Urmărește-ne în Social Media

Concerte & turnee

Solistul Ian Gillan (Deep Purple): Veniți la concert plini de energie!

Legenda britanică hard rock și heavy metal, Deep Purple revine la București pe 20 februarie 2014. Cu mai puțin de o lună înainte de eveniment, InfoMusic a vorbit cu Ian Gillan, solistul trupei, despre noul album, videoclipul "Vincent Price" și Rock 'n' Roll Hall of Fame. Legat de concertul de la Sala Polivalentă, artistul își dorește ca fanii să emane cât mai multă energie.

Publicat

pe

Concert Deep Purple la Kavarna Rock Festival 2013, Bulgaria.
Concert Deep Purple la Kavarna Rock Festival 2013, Bulgaria.

Una dintre cele mai apreciate trupe britanice de heavy metal și hard rock, alături de Led Zeppelin și Black Sabbath, Deep Purple rămâne și astăzi un nume nume emblematic pentru cultura genului. Inițial, Jon Lord, Ritchie Blackmore, Nick Simper, Rod Evans și Ian Paice s-au unit în 1968 sub numele de Roundabout. După mai multe schimbări de nume și componență, grupul a reușit să-și contureze identitatea muzicală odată cu lansarea celui de-al 4-lea album, "Deep Purple In Rock", în 1970. Următoarele materiale, "Fireball" și "Machine Head" s-au bucurat de mare succes, ajungând Nr. 1 în topurile din Marea Britanie. Cu o discografie de 19 albume de studio, peste 34 de albume live și peste 27 de compilații Deep Purple a devenit o legendă a muzicii hard rock și heavy metal, care a influențat nume precum: Metallica, Aerosmith, Van Halen, Alice in Chains, Bon Jovi, Motörhead, Iron Maiden, Judas Priest sau Def Leppard. Din lista pieselor reprezentative pentru cariera trupei nu lipsesc: "Highway Star", "Space Truckin", "Lazy" și  "Smoke on the Water".

După o pauză de 8 ani, Deep Purple a lansat în aprilie 2013 albumul "Now What?!", iar concertul de la București face parte din turneul de promovare al acestuia. În interviul pentru InfoMusic, solistul Ian Gillan ne povestește cum s-a desfășurat procesul de compoziție, dar și ce pregătesc pentru show-ul de la Sala Polivalentă.

Solistul Ian Gillan (Deep Purple) la Kavarna Rock Festival 2013, Bulgaria.

Solistul Ian Gillan (Deep Purple) la Kavarna Rock Festival 2013, Bulgaria.

1. "Vincent Price" a fost primul videoclip lansat de formație după o pauză de 20 de ani. Ați avut emoții cu privire la reacția publicului?

Ian Gillan: Ah, acum ai atins un punct important din felul în care abordăm viața. De fapt, noi nu ne gândim deloc, nici măcar un pic, la reacția publicului. Noi facem ceea ce este corect pentru noi și sperăm să fie apreciat. Așa cum am mai spus, dacă încerci să ghicești ce-și dorește publicul, atunci ai mari probleme.

2. V-ați aflat pentru a doua oară pe lista celor nominalizați pentru introducerea în Rock n Roll Hall of Fame. În topul realizat după votul publicului ați ieșit pe locul 3. Cu toate acestea nu ați fost aleși nici de această dată. Cum vă simțiți vis a vis de acest lucru?

IG: Oh, nu din nou, te rog nu mă întreba despre asta. Totul este atât de stupid și extrem de plictisitor.

3. V-ați hotărât asupra următorului single?

IG: Nu, noi doar facem albumele și nu avem nici o idee ce piesă ar putea fi comercială sau potrivită ca să fie lansată ca single. De toate aceste lucruri se ocupă casa noastră de discuri minunată, Edel Records.

4. Cum a fost procesul de compoziție și înregistrare a discului "What Now?!"?

IG: Am început cu o foaie albă, am muncit în fiecare zi de la amiază până la 6 pm, în perioada de compoziție. Apoi, am repetat aranjamentele și am stat împreună în studio cu toate aparatele pornite, pentru a interpreta piesele, în timp ce producătorul nostru Bob Ezrim a ghidat toate acțiunile.

5. În ultimii s-au stins din viață oameni dragi vouă și chiar aveți pe album o piesă în memoria lui Jon Lord (acesta a fost clăparul lui Deep Purple în perioadele: martie 1968 - martie 1976, aprilie 1984 - februarie 2002. S-a stins din viață în 2012, la 71 de ani). Cum vă afectează astfel de pierderi perspectiva asupra vieții?

Deep Purple - "Above And Beyond" (Berlin 2013)

IG: "Above and Beyond" îi este dedicată lui Jon Lord. Nu mă gândesc la pierdere pentru că este numai fizică, iar spiritele sunt deja conectate. Eu tind să meditez la anii minunați de creativitate și bucurie. Și nu durează mult până să apară un zâmbet pe fața mea când mă gândesc la dragul de Jon.

6. Ce pregătiți pentru concertul de la București?

IG: Cine știe? Elementele oricărui concert Deep Purple sunt aceleași din 1969:

  1. Piese cunoscute
  2. Piese obscure
  3. Piese noi (de această dată vor fi probabil 4 sau 5 la număr)
  4. Improvizație (Nu știu niciodată ce se va întâmpla...devine înfricoșător uneori pe scenă)
  5. Cel mai important aspect este contribuția publicului. Cu alte cuvinte, cu cât oferi mai mult, cu atât primești mai mult, așa că, vă rog să veniți la concert plini de energie.

Un mesaj pentru fanii din România:
"Vă mulțumesc pentru tot și abia așteptăm să vă vedem, Ian Gillan"

PUBLICITATE
Comentează

Muzică nouă

Deep Purple a lansat piesa "7 and 7 Is", pregăteşte un nou album numit "Turning to Crime"

Deep Purple nu dă semne de încetinire nici în al şaselea deceniu de existenţă, iar trupa britanică tocmai a lansat un single intitulat "7 and 7 Is". Noua melodie se va găsi pe viitorul album al grupului, "Turning to Crime". Detalii despre acesta aflaţi în rândurile următoare.

Publicat

pe

Coperta single Deep Purple 7 and 7 Is
Coperta single Deep Purple 7 and 7 Is │ FOTO: Deep Purple

"7 and 7 Is" este o piesă inedită, pentru că are toate "floricelele" progresive ale unui track uriaş, de 10-12 minute, dar este scurtă şi la obiect, având doar 2 minute şi 28 de secunde. Începe ca Dropkick Murphys şi apoi se aventurează în tărâmuri prog rock, în vreme ce toboşarul munceşte overtime pentru a ţine un ritm frenetic. Acesta este primul single de pe noul album Deep Purple, "Turning to Crime", care va sosi pe 26 noimebrie prin earMUSIC.

Este un album de coveruri, pe care Deep Purple va reinterpreta în stil propriu piese clasice rock, dar şi clasice din alte genuri. Vom găsi numai nume mari în tracklist, coveruri după Bob Dylan, Fleetwood Mac, Bob Seger, CREAM şi The Yardbirds. De producţie s-a ocupat legendarul Bob Ezrin, iar "Turning to Crime" vine la doar 15 luni după albumul Deep Purple "Whoosh!", cel care ducea discografia trupei britanice la 21 de titluri. LP-ul s-a bucurat de aprecieri atât din partea criticilor, cât şi a publicului. A reuşit şi să urce pe locul întâi în topurile din Germania, pe 4 în UK şi a ajuns la vârful clasamentului US Independent Album and Hard Music Albums Charts.

Iată cum arată tracklist-ul noului LP, cu artiştii originali în dreapta şi numele pieselor în stânga:

01. 7 And 7 Is (LOVE)
02. Rockin' Pneumonia And The Boogie Woogie Flu (Huey "Piano" Smith)
03. Oh Well (FLEETWOOD MAC)
04. Jenny Take A Râde! (MITCH RYDER & THE DETROIT WHEELS)
05. Watching The River Flow (Bob Dylan)
06. Let The Good Times Roll (Ray Charles & Quincy Jones)
07. Dixie Chicken (LITTLE FEAT)
08. Shapes Of Things (THE YARDBIRDS)
09. The Battle Of New Orleans (Lonnie Donegan/Johnny Horton)
10. Lucifer (BOB SEGER SYSTEM)
11. White Room (CREAM)
12. Caught In The Act [Medley: Going Down / Green Onions / Hot 'Lanta / Dazed And Confused / Gimme Some Lovin']

Ultimul album de studio Deep Purple, "Whoosh!" a fost produs tot de care canadianul Bob Ezrin, care de-a lungul timpului a lucrat în studio cu Pink Floyd, KISS, Alice Cooper şi mulţi alţii. Tot Ezrin a finisat şi ultimele două materiale Deep Purple, "Infinite" din 2017 şi "Now What!?" din 2013. Basistul Roger Glover a dezvăluit într-un interviu virtual din decembrie 2020 secretul prin care trupa e aşa prolifică: toate piesele Deep Purple se nasc din sesiuni de jamming.

Trupa pur şi simplu se joacă, explorează idei, riff-uri şi ritmuri şi de acolo se nasc piesele. Nimeni nu vine la studio cu o piesă deja terminată, ci cu o idee. Formaţia ne-a vizitat în 2019, la Cluj-Napoca, ţinând un concert anatologic la Sala BT Arena.

Citește în continuare

AGENDA DE CONCERTE

<< dec. 2021 >>
lmmjvsd
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Trending