Urmărește-ne în Social Media

Lifestyle

James Hetfield, solistul Metallica a împlinit 56 de ani; Iată biografia sa

James Hetfield, solistul Metallica este una dintre figurile iconice din muzica rock, iar muzicianul a avut aniversarea la începutul acestei luni. Pe 3 august James a împlinit 56 de ani şi aruncăm o privire asupra vieţii şi carierei sale, în vreme ce ne pregătim de concertul Metallica de pe 14 august 2019.

Publicat

pe

James Hetfield
James Hetfield

James Alan Hetfield s-a născut pe 3 august 1963, în Downey, California. Este fiul unui şofer de camion numit Virgil Lee Hetfield şi al unei cântăreţe, Cynthia Bassett. Hetfield nu este singur la părinţi, având şi două surori vitrege mai mari din prima căsătorie a mamei, dar şi o soră mai mică. Viaţa artistului nu a fost lipsită de momente grele, precum divorţul părinţilor din 1976, când James avea doar 13 ani.

Părinţii credeau în Ştiinţa Creştină, care le interzicea orice tip de medicină sau tratament medical. Astfel, Cynthia a lăsat netratat cancerul care avea să îi curme viaţa în 1979, când Hetfield avea doar 16 ani. De altfel acest fanatism a inspirat piesa Metallica "The God that Failed", dar şi "Dyers Eve". La vârsta de doar 9 ani, micuţul James începea cursurile de pian, apoi învaţa să cânte la tobe şi la 14 ani s-a apucat de chitară.

Influenţa sa muzicală principală din copilărie a fost Aerosmith, motivul pentru care a început să cânte la chitară. James Hetfield a cântat în trupele Leather Charm şi Obsession, înainte să fondeze Metallica. Povestea legendarei trupe a început printr-un anunţ dat într-un ziar local. Astfel James şi Lars Ulrich s-au cunoscut şi s-a născut Metallica.

Li s-au alăturat Dave Mustaine şi Ron McGovney. Au fost multe experimente în primă fază, cu John Roads drept chitarist principal şi John Bush de la Armored Saint şi Anthrax ca vocal. Lineup-ul final i-a inclus totuşi pe Mustaine, Cliff Burton la bas, Hetfield şi Lars Ulrich. La început Metallica era considerată drept parte a curentului power metal, dar şi speed metal.

Termenul "thrash metal" avea să apară pentru prima oară în revista Kerrang, ca referinţă la piesa Anthrax "Metal Thrashing Mad" în 1984. Povestea cu Dave Mustaine nu a durat prea mult, iar anii 1982 şi 1983 au adus numai tensiuni şi scandaluri provocate de comportamentul agresiv al chitaristului. În 1983, Dave era înlocuit cu Kirk Hammett, care venea de la trupa Exodus. Mustaine avea să fondeze ulterior legendarul grup Megadeth.

Albumul de debut Metallica a fost "Kill 'Em All" (lansat în 1983), iar trupa s-a mutat din Los Angeles în San Francisco. Metallica au trecut de la Megaforce Records la Elecktra Records în 1984 şi au devenit pionieri ai mişcării speed metal. În 1984 sosea albumul "Ride the Lightning", iar în 1986 a avut loc infamul accident de autobuz în care şi-a pierdut viaţa basistul Cliff Burton. A fost înlocuit de Jason Newsted.

În acelaşi an, Metallica lansa legendarul LP "Master of Puppets", în vreme ce primul album certificat cu discul de platină a fost "... And Justice For All" din 1988. Statutul de legendă al grupului s-a cimentat în 1991 atunci când sosea albumul "Metallica", cunoscut şi ca "Black Album". Hetfield este o forţă a naturii, fiind nu doar un solist excelent, ci şi un chitarist de top.

Până la mijlocul anilor '90 James Hetfield a înregistrat toate secţiunile de ritm şi armoniile trupei. De la "Load" încolo şi Hammett s-a implicat la ritm. Hetfield cânta şi solo-uri totuşi pe piese ca "Nothing Else Matters", "My Friend of Misery" şi "Just a Bullet Away". Artistul mai scrie şi versuri şi pregăteşte aranjamentele muzicale alături de Lars.

Istoria Metallica nu a fost lipsită de fracturi şi conflicte, care au început în anii '90 şi s-au accentuat la început de ani 2000. În 2001, problemele cu alcoolul începuseră să îi afecteze munca şi viaţa personală a solistului. Hetfield a ajuns la reabilitare şi a început o viaţă sobră în 2002. Din perioada tulbure a începutului de mileniu au rezultat albumul "St. Anger" şi documentarul "Some Kind of Monster".

James a avut şi multiple incidente pe scenă, inclusiv unul cu elementele pirotehnice în Montreal, atunci când i-au luat foc mâna, sprâncenele şi părul. A fost nevoie ca un alt chitarist să îi preia rolul timp de 4 săptămâni. Hetfield s-a rănit grav şi la skateboarding, atât de des şi de grav încât managerii săi i-au pus o clauză în contract că nu mai avea voie să se dea cu skateboard-ul.

Pe 4 aprilie 2009, Metallica a fost introdusă în Rock and Roll Hall of Fame, aducându-l pe scenă inclusiv pe Jason Newsted pentru a cânta "Master of Puppets" şi "Enter Sandman". Hetfield este acum un veteran al metalului, tată a 3 copii şi s-a retras din metropole în Colorado. Atunci când nu ne oferă cele mai celebre balade din lume şi melodiile care au atacat cel mai dur conflictul din Vietnam, se ocupă cu apicultura, ferma sa şi personalizarea de automobile.

Evită presa pe cât posibil şi nu apreciază să fie tratat ca o celebritate. De altfel, a fost văzut de multe ori în public la concertele trupei Ghost, pe care o apreciază foarte mult. De altfel, formația Ghost deschide şi concertul din actualul turneu, varianta extinsă a turneului de promovare pentru "Hardwired... to Self-Destruct", LP-ul trupei din 2016.

Îi vom asculta pe James and co în cadrul concertului Metallica de la Bucureşti de pe 14 august 2019. După cum probabil știți, va avea loc la Arena Naţională, începând cu ora 18:00, iar Ghost şi Bokasa cântă în deschidere. Metallica a mai cântat în România în anii 1999, 2008 şi 2010.

Apasă pe eveniment pentru informații suplimentare:

Concerte miercuri, 14 august 2019

Metallica

Loc
Arena Națională
PUBLICITATE
Comentează

Albume noi

Metallica a lansat albumul "72 Seasons", la 7 ani de la ultimul LP

14 aprilie 2023 e zi de sărbătoare pentru fanii Metallica, deoarece tocmai a debutat albumul "72 Seasons". El vine la 7 ani de la "Hardwired to Self Destruct" şi include 12 piese noi, pe care le detaliem în următoarele rânduri.

Publicat

pe

Coperta album Metallica 72 Seasons
Coperta album Metallica 72 Seasons

Cel mai mult surprinde la "72 Seasons" faptul că avem o piesă cu o lungime demnă de cele mai celebre creaţii progressive rock. E vorba despre "Inamorata", care are nu mai puţin 11 minute şi 10 secunde ca lungime. Nu e chiar "One" sau "Unforgiven 2", dar are o bucată savuroasă de chitară spre final.

Legendara trupă americană a fost generoasă cu single-urile înainte de lansarea acestui LP, oferindu-ne pe rând "Lux Aeterna", "Screaming Suicide", "If Darkness Had a Son" şi "72 Seasons". Acum primim întregul album, al unsprezecelea în cariera trupei americane. A fost lansat prin casă de discuri a formaţiei, Blackened Recordings.

Discul este produs de către Greg Fidelman, cel care s-a ocupat şi de "Hardwired... to Self-Destruct". S-a lucrat la LP fix în perioada pandemică, iar primele indicii apăreau în 2019. Atunci basistul Robert Trujillo a vorbit în cadrul unui podcast despre faptul că muzicienii au început deja jam session-uri pentru un nou album.

În 2020 Lars Ulrich vorbea despre înregistrările făcute în timpul carantinei. Cât despre titlul "72 Seasons", el vine de la o carte citită de James Hetfield cu acelaşi nume. E vorba despre primii 18 ani din viaţă, adică 72 de anotimpuri. Acestea vor şlefui adevăratul sine al fiecăruia. E vorba despre sinele definit ce "ce ne spun părinţii" vesus ceea ce suntem de fapt.

Pe 12 aprilie 2023 Metallica a apărut la emisiunea lui Howard Stern de la Sirius XM, pentru a discuta despre noul LP. Recenziile au început să apară deja şi media este de 77/100 pe Metatritic. Versurile sunt descrise drept "chinuite şi întunecate". Rolling Stone consideră că Metallica cântă acum cu mai multă convingere decât în zilele când erau vitezomanii chitarelor.

În cei 7 ani dintre albumul din 2016 şi cel nou am avut parte de relansarea de albume vechi, un al doilea album live cu San Francisco Symphony Orchestra şi un inedit album de coveruri pe care apar zeci de artişti interpretând hituri Metallica.

Metallica a avut ultimul concert în România în 2019, pe Arena Naţională, unde a cântat un cover după Iris şi a primit discul de platină pentru "Hardwired".]

Iată tracklist-ul lui "72 Seasons":

 1. 72 SEASONS
 2. SHADOWS FOLLOW
 3. SCREAMING SUICIDE
 4. SLEEPWALK MY LIFE AWAY
 5. YOU MUST BURN!
 6. LUX ÆTERNA
 7. CROWN OF BARBED WIRE
 8. CHASING LIGHT
 9. IF DARKNESS HAD A SON
 10. TOO FAR GONE
 11. ROOM OF MIRRORS
 12. INAMORATA
Citește în continuare

Muzică nouă

Basistul Metallica, Robert Trujillo va cânta şi la voce pe noul album, "72 Seasons" (Teaser piesa nouă)

Fanii Metallica au parte de două veşti interesante azi: pe de o parte se bucură de un teaser pentru piesa "72 Seasons", care va fi lansată pe 30 martie şi pe de alta află noutăţi despre LP. Basistul Robert Trujillo va cânta pentru prima dată la voce.

Publicat

pe

Robert Trujillo în concertul Metallica de la București pe 14 august 2019
Robert Trujillo în concertul Metallica de la București pe 14 august 2019 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Basistul Metallica din ultimii 20 ani va contribui pentru prima dată cu voce pentru piese de pe viitorul album, "72 Seasons". Robert Trujillo a fost primit cu braţele deschise de fani şi trupă, fiind poate cel mai uşor acceptat membru Metallica, în comparaţie cu precedentele adiţii. Vocea sa se va auzi pe piesa "You Must Burn!", în rol de backing vocal pentru James Hetfield.\

Robert Trujillo s-a alăturat celor de la Metallica pe 24 februarie 2003, la 2 ani după ce Jason Newsted a părăsit trupă. Era apreciat pentru tehnica rapida la bas, radacinile sale R&B fiind simtite in stilul sau.

Iată ce a declarat basistul:

Atunci când m-am alăturat trupei Metallica, nu cântasem (vocal) niciodată în viaţa mea. Aşa că faptul că pot fi suport vocal acum e destul de cool. Pentru prima dată în viaţa mea pot să cânt pe un album Metallica, ca suport pentru James. Sunt foarte mândru de asta. E pentru prima dată când James şi coproducătorul Greg Fidelman mi-au acordat acest nivel de încredere pentru o astfel de înregistrare.

Eram gata să cânt o porţiune de bas, când Fidelman a zis: am nevoie să cânţi puţin pe câteva strofe. Şi am zis "serios?". Şi am fost emoţionat. Din fericire pentru mine acea parte se potriveşte cu zona mea de confort, ca să zic aşa. Se mulează pe personalitatea mea, pe vocea mea şi se potriveşte bine cu momentul şi breakdown-ul de bas.

"You Must Burn!" a pornit la drum ca un jam session între el şi alţi membri, într-o atmosferă de film de Tim Burton. Piesa este inclusă pe noul album Metallica, "72 Seasons", care se lansează pe 14 aprilie. Până atunci am primit deja câteva single-uri, precum "Lux Aeterna", "Screaming Suicide" şi "If Darkness Had a Son".

În plus Metallica ne-a oferit şi un teaser pentru piesa "72 Seasons", pe care îl puteţi asculta mai jos. Ea se lansează pe 30 martie 2023 şi sună cu adevărat old school şi thrash.

Noul album vine la 7 ani dupa "Hard Writed to Self Destruct".

Citește în continuare

Trending