Urmărește-ne în Social Media

Lifestyle

James Hetfield, solistul Metallica a împlinit 56 de ani; Iată biografia sa

James Hetfield, solistul Metallica este una dintre figurile iconice din muzica rock, iar muzicianul a avut aniversarea la începutul acestei luni. Pe 3 august James a împlinit 56 de ani şi aruncăm o privire asupra vieţii şi carierei sale, în vreme ce ne pregătim de concertul Metallica de pe 14 august 2019.

Publicat

pe

James Hetfield
James Hetfield

James Alan Hetfield s-a născut pe 3 august 1963, în Downey, California. Este fiul unui şofer de camion numit Virgil Lee Hetfield şi al unei cântăreţe, Cynthia Bassett. Hetfield nu este singur la părinţi, având şi două surori vitrege mai mari din prima căsătorie a mamei, dar şi o soră mai mică. Viaţa artistului nu a fost lipsită de momente grele, precum divorţul părinţilor din 1976, când James avea doar 13 ani.

Părinţii credeau în Ştiinţa Creştină, care le interzicea orice tip de medicină sau tratament medical. Astfel, Cynthia a lăsat netratat cancerul care avea să îi curme viaţa în 1979, când Hetfield avea doar 16 ani. De altfel acest fanatism a inspirat piesa Metallica "The God that Failed", dar şi "Dyers Eve". La vârsta de doar 9 ani, micuţul James începea cursurile de pian, apoi învaţa să cânte la tobe şi la 14 ani s-a apucat de chitară.

Influenţa sa muzicală principală din copilărie a fost Aerosmith, motivul pentru care a început să cânte la chitară. James Hetfield a cântat în trupele Leather Charm şi Obsession, înainte să fondeze Metallica. Povestea legendarei trupe a început printr-un anunţ dat într-un ziar local. Astfel James şi Lars Ulrich s-au cunoscut şi s-a născut Metallica.

Li s-au alăturat Dave Mustaine şi Ron McGovney. Au fost multe experimente în primă fază, cu John Roads drept chitarist principal şi John Bush de la Armored Saint şi Anthrax ca vocal. Lineup-ul final i-a inclus totuşi pe Mustaine, Cliff Burton la bas, Hetfield şi Lars Ulrich. La început Metallica era considerată drept parte a curentului power metal, dar şi speed metal.

Termenul "thrash metal" avea să apară pentru prima oară în revista Kerrang, ca referinţă la piesa Anthrax "Metal Thrashing Mad" în 1984. Povestea cu Dave Mustaine nu a durat prea mult, iar anii 1982 şi 1983 au adus numai tensiuni şi scandaluri provocate de comportamentul agresiv al chitaristului. În 1983, Dave era înlocuit cu Kirk Hammett, care venea de la trupa Exodus. Mustaine avea să fondeze ulterior legendarul grup Megadeth.

Albumul de debut Metallica a fost "Kill 'Em All" (lansat în 1983), iar trupa s-a mutat din Los Angeles în San Francisco. Metallica au trecut de la Megaforce Records la Elecktra Records în 1984 şi au devenit pionieri ai mişcării speed metal. În 1984 sosea albumul "Ride the Lightning", iar în 1986 a avut loc infamul accident de autobuz în care şi-a pierdut viaţa basistul Cliff Burton. A fost înlocuit de Jason Newsted.

În acelaşi an, Metallica lansa legendarul LP "Master of Puppets", în vreme ce primul album certificat cu discul de platină a fost "... And Justice For All" din 1988. Statutul de legendă al grupului s-a cimentat în 1991 atunci când sosea albumul "Metallica", cunoscut şi ca "Black Album". Hetfield este o forţă a naturii, fiind nu doar un solist excelent, ci şi un chitarist de top.

Până la mijlocul anilor '90 James Hetfield a înregistrat toate secţiunile de ritm şi armoniile trupei. De la "Load" încolo şi Hammett s-a implicat la ritm. Hetfield cânta şi solo-uri totuşi pe piese ca "Nothing Else Matters", "My Friend of Misery" şi "Just a Bullet Away". Artistul mai scrie şi versuri şi pregăteşte aranjamentele muzicale alături de Lars.

Istoria Metallica nu a fost lipsită de fracturi şi conflicte, care au început în anii '90 şi s-au accentuat la început de ani 2000. În 2001, problemele cu alcoolul începuseră să îi afecteze munca şi viaţa personală a solistului. Hetfield a ajuns la reabilitare şi a început o viaţă sobră în 2002. Din perioada tulbure a începutului de mileniu au rezultat albumul "St. Anger" şi documentarul "Some Kind of Monster".

James a avut şi multiple incidente pe scenă, inclusiv unul cu elementele pirotehnice în Montreal, atunci când i-au luat foc mâna, sprâncenele şi părul. A fost nevoie ca un alt chitarist să îi preia rolul timp de 4 săptămâni. Hetfield s-a rănit grav şi la skateboarding, atât de des şi de grav încât managerii săi i-au pus o clauză în contract că nu mai avea voie să se dea cu skateboard-ul.

Pe 4 aprilie 2009, Metallica a fost introdusă în Rock and Roll Hall of Fame, aducându-l pe scenă inclusiv pe Jason Newsted pentru a cânta "Master of Puppets" şi "Enter Sandman". Hetfield este acum un veteran al metalului, tată a 3 copii şi s-a retras din metropole în Colorado. Atunci când nu ne oferă cele mai celebre balade din lume şi melodiile care au atacat cel mai dur conflictul din Vietnam, se ocupă cu apicultura, ferma sa şi personalizarea de automobile.

Evită presa pe cât posibil şi nu apreciază să fie tratat ca o celebritate. De altfel, a fost văzut de multe ori în public la concertele trupei Ghost, pe care o apreciază foarte mult. De altfel, formația Ghost deschide şi concertul din actualul turneu, varianta extinsă a turneului de promovare pentru "Hardwired... to Self-Destruct", LP-ul trupei din 2016.

Îi vom asculta pe James and co în cadrul concertului Metallica de la Bucureşti de pe 14 august 2019. După cum probabil știți, va avea loc la Arena Naţională, începând cu ora 18:00, iar Ghost şi Bokasa cântă în deschidere. Metallica a mai cântat în România în anii 1999, 2008 şi 2010.

Apasă pe eveniment pentru informații suplimentare:

Concerte miercuri, 14 august 2019

Metallica

Loc
Arena Națională

Muzică nouă

Apocalyptica a păstrat linia de bas a lui Cliff Burton pe "The Call of Ktulu", cover Metallica

Apocalyptica continuă lansările de single-uri de pe albumul "Apocalyptica Plays Metallica Vol. 2", de această dată cu un nume apreciat mai degrabă de fanii die hard. E vorba despre coverul "The Call of Ktulu", care include de această dată linia de bas originală a lui Cliff Burton.

Publicat

pe

Coperta single Apocalyptica Call of Ktulu
Coperta single Apocalyptica Call of Ktulu │ FOTO: Apocalyptica

Fostul basist Metallica, Cliff Burton şi-a pierdut viaţa într-un accident de autobuz în 1986. Burton s-a alăturat trupei Metallica în 1982 și a contribuit semnificativ la primele trei albume ale trupei: "Kill 'Em All" (1983), "Ride the Lightning" (1984) și "Master of Puppets" (1986). Stilul său inovator de a cânta la bas și influențele sale muzicale diverse, care includeau muzica clasică și jazz, au avut un impact major asupra sunetului și direcției muzicale a trupei.

"The Call of Ktulu" este al patrulea şi ultimul single de pe noul album, după "The Four Horsemen", "The Unforgiven II" şi "One". Pe aceasta din urmă l-am auzit chiar pe James Hetfield, cu o interpretare proaspătă a legendarei piese. "Ktulu" originalul apărea pe al doilea album Metallica, "Ride the Lightning".

Cum a luat naştere acest cover aflam de la Eicca Toppinen, liderul Apocalyptica:

Am învățat în viață că, dacă ai idei trăznite, merită întotdeauna să întrebi, așa că l-am sunat pe Lars [Ulrich, toboșarul METALLICA]! El a fost de genul: Îmi place că voi întotdeauna gândiți inedit!' James [Hetfield, liderul METALLICA] a iubit ideea, și am întâlnit un apropiat al lui Cliff și ea a fost la fel de entuziasmată. A fost o experiență spirituală să lucrez la asta. Am vrut să tratăm acest proiect cu onoare și respect maxim, și a fost magic să avem oameni atât de apropiați de Cliff spunând că i-ar fi plăcut.

LP-ul a sosit pe 7 iunie prin Throwdown Entertainment şi continuă călătoria începută de Apocalyptica în 1996, atunci când a lansat un album de coveruri Metallica, şocând pe toată lumea. Iată tracklist-ul noului album Apocalyptica:

01. Ride The Lightning
02. St. Anger
03. The Unforgiven II
04. Blackened
05. The Call Of Ktulu (in memory of Cliff Burton)
06. The Four Horsemen (feat. Rob Trujillo)
07. Holier Than Thou
08. To Live Is To Die
09. One (feat. James Hetfield and Rob Trujillo)
10. One (instrumental)

Acum trupa pleacă în turneul de promovare pentru acest disc, care include doua opriri în România, în luna noiembrie, la Cluj şi în Bucureşti.

Citește în continuare

Tehnologie

Metallica va ţine un concert în... Fortnite

Metallica se alătură marilor artişti care au ţinut concerte virtuale în jocuri video şi se pare că se pregăteşte de un gig în... Fortnite. Reprezentaţia sa vine după concerte similare ţinute de Lady Gaga, The Weeknd sau Billie Eilish.

Publicat

pe

Concert Metallica la București pe 14 august 2019 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Metallica ar putea ţine un concert în Fortnite, conform unei linii de cod găsită în jocul battle royale. Un fan a găsit un fişier text în codul sursă Fortnite, care menţionează "folosit în CH5S3 Metallica Concert". Se pare deci că legendara trupă thrash va ţine un concert în cadrul sezonului 3, capitolul 5 din Fortnite. Noul sezon a început pe 24 mai şi va ţine până pe 16 august. Metallica nu e străină de contribuţia la acest joc.

Fanii săi au putut cumpăra emote-uri, adică reacţii ale personajelor pentru acest joc încă de la final de an 2022. La început de lună iunie 2024 se anunţă şi că "Master of Puppets" urma să fie adăugat în Fornite Festival, fiind cel mai lung "jam track" din joc. Se pare că Metallica ar putea fi headlinerul celui de-al patrulea Fortnite Festival.

Acesta este un joc de ritm în stil Guitar Hero sau Rock Band. Până acum headlineri au fost Lady Gaga, The Weeknd, iar Billie Eilish este actualul cap de afiş. În general colaborările de genul aduc instrumente inspirate de artişti, quest-uri şi personaje, plus anumite piese speciale din catalogul lor. Eilish îşi încheie "rezidenţa" pe 13 iunie, iar Metallica ar urma să vină după.

În ultimii ani am avut totuşi şi alte integrări de artişti în joc. Travis Scott, Marshmello, Diplo şi Ariana Grande au ţinut concerte în faţa a milioane de fani. Pe 4 iunie chitaristul trupei DragonForce, Herman Li a anunţat că vrea să adauge muzica formaţiei sale la jocul de ritm din Fortnite. Anunţul a venit pe Twitch.

A oferit şi opţiunea de a re-înregistra dificila melodie "Through the Fire & Flames" pentru Epic Games. Acela era boss battle-ul suprem din Guitar Hero. Metallica s-a viralizat în ultima vreme, după că James Hetfield a declarat într-un interviu că în ciuda carierei ilustre încă are coşmaruri cu stadioane goale şi instrumente care nu funcţionează înainte de a pleca în turneu.

Citește în continuare

Muzică nouă

Piesa "One" de la Metallica primeşte o versiune nouă

Îţi dai seama că ai reuşit ca trupă atunci când solistul original al unei piese după care faci cover apare pe melodia ta. Asta se întâmplă cu Apocalyptica, care îl are ca "guest star" pe James Hetfield pe noua versiune a piesei "One" de la Metallica.

Publicat

pe

James Hetfield, solistul Metallica
James Hetfield, solistul Metallica │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Apocalyptica lansează în 2024 albumul "Plays Metallica Vol. 2", iar el va sosi pe 7 iunie prin Throwdown Entertainment şi BMG Music. Va continua călătoria muzicală începută în 1996, atunci când violonceliştii din Helsinki au fermecat pe toată lumea cu variantele lor cover pentru piese Metallica. Şcoliţi la Sibelius Academy, cei 4 muzicieni şi-au continuat cariera lansând piese originale, uneori instrumentale, alteori acompaniaţi de solişti, de la Corey Taylor la Sandra Nasic de la Guano Apes.

După ce Robert Trujillo, basist Metallica a apărut pe primul single de pe noul album "The Four Horsemen!", acum e rândul lui James Hetfield să cânte pe versiunea nouă de "One". Apocalyptica ajunge astfel la 9 albume de studio şi continuă de unde a început în anii 1990. Va fi ultimul album pentru toboşarul Mikko Siren, care va părăsi grupul.

"One" se lansează pe 17 mai. "Plays Metallica Vol. 2" a fost produs de colaboratorul de lungă durată al trupei, Joe Barresi, care a lucrat cu alde TOOL, Nine Inch Nails, Soundgarden şi Queens of the Stone Age. Urmează un turneu pentru grup, pentru a promova acest LP, urmând a concerta inclusiv în România la final de an 2024.

Iată ce a spus liderul trupei, Eicca Toppinen despre disc:

Este cel mai tare lucru. Nu am insistat, a fost oferit. Am cântat primul album live și a fost mult mai distractiv și mai interesant decât ne așteptam, așa că ne-a venit ideea să facem ceva ca primul album, dar nu am putut să o facem exact în același mod – trebuia să ne provocăm. și aduc o perspectivă complet nouă energiei și emoției originale a Metallica.

Iată tracklist-ul:

01. Ride The Lightning
02. St. Anger
03. The Unforgiven II
04. Blackened
05. The Call Of Ktulu (in memory of Cliff Burton)
06. The Four Horsemen (feat. Rob Trujillo)
07. Holier Than Thou
08. To Live Is To Die
09. One (feat. James Hetfield and Rob Trujillo)
10. One (instrumental)

Citește în continuare

Trending