Urmărește-ne în Social Media

Industria muzicala

Marco Hietala: "Părăsesc trupa Nightwish și mă retrag din viața publică"

Marco Hietala a anunțat că părăsește trupa Nightwish și se retrage din viața publică. Muzicianul finlandez a detaliat motivele luării acestei decizii într-un amplu mesaj, la finalul căruia le cere scuze fanilor că trebuie să le dea o astfel de veste.

Publicat

pe

Concert aniversar Nightwish 20 de ani la București 2018

2021 începe cu o veste proastă pentru fanii trupei de heavy și symphonic metal Nightwish. Basistul și compozitorul secundar al formației, Marco Hietala, a luat decizia de a părăsi formația. Anunțul a fost făcut de muzician astăzi, 12 ianuarie, chiar în urmă cu câteva minute, printr-o postare pe pagina sa de Facebook.

În mesajul adresat publicului, Marco a explicat că este afectat de modul defectuos în care funcționează industria muzicală, pe care o numește depreciativ "republica bananieră". Muzicianul mărturisește, de asemenea, că are nevoie de o reconectare la sine și o regăsire a surselor de inspirație. Mai jos puteți citi mesajul său complet, ce a fost preluat și pe pagina oficială a trupei Nightwish, fără niciun alt comentariu suplimentar.

Marco Hietala: "Mi-am dat seamă că mă simt foarte deziluzionat"

"Oameni dragi, părăsesc trupa Nightwish și mă retrag din viața publică.

De ceva ani încoace nu am mai reușit să mă simt validat de această viață. Există acum companii uriașe care le cer artiștilor să lucreze și să aibă inspirație de la 9 la 5, în timp ce ei își împart profitul pe nedrept. Se întâmplă și între artiști. Suntem republica bananieră a industriei muzicale. Cei mai mari promoteri storc procente chiar și din merchandise, în timp ce plătesc dividende Orientului Mijlociu. Se pare că unele teocrații pot lua bani din muzică fără să pară că sunt ipocrite, chiar dacă asta te-ar condamna în mod normal la decapitare sau închisoare acolo. Am dat doar câteva exemple aici.

Ultimul an m-a forțat să stau acasă și să reflectez. Mi-am dat seamă că mă simt foarte deziluzionat de lucrurile astea și de multe altele. Am realizat că am nevoie de această validare. Pentru ca eu să pot să compun, să cânt și să concertez, am nevoie de noi motive și surse de inspirație. Am nevoie de "My Walden" (loc de refugiu în natură, cu trimite la piesa cu același titlu al trupei Nightwish), ca să spun așa. Am mărturisit și în cartea mea că sunt un depresiv cronic. E periculos pentru mine și pentru oamenii din jurul meu, dacă voi continua astfel. Am avut în trecut gânduri negre. Nu vă faceți griji, sunt bine acum. Îi am alături de mine pe cei doi fii ai mei, pe soția mea, restul familiei și un câine și sunt înconjurat de multă iubire"

Marco le oferă și o rază de speranță fanilor săi. Muzicianul ar putea reveni în muzică în 2022. Până atunci, acesta solicită presei și colegilor de breaslă să-l ocolească. Singurul care face excepție este Tony Iommi, chitaristul Black Sabbath având un loc special în inima lui Marco.

"Nu cred că o să plec definitiv. Conspirație este cuvântul zilei. Oamenilor cărora le plac conspirațiile trebuie să le spun că voi împlini 55 de ani pe 14 ianuarie și cu siguranță mi-am făcut treaba pentru moment. Să-l învinovățiți pe Tuomas e o insultă adresată atât lui, cât și mie, căci îmi puneți la îndoială gândirea mea liberă. E o decizie care ne întristează și pe noi. Aveți grijă ce concluzii trageți. Acum că am lămurit asta, vom ști clar cine se duce intenționat în direcția conspirațiilor.

Sunt câteva lucruri pe care am promis că le voi face în 2021. În afară de aceste angajamente, rog cu amabilitate și respect ca presa, orice trupe sau proiecte artistice să nu-mi ceară să fac nimic în anul ce urmează. Trebuie să lucrez la redescoperirea mea. Sper să vă povestesc despre asta în 2022. Aceasta nu este, însă, o promisiune.

Îmi pare său să vă dau vestea asta.

Marco Hietala

P.S: Tony Iommi face excepție de la regula <<nu vreau să fiu contactat de nimeni>>. Eroul copilăriei mele are prioritate."

Postarea lui Marco Hietala

Comentează

Trending