Urmărește-ne în Social Media

Industria muzicala

Cântatul în anumite limbi duce la o răspândire mai rapidă a coronavirusului, potrivit cercetătorilor japonezi

Cercetători din Japonia au descoperit că particule ce pot fi purtătoare de coronavirus sunt împrăștiate mai ușor atunci când interpreții cântă în anumite limbi europene, ca germana, italiana sau franceza, comparativ cu limba japoneză. Mai multe detalii în articol.

Publicat

pe

Concert Postmodern Jukebox la Sala Palatului pe 6 decembrie 2019
Concert Postmodern Jukebox la Sala Palatului pe 6 decembrie 2019 │ FOTO: Andrei Zidaroiu / InfoMusic.ro

În Japonia, majoritatea corurilor s-au întors în sălile de repetiții, demers susținut de studii care arată că, respectând măsuri de protecție precum limitarea repetițiilor la 30 de minute, ventilație adecvată și distanțare socială, pericole de îmbolnăvire pot fi reduse substanțial. Cu toate acestea, oamenii de știință au dorit să cerceteze mai în profunzime activitatea cântăreților. Astfel, analiza efectuată de supercomputerul japonez Fugaku arată că interpretarea vocală împrăștie în aer de aproximativ trei ori mai multe particule ce pot fi putătoare de virus față de simplul act al vorbirii. Mai mult, cântatul în diferite limbi creează mai mulți aerosoli potențial infecțioși.

Cercetătorii au fost însărcinați de către Asociația Japoneză a Prezentatorilor de Muzică Clasică, care reprezintă muzicieni profesioniști, orchestre și manageri de săli de concerte, să desfășoare un experiment cu interpreți care nu poartă mască de protecție. Opt cântăreți profesioniști (patru tenori și patru soprane) au interpretat pe rând într-o cameră de laborator. Subiecții au cântat fragmente din trei piese: un cântec popular japonez pentru copii, "Oda bucuriei" (Beethoven) și "La Traviata" de Verdi.

Emisiile vocale în limbile germană și italiană au generat de două ori mai multe particule pe minut (1.302 și, respectiv, 1.166) decât cele în japoneză (580). Limba japoneză "a câștigat teren" și la un alt experiment, de data aceasta realizat de Asociația Corală din Japonia. Studiul a constatat că interpretarea în japoneză a propulsat particule la o distanță maximă de aproximativ 61 cm - jumătate din distanța produsă de cântatul în limba germană, care împrăștiat particule de până la 111 cm.

Potrivit CBS News, Toru Niwa, directorul Asociației Prezentatorilor de Muzică Clasică, și Masakazu Umeda, omologul său de la Asociația Corală, spun că studiile arată că limba japoneză, cu consoane moi și vorbită cu un ton mai ușor, lasă o amprentă mai slabă atunci când vine vorba de emisiile vocale comparativ cu limbile europene care au un sunet mai grav și rigid.

Trending