Urmărește-ne în Social Media

electronica

SAGA Festival 2021 Recenzie: "UNTOLD de Bucureşti" mai aerisit şi plin de empatie

După principiul "when it rains, it pours", după o lungă perioadă de lipsă de concerte şi festivaluri, în weekend-ul 11-12 septembrie 2021 am avut nu unul, nu două, ci trei festivaluri. Pe de o parte am avut legendarul UNTOLD la Cluj-Napoca, început încă de pe 9 septembrie, apoi la Arenele Romane a fost Maximum Rock Festival, în vreme ce la Romaero Băneasa a avut loc SAGA Festival 2021, între 10 şi 12 septembrie. Un festival axat pe muzică electronică, pe un spaţiu uriaş, cu Tiesto ca headliner şi sosind după multe amânări şi în prag de val 4 al pandemiei. Cum a ieşit aflaţi mai jos.

Publicat

pe

Atmosfera şi organizare

SAGA Festival 2021 trebuia să aibă loc în 2019, a fost amânat de câteva ori până în 2020 şi apoi din cauza pandemiei mutat în vara lui 2021 şi apoi în septembrie. S-a desfăşurat la Romaero Băneasa şi a adus împreună peste 40.000 de iubitori de muzică house şi nu numai. Având în vedere mărimea uriaşă a Romaero Băneasa, cei 40.000 de oameni erau bine dispersaţi şi păreau mult mai puţini. Cozi au fost la top up şi mâncare, dar nu uriaşe, iar cele care au fost mari au fost provocate de neştiinţă. Şi eu am stat 40 de minute la coada la top up, neştiind că nu e doar o singură casă la hangarul cu mâncare.

SAGA a fost criticat în online pentru că a dus la blocarea nordului Capitalei şi nu a fost antifonat deloc, muzica ţinând trează multă lume din Sectorul 1. E un risc oarecum asumat şi impus de faptul că nu prea ai unde să ţii un eveniment de genul în Capitală. Împărţirea în scene a fost inteligentă şi am avut varietate: artiştii mari din zona EDM la scena principală, cea în formă de navă Star Wars, o scenă-hangar Heat cu techno dur, o scenă Switch unde mixau artişti locali şi era cu precădere muzică hip-hop, iar mai în spate o zonă cu house pur şi o scenă GAIA cu muzică tip Nostalgia (N&D, Andre, LA şi alţii), înfiinţată la un soi de parc de distracţii cu maşinuţe.

Accesul la festival se făcea cu test Covid-19 (fie făcut pe loc, fie făcut înainte) sau cu certificat de vaccinare, dar şi cu document ce atestă că a trecut numărul necesar de zile de la vindecarea după infectare.

Existau şi două zone înalte VIP, ca un soi de loje de stadion, plus un avion vopsit cu graffiti unde se ţinea o petrecere claustrofobică cu mult fum şi bas. Un hangar întreg era dedicat pentru zona de food, dar erau şi camionete separate şi multe standuri cu mâncare şi băutură. Puteai să te opreşti la standul Heineken pentru nişte relaxare, era şi o roată panoramică în miniatură şi un alt avion lângă zona VIP pe care îl puteai vizita (fără party înăuntru).

Exista şi un Silent Disco pentru cei care iubesc fenomenul. Designul scenei principale era undeva între pieptul unui robot Transformers, nava Star Wars şi castel întunecat de vampiri când se stingeau luminile. Au fost efecte pirotehnice din plin, jocuri de lumină excelent sincronizate şi am avut şi show cu drone în fiecare seară, proiectând diferite simboluri pe cer. În ultima noapte s-a lăsat şi cu artificii spectaculoase la final.

Ca reproş la organizare aş avea încălecarea muzicii între scene, cea main şi cea Heat de exemplu suprapunându-şi beat-urile, basul. Hangarul cu techno domina de altfel cu basul său mai tot evenimentul. Am şi un uriaş reproş legat de toalete care erau un dezastru total, ca igienizare, miros, surse de apă şi hârtie igienică. Majoritatea acelor toalete ecologice erau preapline încă de vineri.

Mâncare şi băutură

Nu am mai văzut aşa mare varietate la mâncare şi băutura la un festival de multă vreme, poate niciodată. Puteai bea limonadă, gin tonic, vreo 10 cocktailuri pe bază de Red Bull, inclusiv cu pepene roşu şi fructul pasiunii, vodka, bere Heineken, whisky şi multe carbogazoase. Băuturile la sticlă erau date fără capac, pentru a nu se arunca spre festivalieri sau artişti.

La mâncare era iar destul de multă varietate, de la burgeri la pizza de la Jerry's sau Camioneta, la fructele de mare prăjite la Drunken Squid, care dominau prin miros vreo jumătate de festival, dar şi Pulled Pork, pui prăjit, tortilla şi gofre. Era şi îngheţată, dar şi o camionetă cu wurst şi una pentru iubitorii de cafea. Faţă de alte festivaluri toate restaurantele sau truck-urile au stat deschise şi la ore avansate şi au stat binişor cu stocurile.

Doar standul Red Bull a rămas destul de rapid fără ingrediente. Păcat că locurile de stat jos erau limitate, aşa că mai toţi au mâncat în picioare. La 40.000 de oameni, dacă 2000 aveau loc de stat jos simultan era bine. Cocktailurile cu Red Bull erau 25 lei, burgerii ajungeau şi la 45 lei, iar pizza şi wurst erau undeva la 30 de lei. Plata se făcea cu brăţări luate de la intrare şi alimentate la puncte de top up sau online.

Muzica

Pentru că e greu să fii în mai multe locuri simultan, a trebuit să fiu selectiv. Am vrut neapărat să prind DJ Gojira la scena Switch, iar podcasterul meu preferat a făcut show mixând Queen excelent, a pus şi nişte dubstep şi DNB, fiind cam singurul care a abordat aceste genuri ca intenţie, nu ca o coincidenţă. S-a conectat excelent la public şi întreba la fiecare 20 de minute dacă toată lumea e OK.

Amelie Lens a oferit un techno dur, care aproape că punea în pericol integritatea structurală a hangarului. Don Diablo a venit pe mainstage pentru a îşi lansa noul album şi a fost foarte entuziast. Parcă publicul nu s-a conectat complet la vibe-ul său şi a păstrat energia pentru Tiesto. Am înţeles şi că a fost supărat că i s-a tăiat o piesă la final.

Tiesto a avut poate cel mai lung set şi ne-a trecut prin toată discografia sa, de la "The Business" la "Escape Me" şi remixul pentru "Lasting Lover". A avut jocuri complexe de lumini şi multiple efecte pirotehnice şi a sosit după un joc de 5 minute cu dronele şi după o împrăştiere uriaşă de confetti, care a redat energia publicului care petrecuse deja 4-5 ore la festival.

DJ-ul olandez îşi continuă evoluţia, lăsând în urma trance-ul şi intrând până la brâu în cultura EDM. Vorbim despre omul care a creat "Adagio for Strings", "Lethal Industry", "Traffic". "Elements of Life" şi a bifat colaborări cu mari voci feminine. Dacă nu existau show-urile sale Magik şi Elements of Life nu ar fi existat Tomorrowland şi poate nici Saga. Tiesto este sinonim cu muzica trance şi mai nou cu o parte respectabilă din EDM. Tiesto are un sound de arenă şi e ideal pentru concertele de anvergură, ca Saga, nu e făcut pentru a fi ascultat în incinte mici.

Masked Wolf, sosit pentru prima oară în Europa a cântat o piesă în colaborare cu Grasu XXL şi evident ne-a adus hitul "Astronaut In the Ocean", fredonat de toată lumea la unison. Nervo a cântat cu Alexandra Stan piesa "Come Into My World". Antonia şi Avalan au urcat pe scenă principală pentru a cânta imnul SAGA, "Take Me Somewhere

John Newman a ţinut un DJ set incendiar, diferit de ce îl ştiam noi, arătând că ştie şi la platane nu e doar un creator desăvârşit de hituri prietenoase cu radioul.

Vini Vici a adus un vibe ceva mai dur, s-a dus înspre hardcore, provocând lumea să danseze hardstyle, a mixat nişte Queen şi a sunat pur olandez, deşi e un DJ din Israel. Sună ca luat dintr-un video cu Techno Viking, de pe străzile din Amsterdan sau din cluburile din Berlin.

Alan Walker e omul care ne-a pus Skrillex "Bangarang" la scena principală, aprinzând imediat călcâiele adolescenţilor din public. A avut un vibe foarte "techy", cu imaginea sa cu glugă şi mască şi proiecţii tip Matrix pe zona sa de mixaj. A mixat hituri de la Sia şi am auzit şi cele mai de succes track-uri ale sale de pe Spotify, "Sweet Dreams" şi "Faded". Walker a etalat un aer mai emo şi multe voci femine, dar şi extra sintetizatoare faţă de cei dinaintea sa.

Carl Cox, decanul de vârstă al festivalului, la aproape 60 de ani a reuşit să ajungă la aproape 2 ore de party continuu, dacă nu şi mai mult, dovedind de ce e un nume de bază în muzica house. Toţi oamenii din hangarul dedicat techno erau transpiraţi, aerul era înnăbuşitor, locul era energie pură, argint viu. Laserele verzi proiectate în 3D şi etern mişcătoare îţi dădeau senzaţia că eşti într-o imprimantă 3D care "te rescrie".

Concluzii

Pentru un prim festival SAGA a fost o reuşită. E drept că şi ALDA, din spatele său are o experienţă îndelungată cu evenimente de genul The Mission, dar unul de anvergura celui din Bucureşti nu cred că s-a mai făcut până acum sau cel puţin nu unul axat pe muzică electronică cu peste 40.000 oameni. Atunci când ai doar 4 lucruri rele de spus despre festival şi vreo 10 bune cred că îl poţi încadra la evenimente reuşite.

Lucruri rele:

  • traficul blocat în Bucureşti
  • zgomotul în întregul Sector 1 din Bucureşti
  • toaletele oribile,cu igiena la pământ
  • suprapunerea sunetului de la scene

Lucruri bune:

  • sonorizare excelentă
  • varietate de mâncare şi băutură
  • conexiune bună cu publicul a artiştilor, empatie multă
  • buna organizare a accesului, sistemului de plată, testare, validare cod QR
  • împărţirea festivalului pe sub-genuri de house
  • abundenţa de stocuri la băutură şi mâncare
  • spaţiu aerisit, nu erau gloate omogene de oameni, puteai respira
  • scena spectaculoasă, efecte pirotehnice, lasere, sistem de iluminat stroboscopic fabulos, drone
  • autobuz special pus la dispoziţie pentru transport, gratuit
  • foarte multă pază, foarte puţine cazuri de turbulenţe legate de abuz de băutură, substanţe narcotice sau violenţă

Saga Festival 2022 a fost confirmat pentru luna iunie 2022 şi se poartă deja negocieri cu mari artişti. Va avea loc pe 3, 4, 5 iunie 2022.

PUBLICITATE
Comentează

Muzică nouă

Tiesto a remixat coloana sonoră a serialului hit "The White Lotus" - "Renaissance"

Tiesto e pe val în ultima vreme şi după ce tocmai a lansat un videoclip pentru piesa "Lay Low", acum ne oferă un remix pentru o melodie neaşteptată. E vorba despre "Renaissance", melodia centrală din coloana sonoră a serialului de succes "The White Lotus".

Publicat

pe

Coperta single Tiesto Renaissance The White Lotus
Coperta single Tiesto Renaissance The White Lotus │ FOTO: HBO Max

Remixul oficial vine după ce melodia "Renaissance" a ajuns cumva un hit la festivaluri vara trecută. Vorbim aici despre tema muzicală din sezonul 2, care s-a putut vedea pe HBO Max la începutul acestui an. Avem de-a face cu o variaţiune pe aceeaşi temă a primului sezon, "Aloha!". Acum sunt introduse şi elemente care să definească acţiunea care se petrece în Italia. Meritul îi aparţine compozitorului Cristobal Tapia de Veer.

Tiesto s-a declarat un foarte mare fan al serialului "The White Lotus", dar şi al temei centrale muzicale. Iniţial a început să pună această piesă în setlist-ul său de la concerte, apoi a remarcat că publicul reacţionează foarte bine la ea. Apoi a venit şi remixul, printr-un parteneriat cu cei de la HBO. Faţă de original, acest release primeşte un crescendo specific trance şi devine mult mai dansabil, cu un bas care nu te lasă să stai locului pe dancefloor.

Piesa s-a mai auzit remixată şi difuzată şi la concerte de la The Killers şi Dominic Fike, deci nu doar la DJi de house sau EDM. "The White Lotus" a fost atât un succes comercial, cât şi la nivel de critici. Actriţa Jennifer Coolidge a avut un parcurs impresionant de la "mama lui Stiffler" în "American Pie" la început de mileniu până la o ovaţie în picioare la Globurile de Aur din 2023 pentru jocul sau din serial şi premiul primit pentru rol secundar.

Între timp au apărut speculaţii cu privire la locaţia unde se va desfăşura acţiunea din sezonul 3. După Hawaii şi Italia, unii speculează că s-ar muta în Asia sau America de Sud. Cumva Johnny Knoxville de la Jackass pare convins că "White Lotus" va ajunge în Tokyo în sezonul 3. Tiesto ne-a promis un nou album numit "Drive" în 2022 şi l-am văzut în acţiune ca headliner la SAGA Festival 2022, la Bucureşti.

Ne-a oferit şi un re-remix al piesei "Pump It" de la Black Eyed Peas.

Citește în continuare

Concerte & turnee

Wiz Khalifa și Lil Nas X vin în premieră în România, la SAGA Festival 2023

Organizatorii SAGA Festival au dezvăluit primul val de artiști ce vor urca pe scenă vara aceasta. Cea de-a treia ediție SAGA va avea loc în perioada 23-25 iunie la Romaero Băneasa și promite peste 100 de artiști, o producție impresionantă și experiențe imersive pentru cei 150.000 de festivalieri. Mai multe detalii în articol.

Publicat

pe

Wiz Khalifa și Lil Nas X
Wiz Khalifa și Lil Nas X │ FOTO: captură YouTube (videoclipurile "Love to Smoke" și "Sun Goes Down"

Wiz Khalifa, unul dintre cei mai apreciați artiști din lume, Lil Nas X, un adevărat fenomen în muzică la nivel internațional, Skrillex, DJ și producător premiat cu Grammy, Tale of Us, duo tech house, cunoscutul DJ Alan Walker și IAN, unul dintre cei mai relevanți artiști trap din scena urbană românească, sunt primii artiști anunțați în cadrul unei ediții SAGA de neuitat.

Nominalizat la Grammy și Golden Globes, cu discuri de platină pentru vânzări record ale albumelor și single-urilor sale, Wiz Khalifa este rapper, artist, compozitor și actor american care a devenit cunoscut publicului odată cu lansarea albumului de debut "ROLLING PAPERS" în 2011. Hiturile majore ale lui Wiz Khalifa, "Black & Yellow", "See You Again", "We Dem Boyz", "Work Hard, Play Hard" și multe altele, colaborările cu The Weeknd, Travis Scott, Tyga l-au transformat într-unul dintre cei mai de succes artiști din lume. În iunie, publicul îl poate vedea pentru prima dată live în România, la SAGA Festival, pe scena Source (Mainstage).

Lil Nas X s-a remarcat pe scena muzicală în 2019, când a lansat "Old Town Road" și a spulberat normele genurilor, a cucerit topurile și a devenit viral în întreaga lume. Remixul cântecului cu Billy Ray Cyrus este single-ul care a stat cel mai mult pe locul 1 din istoria Billboard Hot 100, timp de 19 săptămâni. Piesa a primit discul de platină de 16 ori și recunoașterea internațională prin numeroase alte premii, inclusiv două Grammy. După ce a lansat EP-ul "7", în iunie 2019, care include single-urile "Panini" și "Rodeo", Lil Nas X a continuat cu "MONTERO ("Call Me Be Your Name")", un imn queer.

Skrillex vine să electrizeze atmosfera cu beat-urile sale inconfundabile și un show memorabil. Câștigător a opt premii Grammy, mai mult decât orice alt artist de muzică electronică dance, DJ-ul a colaborat cu Diplo și Boys Noize pentru a forma grupurile Jack Ü și, respectiv, Dog Blood.  În 2017, Skrillex a produs și mixat "8", cel de-al optulea album de studio al trupei rock Incubus.

O producție unică, specială, muzica duo-ului Tale Of Us îi va purta pe fanii care vor fi la Romaero către o destinație necunoscută, plină de mister și de surprize, o experiență care va transcende granițele poetice și emoționale.

Alan Walker va reveni pe scena de la SAGA Festival datorită fanilor care și-au dorit să îl revadă la București. DJ-ul a debutat pe scena muzicală la sfârșitul anului 2015 cu hitul "Faded", care a acumulat peste 1,4 miliarde de streamuri Spotify și 3,3 miliarde de vizualizări pe YouTube. După single-uri de succes, cum ar fi "Alone" și "Darkside", colaborări cu artiști precum Ava Max, Hans Zimmer, Noah Cyrus, Sia, Bruno Mars și Coldplay, albumul "Different World" l-a propulsat în topuri, depășind 4 miliarde de streamuri pe Spotify.

IAN este unul dintre cele mai puternice și influente nume din scena urbană din România, artist care conduce detașat topurile Spotify, cu numeroase hituri care l-au transformat într-unul dintre prezențele relevante ale generației sale în era trap. IAN va urca pe scena Drift de la Romaero Băneasa, în cadrul SAGA Festival.

Bilete SAGA Festival 2023:

Biletele sunt disponibile online, la prețuri: biletul 3 day General Access: 375 RON + taxe, 3 day regular ticket GA plus: 550 RON + taxe, 3 day VIP pass 750 RON + taxe, 1 day GA ticket 200 RON + taxe, 1 day GA plus ticket 275 RON + taxe, 1 day VIP ticket 300 RON + taxe.

În plus, SAGA a reintrodus și anul acesta Payment Plan, un produs prin care abonamentul pentru cele 3 zile de distracție poate fi achiziționat la un preț special, cu doar 5 euro depozit și 4 rate egale.

Citește în continuare

Muzică nouă

Tiesto a lansat prima piesă din 2023, "Lay Low" - AUDIO

Tiesto începe anul 2023 cu prima lansare de single, "Lay Low", care sună imediat a hit. Evocă zilele călduroase ale festivalurilor de muzică din Ibiza sau Ultra Miami. Partea corală face toată piesa.

Publicat

pe

Coperta single Tiesto Lay Low
Coperta single Tiesto Lay Low │ FOTO: Tiesto

Câştigător de premii Grammy şi discuri de platină, Tiesto a terminat 2022 cu 38.3 milioane de ascultători pe reţelele de streaming. În 2023 ne aduce piesa "Lay Low", cu o abordare catchy şi moody, cu nostalgia clasică a începutului de an. E un deep house cu un hook proaspăt, care cu siguranţă a cucerit toate radio-urile de muzică electronică deja. Tiesto a petrecut o bună parte din 2022 creând hype pentru viitorul său album, "Drive".

DJ-ul olandez a promis că pe acest nou LP va explora noi teritorii şi se va axa pe muzica house pură. În vara anului trecut artistul a revenit la rădăcini, axându-se pe track-uri trance în cadrul apariţiei sale la Tomorrowland. Hiturile sale recente includ "The Business" şi "Hot In It". Ce e drept acelea sunt ceva mai complexe decât "Lay Low", care e în mare o linie de bas şi un "zid fonic" de coruri feminine.

Suntem la doar o lună distanţă de lansarea albumului "Drive", care are loc în februarie 2023 şi cel mai recent release a fost colaborarea cu Tate McRae, "10:35", care se axa mai degrabă pe un pop-house, prinzând loc fruntaş la radio-uri. Pe 24 februarie soseşte noul material discografic şi el include 12 piese.

Pe Tiesto l-am văzut la SAGA Festival 2022, pe Arena Naţională, ca un headliner versat şi un crowd pleaser, care a picat totuşi în acelaşi păcat ca şi mulţi alţi DJ de la Saga. E vorba despre faptul că a lăsat piesele să curgă 35-45 de secunde până a le schimba. În 2022 ne-a oferit şi un re-remix la "Pump It" de la Black Eyed Peas, cu un beat diferit.

Pe numele său complet Tijs Michiel Verwest, Tiesto are 54 de ani, provine din Breda, Olanda şi e activ din 1994. A abordat toate genurile majore house de la trance la bass house, electro, tropical house, progressive house, big room, progressive house. E privit de experţi ca "Naşul EDM-ului", dar e mai degrabă omul EP-urilor şi single-urilor decât al albumelor full. De altfel primul său album venea de abia în 2001 şi are 7 LP-uri scoase până acum.

Citește în continuare
Show Lord of the Dance 2023

AGENDA DE CONCERTE

<< mart. 2023 >>
lmmjvsd
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Trending