Urmărește-ne în Social Media

rock

Review album Slipknot "The End, So Far": pe alocuri boy band, pe alocuri cover band propriu

Slipknot a lansat pe 30 septembrie 2022 albumul "The End, So Far", sosit destu de rapid după "We Are Not Your Kind" din 2019. Cu percuţionist nou şi cu un turneu global în desfăşurare, formaţia părea gata de revirimentul inevitabil trupelor blocate acasă în pandemie. LP-ul a primit deja teasere şi eram gata să îl primesc cu mintea deschisă la experimente, doar că de la prima piesă... e altceva, se duce spre boy band şi spre Stone Sour. Impresii despre cele 12 track-uri ale acestui album găsiţi în următoarele rânduri.

Publicat

pe

Slipknot - ”The End, So Far” (Copertă Album)
Slipknot - ”The End, So Far” (Copertă Album)

Slipknot este activă din 1995 şi are în acest moment 7 albume în discografie. Primul său album a fost "Slipknot", lansat în 1999, urmat de apreciatul "IOWA", în 2001, care a cimentat formaţia ca un nume serios în metal, metal alternativ, poate şi nu metal. Între timp s-au produs schimbări de componență, Paul Gray a murit, Joey Jordison a ieşit din trupa şi apoi a murit la rândul său, iar Chris Fehn a avut o dispută publică cu grupul, fiind înlocuit.

Miezul grupului îl reprezintă solistul Corey Taylor, Shawn Crahan, omul cu videoclipurile, o parte din percuţie, Sid Wilson, omul de la platane şi chitaristul Jim Root alături de chitaristul Mick Thomson. Corey mai are o trupă, Stone Sour, pe care a dizolvat-o în ultimii ani, pentru a se axa pe cariera solo.

Hai să vedem cum sună noile piese de pe albumul "The End, So Far":

1. Adderall

Din păcate "Adderrall" e cea mai slabă piesa de pe album, care virează formaţia spre un boy band pop. Sunt ceva experimente cu sample-urile şi mixajul şi speram să fie o baladă că "Snuff" sau "Vermillion", dar nu e cazul. E totuşi o piesă bună de deschis concertul, dar doar pe partea instrumentală. Pare mai degrabă un moft al lui Corey Taylor, care a vrut să cânte despre ochi capsaţi şi pastile cu amfetamina că Richard Cheese şi coverurile sale lounge după metal. De corul de la final chiar nu era nevoie....

2. The Dying Song (Time to Sing)

Poate "cea mai Slipknot piesa" de pe album este "The Dying Song (Time to Sing)", cel mai bun single lansat înainte de LP. Sună a Slipknot-ul de la început de mileniu, când Corey era mai apropiat ca flow de un rapper decât de un solist clasic metal. Avem şi mixaje de calitate, dar refrenul pică tot în păcatul pop, chiar că restul piesei e prea bun, iar finalul aminteşte de piesa "AOV".

3. The Chapeltown Rag

Un single interesant datând de 7 luni deja, "The Chapeltown Rag" are o chitară bunicică, în jurul căruia se încheagă o melodie metal dură. E poate cea mai heavy de pe album, dacă asculţi doar toba, dar vocea şi versurile parcă nu se potrivesc cu restul. Partea sacadată de la final e cea care merită aprecieri, iar Corey da totul pe partea de ţipat. Nu e chiar rea.

4. Yen

"Yen" e o melodie moody, care mi-a amintit de "Spiders" de pe ultimul album şi are acelaşi atribut de a suna ca o melodie de film horror, doar că... unul cu vârsta 13+. E o baladă care vrea cu disperare să fie "Vermillion" sau "Circle", dar are o parte înălţătoare spre refren care parcă strica într-un fel coeziunea track-ului. Partea heavy de la finală, alături de mixajul lui Sid Wilson şi ţipetele lui Corey mai spala din păcate, dar cele două parcă nu se pot uni cum se întâmplă la început de mileniu.

5. Hive Mind

"Hive Mind" sună a melodie clasică Slipknot, dar mai mult un B Side de album de acum câţiva ani. Vocea e cam subţire aici, plângăreaţă şi piesa se întrerupe când abia începea să "dospească". Toboşarul munceşte overtime, dar chitara e reciclată de pe alte piese Slipknot. E oarecum pregătită pentru concerte cu părţile de backing vocals, care ar putea fi ţipate de public.

6. Warranty

Încă o melodie cu tobă în overdrive, "Warranty" are versuri care s-ar potrivi perfect unei piese hip-hop. Problema e că seamănă cu precedenta de pe album şi cu multe altele de pe albume mai vechi. Dramatismul şi corul dinspre final par oleacă sintetice.

7. Medicine for the Dead

Cea mai lungă piesa de pe album are câteva întortocheri ce aduc cu Metallica, dar melancolia lui Corey Taylor îmblânzeşte dragonul fix când se încingea. Şi aici avem un sunet cinematic, de film de groază, sau mai degrabă un soundscape de teatru de război, de Vietnam, război din Golf sau alte conflagraţii mai recente. Ar fi interesant de ascultat ce a mixat Sid pentru melodia asta. Poate cea mai uşor de uitat creaţie de pe album.

8. Acidic

"Acidic" are un uşor sound de metalcore depresiv, cel puţin la intro, apoi alunecă într-un soi de country heavy semnat Corey Taylor. Versurile sunt despre Corey încercând să se lepede de ceea ce îl chinuie, poate alter ego-ul care se tăia pe piept la înregistrări acum 20 de ani. Prea multă voce curată, prea mult performance tip Stone Sour sau similar cu ce am auzit în cariera sa solo. Se încearcă şi nişte floricele de baladă spre final.

9. Heirloom

"Heirloom" pare să fie despre o relaţie abuzivă, dar începe ca o piesă clasică Five Finger Death Punch sau Killswitch Engage şi asta nu e OK pentru Slipknot. E o piesă cu mesaj, despre vină, despre vânătăi şi toxicitate. Dacă scoţi chitara şi tobele şi lansezi acest track pe undele aeriene doar cu vocea nu va ajunge un hit pop. Solo-urile parcă le-am mai auzit pe albumul din 2004.

10. H377

Mărturisesc, "H377" e singură piesă care îmi place cap-coadă şi îmi place mult. Asta vreau de la Slipknot! Versurile au ceva de alpha male, de macho, de posturing, în stilul Pantera. Flow-ul rapid al lui Corey Taylor e fabulos şi aminteşte chiar de "Slipknot" sau "Iowa". Aş vrea să îl aud mai des cântând aşa, dar din păcate avem doar o piesă cu aşa ceva. E şi foarte fredonabila, abordează tema urii şi e încărcată cu energie negativă, exhibata prin ţipete. Instrumentalul nu străluceşte.

11. De Sade

Că poezie "De Sade" nu e rea deloc şi apreciez şi tributul literar. Simt ceva influenţe de metal progresiv aici şi pare o melodie la care s-a muncit serios. Sunt straturi de muzică suprapuse, dar... nu e Slipknot clasic. Cum bine îmi spunea cineva "au intrat în etapa The Doors şi urmează etapa Pink Floyd". Tema pare să fie cineva care îl chinuie pe solist şi de care nu se poate lepăda, o dragoste ca o adicţie. "Please forget me not" cântat ca un boy band nu prea face cinste unui grup super heavy şi parcă nu se aliniază vocea molatecă cu instrumentalul. Partea dură de voce de la final pare pusă cu mâna. Solo interesant, poate cel mai răsărit de pe LP.

12. Finale

"Finale" e ameninţătoare, pluteşte deasupra ascultătorului şi e o piesă de coborât cortina. Are ceva resemnat, are păreri de rău şi riff-urile "tocate", plus coruri angelice neaşteptate care fac o piesă de succes. Cred că ar fi cea mai prietenoasă cu un radio rock. Sună a Broadway cumva şi Corey ne spune într-un fel că nu are de ce să îşi ceară scuze pentru locul în care este şi greşelile făcute. Finalul coral e memorabil şi te poate pune pe gânduri.

Concluzie

Din păcate "The End, So Far" e cel mai slab album Slipknot de până acum. Sună mai puţin heavy decât Stone Sour pe alocuri, fiecare melodie e o bestie cu două capete: are suficient cât să fie balada şi suficient cât să fie imn de headbanging. La final nu face nici una dintre ele bine. Solo-uri reciclate, un Corey mai soft, cred că doar percuţiei şi mixajului de sample-uri nu am ce să le input. Precedentul LP Slipknot a fost mai bun şi "Spiders" e un experiment pe care l-am acceptat. "Adderall" e de-a dreptul melodie pop şi deschide formaţia spre mainstream foarte mult.

PUBLICITATE
Comentează

Lifestyle

Kelly Osbourne și Sid Wilson (Slipknot) au un băiețel

Kelly Osbourne și Sid Wilson din Slipknot au devenit părinții unui băiețel pe nume Sidney. Vestea a fost dezvăluită de mama lui Kelly, Sharon Osbourne, în emisiunea "The Talk". Găsești mai multe detalii în articol.

Publicat

pe

Kelly Osbourne
Kelly Osbourne │ FOTO: captură YouTube / The Late Show with Stephen Colbert

Bebelușul are o veritabilă descendență metal, atât din partea tatălui, cât și din partea bunicului matern. Sidney este cel de-al zecelea nepot al lui Ozzy. Jack, fiul lui Ozzy și Sharon, are patru copii (trei din prima căsătorie și unul din relația actuală cu Aree Gearhart), în timp ce copiii lui Ozzy din prima căsătorie cu Thelma Riley - fiica Jessica și fiul Louis - au trei, respectiv doi copii, fiecare.

Kelly a anunțat că este însărcinată în luna mai a anului trecut, după ce a confirmat relația cu Sid Wilson. La acea vreme, ea a declarat că este extraordinar de încântată să devină mamă.

Acum, vestea nașterii a fost dată de Sharon Osbourne în cadrul emisiunii "The Talk". Ea le-a dezvăluit prezentatorilor că numele copilului este Sidney. Mai mult, Sharon a menționat că fiica sa nu are de gând să publice poze cu bebelușul.

Nici Kelly, nici Sid nu au publicat vreun detaliu despre nașterea copilului pe rețelele lor de socializare, sugerând probabil că Sharon s-a dat de gol înainte ca cuplul să facă un anunț oficial. Această variantă pare susținută de un mesaj postat de Kelly Osbourne pe Instagram Stories:

"Nu sunt pregătită să îl împărtășesc cu lumea. Nu este locul nimănui, decât al meu, să dezvălui orice informație despre copilul meu".

Citește în continuare

Concerte & turnee

Care sunt cele mai căutate concerte din 2022, cei mai căutaţi artişti pe iaBilet.ro

Finalul de an ne aduce topuri de tot soiul, de vizualizări, streaming, desemnări ale celor mai buni DJ şi altele de gen. Avem şi noi în România un top cât se poate de relevant, cu privire la cele mai căutate concerte, în urma unor cifre centralizate de iaBilet.ro. Alte topuri relevante, cu privire la cei mai căutaţi artişti găsiţi în articol.

Publicat

pe

iaBilet vinde peste 2 milioane de bilete la evenimente pe an şi activează pe piaţa locală de aproape 11 ani. Lucrează cu 3000 de companii, care organizează evenimente şi este lider de piaţă în segmentul sau. În urma tuturor căutărilor de pe site-ul său, iată top 15 artişti:

 • Iuliana Beregoi
 • direcţia 5
 • Tudor Gheorghe
 • Andra
 • Carla's Dreams
 • Alternosfera
 • Bosquito
 • Trooper
 • Cargo
 • Gaşca Zurli
 • Fără Zahăr
 • Slipknot
 • YNY Sebi
 • Maluma
 • Rava
 • Irina Rimes
 • Oscar
 • Delia
 • Nightwish
 • Smiley
 • Vama
 • The Motans
 • Subcarpaţi
 • Ştefan Bănică
 • Sting

Şi standup-ul a crescut mult la noi, promovat prin emisiuni de umor la TV, tot mai mulţi comedianţi care se apucă de această activitate şi un reviriment al cinematografiei comerciale la noi (Miami Bici, Teambuilding, Ramona VTM). Iată top 10 căutări actori şi standup:

 • Mihai Bendeac
 • Costel
 • Micutzu
 • Maia Morgenstern
 • Marcel Iureş
 • Marius Manole
 • Mihai Bobonete
 • Horaţiu Malaele
 • Tudor Chirilă
 • Oana Pellea
 • Dan Badea

Am ajuns şi poate la cel mai interesant top, cel al concertelor şi festivalurilor din anul care tocmai se încheie. Mă bucur să văd Slipknot în top 10, mai ales după 2 ani de amânări pentru concertul de la Romexpo. Şi Depeche Mode şi Iron Maiden sunt foarte căutate.

Iată top 25 căutări de concerte şi festivaluri în 2022:

 • Beach Please
 • Flight Festival
 • Neversea
 • Depeche Mode pe Arena Naţională
 • Untold
 • Iron Maiden la Romexpo
 • Sting la Cluj-Napoca
 • Mamma Mia la sala Palatului
 • Iuliana Beregoi Sala Palatului
 • Slipknot la Romexpo
 • Jazz in the Park
 • Summer in the City
 • Alternosfera Theatroll
 • Maluma la Romexpo
 • Smiley la Sala Polivalenta
 • Open Air Blues Festival Brezoi
 • Teo, Vio şi Costel la Sala Palatului
 • Discotecă 80 la Cluj-Napoca
 • Pantera la Metalhead Meeting
 • Electric Castle
 • Summer Well
 • We love music Festival
 • Rockstadt Extreme Fest
 • Symposium Festival

Trap-ul pare să fie la mare căutare judecand dupa topul de mai sus. Şi pentru că se viralizează mereu căutările haioase pe Google, eMAG etc, hai să le vedem şi pe cele mai amuzante de pe iaBilet.ro:

 • Taraful Marihuan Mexicanu (legalize it)
 • Andrei Rio (de la Constanta)
 • Erou Ramazzotti (din ciclul..Erori au fost erori sunt încă)
 • Rockstar Extrem Fest (close enough)
 • Metalgates Meeting (close enough)
 • Berarirea h (close enough)
 • Sarbaton (sarbatoni fericite)
 • Lupii lu Caragea (mare boier)
 • Lupii lui Calangea (getting there)
 • Lupii lui Calamcea (eh)
 • Galactic Monkeys (..pe-acolo)
 • Artic moneys (aşa da)
 • From Space Cluj (de pe orbită)
 • Vidul American (fără Tudor Chirilă)
 • Jan americanu de la craiova (ne hotărâm azi?)
 • Omul cu sobolanu (Dan Amariei?)
 • Viaţa de vie (cu Adrian Despot)
 • Oare sunt robot (dacă afli să ne zici)
 • Bendrac (iDraci)
 • Tutor Gheorghe (oferim şi meditaţii la sediul clientului)
 • Trafka (de Kafka)
 • ANTENELE ROMANE (de pe vremea lui Decebal şi Traian)
 • Alternosera (de castraveţi)
 • Altatmosfera (aşa mai merge)
 • Adidași cu crampoane (avem)
 • am fost la munte şi mia plăcut form (deci /Form e la munte)
 • Poveste Flok
 • Nicus Vertis
 • Nevărsi
 • Luna Mamară
 • Goodsmack
 • Gâsca Zurli
 • Carnea Junglei
 • Iron Maidan
 • Hard Rock Coffee
 • Smielly
 • Sleepknot
 • Selin Dion
 • Tanke, Ianke şi Cadar
 • Eclectic Castel
 • Romeo și julită
 • Ritchie e poveri
 • Peshoboys
 • Nosetalgia
 • Nightfish
 • Troopar
 • Tre sud est
 • Three days grays
 • Summerwell Brezoi
 • Apocalyprica
 • Behemouth
 • Blug Mafia
 • B.u.g. Magia
 • Bugimafia
 • Bobinete
 • Bleach Please
 • Biţa Biciclista

2022 a fost anul care pentru mine a adus cele mai multe concerte şi festivaluri de când mă ştiu, probabil efect al secundar al celor doi ani de pandemie în care nu prea am fost la astfel de evenimente. Aşteptăm un 2023 şi mai activ, mai ales că prima parte a lui nu va mai fi aşa lovită de pandemie cum a fost în 2022. Avem şi Depeche Mode la noi, Robbie Williams şi Sam Smith la Summer In the City, nume excelente la Rockstadt 2023, de la In Flames la Trivium, Anthrax şi Sleep Token.

Citește în continuare

Trending