Urmărește-ne în Social Media

Concerte & turnee

Emil Boc propune un concert-test la Cluj-Napoca, pe modelul celui cu 5000 de spectatori din Barcelona

Emil Boc propune Guvernului organizarea unui concert experiment la Cluj-Napoca, care să analizeze riscurile transmiterii virusului SARS-CoV-2 la evenimentele cu public numeros. Bazat pe modelul celui susținut de curând în Barcelona, experimentul ar ajuta autoritățile române să stabilească în ce condiții s-ar putea organiza festivalurile și marile concerte programate pentru vara și toamna lui 2021.

Publicat

pe

Public concert
Public concert │ FOTO: Alex Vlad Covaci / InfoMusic.ro

Redeschiderea sectorului cultural ridică mari semne de întrebare în actualul context pandemic. Deși festivalurile mari din România (UNTOLD, NEVERSEA, Electric Castle, Summer Well) au datele stabilite pentru edițiile din 2021, Guvernul întârzie să facă demersuri în redresarea acestui sector, puternic afectat de COVID-19. "Am prioritizat siguranța, am respectat regulile ce ni s-au impus, fără a primi nimic în schimb", declara recent Mihai Păun, Directorul festivalului Electric Castle.

În acest context, Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, propune organizarea unui concert după modelul celui susținut recent în Barcelona. Experimentul spaniolilor a presupus organizarea unui eveniment cu 5.000 de spectatori testați rapid de COVID-19. Au putut participa doar cei care au avut un test negativ, care nu sufereau de afecţiuni cardiace, pulmonare sau cancer și care nu au intrat în contact cu o persoană depistată cu COVID-19. După 30 de zile, persoanele care au participat vor fi retestate, pentru a analiza în ce măsură evenimentul a contribuit la răspândirea virusului.

Emil Boc: "Noi avem infrastructura și stadion si sală polivalentă pentru a putea testa cu un număr redus o asemenea soluție, pentru viitor, pentru a știi cum să ne pregătim pentru festivalurile din vară și din toamnă"

"Noi ne oferim să testăm o asemenea modalitate pentru a da autorităților ocazia să găsească o soluție unitară după aceea pentru întreaga țară. Prioritate trebuie să aibă sănătatea populației și siguranța tuturor la un concert, dar deja în Europa lucrurile evoluează destul de repede și se poate ca în condiții de siguranță să se desfășoară astfel de festivaluri.

Urmăresc cu interes rezultatele studiului de la Bercelona, în 30 de zile vom avea și raportul oficial: din 5.000 care au participat, câți s-au îmbolnăvit după concert.

Noi avem infrastructura și stadion si sală polivalentă pentru a putea testa cu un număr redus o asemenea soluție, pentru viitor, pentru a știi cum să ne pregătim pentru festivalurile din vară și din toamnă", a declarat Emil Boc la DIGI 24.

La Cluj-Napoca are loc cel mai mare festival din România, UNTOLD-ul atrăgând în 2019 nu mai puțin de 370.000 de spectatori în cele patru zile de concerte. De o audiență impresionantă se bucură și Electric Castle, care în 2019 a avut 231.000 de spectatori.

Comentează

Trending