Urmărește-ne în Social Media

pop

Irina Rimes a lansat "Acasă", un best of al trăirilor sale din ultimii ani (Recenzie Album)

Irina Rimes a lansat pe 17 iunie noul său album, "Acasă", prefaţat de un documentar despre revenirea sa la rădăcini, "Pe drumul meu" difuzat pe HBO Max. Acolo am văzut cum a fost compus acest album, într-o dubiţă care s-a plimbat pe Transfăgăraşan, la Braşov şi până în localitatea de baştină a Irinei din Republica Moldova. Impresii despre piese găsiţi în rândurile ce urmează.

Publicat

pe

Coperta album Irina Rimes Acasa
Coperta album Irina Rimes Acasa │ FOTO: Irina Rimes

Ce te legeni, Codrule?

"Acasă" are 16 piese şi voi începe cu cea care mi-a plăcut cel mai mult. Sună a Deliric + Silent Strike şi se numeşte "Ce te legeni, Codrule?", fiind un track trip-hop binevenit în muzica din România. Piesa există într-o formă sau alta pe YouTube şi s-a auzit şi live de câteva ori, dar această versiune este produsă cu atenţie obsesivă la detalii. E un moment special la minutul 1:44 cu o producţie complet occidentală, cu o picătură de Massive Attack şi ceva de Silent Strike.

Irina Rimes are aici o abordare ceva mai "folclorică" prin unduirea vocii sale. Îmbină poezia lui Mihai Eminescu cu un mesaj ecologist şi un mesaj de trezire a oamenilor scufundaţi în propriul egoism. Irina dovedeşte un flow deosebit, bun de hip-hop sau trap după acea porţiune mixată perfect.

"Nu Ştiu"

Imediat după vine balada "Nu Ştiu", care începe pop, prietenos cu radio-ul, alunecând spre un sunet cinematic şi dramatic spre refren, de o tristeţe aparte. Am auzit piesa în documentarul HBO Max şi abia aşteptam să aud versiunea sa finală. Pare o piesă de despărţire sau de amintiri amare. Ar putea fi văzut că versiunea în oglindă a lui "Nu ştii tu să fii bărbat", doar că acum căpătând proporţii apocaliptice la refren, prin durerea imprimată de acel cor bogat din spatele Irinei.

"Pentru totdeauna"

Hitul de radio al acestui LP este "Pentru totdeauna", colaborare cu Grasu XXL, care a apărut deja ca single de la final de an 2021 şi a strâns peste 6 milioane de vizualizări pe YouTube. Este o producţie marca Alex Cotoi, pe care Grasu XXL intră ceva mai matur şi meditativ decât de obicei. Versurile sunt despre momentul când "nu mai doare dorul", despre "adevărul crunt" şi relaţiile în care cei doi sunt "singuri împreună".

"Acasă"

Pentru mine e mereu important să ascult piesa care dă numele unui album, deoarece în jurul său e construit întregul său concept. "Acasă" are o poveste complexă, sensibilă şi e desprinsă direct din sufletul artistei. Este o piesă despre relaţia Irinei cu mama sa, despre revenirea acasă şi revenirea la vorbele părinţilor, la poveţele lor, aplicate sau nu de-a lungul vieţii. Piesa are un crescendo interesant, este surprinzător de golaşă de instrumental la început, pentru ca apoi să se dezlănţuie cu o orchestraţie complexă ce aminteşte de experimentele din a doua parte a carierei Placebo.

E o melodie destul de lungă, de 5 minute şi 37 de secunde, care îşi atinge potenţialul maxim atunci când auzim chitara electrică, basul şi viorile îmbinate peste versurile Irinei. Muziciana cântă despre responsabilitatea artistului în faţa celor care o asculta ("ai grijă ce îi înveţi"). Dorul de casă este un motiv etern în operele de artă, care rezonează cu numărul mare de expaţi ai României şi Republicii Moldova, iar toţi s-ar putea regăsi în acest track. Construcţia piesei are ceva de o... operă rock, exagerând puţin.

Avem şi o piesă în limba rusă, o versiune a piesei "Pentru Totdeauna" cu Jah Khalib, artist din Kazakhstan, cu un videoclip doldora de CGI şi ţinute futuriste.

"Outro"

"Outro" nu trebuie deloc neglijată, amintindu-ne de faptul că Irina scrie şi poezii. E practic o poezie peste o chitară ascunsă în fundal, o rană deschisă din cuvinte. Creatoarea piesei vorbeşte despre povestea sa de dragoste care a ţinut "două toamne" şi despre faptul că s-ar fi întors la cel drag oricând, dar nu mai era rost de aşa ceva.

E interesantă dihotomia piesei: Irina a separat muzica şi versurile. La început avem poezie, apoi avem un joc de sample-uri psihedelice şi vocalizare care arată tăria vocală a creatoarei de hituri din Republica Moldova. Piperate cu un solo de chitară al excelentei trupe care a însoţit-o pe Rimes în călătoria sa spre casă.

"Sunt a nimănui"

"Sunt a nimănui" e o baladă la pian, piesă de final de concert, cu luminile stinse şi cu blitzurile de telefoane în aer. Vulnerabilitatea este din nou palpabilă, cu titlul repetat obsesiv peste acel pian ce aduce aminte de Lady Gaga puţin.

Coperta acestui LP are ceva de "Kill Bill" şi cred că Irina vrea să ne arate că artistul trebuie să sufere, să dea şi un ochi la nevoie pentru arta sa. În acelaşi timp pare să asume şi o figură de războinică care nu te anunţa neapărat că ai (încă) un album vulnerabil şi sensibil de ascultat. Dacă e să comentez ceva negativ, ar fi faptul că unele piese sunt supra produse de Global Records şi preferam să aud mai multe instrumente ale trupei şi mai puţine sample-uri. Dar avem şi destule piese golaşe şi sincere, voce şi pian şi vulnerabiliate. E în altă cheie decât "Pastila" din 2020 şi parcă s-au mai închis din rănile lui "Cosmos" din 2018 şi ale lui "Despre el" din 2017. Nu de tot... totuşi.

Comentează

Concerte & turnee

Află ce concerte în aer liber au loc de Revelion 2024

A început numărătoarea inversă pentru trecerea în noul an, eveniment celebrat cu muzică și dans. Pentru cei care nu vor să stea acasă în noaptea dintre ani, dar nici nu vor să dea o avere pentru o petrecere la restaurant, există și varianta unui concert în aer liber, cu acces gratuit. Îți prezentăm câteva idei în acest sens.

Publicat

pe

Fan filmând cu telefonul concertul
Fan filmând cu telefonul concertul │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Tradiția Revelionului în aer liber continuă și în acest an cu spectacole în marile orașe din țară. Românii și străinii, deopotrivă, sunt așteptați să-i asculte live pe cei mai apreciați artiști, să fredoneze piese cunoscute și să își etaleze cele mai bune mișcări de dans. Temperaturile primăvăratice oferă cadrul perfect pentru o distracție în aer liber, ce va fi încununată de spectaculoase focuri de artificii la miezul nopții.

Reverie de iarnă - Revelion 2024 în București

Primăria Sectorului 3 continuă tradiționala petrecere de Revelion din Parcul Titan și organizează pe 31 decembrie un eveniment la care nume sonore din industria muzicală vor participa. Smiley, Irina Rimes, Holograf, Bitză, Cobzality, Alexia și Sasha Lopez vor urca pe scenă și vor bucura spectatorii cu cele mai îndrăgite piese.

Revelion 2024 în Arad

Orașul Arad va găzdui tradiționalul spectacol dedicat trecerii dintre ani pe platoul din fața Primăriei. Pe scenă vor urca Cargo, Dragoș Moldovan, trupa Progresiv A și Springtime Band.

Revelion 2024 în Brașov

Piața Sfatului din Brașov găzduiește o dublă petrecere de Revelion. Pe 30 și 31 decembrie, participanții vor asculta muzică de la Partydul Kiss FM, Cosmin Soare, Lexu, ROA, DJ Dark, MC Marian Maican și Paul Groove.

Revelion 2024 în Cluj-Napoca

În Piața Unirii din Cluj-Napoca a fost pregătită o petrecere cu artificii, concerte și șampanie. Programul ultimei zile a anului 2023 va fi deschis de Ad Libitum Voices care urcă pe scena din Piața Unirii la ora 22:00, urmată de trupa Compact la ora 23:00.

Tot în Piața Unirii va avea loc un impresionant spectacol de artificii la ora 00:00, care va marca trecerea în Noul An. Concertele continuă cu trupa Royal Avenue de la 00:10.

Revelion 2024 în Craiova

Trecerea în noul an va fi celebrată la Craiova printr-un show incendiar, ce se va desfășura pe Strada A.I. Cuza, Zona Universitate. Pe scenă vor urca MIRA, Raluka x Balkanic, DJ Emil Safta, The Southern Coackroachers și MC Cringureanu Tom.

Revelion 2024 în Iași

Primăria Municipiului Iași va organiza în noaptea dintre ani o petrecere de Revelion ce va avea loc în Piața Palatului Culturii. Andra Botez, DJ Line, JO și JUNO vor susține concerte începând cu ora 21:00.

Revelion 2024 în Sibiu

Trecerea dintre ani va fi celebrată la Sibiu printr-un adevărat spectacol organizat în Piața Mare. Pe scenă vor urca Lupii lui Calancea și Surorile Osoianu, împreună cu o orchestră folclorică. Artiștii au conceput un show cu muzică și lumini ce va dura aproximativ 2 ore. De warm-up se va ocupa DJ Funky Drop, care își va începe set-ul o oră mai devreme.

Revelion 2024 în Timișoara

Pe 31 decembrie, timișorenii sunt așteptați în Piața Victoriei la o petrecere de Revelion de neratat, unde vor interpreta The Motans, Pragu' de Sus, Dincolo de Ziduri, Phaser, Blazzaj, TM Groove, Versus, Monokrom.

Citește în continuare

Concerte & turnee

Smiley, Irina Rimes, Holograf participă la petrecerea de Revelion 2024 din Parcul Titan

Primăria Sectorului 3 continuă tradiționala petrecere de Revelion din Parcul Titan și organizează pe 31 decembrie un show de neratat, marcat de concertele unora dintre cei mai apreciați artiști români. Printre aceștia se numără Smiley, Irina Rimes și Holograf. Te invităm să afli mai multe detalii.

Publicat

pe

Smiley / Irina Rimes / Holograf
Smiley / Irina Rimes / Holograf │ FOTO: InfoMusic

Trecerea dintre ani va fi marcată de o petrecere la care nume sonore din industria muzicală vor participa. Astfel, Smiley, Irina Rimes, Holograf, Bitză, Cobzality, Alexia și Sasha Lopez vor urca pe scenă și vor bucura spectatorii cu cele mai îndrăgite piese.

Mai mult, așa cum se cuvine pentru noaptea de Revelion, participanții vor putea admira un spectaculos foc de artificii.

Accesul la petrecerea de Revelion 2024 din Parcul Titan este gratuit

Cu un impresionant număr de hituri deținute, Smiley este unul dintre cei mai aclamați artiști ai României. Până în prezent a lansat patru albume: "În lipsa mea" (2008), "Plec pe Marte" (2010), "Acasă" (2013) și "Confesiune" (2017), în care a investit pasiunea sa pentru muzică şi a jonglat, ca un adevărat acrobat, cu diferite stiluri muzicale: de la pop, soul, funk, la r'n'b şi hip-hop.

Irina Rimes este unul dintre artiştii emblematici ai industriei muzicale actuale din România, care şi-a pus amprenta asupra publicului, topurilor radio şi TV prin stilul unic de interpretare, piese statement, peste 340 de show-uri live intense şi pline de emoţie și peste 450 de milioane de vizualizări pe YouTube.

"Despre el", "Cosmos", "Pastila" și "ACASĂ" sunt cele patru albume compuse de Irina care includ hituri precum "Visele", "Ce s-a întâmplat cu noi", "Iubirea noastră mută", "Bandana", "Bolnavi amândoi", "Nu ştii tu să fii bărbat", iar colaborările cu artişti precum Guess Who, Carla's Dreams, The Motans, INNA, Grasu XXL, Bruja sau Cris Cab, dar şi piesele compuse pentru Andra, Antonia, Nicole Cherry, confirmă versatilitatea sa.

După 40 de ani de succes continuu, Holograf este una dintre cele mai longevive și mai valoroase trupe românești. Formația a reușit să țină mereu pasul cu schimbarea, dar în același timp să își păstreze intact ADN-ul rock ce o definește. Holograf mizează pe conținut de valoare și surse de inspirație autentice, care au câștigat inimile fanilor de-a lungul timpului.

Citește în continuare

Emisiuni radio-tv

Alexandra Căpitănescu a câștigat Vocea României 2023

Trofeul Vocea României 2023 și premiul de 100.000 de euro au ajuns la Alexandra Căpitănescu. Finala competiției de voci a avut loc pe 15 decembrie, iar cei patru concurenți rămași în joc și-au scos toate armele din dotare pentru marele premiu. Te invităm să citești rezumatul ediției.

Publicat

pe

Alexandra Căpitănescu la Vocea României 2023
Alexandra Căpitănescu la Vocea României 2023 │ FOTO: PRO TV

Patru finaliști, un singur câștigător. În urma voturilor telespectatorilor, Alexandra Căpitănescu a primit titulatura de Vocea României 2023, premiul în valoare de 100.00 de euro și invitația de a susține un recital la Electric Castle.

În cadrul finalei, am avut parte de momente individuale ale fiecărui concurent din cele patru echipe, de momente muzicale ale concurenților alături de antrenorii lor, dar și duete ale finaliștilor împreună cu artiști cunoscuți. Astfel, fiecare echipă a încântat publicul cu câte trei interpretări.

Clasamentul final Vocea României 2023

  • Locul 1: Alexandra Căpitănescu
  • Locul 2: Vlad Musta
  • Locul 3: Melisa Antonesi
  • Locul 4: Alex Maxim

Rezumatul finalei Vocea României 2023

Irina Rimes și Vlad Musta au deschis seara cu un moment energic și coregrafic. Cei doi au interpretat piesa "Uptown Funk".

Theo Rose a apreciat prietenia care s-a format între Irina și Vlad, iar Horia Brenciu a adăugat:

"E pentru prima dată când o văd pe Irina dansând. Lucru istoric."

Smiley a spus:

"Vă stă foarte bine împreună. Mie îmi place foarte tare Vlad. Mă bucur că ai ajuns în finală. E o mândrie și pentru mine că am avut mână bună. Arăți foarte bine, cânți foarte bine, ești făcut să fii pe scenă. Sper să mai am ocazia să lucrăm împreună."

Alex Maxim din echipa Smiley a urmat pe scenă și a cântat piesa "I Want To Break Free".

"Freddie Mercury e o provocare pentru oricine. Alex, mie îmi place de tine, îmi place că ai încercat să amesteci registrele. Tu ai adus-o la tine [piesa]. Te felicit, a spus Chirilă, încurajându-l pe Alex să continue cu muzica. 

Irina Rimes a menționat:

"Tu ai unul dintre cele mai frumoase parcursuri la Vocea României. Felicitări, you broke free!"

Smiley, cel care a fost martorul transformării lui Alex, a concluzionat:

"Pentru mine e o mare bucurie că te-am cunoscut. Felul în care simți tu muzica e special!"

A urmat un alt duel la Vocea României 2023. Tudor Chirilă și Alexandra Căpitănescu au adus emoție pe scenă cu "Shallow".

"Ești minunată, ai o voce atât de caldă și atât de frumoasă! Tudor te-a completat frumos. Îmi place mult că ai ales piesa asta. Este o surpriză din partea lui Tudor alegerea piesei", a declarat Irina.

Horia Brenciu a spus:

"Am văzut una dintre cele mai frumoase legături pe care a avut-o Tudor la Vocea României. Mă bucur că îi priesc duetele. Felicitări!"

Tudor a menționat că a ieșit din zona sa de confort cu "Shallow" pentru că și-a dorit să o audă pe Alexandra interpretând această melodie și speră că a reușit să o pună în valoare.

Horia Brenciu, Theo Rose și Melisa Antonesi au interpretat un melanj de "Canzone d'amore" și "Sara perche ti amo".

"Ați fost foarte mișto! E clar că personalitatea lui Horia și dragostea lui pentru entertainment și-au pus amprenta pe trio-ul ăsta. A fost un moment mai mult decât antrenant. Aici poți să vezi avantajele unui scaun dublu. Felicitări, Melisa, ți-a sunat bine vocea alături de ei", a spus Tudor.

Irina a spus că cei trei s-au sincronizat foarte bine și s-a văzut bucuria de a cânta. Artista i-a transmis lui Horia:

"Între două nu te plouă, dar pe tine te-a plouat cu stele."

Smiley a livrat o glumă:

"Mă bucur foarte tare că ați ales o piesă din repertoriul lui Horia."

Seria momentelor solo a continuat cu Vlad Musta. Concurentul a cântat "It's a Man's Man's Man's World".

"Ăsta a fost un punct foarte important în cariera ta. Mă bucur că ați menținut chitara.", a declarat Horia Brenciu.

Chirilă a spus:

"Foarte mișto! Îmi place că Irina a mers pe același pattern. E un moment închegat, un moment bun. Felicitări!"

Smiley a conchis:

"Mă bucur foarte tare că Irina a reușit să deschidă ceva din cufărul tau închis destul de ermetic. E prima dată când te văd așa de nebun pe scenă. Foarte bine ți-a stat! Sunt bucuros că ți-a ieșit bine."

Primul invitat special al serii a fost Adrian Minune care a cântat alături de Alex Maxim piesa "Ederlezi".

Alexandra Căpitănescu a revenit pe scena de la Vocea României 2023 cu un moment solo. Concurenta a interpretat melodia "Alone" (Heart).

"E una din piesele mele preferate. Acutul este locul în care te simți ca peștele în apă. Am văzut foarte clar că îți place să fii pe scenă", a spus Horia.

Colega de scaun, Theo Rose, a adăugat:

"Se vede că ești un om bun și o fată deșteaptă care știe cum să-și împartă concentrarea și energia. Sper și cred că ești o nouă Laura Stoica".

Smiley a completat:

"Tu ai ceva din Laura Stoica, dar ai ceva și din Dida Drăgan. Notele pe care le atingi sunt impresionante de-a dreptul. Ar fi mare păcat să nu auzim vocea asta din ce în ce mai mult și pe radio, și pe net."

Melisa Antonesi și Miță de la Bere Gratis au emoționat telespectatorii cu piesa "Caruso".

Vlad Musta a făcut duet cu Dora Gaitanovici și au interpretat "I Don't Want to Miss a Thing".

Alex Maxim a cântat alături de Smiley melodia "În Lipsa Mea".

"Mie mi-a plăcut mai mult reorchestrarea. E frumos că Smiley s-a pus în planul doi. Mi-a plăcut!", a spus Tudor Chirilă.

Theo Rose a declarat:

"Mă bucur tare că am auzit piesa asta la Vocea României și sunt foarte fericită de întâlnirea ta cu Smiley."

Melisa Antonesi a revenit pe scenă cu o interpretare solo. Concurenta din echipa Horia & Theo a cântat "Lume, lume".

"Foarte bună interpretarea, se vede că ai avut-o pe Teo antrenoare la piesa asta. Te-a scos din zona de confort și îți stă foarte bine", a spus Smiley.

Irina Rimes a declarat:

"Tot momentul tău a fost ca un măr suculent din care am gustat."

Ultima reprezentație artistică a serii a fost construită de Alexandra Căpitănescu și Adrian Nour. Cei doi au interpretat "The Phantom of the Opera".

Citește în continuare

Trending