Urmărește-ne în Social Media

Muzică nouă

Pink Floyd a lansat prima melodie din 1994, "Hey, Hey, Rise Up", imn pentru Ucraina

Pink Floyd a lansat prima sa piesă după 28 de ani de pauză, "Hey, Hey, Rise Up", un imn de susţinere pentru Ucraina. Trupa s-a reunit special pentru a transmite un mesaj puternic de susţinere celor care luptă cu armata rusă invadatoare. Piesa se poate asculta în articol.

Publicat

pe

Coperta single Pink Floyd Boombox Hey Hey Rise Up
Coperta single Pink Floyd Boombox Hey Hey Rise Up │ FOTO: Pink Floyd

Din 1994 încoace, de la albumul "The Division Bell", Pink Floyd nu mai lansase vreo piesă nouă. A făcut-o pe 8 aprilie 2022 şi a construit single-ul în jurul vocii magice a lui Hlivniuc Andrei Vladimir, solist all trupei ucrainene Boombox şi soldat activ pe front acum în Ucraina. Toate veniturile generate de piesă vor merge spre o organizaţie caritabilă care strânge fonduri pentru ucraineni.

Cântecul lui Andrei s-a viralizat în ultima lună, atunci când el s-a firmat cântând o piesă din folclorul ucrainian în vreme ce era îmbrăcat în uniformă militară şi păzea străzile din Kiev. David Gilmour a fost atât de mişcat de acel moment încât l-a contactat pe toboşarul Pink Floyd, Nick Mason, pe basistul Guy Pratt şi pe clăparul Nitin Sawhney. Împreună au organizat o sesiune de înregistrare la început de aprilie, inspirându-se de la clipul cu Hlivniuc proiectat pe perete.

Ce a ieşit se numeşte "Hey, Hey, Rise Up", melodie înregistrată în formula incompletă Pink Floyd, fără Roger Waters. Videoclipul oficial include atât momentul viral al lui Hlivniuc, cât şi imagini cu refugiaţii care fug din calea războiului.

Iată ce a declarat David Gilmour despre mesajul piesei:

Noi, ca mulţi alţii, am simţit furia şi frustrarea acestui act oribil prin care o ţară paşnică, independentă, democratică a fost invadată şi a avut populaţia ucisă de o superputere globală. Sper că acest track va primi suport general şi publicitate, deoarece dorim să strângem fonduri pentru organizaţii caritabile umanitare şi să ridicăm moralul.

Dorim să ne exprimăm suportul pentru Ucraina şi în acest mod să arătăm că majoritatea lumii consideră că este complet greşit că o superputere să invadeze o ţară independentă democratică, ceea ce Ucraina devenise.

Gilmour avea programat un concert în 2015 alături de Hlivniuc, dar din cauza unor probleme cu viza, acesta nu s-a mai concretizat. Muzicianul are şi o implicare personală în conflictul din Ucraina, soţia fiului său fiind din această ţară şi nepoatele sale având sânge ucrainian. În semn de protest toate albumele Pink Floyd înregistrate din 1987 încoace au fost scoase de pe serviciile de streaming din Rusia şi Belarus.

Comentează

Trending