Pink Floyd continuă călătoria pe cursul râului nesfârșit printr-o nouă compoziție, "Surfacing". Piesa instrumentală poartă amprenta chitarei lui David Gilmour, amintind de "Marooned" de pe albumul "The Division Bell".
"The Endless River" marchează o pauză de 20 de ani de la apariția ultimului material Pink Floyd. Inițial, albumul s-a intitulat "The Big Spliff" și ar fi trebuit să apară pe piață înainte de moartea lui Richard Wright. Materialul era compus doar din piese instrumentale, cu un sound ”ambiental”. Ulterior albumul a fost redenumit, David Gilmour preluând rolul de vocalist principal și apelând la contribuția altor muzicieni precum Durga McBroom pentru backing vocals.
Producătorul albumului "The Endless River" este David Gilmour, acesta lucrând cu Phil Manzanera, vechi prieten și colaborator. În procesul de producție și-au adus contribuția și Youth și inginerul de sunet Andy Jackson. Roger Waters nu este implicat în acest proiect.
Noul disc Pink Floyd a stabilit un record înainte de a fi lansat pe piață, urcând pe prima poziție în topul albumelor cu cele mai multe comenzi plasate în avans de la apariția Amazon.co.uk.
Tracklist Pink Floyd - "The Endless River"
Side One:
- Things Left Unsaid
- It's What We Do
- Ebb and Flow
Side Two:
- Sum
- Skins
- Unsung
- Anisina
Side Three:
- The Lost Art of Conversation
- On Noodle Street
- Night Light
- Allons-y (1)
- Autumn '68
- Allons-y (2)
- Talkin' Hawkin'
Side Four:
- Calling
- Eyes to Pearls
- Surfacing
- Louder Than Words

Pink Floyd - ”The Endless River” (copertă album)
Muzică nouă
Pink Floyd a lansat prima melodie din 1994, "Hey, Hey, Rise Up", imn pentru Ucraina
Pink Floyd a lansat prima sa piesă după 28 de ani de pauză, "Hey, Hey, Rise Up", un imn de susţinere pentru Ucraina. Trupa s-a reunit special pentru a transmite un mesaj puternic de susţinere celor care luptă cu armata rusă invadatoare. Piesa se poate asculta în articol.

Din 1994 încoace, de la albumul "The Division Bell", Pink Floyd nu mai lansase vreo piesă nouă. A făcut-o pe 8 aprilie 2022 şi a construit single-ul în jurul vocii magice a lui Hlivniuc Andrei Vladimir, solist all trupei ucrainene Boombox şi soldat activ pe front acum în Ucraina. Toate veniturile generate de piesă vor merge spre o organizaţie caritabilă care strânge fonduri pentru ucraineni.
Cântecul lui Andrei s-a viralizat în ultima lună, atunci când el s-a firmat cântând o piesă din folclorul ucrainian în vreme ce era îmbrăcat în uniformă militară şi păzea străzile din Kiev. David Gilmour a fost atât de mişcat de acel moment încât l-a contactat pe toboşarul Pink Floyd, Nick Mason, pe basistul Guy Pratt şi pe clăparul Nitin Sawhney. Împreună au organizat o sesiune de înregistrare la început de aprilie, inspirându-se de la clipul cu Hlivniuc proiectat pe perete.
Ce a ieşit se numeşte "Hey, Hey, Rise Up", melodie înregistrată în formula incompletă Pink Floyd, fără Roger Waters. Videoclipul oficial include atât momentul viral al lui Hlivniuc, cât şi imagini cu refugiaţii care fug din calea războiului.
Iată ce a declarat David Gilmour despre mesajul piesei:
Noi, ca mulţi alţii, am simţit furia şi frustrarea acestui act oribil prin care o ţară paşnică, independentă, democratică a fost invadată şi a avut populaţia ucisă de o superputere globală. Sper că acest track va primi suport general şi publicitate, deoarece dorim să strângem fonduri pentru organizaţii caritabile umanitare şi să ridicăm moralul.
Dorim să ne exprimăm suportul pentru Ucraina şi în acest mod să arătăm că majoritatea lumii consideră că este complet greşit că o superputere să invadeze o ţară independentă democratică, ceea ce Ucraina devenise.
Gilmour avea programat un concert în 2015 alături de Hlivniuc, dar din cauza unor probleme cu viza, acesta nu s-a mai concretizat. Muzicianul are şi o implicare personală în conflictul din Ucraina, soţia fiului său fiind din această ţară şi nepoatele sale având sânge ucrainian. În semn de protest toate albumele Pink Floyd înregistrate din 1987 încoace au fost scoase de pe serviciile de streaming din Rusia şi Belarus.
Muzică nouă
Pink Floyd va lansa prima piesă după decenii de pauză, pentru a susţine cauza Ucrainei
Iată reuniunea la care nimeni nu se aştepta, dar pe care toţi o doresc: Pink Floyd s-a reunit şi va lansa după decenii de pauză o piesă nouă, numită "Hey, Hey, Rise Up". Melodia este lansată pentru a susţine Ucraina invadată de Rusia, iar track-ul va debuta pe 8 aprilie.

În cadrul piesei "Hey, Hey, Rise Up" se va auzi vocea unui soldat din prima linie, Andriy Khlynyuk, care e şi membru al formaţiei ucrainiene Boombox. Este prima melodie Pink Floyd după 28 de ani şi vine pentru a ajuta şi încuraja forţele din Ucraina. Nu am mai auzit muzică nouă Pink Floyd de la albumul "The Division Bell" din 1994. Toate veniturile generate de single vor fi donate către fondul Ukraine Humanitarian Relief.
Pink Floyd a înregistrat această piesă-manifest în formula David Gilmour, Nick Mason şi Guy Pratt (bas), plus Nitin Sawhney (clape). Lipsa lui Roger Waters cântăreşte greu totuşi în această creaţie artistică, înregistrată pe 30 martie. Există şi un videoclip asociat ei, regizat de către Mat Whitecross. Iată ce a declarat David Gilmour despre această revenire după 28 de ani.
Sper că va primi susţinere şi publicitate multă. Dorim să strângem fonduri pentru asociaţiile caritabile şi umanitare şi să ridicăm moralul. Dorim să ne exprimăm suportul pentru Ucraina şi în acest mod să arătăm că majoritatea globului crede că este complet greşit ca o superputere să invadeze o ţară independentă şi democratică precum Ucraina.
Noi, ca şi mulţi alţii am simţit furia şi frustrarea acestui act, ca o ţară paşnică şi democratică să fie invadată şi să aibă locuitorii ucişi de o putere mondială importantă.
Gilmour are o noră din Ucraina şi nepoţi care duc mai departe moştenirea mamei lor, resimţind puternic drama din ţara est-europeană. Înregistrările pentru noua piesă s-au făcut în acelaşi hambar în care s-au realizat şi live stream-urile Von Trapped Family pe durata lockdown-ului. Este şi aceeaşi cameră unde s-au născut "Barn James" cu Rick Wright în 2007. Gilmour a cântat cu trupa soldatului şi solistului Khlyvnyuk în 2015, în cadrul unui concert caritabil pentru Belarus Free Theatre.
În martie Pink Floyd şi David Gilmour şi-au scos muzica de pe reţelele de streaming din Rusia şi Belarus în semn de protest.
Albume noi
Pink Floyd a lansat 12 albume live legendare pe reţelele de streaming
Pink Floyd şi-a surprins fanii înainte de Crăciun lansând 12 albume live legendare pe reţelele de streaming. E vorba despre albume din perioada pre-"Dark Side of the Moon" şi se situează între anii 1970 şi 1972. Găsiţi linkuri spre albume pe Spotify în articol.

Pink Floyd ne face un cadou neaşteptat la final de an 2021 şi anume o duzină de LP-uri live, înregistrate la concertele trupei de la începutul anilor '70. În acea perioadă formaţia britanică a lansat albumele "Atom Heart Mother" (1970), "Meddle" (1971) şi "Obscured By Clouds" (1972). Primul release din această serie este "They Came In Peace" şi include înregistrări de la concertele de la Universitatea Leeds pe 28 februarie 1970 şi Universitatea Washington din 16 noiembrie 1971. Include 7 piese şi are o oră şi 34 de minute.
Mai ascultăm şi piese interpretate live în Tokyo, Hamburg, Lyon, Copenhaga şi Bradford. Lista completă o găsiţi mai jos, alături de linkuri Spotify:
- They Came In Peace, Leeds University 28 Feb 1970 Washington University 16 Nov 1971’ (Se ascultă aici)
- Live At Grosser Saal, Musikhalle, Hamburg, West Germany 25 Feb 1971’ (Se ascultă aici)
- Mauerspechte Berlin Sportpalast 5 June 1971’ (Se ascultă aici)
- Lyon & Tokyo, Lyon 12 June 1971, Tokyo 16 March 1972’ (Se ascultă aici)
- Palaeur Rome 20 June 1971’ (Se ascultă aici)
- Amsterdamse Bos Free Concert 26 June 1971’ (Se ascultă aici)
- Live In Montreux 18 & 19 Sept 1971’ (Se ascultă aici)
- KB Hallen, Copenhagen 23 Sept 1971’ (Se ascultă aici)
- KB Hallen, Copenhagen, Vol II, Live 23 Sept 1971’ (Se ascultă aici)
- Over Bradford Pigs On The Groove Bradford University 10 Oct 1971’ (Se ascultă aici)
- Embryo, San Diego, Live 17 Oct 1971’ (Se ascultă aici)
- The Screaming Abdabs Quebec City, Live 10 Nov 1971’ (Se ascultă aici)
Surprizele nu se termină aici, deoarece Pink Floyd a anunţat şi o restaurare şi reeditare a albumului live "Pulse" din 1995. Acesta va sosi pe Blu-Ray pentru prima dată, ca parte a unui box set extins. Filmările provin din 1994, de la concertul de pe 20 octombrie din Earls Court, în Londra, atunci când trupa se afla în turneul "Divison Bell". Pe Blu-Ray şi DVD-uri veţi putea găsi acel concert, videoclipuri, filmele proiectate la concert, documentare, imagini de la repetiţii, iar în box set se află şi o cărticică de 60 de pagini.
Apare şi legendarul LED roşu luminos care se găsea pe ediţia CD a lui "Pulse". Noua versiune se numeşte "Pulse Restored & Re-Eredited" şi va sosi pe 18 februarie, fiind disponibilă la precomandă aici.