Kurt Cobain şi Nirvana, dar şi de The Beatles, Bob Dylan, Eric Clapton, Led Zeppelin şi alţii. Licitaţia s-a deschis pe 6 mai, iar o parte din veniturile generate vor merge spre Crew Nation, un fond creat de Live Nation pentru a ajuta staff-ul asociat concertelor anulate din toată lumea din cauza pandemiei.

Fondul a debutat cu mai bine de un an în urmă, iar Live Nation a contribuit cu o o donaţie iniţială de 5 milioane de dolari. Ulterior s-a ajuns prin donaţii la 18 milioane de dolari, care au ajutat peste 15.000 de angajaţi din peste 40 de ţări.

Licitatie par Kurt Cobain 2021

Licitatie par Kurt Cobain 2021 │ FOTO: Live Nation

Povestea acestei şuviţe o aflaţi de la Iconic Auctions:

Acest artefact unic este unul nou pe piaţă şi este însoţit de o dovadă impecabilă a provenienţei, inclusiv fotografii cu Kurt pozând cu femeia care i-a tăiat părul, cu foarfeca în mână şi o poză a părului fiind tăiat. Prietenul norocos care l-a tuns pe Kurt era Tessa Osbourne, care i-a tăiat şuviţa în 1989, în perioada turneului "Bleach". Tessa a dus apoi firele de păr la artistul din Seattle Nicole DePolo, ca un cadou special după moartea lui Kurt, oferindu-i şi dovezile legate de provenienţa sa.

Legat de a doua poveste cu Kurt, FBI a făcut public dosarul artistului, care include 10 pagini. Dosarul a fost realizat în urma unei anchete cu privire la moartea lui Cobain. În cele 10 pagini apare şi faptul că fanii şi un detectiv numit Tom Grant nu sunt de acord cu verdictul de sinucidere dat în 1994 de către poliţia din Seattle. Autorităţile au trimis răspuns oficial unor scrisori din 2006 care insistau că există inconsistenţe în detaliile legate de moartea solistului Nirvana, care ar fi trebuit investigate.

FBI a răspuns că trebuie să existe indicii clare ale unei încălcări de legi federale pentru a porni o investigaţie. La dosar apare analiza unui detectiv privat (Tom Grant), care părea convins că scrisoarea de adio a lui Kurt a fost de fapt o scrisoare de retragere din industria muzicală.

Găsiţi aici toate documentele de la FBI.

Comentează

Lifestyle

Preţ record plătit pentru ultima chitară folosită de Kurt Cobain la un concert Nirvana

Probabil aţi remarcat în aceste zile nişte sume record circulând în tabloide şi publicaţii de tot soiul. E perioada licitaţiilor Sotheby's în Londra şi Hard Rock Cafe în SUA. Ei bine, ultima chitară folosită de Kurt Cobain tocmai s-a vândut pentru 1.5 milioane de dolari.

Publicat

pe

Chitara Fender Skystang Kurt Cobain licitatie noiembrie 2023
Chitara Fender Skystang Kurt Cobain licitatie noiembrie 2023 │ FOTO: Hard Rock Cafe

Chitara lui Kurt Cobain la care a cântat artistul înainte de moartea sa în 1994 a fost vândută la licitaţie la final de noiembrie 2023. S-a vândut la un preţ de 1.5 milioane de dolari. E vorba aici despre un instrument Fender Skystang I, iar licitaţia s-a desfăşurat la un restaurant Hard Rock Cafe din Nashville, Tennessee.

Kurt a cântat pentru prima dată la acest Fender Skystang I pe 18 octombrie 1993, la Arizona State Fair Veteran's Memorial Coliseum, în timpul turneului In Utero. A păstrat-o până la reprezentaţia finală, cea de pe 1 martie 1994, la Terminal 1 din Munchen. Moartea sa avea să se petreacă pe 8 aprilie 1994, la locuinţa sa din Seattle. Cobain s-a sinucis la doar 27 de ani.

Ei bine, revenim în 2023, cu legendarul instrument ajuns în colecţia lui Mitsuru Sato, care a participat prin telefon la licitaţia ţinută la Hard Rock Cafe în Nashville. Sato este un om de afaceri japonez, care vrea să deschidă o cafenea cu un muzeu cae expune alte instrumente muzicale celebre. Va da chiar şansa unor clienţi să interacţioneze cu ele, dorind să "ducă rock-ul şi la generaţiile viitoare".

O parte din veniturile generate de această licitaţie merg spre Kicking the Stigma, o iniţiativă legată de sănătate mentală. Odată cu această licitaţie, Skystang I a intrat în top 10 cele mai scumpe chitare vândute în istorie. Până acum Fender-ul pentru stângaci fusese deţinut de către fratele mai mare al lui Kurt, Chad şi vine cu cureaua sa originală şi cu corzile originale.

La aceeaşi licitaţie din noiembrie 2023 s-a vândut şi chitara psihedelică a lui Eric Clapton, The Fool, pentru 1.27 milioane de dolari. O pereche de jeanşi purtaţi de Cobain în videoclipul "Heart Shaped Box" au ajuns la un fan de asemenea, care a cheltuit 412.750 de dolari.

Citește în continuare

Trending