Urmărește-ne în Social Media

rock

Gogol Bordello (re)aduce spiritul gypsy punk la Bucureşti, cu trupe cu zvâc în deschidere

Pe Gogol Bordello i-am văzut prima dată la Bucureşti prin 2009, la Teatrul de Vară Herăstrău, cu Taraf de Haidouks în deschidere. Apoi îi vedeam în 2011 la Sala Palatului, când s-a lăsat cu scandal şi huiduieli, deoarece rockerii prezenţi nu au tolerat mini concertul de manele din deschidere. Acum piesele şi astrele s-au aranjat altfel şi Gogol Bordello a urcat pe scena de la Arenele Romane cu două formaţii metal în deschidere: E-An-Na şi Dirty Shirt. Cum a fost concertul de la final de iunie 2022 şi ce momente speciale au atins publicul aflaţi în rândurile de mai jos.

Publicat

pe

Organizare:

Primul şoc pe care l-am avut odată intrat în Arenele Romane a fost faptul că... nu se mai plătea cu jetoane, ci cash sau cu cardul. Nu am mai văzut aşa ceva de cel puţin un deceniu şi salut asta, pentru că scăpăm de cozi la jetoane. Cam puţine standuri cu băuturi, vreo două în zona Acces General, plus un mic van cu cafea şi limonadă, dar nu am remarcat cozi. Au fost cam 1000-1200 de oameni la concert şi cam 40% au avut locuri jos, deşi a fost destul de dans şi am văzut chiar hore pe sus printre scaune. Era şi ceva truck cu pulled pork la intrare, hot dog şi floricele pentru cei loviţi de foame.

E-An-Na:

Trecând la muzică, am ţinut morţiş să ajung devreme la concert să îi prind pe cei de la E-An-Na live. Nu de alta, dar i-am susţinut din plin la preselecţia locală Eurovision, apreciind trolling-ul din maneaua rock "Malere". Am apreciat în special dinozaurul de la Etno TV adus ca tribut ironic pe scenă şi care ar fi făcut senzaţie la Torino, sunt sigur. Din păcate nu s-au calificat mai departe. Ce e important e să nu judeci trupa asta după piesa de la Eurovision, ci după discografia sa. Au piese metal dure de tot, riff-uri tare supărate şi pe alocuri sună a Haggard, ceea ce e mare compliment.

Au de asemenea un iz de folk, doar că piperat din plin cu percuţie şi chitare de metal, plus câte un fluier care îmblanzeşte totul. Albumul "Nesfârşite" e o capodoperă pentru acest grup şi de pe el se remarcă "Pielea" şi "Viu" ca piese excepţionale, cu growl din plin, secvenţe de death melodic şi o vioară şi fluier când te aştepţi mai puţin. Evident la final am primit şi "Malere", cu acordeon şi dinozaur dansant, care încerca să cânte la chitară.

Dirty Shirt:

Pe Dirty Shirt parcă nu i-am auzit aşa bine, deşi au făcut probe de sunet peste probe de sunet înainte să înceapă. Vocea a fost jos de tot, iar chitara şi tobele s-au auzit cel mai mult. Totul a început cu un cover după "Ciocârlia" şi apoi am trecut prin medley-uri de "Maramu'" şi "Cine iubeşte şi lasă" stropite cu sound de Korn şi Soulfly şi lăsate la foc mic, să crească cam cât pentru o prezenţă la Wacken. De altfel Dirty Shirt face senzaţie în afară, mai ales în Germania.

Anul trecut i-am văzut la Arenele Romane în acelaşi festival cu Epica şi Therion şi au avut chiar glume cu o trupă de pe scenă, aruncând cu mici sticle de palincă în public. Momentul s-a întâmplat şi acum, doar că muzical şi piesa a fost "Horilca". Pe piesa "Maramu'" am văzut headbanging serios în public şi chiar o tentativă de mosh pit. La acea piesă solistul a coborât lângă public şi a dat microfonul fanilor care au cântat câteva versuri din piesă, inclusiv o parte cu growl.

Dirty Shirt are show-ul garantat la fiecare urcare a sa pe scenă, e deja un powerhouse cu 25 de ani în spate şi cu un concert recent la Hellfest în Franţa. Mărturisesc că i-am descoperit foarte târziu, în deschidere la Soulfly şi Children of Bodom la Metalhead Meeting acum 4 ani. Au reinventat ideea de metal folcloric.

Gogol Bordello:

Mărturisesc că mă aşteptam ca tot concertul Gogol Bordello să fie un mare speech despre războiul din Ucraina. Greşit! Eugene Hutz şi ai lui au abordat ce se întâmplă la graniţa noastră de nord cu un mesaj de susţinere pentru ucrainieni, steaguri ale Ucrainei şi celebra melodie a soldatului ucrainian preluată şi de Pink Floyd pe noua sa piesa. Au fost cam 3-4 referiri la război şi grozăviile sale, dar fără a numi punctual Rusia şi Ucraina, ci condamnând războiul în general. Totul s-a făcut discret, civilizat.

Între timp în public era şi o încercare de trolling, câteva personaje colindând Arenele şi ţipând "Slava Rusia!". Trecând peste acest trolling, am auzit toate piesele clasice ale formaţiei, un bis generos format din 3 melodii, dar şi un cover după o piesă anti război din anii '70. Din păcate nici aici sonorizarea nu a fost la înălţime, fix ca la Dirty Shirt. Vocea a avut cel mai mult de suferit, dar vioara şi chitara s-au auzit cel mai bine.

Cumva înregistrările de la eveniment fac lucrurile şi mai rele, iar Eugene Hutz sună ca mine şi ca tine cititorule după ce plecăm de la o crâşmă şi încercam să fredonăm o piesă preferată. Sau un "unchi beat balcanic sau slav". Atenţie, am zis doar "sună", nu că ar fi cazul de aşa ceva. Dar lumea nu vine la Gogol pentru virtuozitate vocală, ci pentru distracţie şi muzică de chef gypsy punk. Cineva îmi spunea că vine la acest concert pentru că muzica trupei îi aduce aminte de mersul în Vama Veche.

Nu e departe de adevăr. Toată lumea a dansat, fiecare în legea lui, unii ca pe ska, alţii că pe metal, alţii că pe muzica orientală şi de petrecere. Gogol Bordello colecţionează influenţe, fie ele hispanice, rome, balcanice, slave sau momente de rock pur. Ca şi la concertul din 2009 intrările violonistului pe "Lela Pala Tute" sau "Wanderlust King" făceau jumătatea din savoarea pieselor. Publicul avea o vârstă măricică, 30+ şi clar ştia cu ce se mănâncă trupa, care îşi trage seva din SUA, dar componenţii au origini ucrainiano-rome.

"Start Wearing Purple" s-a auzit spre final şi toată Arena s-a ridicat în picioare. Cumva mi-am dat seama că "Immigrant Punk" era la fel de cunoscută şi am văzut cupluri care o dansau ca la balul de liceu. Am văzut şi câteva figuri noi pe scenă sau poate nu le mai ţin eu minte de la ultimele concerte: fata cu părul lung şi albastru sau MC-ul hiperactiv, care făcea o treabă bună de a anima publicul între piese. Mi-a plăcut şi că Eugene Hutz a subliniat modul în care popoare precum cel polonez său român i-au ajutat pe ucraineni în momentele de restrişte.

S-au auzit 19 piese Gogol Bordello la Arene, printre care şi "Sally", dar şi "Alcohol", care e mai degrabă stand-up pe muzica despre ce pocinog poţi face din cauza alcoolului. Am auzit şi "Not a Crime" dar şi "My Companjera". "Solidarity" un cover după Angelic Upstarts a adus sobrietate şi blitzuri de telefoane aprinse la Arene, într-un moment în care distingeam ucrainienii gâtuiţi de emoţie din public, gândindu-se la ce se întâmplă acasă.

Cel mai heavy moment a fost "Immigraniada", punk pur, când s-au făcut hore şi chiar pogo în anumite zone.

Concluzii:

Gogol Bordello e haos controlat şi e un soi de artisticăraie a la Goraj Bregovic, doar că infuzată cu nişte punk şi rock, plus personalitatea carismatică a lui Eugene Hutz. În mod şocant îl respect mai mult ca actor din "Everything Is Illuminated" decât ca solist. Timbrul său şi spiritul au atras câţiva copycats şi asta creşte gloria Gogol Bordello. Minim 1000 de oameni au dansat şi s-au distrat la concert într-o zi toridă de miercuri, chit că sonorizarea nu a fost chiar optimă, vocile având cel mai mult de suferit. A fost mai mult un concert de atmosferă şi ţopăială decât o seară de virtuozitate, poate în afară de violonist şi chitarişti. Sper să mai văd concerte fără cozi la jetoane şi să mai văd trupe aşa pasionate de ce fac precum E-An-Na. La Dirty Shirt am simţit nişte oboseala după atâtea turnee şi concerte, dar şi recunoştinţa că au fost aleşi de Gogol să le deschidă show-ul.

Mi s-a părut şi că publicul a fost cam lipsit de vlagă la reprezentaţia E-An-Na, cea Dirty Shirt şi prima treime de concert Gogol Bordello. Parcă a fost un moment de trezire colectivă după Wanderlust King când lumea s-a dezlănţuit sau a urcat cantitatea de alcool în sânge şi a scăzut crisparea. Poate să fie de vină şi căldură, e drept. Cert e că anii nu au trecut prea rău peste Gogol şi nu pot spune că au pierdut vreun pic din energia manifestată prin 2009/2011 la noi. Problema e că factorul lor de inedit prin gypsy-punk-ska-reggae a scăzut, în epoca melanjurilor care apar de peste tot.

Galerie concert Gogol Bordello 29 iunie 2022:

PUBLICITATE
Comentează

Concerte & turnee

Within Temptation și Kamelot sunt confirmate la Maximum Rock Festival 2023

Maximum Rock Festival 2023 se va desfășura în perioada 2-3 iunie, iar primele formații anunțate de organizatori sunt Within Temptation, Kamelot, Dirty Shirt, As I May, Trope și Ad Infinitum. Mai multe detalii în articol.

Publicat

pe

Within Temptation în videoclipul piesei "The Fire Within"
Within Temptation în videoclipul piesei "The Fire Within" │ FOTO: captură YouTube

Anul 2023 marchează a 10-a ediție Maximum Rock Festival, de aceea aniversarea urmează a fi sărbătorită printr-un eveniment special, într-o locație specială, la 17 km de Brașov, 4 km de Râșnov și 13 km de Bran, în inima muntelui.

Printre capetele de afiș ale evenimentului se numără Within Temptation. Formația neerlandeză de muzică rock/metal a fost fondată în 1996 de chitaristul Robert Westerholt și cântăreața Sharon den Adel. Cel mai nou album lansat de trupă se numește "Resist" și a apărut în 2019.

Pe scenă va urca și Kamelot, formația americană de progressive power metal. Trupa a fost fondată în 1991 de către Thomas Youngblood și Richard Warner.

Va fi o ediție specială, ce va avea două scene, pe care vor urca mai multe formații, într-un interval de două zile de distracție și voie bună. Locația va beneficia de o zonă de camping dotată cu toate utilitățile, situată exact lângă zona de festival. Nu vor lipsi barurile, o zonă extinsă dedicată deliciilor gastronomice și o zonă de merch. De asemenea, oaspeții festivalului se pot aventura până la Cetatea Râșnov, Castelul Bran, Cheile Râșnoavei, Circul Glaciar Țigănești, Peștera Valea Cetății, Peștera Râșnoavei, Dinoparc, Prăpăstiile Zărneștiului, Culuarul Rucăr- Bran și multe altele.

Publicul prezent la eveniment va avea la dispoziție curse regulate din Brașov, pe toată perioadă festivalului.

La această ediție aniversară vor participa atât formații care au mai urcat pe scena festivalului la edițiile precedente și au creat o impresie puternică, cât și trupe în premieră, etalon pe scena rock-ului și metalului mondial. Desigur, scena românească underground nu va fi neglijată.

Bilete Maximum Rock Festival 2023

Abonamentele sunt disponibile online, la prețuri pornind de la 279 lei. Festivalul pune la dispoziție și abonament de camping, la prețul de 30 de lei de persoană. Pentru mai multe detalii despre bilete, accesează agenda InfoMusic.

Citește în continuare

Albume noi

Trupa E-an-na a lansat albumul "Alveolar", o introspecție artistică

E-an-na a lansat albumul "Alveolar" - o introspecție care explorează micile refugii artistice de care dispunem într-o lume suprasaturată de griji și viteză, o lume care ne ostenește cu o sete nesfârșită pentru atenția noastră. Materialul este disponibil pe toate platformele digitale de streaming și în perioada martie-mai va beneficia de un turneu național de promovare. Mai multe detalii în articol.

Publicat

pe

Trupa E-an-na
Trupa E-an-na │ FOTO: Allyas Dweller / Metalborn Photography

"Alveolar" este rodul a cinci ani de muncă, timp în care sonoritatea E-an-na a trecut prin numeroase metamorfoze. Albumul poate fi ascultat pe toate rețelele de streaming și va fi disponibil în format fizic la concertele din turneu.

"<<Alveolar>> descrie o introspecție care explorează micile refugii artistice de care dispunem într-o lume suprasaturată de griji și viteză, o lume care ne ostenește cu o sete nesfârșită pentru atenția noastră. În aceste mici alveole ne găsim sanctuarul și liniștea care ne îngăduie să creem mai departe. Albumul a fost înregistrat în diferite părți ale țării, în condiții destul de dificile cauzate de pandemie, dar cu o hotărâre neclintită de a duce lumea E-an-na la următorul capitol din poveste", a declarat Ovidiu Ban, chitaristul trupei.

E-an-na va porni într-un turneu de promovare a materialului, cu recitaluri în orașe precum București, Constanța, Cluj, Brașov, Sibiu sau Iași. La concertul de la București, trupa îi va avea invitați speciali pe Dora Gaitanovici, Paulina și SPP. Iar pe 15 martie, de la ora 18:00, E-an-na își invită fanii la un mic concert acustic și un meet & greet la Cărturești Carusel. Alături de E-an-na la Cărturești o să fie și Dora Gaitanovici.

Exprimându-se natural prin cântece de folk, modern metal și interpretări unice ale unor piese tradiționale românești mai puțin cunoscute, E-an-na a reușit să adune o bază numeroasă de fani din toate colțurile Europei. Au cântat la Wacken Open Air în 2017, au fost favoriții publicului la Eurovision România în 2022 și au ajuns în trending-ul românesc de pe Spotify și Youtube cu piese precum "Ies", "Malere" sau "Floare de Fier", totalizând milioane de ascultări.

Citește în continuare

Muzică nouă

E-an-na lansează piesa "Trecătoare", păstrând abordarea folcloric metal

Acum un an trupa E-an-na era pe buzele tuturor, atunci când avea şanse reale să se califice în preselecţia naţională Eurovision 2022. Din păcate nu a ajuns mai departe, dar a ajuns în atenţia publicului şi ulterior avea să deschidă concerte importante pe plan local. Grupul tocmai a lansat prima piesă din 2023, "Trecătoare".

Publicat

pe

Visualizer E-An-Na Trecatoare
Visualizer E-An-Na Trecatoare │ FOTO: E-An-Na

"Trecătoare" este un single de pe noul album al trupei, "Alveolar", care va sosi în 2023. Se bazează mult mai mult pe latura metal decât pe elementul folcloric, semnalat doar sub forma unor instrumente tradiţionale care se aud mai pregnant la început de track. Modul în care acestea răsună pe final îmbinate cu urlete de lupi şi un sample înfiorător, iar rezultatul are ceva de atmosfera "Vikings". Apare şi un segment binevenit de viori şi cor feminin.

Chiar dacă are 3 minute şi 24 de secunde, acest single e cât se poate de cuprinzător. Pe E-an-na i-am văzut în deschiderea concertului Gogol Bordello din 2022, de la Arenele Romane, dar în toamna lui 2022, la un concert cu aer de circ şi saltimbancărie în compania celor de la Sex P*la Pistol.

În ce priveşte noul album, "Aveolar" se va lansa la începutul lunii martie 2023 şi va fi susţinut de un turneu naţional de promovare. Iată şi cum explică Andrei Oltean, solist E-an-na ce se ascunde în spatele noului single:

"Trecătoare" explorează natura primordială a omului, instinctul animalic care ne-a ghidat de-a lungul secolelor de evoluţie, omniprezent oricând ne confruntăm cu situaţii dificile, care ne aduc la limită şi ne încolţesc. Piesa descrie răscrucea atavistică dintre intuiţia umană şi cea animală, un punct crepuscular din care se întrevede o stare viitoare, care le succede pe cele două.

Această cale de comunicare între cele două lumi ne permite să ne întoarcem la rădăcini atunci când situaţia o impune, să ne arătăm colţii atunci când ceva drag nouă cere a fi apărat. În acelaşi timp, e o recunoaştere a faptului că tocmai în aceste situaţii ne arătăm cu adevărat faţa, dezbrăcând toate straturile care ornează miezul fiinţei, arătându-ne natura ancestrală.

Artwork-ul, mixul şi masterul piesei sunt realizate de către basistul trupei, Dragoş Geomolean. Dacă vă întrebaţi cine este persoana ilustrată digital în videoclip, e vorba despre Ovidiu Ban, cofondator şi chitarist al trupei.

E-An-An are în CV o apariţie la Wacken Open Air în 2017, faptul că au fost favoriţii publicului la Eurovision România 2022 şi au intrat în trending-ul romanesc pe Spotify şi YouTube. Au făcut asta prin piese că "Ies", "Malere" şi "Floare de Fier".

Citește în continuare

Trending