Urmărește-ne în Social Media

rock

Marcel Bostan despre trecut, prezent și viitor după un 2013 "alternosferic"

Alternosfera ne-a chemat, iar noi am venit. Mai mult decât atât: de 15 ani încoace numărul celor care răspund chemării crește pe zi ce trece. La concertul din mai 2013 s-au strâns la Arenele Romane în jur de 3000 de fani, o performanță care ne face să ne gândim la un viitor al trupei promițător. Detalii în interviul din articol.

Publicat

pe

Concert Alternosfera Silver Church Bucuresti 2013
Concert Alternosfera Silver Church Bucuresti 2013

Marcel Bostan ne-a asigurat că peste 10 ani formația va fi în continuare "pe baricade", dând tot ce au mai bun pentru fanii pe care i-au câștigat în timp, muncind cu sârguință. În ce privește trecutul, aniversarea celor 15 ani de la prima repetiție, albumele lansate și desele concerte au adus atât emoții și satisfacții, cât și stres și oboseală, așa cum ar fi de altfel și firesc. Privind retrospectiv, Alternosfera a crescut mult și trupa este conștientă de asta. De aici apare nevoia de a îmbunătăți constant și de a spune lucrurilor pe nume atunci când se consideră că anumite lucruri puteau fi făcute mai bine. Până la urmă, greșeli pot apărea oricând, inevitabil. Important este ce atitudine adopți. Alternosfera știe cum să accepte atât laude, cât și critici, iar acesta este un lucru de apreciat, credem noi.

1. 2013 a fost un an plin pentru Alternosfera. Ați avut peste 30 de concerte în România, lansare de album și aniversarea a 15 ani de la prima repetiție. Spuneti-ne în câteva cuvinte ce a însemnat pentru fiecare dintre voi anul ce-a trecut.

Marcel: Această aniversare de 15 ani a fost mai mult un moment de sensibilizare internă a trupei. După atâția ani, trupa continuă să existe și suntem bine-merci. În 1998 nici nu ne făceam planuri pentru 2013 și evident că ceea ce am ajuns astăzi ne bucură. Dar anul care a trecut a avut pentru noi momente mult mai importante - lansarea albumului “Epizodia”, spre exemplu. Și a fost un an destul de greu: lucrul asupra albumului finisat în timp record, urmat de un turneu frumos prin mai multe orașe din Romania și finalizat cu un concert extraordinar la Arenele Romane din București, și-au spus cuvântul peste jumătate de an, atunci când am făcut o pană de sănătate. Cred că 2013 a fost cel mai intensiv și productiv an pentru trupă, de la înființarea ei.

2. Tot anul trecut ați susținut cel mai mare concert de până acum - cel din mai, de la Arenele Romane. Cum a fost pentru voi această experiență? Ati avut emoții? Cum v-ați pregătit pentru acel concert?

Marcel: Da, asta a fost cel mai mare concert pur Alternosfera. Am cântat pentru un public numeros. Trei mii de oameni veniți la concert au fost o realizare și un pas important pentru noi, fiindcă atunci când ne-am avântat în acest proiect nu știam ce finalitate va avea. A fost o provocare pentru noi; aveam emoții când primeam rapoartele de la vânzarea biletelor și tot încercam să intuim dacă vom reuși sau nu. Evenimentul de la Arenele Romane a fost cel mai important concert din cariera Alternosferei, plus ca era si concertul de incheiere al turneului “Epizodia Tour”. Nu am avut mult timp pentru pregătiri fiindcă în momentul în care am lansat turneul, Arenele Romane nu existau în program, la fel cum nici concertul de la Turbohalle din 2012 nu era planificat initial in turneul „Virgula Tour”. Abia în a treia săptămână din turneu a fost luată decizia referitoare la acest concert. (n.red. Arenele Romane). Am lucrat în timp restrâns, nu am avut nici fonduri mari pentru o campanie media extinsă, nici buget nelimitat pentru organizare. Am avut doar partenerii nostri care ne-au oferit suportul lor. Nu am făcut nimic special, a fost un concert ordinar pentru Alternosfera, într-o locație frumoasă, dar care a rezultat în emotii deosebite!
Un alt concert important pentru noi a fost concertul din Chișinău, care a fost la fel de maximă audiență. Cu părere de rău, tot mai rar cântăm în Republica Moldova fiindcă nu există nici spații suficient de mari și nici evenimente la care am putea cânta. În prezent orice concert susținut în Chișinău nu este doar o bucurie pentru public ci și o sărbătoare pentru Alternosfera!

3. Dacă ați putea schimba ceva legat de concertul de la Arenele Romane, care ar fi acel lucru?

Marcel: Aș exclude alcoolul din backstage-ul formației și aș fi mai atent la acordurile pe care le semnăm cu companiile care limitează accesul minorilor la concert.

  • Marcel Bostan - Concert Alternosfera la Arenele Romane pe 25 mai

  • Marcel Bostan - Concert Alternosfera la Arenele Romane pe 25 mai

  • Concert Alternosfera la Arenele Romane pe 25 mai

  • Concert Alternosfera la Arenele Romane pe 25 mai

  • Concert Alternosfera la Arenele Romane pe 25 mai

  • Concert Alternosfera la Arenele Romane pe 25 mai

Click să vezi toată galeria de poze de la concertul de la Arenele Romane

4. Ați fost numiți recent Best Romanian Alternative Rock Band 2013 de către Metalhead. Ce reprezintă pentru voi aceast premiu?

Marcel: Desigur că ne bucurăm pentru acest premiu dar… au fost exprimate mai multe opinii referitor la participarea noastră în cadrul acestor premii cum că nu ar trebui să participăm fiindcă nu suntem o trupă din România. Poziția noastră este că acceptăm ceea ce decide publicul, pentru noi asta este o intrebare mai mult retorică. Metalhead este o publicație notorie și are tot respectul nostru. Le spunem mulțumesc, ne bucurăm de acest premiu și sperăm ca în acest an cel puțin să dublăm reușitele noastre.

5. Ati anulat 4 concerte in 2013 – mă refer la Padina Fest, ARTmania, Maraton Festival si concertul de la Zilele Prieteniei Bergenbier din Craiova. Știu că este un subiect sensibil, însă fanii ar fi interesați să afle dacă motivul problemelor de sănătate a fost o afecțiune mai gravă sau o simplă acumulare de stres și oboseală.

Marcel: Când am spus că a fost un an destul de greu am avut în vedere și anularea celor patru concerte, cauzată de o acumulare a oboselii, stresului și a regimului nesănătos din timpul lucrului asupra albumului. Efectiv în două luni de zile petrecute în studio nu am deosebit ziua de noapte. Când am finisat albumul le spuneam colegilor mei că nu credeam inițial că este posibil să realizăm un volum atât mare de lucru într-o perioadă atât de scurta și nu îmi imaginam vreodată că organismul meu va rezista unui astfel de supra-efort. Lucrul la album, după care imediat a început turneul și faptul că am neglijat perioada de reabilitare a adus în consecință la o cedare a organismului meu. Deși mai resimt consecințele și încă lupt cu ele, mă avânt într-o noua aventură: începem să înregistrăm un nou album, dar de această dată mult mai prudent.

6. ”Epizodia”, cea de-a doua parte a trilogiei începute cu „Virgula”, a fost lansată anul trecut. Ați stabilit vreo dată pentru lansarea ultimei părți?

Marcel: Da, eu sper să îl finalizăm până în mai 2014. Să îl lansăm și să stiu că am dus la bun sfârșit etapa care se numește “Epizodia”.

7. După lansarea celei de-a 3-a părți a trilogiei va urma un nou album, despre care ne-ați povestit câte ceva și în alte interviuri. Ați avut răgaz de a vă gândi la un concept pentru el?

Marcel: După “Epizodia” am spus că vrem să scoatem partea a treia care să fie un fel de combinație între muzică și video. Însă din cauza celor întâmplate vara și fiindcă ne-am abătut de la grafic am decis sa facem a treia parte ca un album integru. Cred că un nou album, un nou concept ne așteaptă în 2015, dar să vedem cum trece anul și să ducem la un final ceea ce avem de făcut acum.

8. Ce muzică mai ascultă Alternosfera în ultima perioadă? Anul trecut a fost unul destul de bogat pentru muzica rock internațională: Black Sabbath a lansat album, la fel și Pearl Jam, Dream Theater, Alice In Chains. Sunteți la curent cu noutățile? Sau aveți alte trupe favorite pe care le ascultați constant?

Marcel: Pentru mine anul 2013 a fost un an nostalgic, am ascultat mult material vechi al trupelor care m-au marcat prin anii 2000-2005. Desigur ca am urmărit fugar și ceea ce se întâmplă pe piața muzicală, totuși după atâtea concerte și lucru în studio, nu am analizat atent noile apariții, în acest sens a fost un an de relaxare pentru mine.

9. Știu că o parte dintre membrii trupei au fost anul trecut la concertul lui Joe Satriani de la Sala Palatului. Cum vi s-a părut?

Marcel: Deși eu nu am fost, primul lucru povestit de colegi dupa concert a fost că băiatul de la mixerul de lumini dansa mai mult și reda mai multe emoții decât artiștii din scenă. Stiu ca le-a placut foarte mult concertul.

10. Ne puteți povesti puțin despre procesul de compoziție? Cum ajung piesele în forma finală?

Marcel: De la piesă la piesă. Nu avem o schemă de lucru standard. Întotdeauna piesele încep de la o schiță la ghitară sau pian. Dacă înainte făceam piesele și aranjamentele în repetiții, uneori lucrând fragmentat, eu cu ghitaristul sau eu cu toboșarul, acum noi preferăm să facem piesele direct în studio. Avem instalate și conectate toate sculele necesare și în orice moment putem trage o partitură sau putem face un jam cu toboșarul. Așa putem păstra intacte și la înregistrare acele emoții care apar în timpul lucrului. În trecut, atunci când ajungeam în studio nu mai puteam reda acea stare pe care o avea piesa inițial, piesa suna mult mai gol. Iar noi ținem foarte mult ca piesele noastre sa aibă aceeași stare, aceleași emoții și în concert și în repetiție și pe înregistrare. Faptul că avem studioul nostru, toate sculele la îndemână, și timp de lucru nelimitat, ne creează sentimentul de plăcere din timpul procesului de muncă.

11. Lirica versurilor Alternosfera este una distinctivă, am putea spune că definește chiar stilul trupei. V-ați gântit vreodată să faceți totuși și o piesă pur instrumentală?

Marcel: Când se vor termina subiectele atunci vom trece la ceva instrumental. Deocamdată preferăm sa lăsăm instrumentalul pur instrumentiștilor de performanță.

12. Dacă ați avea ocazia de a colabora cu o trupă/artist din România, care ar fi aceea/acela și de ce?

Marcel: Am primit recent o propunere de la băieții din “Subcarpați”, dar mai departe de propunere nu s-a ajuns. Când va veni momentul să discutăm despre asta o sa vă putem oferi mai multe detalii. Au mai existat propuneri de acest gen pe parcursul timpului, nu neapărat din partea artiștilor din Romania, dar nu am realizat nici un featuring până acum. S-ar putea ca de această dată să rezulte ceva interesant.

13. Unde vă vedeți peste 10 ani?

Marcel: Cu siguranță în viață și în procesul de lucru.

Concerte & turnee

Alternosfera anunță primul turneu acustic din istoria trupei - PROGRAM

Alternosfera își încântă fanii cu un proiect în premieră în cariera formației. Este vorba de un turneu acustic, cu evenimente muzicale în șapte orașe din România și unul în Chișinău. Găsești în articol mai multe detalii.

Publicat

pe

Alternosfera la Opera Nationala Romana 2022
Alternosfera la Opera Nationala Romana 2022 │ FOTO: Alex Vlad Covaci / InfoMusic.ro

Povestea programului unplugged a început în urmă cu trei ani, când trupa a încercat o rearanjare a pieselor sale într-un format acustic. Tot experimentând cu diferite instrumente și structuri, Alternosfera a creat conceput Theatroll - Corbul Troian, unde piese din discografia trupei au fost reinterpretate și cântate alături de orchestră pe cele mai mari scene de teatru. Acum, Alternosfera vine în fața fanilor cu primul program acustic.

Cu această ocazie, Alternosfera va ajunge în mai multe orașe din România, chiar și în cele mai mici, unde nu ar fi putut ajunge cu versiunea electrică. În centrul atenției vor sta piese care nu se regăsesc foarte des în concertele electrice, dar care sunt foarte așteptate de fani.

Trupa a gândit un playlist în care piesele care au fost interpretate în concertele Theatroll - Corbul Troian să nu se regăsească în concertele unplugged. Alternosfera nu a uitat de hit-urile care i-au adus aprecierea fanilor de pretutindeni, astfel că o parte dintre acestea se vor auzi acustic.

Program turneu acustic Altenosfera

Citește în continuare

Trending