Urmărește-ne în Social Media

Therion - Tuonela

Therion a lansat pe 22 ianuarie noul său album, "Leviathan", iar împreună cu el a sosit single-ul şi videoclipul "Tuonela". Acesta prezintă fapte de vitejie într-o bătălie medievală şi include segmente corale înălţătoare, dar şi costume care îi vor încânta pe fanii History Channel. Clipul se vede în articol.

"Tuonela" este un track inedit pentru că sună a symphonic metal, dar are şi secţiuni de voce înălţătoare tip power metal sau chiar glam. Acest single este şi o colaborare inedită între Therion şi Marko Hietala, fostul basist şi solist Nightwish. Odată cu lansarea lui "Leviathan" discografia Therion ajunge la 17 albume. Debutul său a venit prin Nuclear Blast. De pe acest LP am mai putut asculta single-ul titular "Leviathan", dar şi "Die Wellen Der Zeit", care a primit un clip cu o tematică medievală şi a prezentat luptele triburilor germanice.

Putem considera noile piese ca o revenire la origini pentru Therion, care se aventurase într-un ambiţios proiect rock opera odată cu ultimul album, cel din 2018, "Beloved Antichrist". Revenind la albumul cel nou, creierul trupei, Christofer Johnsson a dorit să creeze ceva special alături de colaboratorul Thomas Vikstrom, după cum declara chiar el:

Am realizat singurul lucru care mai rămăsese din toate unghiurile de explorat. Am decis să le dăm oamenilor ceea ce au tot cerut. "Leviathan" este primul album pe care l-am umplut cu piese hit Therion.

"Leviathan" include contribuţii vocale feminine pe "The Leaf of the Oak of Far" şi un cor care aminteşte de albumul "Theli" din 1996. Piesa "Leviathan" ne oferă o mostră de triluri feminine de opera şi un cor monumental, iar "Die Wellen Der Zeit" este o aluzie şi un tribut pentru Richard Wagner. Noul LP poate fi văzut că o uşoară revenire la "Lemuria" şi "Sirius B". Therion ar pregăti un "Leviathan 2" şi "Leviathan 3" pentru 2022 şi 2023.

Despre colaborarea cu basistul Nightwish, Chris a declarat următoarele:

Ca toată lumea sunt foarte trist şi surprins să citesc că Marko părăseşte Nightwish. Dar înţeleg semnificaţia motivelor sale şi sunt mulţi care sunt frustraţi de aceleaşi lucruri. Marko a fost activ ca artist profesionist cu diferite trupe de calitate din anii '80, aşa că sunt absolut sigur că va reveni pe scenă cândva. E prea bun să nu fie implicat în muzică.

Therion a cântat în România în octombrie 2012, sărbătorind 25 de ani de la înfiinţarea trupei, dar şi promovând discul "Les Fleurs du Mal". Cel mai interesant concert al lor din România a fost totuşi cel din 2006, atunci când au împărţit show-ul de la Sala Palatului în 2 acte: primul a fost pe bază de coveruri interpretate de o orchestră cu soprane şi zeci de instrumentişti pentru piese Therion şi al doilea a inclus coveruri după muzică clasică realizate de formaţia Therion.

"Clavicula Nox" cântat de soprane a fost magic.

PUBLICITATE
Comentarii

Concerte & turnee

Nume noi la Rockstadt Extreme Fest 2023: Therion, Meshuggah + alţii

Luna martie ne aduce noi confirmări de artişti pentru festivalul Rockstadt Extreme Fest 2023. E vorba despre nume mari, precum Therion, Epica sau Meshuggah, dar şi Architects şi alte nume care vor bucura publicul de la noi.

Publicat

pe

Rockstadt Extreme Fest 2023 lineup nou martie 2023
Rockstadt Extreme Fest 2023 lineup nou martie 2023 │ FOTO: Rockstadt Extreme Fest

Rockstadt Extreme Fest este un festival autohton desfăşurat la Cetatea Râşnov între 2 şi 6 august 2023. Până acum lineup-ul a sunat deja excelent, incluzând trupe ca In Flames şi Anthrax, Trivium şi Sleep Token. Li se adaugă acum alţi câţiva artişti şi formaţii de top. La final de an 2022 aflam că vin la noi Dropkick Murphys, Anthrax şi In Flames, dar şi Architects, plus Soulfly.

IGORR cu super percuţia sa apărea pe afiş, alături de Marduk. Epica vine din nou în ţara noastră, după ce a cântat alături de Soulfly şi Children of Bodom la Arenele Române în 2018. The Ocean soseşte la Rockstadt la doar luni după ce ne-a vizitat în toamna lui 2022 la Quantic, pentru un super concert cu crowdsurfing intens al solistului. Şi Villagers of Ioanina City revin la noi la doar câteva luni după ce au apărut în Quantic (decembrie 2022).

Meshuggah este surpriza plăcută a primăverii, fie că îi apreciezi pentru combinaţia de groove metal cu djent, fie că ai aflat de ei din meme-urile legate de Oscaruri sau Grammy-uri. Suedezii au împlinit 35 de ani de existenţă şi au lansat ultimul album, "Immutable" în aprilie 2022 prin Atomic Fire Records. Structura poliritmică şi matematică a muzicii sale a fascinat atât critici, cât şi fani timp de întregi decenii. Fanii lor sunt asemuiţi cu cei "turbaţi" de la TOOL, iar prin sound-ul lor se poate spune că au creat de unii singuri genul muzical djent.

Alte trupe anunţate recent pentru prezenţa la Rockstadt sunt Therion, Lost In Kiev, The Underground Youth, KADAVAR şi PHIL CAMPBELL AND THE BASTARD SONS, care duce mai departe moştenirea Motorhead. Rockstadt Extreme Fest 2023 este o ediţie specială, deoarece marchează împlinirea a 10 ani de când există acest festival. Din cauza pandemiei a avut doar 8 ediţii, dar a adus nume grele de tot la Cetatea Râşnov, fie că vorbim despre black metal, punk, post rock, metal progresiv.

Citește în continuare