Urmărește-ne în Social Media

Lifestyle

10 lucruri interesante despre Conchita Wurst și participarea Austriei la Eurovision

Află 10 lucruri interesante despre Conchita Wurst și participarea Austriei la Eurovision. Concurentul transsexual Conchita a câștigat finala Eurovision 2014 cu o melodie bună și o apariție controversată: o femeie cu barbă într-o rochie extravagantă.

Publicat

pe

Conchita Wurst primind trofeul Eurovision 2014
Conchita Wurst primind trofeul Eurovision 2014 │ FOTO: Thomas Hanses (EBU)

1 . Conchita Wurst - al doilea concurent travestit care câștigă Eurovision

Conchita Wurst nu este primul travestit care participă la Eurovision și câștigă concursul. Dana International a câștigat premiul în 1998 pentru Israel, fiind vorba de un transsexual operat pentru schimbarea de sex în 1993.

În finala de pe 10 mai 2014, Israelul a oferit 12 puncte Austriei. În cazul lui Tom Neuwirth, Conchita este mai degrabă un rol prin intermediul căruia a devenit celebru.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=YPlzap2FZro]

2. Numele real al câștigătorului este Tom Neuwirth

Numele real al câștigătorului Eurovision 2014 este Tom Neuwirth. Prima apariție sub pseudonimul Conchita a avut loc în cadrul concursului de talente "Die große Chance" în 2011. Cum cel de-al doilea nume din pseudonimul ales se traduce "cârnat" (din germană), Conchita susține că alegerea lui are legătură cu expresia nemțească "Das ist mir doch alles Wurst", ce are sensul "E același lucru pentru mine / Nu-mi pasă".

Conchita Wurst

Conchita Wurst │ FOTO: ORF/Thomas Ramstorfer

3. Austria a câștigat și cea de-a doua semifinală

Conchita Wurst a câștigat primul loc și în cea de-a doua semifinală Eurovision, în cadrul căreia s-a calificat și piesa României. Austria obținuse 169 de puncte pe 8 mai 2014.

4. Ziua de naștere și ordinea intrării în concurs

Austria a intrat în concurs a 6-a în cadrul semifinalei și a 11-a în cadrul finalei. 6/11 este ziua de naștere a câștigătoarei Conchita Wurst.

5. A doua oară a fost cu noroc...

Conchita Wurst a concurat și în 2012 în Selecția Națională Eurovision Austria, ieșind a doua în clasament. Câștigătorul local de atunci, Trackshittaz (cu "Woki Mit Deim Popo") nu a reușit să se califice în finala Eurovision 2012, obținând cel mai mic punctaj din tot concursul (din ambele semifinale).

6. Austria, la a doua câștigare a Eurovisionului

Conchita Wurst a obținut cea de-a doua victorie a Austriei la Eurovision. Udo Jürgens câștigase Eurovision 1966 la Luxemburg cu piesa "Merci Cherie". Udo a devenit ulterior unul dintre cei mai îndrăgiți cântăreți vorbitori de germană. Victoria lui Udo venea la a treia participare consecutivă pentru Austria.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=DQZZJIIt9tA]

7. Debutul muzical al lui Tom Neuwirth (Conchita Wurst)

În 2006, Tom Neuwirth (Conchita Wurst) a ieșit pe locul al doilea în concursul de televiziune "de:Starmania" din Austria.

8. Tom Neuwirth (Conchita Wurst), parte a unei trupe de băieți

În 2007, Tom Neuwirth (Conchita Wurst) a făcut parte din trupa de băieți "jetzt anders!". Formația nu a rezistat mai mult de un an.

Thomas "Tom" Neuwirth în trupa de băieți Jetzt Anders! în 2007

Thomas "Tom" Neuwirth în trupa de băieți Jetzt Anders! în 2007 │ FOTO: Fg68at / Wikipedia en.wikipedia.org

9. Controverse și primele reacții ostile

După ce televiziunea națională din Austria (ORF) a anunțat pe 10 septembrie 2013 că țara va fi reprezentată la Eurovision de Conchita Wurst, au apărut primele reacții negative: pagini și petiții adverse pe Internet. O pagină de facebook "Anti-Wurst"  strânsese peste 30000 de susținători. Petiții din Rusia și Belarus au cerut excluderea Conchitei Wurst din concursul Eurovision.

10. Prima melodie cântată de Conchita Wurst pentru Eurovision

Piesa "That's What I Am" cântată de Conchita Wurst în preselecția pentru Eurovision 2012 a fost lansată ca single prin Sony Music Entertainment. Melodia a atins locul 12 în clasamentul Ö3 Austria Top 40 din Austria.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=_ni5n097kTs]
Comentează

Trending