Urmărește-ne în Social Media

Tehnologie

Se lansează RADAR, un festival în care tehnologia se transformă în mediu de expunere pentru artiștii români

Inițiatorii One Night Gallery lansează RADAR (Romanian Artists Developing Alternative Realities), festival de new media art care va avea loc între 1 și 3 noiembrie la Uzina Electrică Filaret. Detalii în articol.

Publicat

pe

Între 1 și 3 noiembrie, Uzina Electrică Filaret va deveni un spațiu imersiv în care vor fi expuși peste 30 de artiști, studiouri de new media și instituții educaționale și de cercetare. Eforturile lor colaborative vor promova expresivitatea artistică prin tehnologii de ultimă generație, cu un fir narativ interactiv.

RADAR este o platformă de scouting a proiectelor emergente de artă și tehnologiei dedicată artiștilor contemporani. Această lansare vine ca urmare a potențialului imens al unei nișe în care tehnologia se transformă în mediu artistic de expunere pentru artiștii români și se concentrează pe extinderea ariilor de expresie și experimentare artistică. Structura proiectului se sprijină pe 9 piloni cu identitate distinctă: Realitate Virtuală, Realitate Augmentată, Inteligență Artificială, Proiecții Video, Instalații Interactive, Game Art, Robotică, Music & Tech, Education & Playground și reunește artiști și dezvoltatori din toate aceste domenii într-un format inovator pentru public.

RADAR este platforma care înglobează toate aceste mișcări creative sub o manifestare unitară, aducând în fața publicului zeci de proiecte care, odată cunoscute de public, se vor transforma într-o mișcare artistică emergentă de sine stătătoare.

"După doi ani de la lansarea One Night Gallery, am avut ocazia să vedem apetitul publicului pentru infuzia tehnologiei în artă. Suntem în punctul în care tehnologia este din ce în ce mai prezentă în arta contemporană și din acest motiv, lansăm RADAR, o platformă ce dă voce tuturor artiștilor contemporani care duc inovația prin tehnologie în toate domeniile conexe artei. Această platformă va fi baza unei noi mișcări în arta contemporană și această infuzie de nou va putea fi împrumutată de zona de tehnologie, de muzică, de branding creativ, astfel încât acest demers să reprezinte punctul 0 al unei noi paradigme în artă" a declarat Mădălina Ivașcu - co-fondator One Night Gallery și RADAR.

Proiectul RADAR are ca fundație o abordare curatorială aparte și generează punți conceptuale originale între artiști, dezvoltatori, studiouri de creație, ateliere de producție, instituții culturale și comerciale.

"Piața de motion graphics și animație din România este încă la început, dar gradual, observăm cum se înmulțesc studiourile dedicate acestor forme de artă și cred într-o creștere semnificativă a creativilor și clienților care vor merge pe această cale în următorii doi ani. Ne-am decis să sărbătorim animatorii locali invitați la RADAR prin a le expune conținutul de scurtă durată pretabil canalelor de social media (Instagram, Facebook sau TikTok). Vom avea și doi invitați speciali români cărora le vom dedica showcase-uri", a explicat Dragoș Boțcău, curatorul secțiunii de animație din cadrul RADAR.

O manifestare a proiectelor dezvoltate in-house care folosesc inteligența artificială pentru a genera artă este setul de vizualuri RADAR. Pentru afișul festivalului au fost folosite 35,000 de postere pentru a instrui inteligența artificială, iar posterele generate sunt creații artistice cu trăsături unice și neașteptate. Acest AI a fost dezvoltat in-house și este un GAN (Generative Adversarial Network), un sistem de rețele neuronale care generează artă după analiza prealabilă a unui set vast de imagini. Unicitatea proiectului derivă din puterea sa de a procesa și de a transforma seturi de date în inovație artistică, prezentă și la RADAR.

BILETE Festival RADAR:

  • Prețul unui bilet la Festivalul RADAR este de 35 de lei. Găsiți detalii în agenda InfoMusic.

Apasă pe eveniment pentru informații suplimentare:

Festivaluri vineri, 1 noiembrie 2019

RADAR

Loc
Uzina Electrică Filaret
Comentează

Trending