Urmărește-ne în Social Media

Emisiuni radio-tv

Vacanța Mare e în vizorul CNA și al Comisiei de Cultură, după Revelionul de la TVR. Mugur Mihăescu reacționează: "N-am la ce să răspund"

Vacanța Mare a revenit pe TV la trecerea dintre ani cu show-ul "Revelion la mine acas'", însă programul de divertisment și umor de la TVR 1 nu a fost gustat de CNA, și nici de Comisia de Cultură din Parlament. Spectacolul a fost catalogat drept ”grotesc” de către membra CNA Dorina Rusu, în vreme ce Iulian Bulai, Șeful Comisiei de Cultură, a dezavuat ”bășcălia” pe seama măsurilor de protecție împotriva COVID-19. Mugur Mihăescu a reacționat în cadrul unei emisiuni.

Publicat

pe

Leana și Costel, personajele din Vacanța Mare
Leana și Costel, personajele din Vacanța Mare │ FOTO: Captură YouTube din cadrul programului Revelion la mine ACAS’ (@TVR1)

Programul umoristic de Revelion pregătit de Mugur Mihăescu și Radu Pietreanu, membrii grupului Vacanța Mare, a stârnit critici dure din partea Dorinei Rusu de la CNA. Aceasta a transmis un comunicat în care atrage atenția asupra încălcării legislației audiovizualului și asupra unei lipse de responsabilitate a televiziunii publice prin "luarea în derâdere" a regulilor de protecție anti-coronavirus.

Dorina Rusu, membră CNA: "Televiziunile și posturile de radio trebuie să-și înțeleagă nu numai libertățile, ci și responsabilitățile"

"În noaptea de Revelion, televiziunea publică publică a dat un spectacol grotesc, care a încălcat nu numai legile bunului-gust și pe cele ale bunului-simț, ci și legislația audiovizualului. M-am autosesizat în legătură cu emisiunea de Revelion de la TVR 1, care va fi analizată într-o sedință a CNA.

Emisiunile de divertisment trebuie să respecte legislația la fel ca toate celelalte, iar în emisiunea de la TVR nu este vorba doar despre niște glume proaste la adresa autorităților care gestionează criza generată de pandemie, ci despre faptul că televiziunea publică, într-un moment din an în care foarte mulți oameni se uită la televizor, ia în derâdere regulile de protecție anti-coronavirus, ba chiar instigă la nerespectarea lor.

Într-o perioadă atât de complicată cum este cea generată de pandemie, televiziunile și posturile de radio trebuie să-și înțeleagă nu numai libertățile, ci și responsabilitățile, iar televiziunea publică este cu atât mai datoare la responsabilitate cu cât este finanțată din bani publici. Dar acesta a fost încă unul dintre momentele deloc rare, din păcate, în care TVR și-a abandonat misiunea publică", se arată în comunicatul Dorinei Rusu, citat de paginademedia.ro.

Iulian Bulai, Șeful Comisiei de Cultură: "Vorbim despre fonduri publice care sunt folosite pentru bășcălia măsurilor care ar trebui să ne protejeze"

"Revelion la mine acas'" cu Vacanța Mare a stârnit critici și din partea lui Iulian Bulai, Șeful Comisiei de Cultură din Parlament. Acesta a solicitat o întâlnire cu CNA pe tema programului de Revelion al TVR.

"Vorbim despre fonduri publice care sunt folosite pentru bășcălia măsurilor care ar trebui să ne protejeze. Sunt pentru libertatea de exprimare, dar ideea că în noaptea de Revelion, în prime time, la cea mai difuzată emisiune a anului se invită conspiraționiști și oameni care contestă orice măsură de protecție, pentru a contraataca toate măsurile care au fost, din puncte de vedere comunicațional, pentru a limita efectele negative ale acestei pandemii, este o greșeală în opinia mea", a declarat Iulian Bulai într-o intervenție telefonică la Antena 3.

Dan Bittman s-a numărat printre invitații grupului Vacanța Mare, vocalistul Holograf intrând în diverse polemici pe tema coronavirusului și a măsurilor de protecție luate de autorități. Numele lui Bittman nu a fost menționat în acuzația lui Iulian Bulai, însă asocierea artistului cu reticența la măsurile anti-coronavirus este lesne de făcut.

Mugur Mihăescu, în replică la acuzațiile lui Iulian Bulai: "La asemenea oameni n-ai ce să răspunzi (...) Trec anii peste dânșii degeaba"

"Am o vârstă la care aș dori să nu prea-i răspund, pentru că n-am la ce să răspund. O să-i răspund un singur lucru: în 1988 eram pe scena Festivalului Artei și Creației Studențești de la Timișoara, când am băgat <<o șopârliță>> cu Ceaușescu și am ridicat sala în picioare, după care conducerea de partid și de stat de pe vremea aia a interzis publicului să mai fie în sală, pentru că era <<o bășcălie ieftină și nelalocul ei la adresa lui Ceaușescu>>, iar noi am susținut spectacolele, restul trupelor, doar în fața Comisiei acreditate de către liderul suprem să îi facem pe dânșii să râdă. După care Ceaușeascu a murit la un an, dar am impresia că domnul e prea tânăr ca să știe lucrurile astea, iar chestia cu conspiraționistul pe care a zis-o dumnealui, nu știu de unde o scornește.

Aruncă așa, cu cuvinte, ca să se afle în treabă. Dacă îmi spune oriunde, orice, un cuvânt, o declarație de-a mea în care am susținut vreo teorie a conspirației, sunt gata să fac chapeau în fața domniei lui. Dar, din nefericire, la asemenea oameni n-ai ce să răspunzi pentru că sunt... Știți cum este? Trec anii peste dânșii degeaba. Asta este situația", a declarat Mugur Mihăescu în aceeași emisiune de la Antena 3 în care a intervenit și Iulian Bulai.

Doina Gradea, director general al TVR: "Nimic nu este tabu când vine vorba de umor"

Doina Gradea, președinte – director general al TVR, a răspuns, la rândul ei, acuzațiilor aduse de Iulian Bulai. Aceasta susține că Mugur Mihăescu și invitații săi nu au făcut "bășcălie", ci "satiră".

"Televiziunea Națională a fost încă de la debutul pandemiei (și continuă să fie) alături de autorități, în prima linie în lupta cu noul coronavirus SARS- CoV2. Dar asta nu înseamnă că nu putem râde pe marginea acestui subiect. Nimic nu este tabu când vine vorba de umor", a replicat Doina Gradea.

Comentează

Trending