Urmărește-ne în Social Media

rock

Marcel Bostan despre trecut, prezent și viitor după un 2013 "alternosferic"

Alternosfera ne-a chemat, iar noi am venit. Mai mult decât atât: de 15 ani încoace numărul celor care răspund chemării crește pe zi ce trece. La concertul din mai 2013 s-au strâns la Arenele Romane în jur de 3000 de fani, o performanță care ne face să ne gândim la un viitor al trupei promițător. Detalii în interviul din articol.

Publicat

pe

Concert Alternosfera Silver Church Bucuresti 2013
Concert Alternosfera Silver Church Bucuresti 2013

Marcel Bostan ne-a asigurat că peste 10 ani formația va fi în continuare "pe baricade", dând tot ce au mai bun pentru fanii pe care i-au câștigat în timp, muncind cu sârguință. În ce privește trecutul, aniversarea celor 15 ani de la prima repetiție, albumele lansate și desele concerte au adus atât emoții și satisfacții, cât și stres și oboseală, așa cum ar fi de altfel și firesc. Privind retrospectiv, Alternosfera a crescut mult și trupa este conștientă de asta. De aici apare nevoia de a îmbunătăți constant și de a spune lucrurilor pe nume atunci când se consideră că anumite lucruri puteau fi făcute mai bine. Până la urmă, greșeli pot apărea oricând, inevitabil. Important este ce atitudine adopți. Alternosfera știe cum să accepte atât laude, cât și critici, iar acesta este un lucru de apreciat, credem noi.

1. 2013 a fost un an plin pentru Alternosfera. Ați avut peste 30 de concerte în România, lansare de album și aniversarea a 15 ani de la prima repetiție. Spuneti-ne în câteva cuvinte ce a însemnat pentru fiecare dintre voi anul ce-a trecut.

Marcel: Această aniversare de 15 ani a fost mai mult un moment de sensibilizare internă a trupei. După atâția ani, trupa continuă să existe și suntem bine-merci. În 1998 nici nu ne făceam planuri pentru 2013 și evident că ceea ce am ajuns astăzi ne bucură. Dar anul care a trecut a avut pentru noi momente mult mai importante - lansarea albumului “Epizodia”, spre exemplu. Și a fost un an destul de greu: lucrul asupra albumului finisat în timp record, urmat de un turneu frumos prin mai multe orașe din Romania și finalizat cu un concert extraordinar la Arenele Romane din București, și-au spus cuvântul peste jumătate de an, atunci când am făcut o pană de sănătate. Cred că 2013 a fost cel mai intensiv și productiv an pentru trupă, de la înființarea ei.

2. Tot anul trecut ați susținut cel mai mare concert de până acum - cel din mai, de la Arenele Romane. Cum a fost pentru voi această experiență? Ati avut emoții? Cum v-ați pregătit pentru acel concert?

Marcel: Da, asta a fost cel mai mare concert pur Alternosfera. Am cântat pentru un public numeros. Trei mii de oameni veniți la concert au fost o realizare și un pas important pentru noi, fiindcă atunci când ne-am avântat în acest proiect nu știam ce finalitate va avea. A fost o provocare pentru noi; aveam emoții când primeam rapoartele de la vânzarea biletelor și tot încercam să intuim dacă vom reuși sau nu. Evenimentul de la Arenele Romane a fost cel mai important concert din cariera Alternosferei, plus ca era si concertul de incheiere al turneului “Epizodia Tour”. Nu am avut mult timp pentru pregătiri fiindcă în momentul în care am lansat turneul, Arenele Romane nu existau în program, la fel cum nici concertul de la Turbohalle din 2012 nu era planificat initial in turneul „Virgula Tour”. Abia în a treia săptămână din turneu a fost luată decizia referitoare la acest concert. (n.red. Arenele Romane). Am lucrat în timp restrâns, nu am avut nici fonduri mari pentru o campanie media extinsă, nici buget nelimitat pentru organizare. Am avut doar partenerii nostri care ne-au oferit suportul lor. Nu am făcut nimic special, a fost un concert ordinar pentru Alternosfera, într-o locație frumoasă, dar care a rezultat în emotii deosebite!
Un alt concert important pentru noi a fost concertul din Chișinău, care a fost la fel de maximă audiență. Cu părere de rău, tot mai rar cântăm în Republica Moldova fiindcă nu există nici spații suficient de mari și nici evenimente la care am putea cânta. În prezent orice concert susținut în Chișinău nu este doar o bucurie pentru public ci și o sărbătoare pentru Alternosfera!

3. Dacă ați putea schimba ceva legat de concertul de la Arenele Romane, care ar fi acel lucru?

Marcel: Aș exclude alcoolul din backstage-ul formației și aș fi mai atent la acordurile pe care le semnăm cu companiile care limitează accesul minorilor la concert.

 • Marcel Bostan - Concert Alternosfera la Arenele Romane pe 25 mai

 • Marcel Bostan - Concert Alternosfera la Arenele Romane pe 25 mai

 • Concert Alternosfera la Arenele Romane pe 25 mai

 • Concert Alternosfera la Arenele Romane pe 25 mai

 • Concert Alternosfera la Arenele Romane pe 25 mai

 • Concert Alternosfera la Arenele Romane pe 25 mai

Click să vezi toată galeria de poze de la concertul de la Arenele Romane

4. Ați fost numiți recent Best Romanian Alternative Rock Band 2013 de către Metalhead. Ce reprezintă pentru voi aceast premiu?

Marcel: Desigur că ne bucurăm pentru acest premiu dar… au fost exprimate mai multe opinii referitor la participarea noastră în cadrul acestor premii cum că nu ar trebui să participăm fiindcă nu suntem o trupă din România. Poziția noastră este că acceptăm ceea ce decide publicul, pentru noi asta este o intrebare mai mult retorică. Metalhead este o publicație notorie și are tot respectul nostru. Le spunem mulțumesc, ne bucurăm de acest premiu și sperăm ca în acest an cel puțin să dublăm reușitele noastre.

5. Ati anulat 4 concerte in 2013 – mă refer la Padina Fest, ARTmania, Maraton Festival si concertul de la Zilele Prieteniei Bergenbier din Craiova. Știu că este un subiect sensibil, însă fanii ar fi interesați să afle dacă motivul problemelor de sănătate a fost o afecțiune mai gravă sau o simplă acumulare de stres și oboseală.

Marcel: Când am spus că a fost un an destul de greu am avut în vedere și anularea celor patru concerte, cauzată de o acumulare a oboselii, stresului și a regimului nesănătos din timpul lucrului asupra albumului. Efectiv în două luni de zile petrecute în studio nu am deosebit ziua de noapte. Când am finisat albumul le spuneam colegilor mei că nu credeam inițial că este posibil să realizăm un volum atât mare de lucru într-o perioadă atât de scurta și nu îmi imaginam vreodată că organismul meu va rezista unui astfel de supra-efort. Lucrul la album, după care imediat a început turneul și faptul că am neglijat perioada de reabilitare a adus în consecință la o cedare a organismului meu. Deși mai resimt consecințele și încă lupt cu ele, mă avânt într-o noua aventură: începem să înregistrăm un nou album, dar de această dată mult mai prudent.

6. ”Epizodia”, cea de-a doua parte a trilogiei începute cu „Virgula”, a fost lansată anul trecut. Ați stabilit vreo dată pentru lansarea ultimei părți?

Marcel: Da, eu sper să îl finalizăm până în mai 2014. Să îl lansăm și să stiu că am dus la bun sfârșit etapa care se numește “Epizodia”.

7. După lansarea celei de-a 3-a părți a trilogiei va urma un nou album, despre care ne-ați povestit câte ceva și în alte interviuri. Ați avut răgaz de a vă gândi la un concept pentru el?

Marcel: După “Epizodia” am spus că vrem să scoatem partea a treia care să fie un fel de combinație între muzică și video. Însă din cauza celor întâmplate vara și fiindcă ne-am abătut de la grafic am decis sa facem a treia parte ca un album integru. Cred că un nou album, un nou concept ne așteaptă în 2015, dar să vedem cum trece anul și să ducem la un final ceea ce avem de făcut acum.

8. Ce muzică mai ascultă Alternosfera în ultima perioadă? Anul trecut a fost unul destul de bogat pentru muzica rock internațională: Black Sabbath a lansat album, la fel și Pearl Jam, Dream Theater, Alice In Chains. Sunteți la curent cu noutățile? Sau aveți alte trupe favorite pe care le ascultați constant?

Marcel: Pentru mine anul 2013 a fost un an nostalgic, am ascultat mult material vechi al trupelor care m-au marcat prin anii 2000-2005. Desigur ca am urmărit fugar și ceea ce se întâmplă pe piața muzicală, totuși după atâtea concerte și lucru în studio, nu am analizat atent noile apariții, în acest sens a fost un an de relaxare pentru mine.

9. Știu că o parte dintre membrii trupei au fost anul trecut la concertul lui Joe Satriani de la Sala Palatului. Cum vi s-a părut?

Marcel: Deși eu nu am fost, primul lucru povestit de colegi dupa concert a fost că băiatul de la mixerul de lumini dansa mai mult și reda mai multe emoții decât artiștii din scenă. Stiu ca le-a placut foarte mult concertul.

10. Ne puteți povesti puțin despre procesul de compoziție? Cum ajung piesele în forma finală?

Marcel: De la piesă la piesă. Nu avem o schemă de lucru standard. Întotdeauna piesele încep de la o schiță la ghitară sau pian. Dacă înainte făceam piesele și aranjamentele în repetiții, uneori lucrând fragmentat, eu cu ghitaristul sau eu cu toboșarul, acum noi preferăm să facem piesele direct în studio. Avem instalate și conectate toate sculele necesare și în orice moment putem trage o partitură sau putem face un jam cu toboșarul. Așa putem păstra intacte și la înregistrare acele emoții care apar în timpul lucrului. În trecut, atunci când ajungeam în studio nu mai puteam reda acea stare pe care o avea piesa inițial, piesa suna mult mai gol. Iar noi ținem foarte mult ca piesele noastre sa aibă aceeași stare, aceleași emoții și în concert și în repetiție și pe înregistrare. Faptul că avem studioul nostru, toate sculele la îndemână, și timp de lucru nelimitat, ne creează sentimentul de plăcere din timpul procesului de muncă.

11. Lirica versurilor Alternosfera este una distinctivă, am putea spune că definește chiar stilul trupei. V-ați gântit vreodată să faceți totuși și o piesă pur instrumentală?

Marcel: Când se vor termina subiectele atunci vom trece la ceva instrumental. Deocamdată preferăm sa lăsăm instrumentalul pur instrumentiștilor de performanță.

12. Dacă ați avea ocazia de a colabora cu o trupă/artist din România, care ar fi aceea/acela și de ce?

Marcel: Am primit recent o propunere de la băieții din “Subcarpați”, dar mai departe de propunere nu s-a ajuns. Când va veni momentul să discutăm despre asta o sa vă putem oferi mai multe detalii. Au mai existat propuneri de acest gen pe parcursul timpului, nu neapărat din partea artiștilor din Romania, dar nu am realizat nici un featuring până acum. S-ar putea ca de această dată să rezulte ceva interesant.

13. Unde vă vedeți peste 10 ani?

Marcel: Cu siguranță în viață și în procesul de lucru.

PUBLICITATE
Comentează

Concerte & turnee

Living Rock 2021 - Lineup-ul complet și programul pe zile

Living Rock 2021 aduce muzica alternativă la mare. Lineup-ul complet pentru ediția de anul acesta include trupe ca Vița de Vie, Alternosfera, The Mono Jacks și Urma.

Publicat

pe

Vița de vie la Festivalul Awake 2018 │ FOTO: Alexandru Dragoi / InfoMusic.ro

Living Rock 2021 are loc în weekendul 20 - 22 august, pe plaja Tuzla. Pe parcursul celor trei zile ale festivalului vor fi organizate activități în aer liber, pentru toate vârstele: de la acțiuni de ecologizare, tururi prin împrejurimi alături de ghizi și sesiuni de birdwatching pentru iubitorii de păsări, până la zonă de produse handmade, tatuaje, dreaduri și multe alte surprize.

Programul pe zile și ore

Vineri, 20.08

Evening concerts - cu începere de la 7 PM

 • Melting Dice
 • Rockabella
 • GRIMUS
 • COMA
 • Vița de Vie

Sâmbătă, 21.08

Morning Concerts - cu începere de la 8 AM

 • Robin and the Backstabbers
 • Dimitri's Bats

Brunch Concerts - cu începere de la 2 PM

 • Toulouse Lautrec
 • ZMEI3

Evening Concerts - cu începere de la 8:30 PM

 • Theodore (Grecia)
 • Jurjak
 • URMA
 • The Mono Jacks

Duminică 22.08

Brunch Concerts - cu începere de la 2 PM

 • Lucia
 • The Kryptonite Sparks

Evening Concerts - cu începere de la 7 PM

 • Alex & The Fat Penguins
 • Pinholes
 • byron
 • Alternosfera

Accesul la festival și în zona de camping:

 • Accesul la festival se va face pe bază de bilet de acces pentru o zi sau abonament pe trei zile, alături de certificatul de vaccinare sau test negativ de Covid. Abonamentul oferă acces gratuit în zona de camping a festivalului.

Biletele și abonamentele achiziționate anul trecut pentru ediția 2020 rămân valabile pentru ediția 2021.

Festivalul Living Rock, unicul festival de alternativ de la mare, are ca scop promovarea scenei underground din România și sprijinirea artiștilor din zona de rock alternativ. Construit pe conceptul unic de combinare a rock-ului alternativ cu frumusețea Mării Negre, evenimentul are loc în aer liber, pe plaja Tuzla, una dintre cele mai frumoase plaje din România.

Citește în continuare

Concerte & turnee

RoadkillSoda și Cosmos în Buzunar deschid concertul Alternosfera de la Arenele Romane

Pe 17 septembrie, Alternosfera revine la București pentru a concerta la Arenele Romane. Evenimentul va beneficia de o producție specială, cu sunet, lumini și proiectii dedicate, în deschidere urmând să cânte RoadkillSoda și Cosmos în Buzunar.

Publicat

pe

Marcel Bostan - Trupa ALTERNOSFERA la Zilele Prieteniei in Piata Constitutiei pe 29 iunie 2013

RoadkillSoda şi-a început activitatea în 2011, iar pentru cei care au chef de iureş, caută un soundtrack pentru o stare chill sau sunt blocaţi în paradoxul de la mijloc, sound-ul celor de la RoadkillSoda îşi face treaba şi gâdilă starea care trebuie.

Cel mai recent album al lor, "Sagrada", este cel de-al 6-lea release RoadkillSoda, conține 12 piese și a fost lansat exclusiv pe vinil și pe toate platformele online de streaming. Până în prezent, RoadkillSoda a lansat 3 single-uri de pe viitorul album.

Trupa Cosmos în Buzunar vine din Republica Moldova și este un proiect muzical independent, format în martie 2016. Muzica pe care o cântă îmbină diferite stiluri muzicale, precum cold wave, synth wave, synth-pop, electronica, IDM, ambient si progressive techno. Sunt pasionați de soundul lor, așa că folosesc diverse instrumente pentru a-l prezenta publicului.

Prețuri bilete la concertul Alternosfera de la Arenele Romane / 17 septembrie 2021:

 • Sale: 74 lei - Acces General / 105 lei - Golden Circle / 149 lei – VIP;
 • La acces: 90 lei - Aces General / 120 lei - Golden Circle / 160 lei – VIP.

Alternosfera a fost fondată în 1998. Pe parcursul anilor, formaţia şi-a schimbat componenţa, având în prezent doar doi membri din formula iniţială, Marcel şi Marin. În primii ani, trupa și-a căutat tematica şi stilul, experimentând cu diverse instrumente, acumulând experiență și înregistrând primele demo-uri. Prestaţia artistică, show-urile mereu explozive, energia debordantă şi numărul extrem de mare de fani prezenţi la concerte au făcut ca Alternosfera să devină un "etalon" pentru zona de rock şi alternative de la noi din ţară. De-a lungul timpului, trupa a susţinut sute de concerte în România şi Republica Moldova, lansând cinci albume şi un EP. În octombrie 2015, Alternosfera a lansat albumul "Haosoleum", ultima parte a tripticului "Epizodia".

După o pauză concertistică de peste un an, timp în care s-a lucrat la un nou material, Alternosfera a revenit în anul 2019 cu un nou album, "Arhitectul din Babel". Lansarea celui de-al șaselea material discografic al trupei a coincis și cu aniversarea a 20 de ani de la înființarea trupei.

Citește în continuare

AGENDA DE CONCERTE

<< dec. 2021 >>
lmmjvsd
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Trending