Cele mai așteptate concerte în România și recomandăriCele mai importante concerte în Romania în 2020 Lora și Fuego la FUEGOVELION 2021LORA dansează cu Fuego de Revelion, într-un program oferit de TVR - VIDEO Cornel IlieMarea Unire ZU din 2020 aduce "toți artiștii" pe o scenă, la Antena 1, în cadrul a două spectacole, pe 30 noiembrie și 1 decembrie - VIDEO TEASER Anya Taylor-Joy în trailerul "The Queen's Gambit""The Queen's Gambit" stabilește un record pe Netflix, devenind cea mai vizionată serie Costel la iUmorCostel a vorbit la iUmor despre karma, bormașini și porumbei - VIDEO Concurenții care au trecut de cel de-al 13-lea episod X Factor 2020Audițiile de la X Factor 2020 au ajuns la final; citește rezumatul ultimei runde Eden Loren în audițiile de la X Factor 2020Eden Loren, italianul care a cântat de mai multe ori cu Laura Bretan, i-a cucerit pe jurații de la X Factor 2020

De ce coloana sonoră a filmului "Joker" sună atât de familiar

În aceste zile toată lumea vorbeşte numai despre filmul "Joker", cu Joaquin Phoenix într-un rol principal demn de Oscar. Se vorbeşte mult şi despre coloana sonoră a filmului, atât din cauza unei controverse, cât şi a calităţii sale. Iar dacă vi se pare că unele piese sună familiar, ei bine chiar aşa este, dacă ai văzut "Chernobyl". Aflaţi motivul în articol.
Joker coloana sonora oficiala Hildur Gudnadottir

Joker coloana sonora oficiala Hildur Gudnadottir │ FOTO: Todd Philips

Ca la orice film important care se respectă, există de fapt două coloane sonore. E vorba despre o colecţie, un "playlist", cu piese ale altor artişti, dar şi o coloană sonoră originală. În spatele creaţiei lui Todd Philips stă un soundtrack apăsător şi greu, creat de Hildur Guðnadóttir. Compozitoarea islandeză ne-a mai fascinat în acest an, contribuind cu incredibilele piese apăsătoare din serialul "Chernobyl".

Reacţia multora dintre cei care au fost la "Joker" e că atmosfera creată şi felul în care fiecare notă planează ameninţător peste scene aduce cu tensiunea scenelor din "Chernobyl". Hildur Guðnadóttir este un nume pe care va trebui să îl privim cu mare atenţie. Asta pentru că a câştigat deja distincţia Emmy pentru "Cea mai bună muzică pentru o miniserie, film TV sau program special - compoziție originală dramatică", cu "Chernobyl". Dacă totul merge bine, ar putea lua măcar o nominalizare la Oscar pentru "Joker" sau de ce nu, chiar Oscar-ul pentru coloana sonoră originală.

În 2019 acel premiu a fost luat de "Black Panther", iar în 2018 de către "The Shape of Water". Lady Gaga şi "A Star is Born" au cules laurii în 2019 la celelalte capitole audio. Momentele de metamorfoză ale lui Joaquin/Arthur sunt completate de percuţii sacadate, violoncele şi viori care scrâşnesc mai ceva ca dinţii personajului. Hildur Ingveldar Guðnadóttir este un muzician și compozitor islandez, dar si violoncelistă formată clasic.

Cât despre coloana sonoră-playlist cu nume mari, ea arată astfel:

 1. Frank Sinatra – Send IN The CLowns
 2. Jimmy Durante – Smile
 3. The Guess Who – Laughing
 4. Frank Sinatra – That’s Life
 5. Cream – White Room
 6. The Doors – People Are Strange
 7. Tony Bennett – Put On A Happy Face
 8. Fred Astaire – Slap That Bass
 9. Nat King Cole – Smile
 10. Donovan – Hurdy Gurdy Man
 11. Patsy Cline & The Jordanairs – The Wayward Wind
 12. Pink Floyd – Brain Damage
 13. Joy Division – Atmosphere
 14. Liars – Left Speaker Blown
 15. Anja Garbarek – I Won’t Hurt You
 16. Bee Gees – I Started A Joke
 17. The Glitter Group – Rock And Roll Part 2

E o mare problemă cu piesa "Rock and Roll Part 2", compusă de Gary Glitter, condamnat pentru pedofilie. Sunt deja numeroase petiţii care solicită ca succesul filmului să nu se reflecte în bani pentru artistul condamnat. Există şi voci care au cerut boicotarea peliculei pentru că ar fi folosit cu bună ştinţă o piesă a unui personaj controversat, care a molestat copii. Gary Glitter se află în închisoare pentru 16 ani.

"Joker" a generat deja încasări de peste 500 de milioane de dolari şi a divizat publicul din State şi pe cel internaţional.

Citește mai multe despre Hildur Guðnadóttir
Alex Stănescu este redactor la InfoMusic.ro.
Citește și alte articole ale autorului.
CLOSE
CLOSE
Citește articolul precedent:
Se lansează RADAR, un festival în care tehnologia se transformă în mediu de expunere pentru artiștii români

Inițiatorii One Night Gallery lansează RADAR (Romanian Artists Developing Alternative Realities), festival de new media art care va avea loc...

Închide