Urmărește-ne în Social Media

rock

Review album Slipknot "The End, So Far": pe alocuri boy band, pe alocuri cover band propriu

Slipknot a lansat pe 30 septembrie 2022 albumul "The End, So Far", sosit destu de rapid după "We Are Not Your Kind" din 2019. Cu percuţionist nou şi cu un turneu global în desfăşurare, formaţia părea gata de revirimentul inevitabil trupelor blocate acasă în pandemie. LP-ul a primit deja teasere şi eram gata să îl primesc cu mintea deschisă la experimente, doar că de la prima piesă... e altceva, se duce spre boy band şi spre Stone Sour. Impresii despre cele 12 track-uri ale acestui album găsiţi în următoarele rânduri.

Publicat

pe

Slipknot - ”The End, So Far” (Copertă Album)
Slipknot - ”The End, So Far” (Copertă Album)

Slipknot este activă din 1995 şi are în acest moment 7 albume în discografie. Primul său album a fost "Slipknot", lansat în 1999, urmat de apreciatul "IOWA", în 2001, care a cimentat formaţia ca un nume serios în metal, metal alternativ, poate şi nu metal. Între timp s-au produs schimbări de componență, Paul Gray a murit, Joey Jordison a ieşit din trupa şi apoi a murit la rândul său, iar Chris Fehn a avut o dispută publică cu grupul, fiind înlocuit.

Miezul grupului îl reprezintă solistul Corey Taylor, Shawn Crahan, omul cu videoclipurile, o parte din percuţie, Sid Wilson, omul de la platane şi chitaristul Jim Root alături de chitaristul Mick Thomson. Corey mai are o trupă, Stone Sour, pe care a dizolvat-o în ultimii ani, pentru a se axa pe cariera solo.

Hai să vedem cum sună noile piese de pe albumul "The End, So Far":

1. Adderall

Din păcate "Adderrall" e cea mai slabă piesa de pe album, care virează formaţia spre un boy band pop. Sunt ceva experimente cu sample-urile şi mixajul şi speram să fie o baladă că "Snuff" sau "Vermillion", dar nu e cazul. E totuşi o piesă bună de deschis concertul, dar doar pe partea instrumentală. Pare mai degrabă un moft al lui Corey Taylor, care a vrut să cânte despre ochi capsaţi şi pastile cu amfetamina că Richard Cheese şi coverurile sale lounge după metal. De corul de la final chiar nu era nevoie....

2. The Dying Song (Time to Sing)

Poate "cea mai Slipknot piesa" de pe album este "The Dying Song (Time to Sing)", cel mai bun single lansat înainte de LP. Sună a Slipknot-ul de la început de mileniu, când Corey era mai apropiat ca flow de un rapper decât de un solist clasic metal. Avem şi mixaje de calitate, dar refrenul pică tot în păcatul pop, chiar că restul piesei e prea bun, iar finalul aminteşte de piesa "AOV".

3. The Chapeltown Rag

Un single interesant datând de 7 luni deja, "The Chapeltown Rag" are o chitară bunicică, în jurul căruia se încheagă o melodie metal dură. E poate cea mai heavy de pe album, dacă asculţi doar toba, dar vocea şi versurile parcă nu se potrivesc cu restul. Partea sacadată de la final e cea care merită aprecieri, iar Corey da totul pe partea de ţipat. Nu e chiar rea.

4. Yen

"Yen" e o melodie moody, care mi-a amintit de "Spiders" de pe ultimul album şi are acelaşi atribut de a suna ca o melodie de film horror, doar că... unul cu vârsta 13+. E o baladă care vrea cu disperare să fie "Vermillion" sau "Circle", dar are o parte înălţătoare spre refren care parcă strica într-un fel coeziunea track-ului. Partea heavy de la finală, alături de mixajul lui Sid Wilson şi ţipetele lui Corey mai spala din păcate, dar cele două parcă nu se pot uni cum se întâmplă la început de mileniu.

5. Hive Mind

"Hive Mind" sună a melodie clasică Slipknot, dar mai mult un B Side de album de acum câţiva ani. Vocea e cam subţire aici, plângăreaţă şi piesa se întrerupe când abia începea să "dospească". Toboşarul munceşte overtime, dar chitara e reciclată de pe alte piese Slipknot. E oarecum pregătită pentru concerte cu părţile de backing vocals, care ar putea fi ţipate de public.

6. Warranty

Încă o melodie cu tobă în overdrive, "Warranty" are versuri care s-ar potrivi perfect unei piese hip-hop. Problema e că seamănă cu precedenta de pe album şi cu multe altele de pe albume mai vechi. Dramatismul şi corul dinspre final par oleacă sintetice.

7. Medicine for the Dead

Cea mai lungă piesa de pe album are câteva întortocheri ce aduc cu Metallica, dar melancolia lui Corey Taylor îmblânzeşte dragonul fix când se încingea. Şi aici avem un sunet cinematic, de film de groază, sau mai degrabă un soundscape de teatru de război, de Vietnam, război din Golf sau alte conflagraţii mai recente. Ar fi interesant de ascultat ce a mixat Sid pentru melodia asta. Poate cea mai uşor de uitat creaţie de pe album.

8. Acidic

"Acidic" are un uşor sound de metalcore depresiv, cel puţin la intro, apoi alunecă într-un soi de country heavy semnat Corey Taylor. Versurile sunt despre Corey încercând să se lepede de ceea ce îl chinuie, poate alter ego-ul care se tăia pe piept la înregistrări acum 20 de ani. Prea multă voce curată, prea mult performance tip Stone Sour sau similar cu ce am auzit în cariera sa solo. Se încearcă şi nişte floricele de baladă spre final.

9. Heirloom

"Heirloom" pare să fie despre o relaţie abuzivă, dar începe ca o piesă clasică Five Finger Death Punch sau Killswitch Engage şi asta nu e OK pentru Slipknot. E o piesă cu mesaj, despre vină, despre vânătăi şi toxicitate. Dacă scoţi chitara şi tobele şi lansezi acest track pe undele aeriene doar cu vocea nu va ajunge un hit pop. Solo-urile parcă le-am mai auzit pe albumul din 2004.

10. H377

Mărturisesc, "H377" e singură piesă care îmi place cap-coadă şi îmi place mult. Asta vreau de la Slipknot! Versurile au ceva de alpha male, de macho, de posturing, în stilul Pantera. Flow-ul rapid al lui Corey Taylor e fabulos şi aminteşte chiar de "Slipknot" sau "Iowa". Aş vrea să îl aud mai des cântând aşa, dar din păcate avem doar o piesă cu aşa ceva. E şi foarte fredonabila, abordează tema urii şi e încărcată cu energie negativă, exhibata prin ţipete. Instrumentalul nu străluceşte.

11. De Sade

Că poezie "De Sade" nu e rea deloc şi apreciez şi tributul literar. Simt ceva influenţe de metal progresiv aici şi pare o melodie la care s-a muncit serios. Sunt straturi de muzică suprapuse, dar... nu e Slipknot clasic. Cum bine îmi spunea cineva "au intrat în etapa The Doors şi urmează etapa Pink Floyd". Tema pare să fie cineva care îl chinuie pe solist şi de care nu se poate lepăda, o dragoste ca o adicţie. "Please forget me not" cântat ca un boy band nu prea face cinste unui grup super heavy şi parcă nu se aliniază vocea molatecă cu instrumentalul. Partea dură de voce de la final pare pusă cu mâna. Solo interesant, poate cel mai răsărit de pe LP.

12. Finale

"Finale" e ameninţătoare, pluteşte deasupra ascultătorului şi e o piesă de coborât cortina. Are ceva resemnat, are păreri de rău şi riff-urile "tocate", plus coruri angelice neaşteptate care fac o piesă de succes. Cred că ar fi cea mai prietenoasă cu un radio rock. Sună a Broadway cumva şi Corey ne spune într-un fel că nu are de ce să îşi ceară scuze pentru locul în care este şi greşelile făcute. Finalul coral e memorabil şi te poate pune pe gânduri.

Concluzie

Din păcate "The End, So Far" e cel mai slab album Slipknot de până acum. Sună mai puţin heavy decât Stone Sour pe alocuri, fiecare melodie e o bestie cu două capete: are suficient cât să fie balada şi suficient cât să fie imn de headbanging. La final nu face nici una dintre ele bine. Solo-uri reciclate, un Corey mai soft, cred că doar percuţiei şi mixajului de sample-uri nu am ce să le input. Precedentul LP Slipknot a fost mai bun şi "Spiders" e un experiment pe care l-am acceptat. "Adderall" e de-a dreptul melodie pop şi deschide formaţia spre mainstream foarte mult.

Comentează

Premii muzicale

Nominalizările la Premiile Grammy 2024 anunţate: de la Metallica la Slipknot şi "Barbie"

Pe 10 noiembrie 2023 au fost anunţate nominalizările la Premiile Grammy, Ediţia 2024. Lista e cât se poate de eclectictă şi include Metallica, Slipknot, pe Taylor Swift, dar şi... "Barbie". Cum stăm la categoria metal, dar şi hip-hop aflaţi din articol.

Publicat

pe

Nominalizari Premiile Grammy 2022
Nominalizari Premiile Grammy 2022 │ FOTO: Grammy.com www.grammy.com

Premiile Grammy ajung în 2024 la ediţia cu numtărul 67, iar SZA este artista cu cea mai multe nominalizări, 9 la număr. Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc pe 4 februarie 2024 la arena Crypto din Los Angeles. Taylor Swift, SZA, Olivia Rodrigo, Boygenius, Miley Cyrus, John Batiste şi Victoria Monet, dar şi Billie Eilsh se întrec pentru râvnitul trofeu de "Record of the Year".

Pentru "Albumul anului" concurează SZA, Taylor Swift, Olivia, Miley, Batiste, alături de Lana Del Rey şi Janelle Monae. Phoebe Bridgers, Victoria Monet şi inginerul de mixaj Şerban Ghenea au câte 7 nominalizări la Premiile Grammmy. Jack Antonoff, John Batiste, Brandy Clark, Miley Cyrus, Billie Eilish, Olivia Rodrigo şi Taylor Swift au fiecare 6 nominalizări.

Ediţia din 2024 ar putea fi istorică pentru Taylor Swift în special: are 52 de nominalizări şi 12 trofee, iar LP-ul stău din 2022, "Midnights" o duce la egalitate cu idolul stău, Barbra Streissand, pentru cele mai multe nominalizări pentru un artist de sex feminin la categoria "Albumul Anului". Dacă Taylor ia trofeul, atunci va fi primul artist care l-a primit de 4 ori în carieră. În acest moment este la egalitate cu Frank Sinatra, Paul Simon şi Stevie Wonder, cu câte 3 trofee.

Ryan Gosling a ajuns şi el pe listă, cu melodia "I'm Just Ken" din filmul "Barbie", în vreme ce la categoria Rock găsim Metallica, Slipknot şi Disturbed.

Iată lista completă a nominalizaţilor sau mai bine zis cele mai importante categorii:

Cea mai bună înregistrare

  • Billie Eilish - What Was I Made For? [From the Motion Picture “Barbie”]
  • Boygenius - Not Strong Enough
  • Jon Batiste - Worship
  • Miley Cyrus - Flowers
  • Olivia Rodrigo - Vampire
  • SZA - Kill Bill
  • Taylor Swift - Anti-Hero
  • Victoria Monét - On My Mama

Cel mai bun album

  • Boygenius - The Record
  • Janelle Monáe - The Age of Pleasure
  • Jon Batiste - World Music Radio
  • Lana Del Rey - Did You Know That There’s a Tunnel Under Ocean Blvd
  • Miley Cyrus - Endless Summer Vacation
  • Olivia Rodrigo - Guts
  • SZA - SOS
  • Taylor Swift - Midnights

Piesa anului

  • Billie Eilish - What Was I Made For? [From the Motion Picture “Barbie”]
  • Dua Lipa - Dance the Night (From Barbie the Album)
  • Jon Batiste - Butterfly
  • Lana Del Rey - A&W
  • Miley Cyrus - Flowers
  • Olivia Rodrigo - Vampire
  • SZA - Kill Bill
  • Taylor Swift - Anti-Hero

Cel mai bun artist nou

  • Coco Jones
  • Gracie Abrams
  • Fred Again..
  • Ice Spice
  • Jelly Roll
  • Noah Kahan
  • Victoria Monét
  • The War and Treaty

Producatorul anului, non clasic

  • Daniel Nigro
  • Dernst “D’Mile” Emile II
  • Hit-Boy
  • Jack Antonoff
  • Metro Boomin

Compozitorul anului, non clasic

  • Edgar Barrera
  • Jessie Jo Dillon
  • Justin Tranter
  • Shane McAnally
  • Theron Thomas

Cea mai buna reprezentatie pop solo

  • Billie Eilish - What Was I Made For? [From the Motion Picture “Barbie”]
  • Doja Cat - Paint the Town Red
  • Miley Cyrus - Flowers
  • Olivia Rodrigo - Vampire
  • Taylor Swift - Anti-Hero

Cea mai buna reprezentatie pop duo/grup

  • Labrinth Featuring Billie Eilish - Never Felt So Alone
  • Lana Del Rey Featuring Jon Batiste - Candy Necklace
  • Miley Cyrus Featuring Brandi Carlile - Thousand Miles
  • SZA Featuring Phoebe Bridgers - Ghost in the Machine
  • Taylor Swift Featuring Ice Spice - Karma

Cel mai bun album pop vocal

  • Ed Sheeran - - (Subtract)
  • Kelly Clarkson - Chemistry
  • Miley Cyrus - Endless Summer Vacation
  • Olivia Rodrigo - Guts
  • Taylor Swift - Midnights

Cea mai buna inregistrare dance/electronic

  • Aphex Twin - Blackbox Life Recorder 21f
  • Disclosure - Higher Than Ever Before
  • James Blake - Loading
  • Romy & Fred Again.. - Strong
  • Skrillex, Fred Again.. & Flowdan - Rumble

Cea mai buna inregistrare pop dance

  • Bebe Rexha & David Guetta - One in a Million
  • Calvin Harris Featuring Ellie Goulding - Miracle
  • David Guetta, Anne-Marie & Coi Leray - Baby Don’t Hurt Me
  • Kylie Minogue - Padam Padam
  • Troye Sivan - Rush

Cel mai bun album dance/electronic

  • James Blake - Playing Robots Into Heaven
  • The Chemical Brothers - For That Beautiful Feeling
  • Fred Again.. - Actual Life 3 (January 1 - September 9 2022)
  • Kx5 - Kx5
  • Skrillex - Quest for Fire

Cea mai buna reprezentatie rock

  • Arctic Monkeys - Sculptures of Anything Goes
  • Black Pumas - More Than a Love Song
  • Boygenius - Not Strong Enough
  • Foo Fighters - Rescued
  • Metallica - Lux Æterna

Cea mai buna reprezentatie metal

  • Disturbed - Bad Man
  • Ghost - Phantom of the Opera
  • Metallica - 72 Seasons
  • Slipknot - Hive Mind
  • Spiritbox - Jaded

Cea mai buna piesa rock

  • Boygenius - Not Strong Enough
  • Foo Fighters - Rescued
  • Olivia Rodrigo - Ballad of a Homeschooled Girl
  • Queens of the Stone Age - Emotion Sickness
  • The Rolling Stones - Angry

Cel mai bun album rock

  • Foo Fighters - But Here We Are
  • Greta Van Fleet - Starcatcher
  • Metallica - 72 Seasons
  • Paramore - This Is Why
  • Queens of the Stone Age - In Times New Roman…

Cea mai buna reprezentatie din muzica alternativa

  • Alvvays - Belinda Says
  • Arctic Monkeys - Body Paint
  • Boygenius - Cool About It
  • Lana Del Rey - A&W
  • Paramore - This Is Why

Cel mai bun album de muzica alternativa

  • Arctic Monkeys - The Car
  • Boygenius - The Record
  • Gorillaz - Cracker Island
  • Lana Del Rey - Did You Know That There’s a Tunnel Under Ocean Blvd
  • PJ Harvey - I Inside the Old Year Dying

Cea mai buna reprezentatie R&B

  • Chris Brown - Summer Too Hot
  • Coco Jones - ICU
  • Robert Glasper Featuring Sir & Alex Isley - Back to Love
  • SZA - Kill Bill
  • Victoria Monét - How Does It Make You Feel

Cea mai buna reprezentatie de R&B traditional

  • Babyface Featuring Coco Jones - Simple
  • Kenyon Dixon - Lucky
  • PJ Morton Featuring Susan Carol - Good Morning
  • SZA - Love Language
  • Victoria Monét Featuring Earth, Wind & Fire & Hazel Monét - Hollywood

Cea mai buna piesa R&B

  • Coco Jones - ICU
  • Halle - Angel
  • Robert Glasper Featuring Sir & Alex Isley - Back to Love
  • SZA - Snooze
  • Victoria Monét - On My Mama

Cel mai bun album progresiv R&B

  • Diddy - The Love Album: Off the Grid
  • Terrace Martin and James Fauntleroy - Nova
  • Janelle Monáe - The Age of Pleasure
  • SZA - SOS
  • 6lack - Since I Have a Lover

Cel mai bun album R&B

  • Babyface - Girls Night Out
  • Coco Jones - What I Didn’t Tell You (Deluxe)
  • Emily King - Special Occasion
  • Summer Walker - Clear 2: Soft Life EP
  • Victoria Monét - Jaguar II

Cea mai buna reprezentatie rap

  • Baby Keem Featuring Kendrick Lamar - The Hillbillies
  • Black Thought - Love Letter
  • Coi Leray - Players
  • Drake & 21 Savage - Rich Flex
  • Killer Mike Featuring André 3000, Future and Eryn Allen Kane - Scientists & Engineers

Cea mai buna reprezentatie melodic rap

  • Burna Boy Featuring 21 Savage - Sittin’ on Top of the World
  • Doja Cat - Attention
  • Drake & 21 Savage - Spin Bout U
  • Lil Durk Featuring J. Cole - All My Life
  • SZA - Low

Cea mai buna piesa rap

  • Doja Cat - Attention
  • Drake & 21 Savage - Rich Flex
  • Killer Mike Featuring André 3000, Future and Eryn Allen Kane - Scientists & Engineers
  • Lil Uzi Vert - Just Wanna Rock
  • Nicki Minaj & Ice Spice Featuring Aqua - Barbie World [From Barbie the Album]

Cel mai bun album rap

  • Drake & 21 Savage - Her Loss
  • Killer Mike - Michael
  • Metro Boomin - Heroes & Villains
  • Nas - King’s Disease III
  • Travis Scott - Utopia

Cel mai bun album de poezie

  • Aja Monet - When the Poems Do What They Do
  • J. Ivy - The Light Inside
  • Kevin Powell - Grocery Shopping With My Mother
  • Prentice Powell and Shawn William - For Your Consideration ’24
  • Queen Sheba - A-You’re Not Wrong B-They’re Not Either: The Fukc-It Pill Revisited

Cea mai buna reprezentatie jazz

  • Adam Blackstone Featuring The Baylor Project & Russell Ferranté - Vulnerable (Live)
  • Fred Hersch & Esperanza Spalding - But Not for Me
  • Jon Batiste - Movement 18’ (Heroes)
  • Lakecia Benjamin - Basquiat
  • Samara Joy - Tight

Cel mai bun album jazz vocal

  • Cécile McLorin Salvant - Mélusine
  • Fred Hersch & Esperanza Spalding - Alive at the Village Vanguard
  • Gretchen Parlato & Lionel Loueke - Lean In
  • Nicole Zuraitis - How Love Begins
  • Patti Austin Featuring Gordon Goodwin’s Big Phat Band - For Ella 2

Cel mai bun album jazz instrumental

  • Adam Blackstone - Legacy: The Instrumental Jawn
  • Billy Childs - The Winds of Change
  • Kenny Barron - The Source
  • Lakecia Benjamin - Phoenix
  • Pat Metheny - Dream Box
Citește în continuare

Industria muzicala

Slipknot renunţă la toboşarul Jay Weinberg

Trupa americană Slipknot continuă să îşi schimbe componenţa, făcând fanii să se gândească serios cu privire la viitorul său. Pe 5 noiembrie grupul a anunţat că se desparte de toboşarul Jay Weinberg. Povestea e totuşi mai complexă de atât.

Publicat

pe

│ FOTO: Slipknot poster concert 2022 www.facebook.com

Cel mai interesant e faptul că Slipknot şi-a şters postările din social media în care anunţa plecarea lui Jay Weinberg. A rămas doar anunţul de pe site-ul trupei. Totul începea pe 5 noiembrie, atunci când formaţia a făcut următoarea postare pe conturile de social media:

Am dori să îi mulţumim lui Jay Weinberg pentru dedicarea şi pasiunea din ultimii 10 ani. Nimeni nu poate să îi înlocuiască vreodată sunetul original al lui Joey Jordison, stilul sau energia, dar Jay a făcut onoare părţilor lui Joey şi a contribuit la ultimele 3 albume, iar noi, trupa, dar şi fanii le apreciem. (Jordison a murit în iulie 2021, la vârsta de 46 de ani.)

Totuşi, ca întotdeauna, Slipknot e decisă să evolueze. Trupa a decis să ia o decizie creativă şi să se despartă de Jay. Îi dorim lui Jay tot binele şi suntem foarte încântaţi cu privire la ce ne rezervă viitroul.

Weinberg a participat la ultimul concert în calitate de toboşar Slipknot pe 3 noiembrie 2023, în cadrul festivalului Hell & Heaven din Toluca, Mexic. În vârstă de 33 de ani, Jay a descoperit formaţia din Iowa când era adolescent, prin tatăl său Max, care face parte din trupa lui Bruce Springsteen, E Street Band. E de altfel şi liderul trupei din emisiunea lui Conan O'Brien.

A fost invitat în Los Angeles la probele pentru înlocuirea lui Jordison în 2013. În primele luni după lansarea albumului ".5: The Gray Chapter", membrii formaţiei Slipknot au refuzat să spună numele muzicienilor care se aflau la bas şi tobe în turneu. Înlocuitorii lui Gray şi Jordison adică... Era vorba despre Weinberg şi basistul Alessandro "Vman" Venturella, care au fost dezvăluiţi de un fost tehnician nemulţumit.

Weinberg a fost şi membru al formaţiei Against!, în perioada noiembrie 2010-decembrie 2012. În iunie 2023 Slipknot a anunţat şi adăugarea unui nou clăpar în componenţă, după ce părăsise formaţia Craig Jones.

Au fost şi probleme în 2020 cu fostul percuţionist Chris Fehn, care a dat în judecată Slipknot, căutând compensaţii financiare pentru munca sa. El fusese dat afară din grup în 2019. Ceva se întâmplă cu Slipknot în aceşti ultimi ani şi pare să fie mult tumult intern.

Citește în continuare

Trending