Urmărește-ne în Social Media

electronica

SAGA Festival 2021 Recenzie: "UNTOLD de Bucureşti" mai aerisit şi plin de empatie

După principiul "when it rains, it pours", după o lungă perioadă de lipsă de concerte şi festivaluri, în weekend-ul 11-12 septembrie 2021 am avut nu unul, nu două, ci trei festivaluri. Pe de o parte am avut legendarul UNTOLD la Cluj-Napoca, început încă de pe 9 septembrie, apoi la Arenele Romane a fost Maximum Rock Festival, în vreme ce la Romaero Băneasa a avut loc SAGA Festival 2021, între 10 şi 12 septembrie. Un festival axat pe muzică electronică, pe un spaţiu uriaş, cu Tiesto ca headliner şi sosind după multe amânări şi în prag de val 4 al pandemiei. Cum a ieşit aflaţi mai jos.

Publicat

pe

Atmosfera şi organizare

SAGA Festival 2021 trebuia să aibă loc în 2019, a fost amânat de câteva ori până în 2020 şi apoi din cauza pandemiei mutat în vara lui 2021 şi apoi în septembrie. S-a desfăşurat la Romaero Băneasa şi a adus împreună peste 40.000 de iubitori de muzică house şi nu numai. Având în vedere mărimea uriaşă a Romaero Băneasa, cei 40.000 de oameni erau bine dispersaţi şi păreau mult mai puţini. Cozi au fost la top up şi mâncare, dar nu uriaşe, iar cele care au fost mari au fost provocate de neştiinţă. Şi eu am stat 40 de minute la coada la top up, neştiind că nu e doar o singură casă la hangarul cu mâncare.

SAGA a fost criticat în online pentru că a dus la blocarea nordului Capitalei şi nu a fost antifonat deloc, muzica ţinând trează multă lume din Sectorul 1. E un risc oarecum asumat şi impus de faptul că nu prea ai unde să ţii un eveniment de genul în Capitală. Împărţirea în scene a fost inteligentă şi am avut varietate: artiştii mari din zona EDM la scena principală, cea în formă de navă Star Wars, o scenă-hangar Heat cu techno dur, o scenă Switch unde mixau artişti locali şi era cu precădere muzică hip-hop, iar mai în spate o zonă cu house pur şi o scenă GAIA cu muzică tip Nostalgia (N&D, Andre, LA şi alţii), înfiinţată la un soi de parc de distracţii cu maşinuţe.

Accesul la festival se făcea cu test Covid-19 (fie făcut pe loc, fie făcut înainte) sau cu certificat de vaccinare, dar şi cu document ce atestă că a trecut numărul necesar de zile de la vindecarea după infectare.

Existau şi două zone înalte VIP, ca un soi de loje de stadion, plus un avion vopsit cu graffiti unde se ţinea o petrecere claustrofobică cu mult fum şi bas. Un hangar întreg era dedicat pentru zona de food, dar erau şi camionete separate şi multe standuri cu mâncare şi băutură. Puteai să te opreşti la standul Heineken pentru nişte relaxare, era şi o roată panoramică în miniatură şi un alt avion lângă zona VIP pe care îl puteai vizita (fără party înăuntru).

Exista şi un Silent Disco pentru cei care iubesc fenomenul. Designul scenei principale era undeva între pieptul unui robot Transformers, nava Star Wars şi castel întunecat de vampiri când se stingeau luminile. Au fost efecte pirotehnice din plin, jocuri de lumină excelent sincronizate şi am avut şi show cu drone în fiecare seară, proiectând diferite simboluri pe cer. În ultima noapte s-a lăsat şi cu artificii spectaculoase la final.

Ca reproş la organizare aş avea încălecarea muzicii între scene, cea main şi cea Heat de exemplu suprapunându-şi beat-urile, basul. Hangarul cu techno domina de altfel cu basul său mai tot evenimentul. Am şi un uriaş reproş legat de toalete care erau un dezastru total, ca igienizare, miros, surse de apă şi hârtie igienică. Majoritatea acelor toalete ecologice erau preapline încă de vineri.

Mâncare şi băutură

Nu am mai văzut aşa mare varietate la mâncare şi băutura la un festival de multă vreme, poate niciodată. Puteai bea limonadă, gin tonic, vreo 10 cocktailuri pe bază de Red Bull, inclusiv cu pepene roşu şi fructul pasiunii, vodka, bere Heineken, whisky şi multe carbogazoase. Băuturile la sticlă erau date fără capac, pentru a nu se arunca spre festivalieri sau artişti.

La mâncare era iar destul de multă varietate, de la burgeri la pizza de la Jerry's sau Camioneta, la fructele de mare prăjite la Drunken Squid, care dominau prin miros vreo jumătate de festival, dar şi Pulled Pork, pui prăjit, tortilla şi gofre. Era şi îngheţată, dar şi o camionetă cu wurst şi una pentru iubitorii de cafea. Faţă de alte festivaluri toate restaurantele sau truck-urile au stat deschise şi la ore avansate şi au stat binişor cu stocurile.

Doar standul Red Bull a rămas destul de rapid fără ingrediente. Păcat că locurile de stat jos erau limitate, aşa că mai toţi au mâncat în picioare. La 40.000 de oameni, dacă 2000 aveau loc de stat jos simultan era bine. Cocktailurile cu Red Bull erau 25 lei, burgerii ajungeau şi la 45 lei, iar pizza şi wurst erau undeva la 30 de lei. Plata se făcea cu brăţări luate de la intrare şi alimentate la puncte de top up sau online.

Muzica

Pentru că e greu să fii în mai multe locuri simultan, a trebuit să fiu selectiv. Am vrut neapărat să prind DJ Gojira la scena Switch, iar podcasterul meu preferat a făcut show mixând Queen excelent, a pus şi nişte dubstep şi DNB, fiind cam singurul care a abordat aceste genuri ca intenţie, nu ca o coincidenţă. S-a conectat excelent la public şi întreba la fiecare 20 de minute dacă toată lumea e OK.

Amelie Lens a oferit un techno dur, care aproape că punea în pericol integritatea structurală a hangarului. Don Diablo a venit pe mainstage pentru a îşi lansa noul album şi a fost foarte entuziast. Parcă publicul nu s-a conectat complet la vibe-ul său şi a păstrat energia pentru Tiesto. Am înţeles şi că a fost supărat că i s-a tăiat o piesă la final.

Tiesto a avut poate cel mai lung set şi ne-a trecut prin toată discografia sa, de la "The Business" la "Escape Me" şi remixul pentru "Lasting Lover". A avut jocuri complexe de lumini şi multiple efecte pirotehnice şi a sosit după un joc de 5 minute cu dronele şi după o împrăştiere uriaşă de confetti, care a redat energia publicului care petrecuse deja 4-5 ore la festival.

DJ-ul olandez îşi continuă evoluţia, lăsând în urma trance-ul şi intrând până la brâu în cultura EDM. Vorbim despre omul care a creat "Adagio for Strings", "Lethal Industry", "Traffic". "Elements of Life" şi a bifat colaborări cu mari voci feminine. Dacă nu existau show-urile sale Magik şi Elements of Life nu ar fi existat Tomorrowland şi poate nici Saga. Tiesto este sinonim cu muzica trance şi mai nou cu o parte respectabilă din EDM. Tiesto are un sound de arenă şi e ideal pentru concertele de anvergură, ca Saga, nu e făcut pentru a fi ascultat în incinte mici.

Masked Wolf, sosit pentru prima oară în Europa a cântat o piesă în colaborare cu Grasu XXL şi evident ne-a adus hitul "Astronaut In the Ocean", fredonat de toată lumea la unison. Nervo a cântat cu Alexandra Stan piesa "Come Into My World". Antonia şi Avalan au urcat pe scenă principală pentru a cânta imnul SAGA, "Take Me Somewhere

John Newman a ţinut un DJ set incendiar, diferit de ce îl ştiam noi, arătând că ştie şi la platane nu e doar un creator desăvârşit de hituri prietenoase cu radioul.

Vini Vici a adus un vibe ceva mai dur, s-a dus înspre hardcore, provocând lumea să danseze hardstyle, a mixat nişte Queen şi a sunat pur olandez, deşi e un DJ din Israel. Sună ca luat dintr-un video cu Techno Viking, de pe străzile din Amsterdan sau din cluburile din Berlin.

Alan Walker e omul care ne-a pus Skrillex "Bangarang" la scena principală, aprinzând imediat călcâiele adolescenţilor din public. A avut un vibe foarte "techy", cu imaginea sa cu glugă şi mască şi proiecţii tip Matrix pe zona sa de mixaj. A mixat hituri de la Sia şi am auzit şi cele mai de succes track-uri ale sale de pe Spotify, "Sweet Dreams" şi "Faded". Walker a etalat un aer mai emo şi multe voci femine, dar şi extra sintetizatoare faţă de cei dinaintea sa.

Carl Cox, decanul de vârstă al festivalului, la aproape 60 de ani a reuşit să ajungă la aproape 2 ore de party continuu, dacă nu şi mai mult, dovedind de ce e un nume de bază în muzica house. Toţi oamenii din hangarul dedicat techno erau transpiraţi, aerul era înnăbuşitor, locul era energie pură, argint viu. Laserele verzi proiectate în 3D şi etern mişcătoare îţi dădeau senzaţia că eşti într-o imprimantă 3D care "te rescrie".

Concluzii

Pentru un prim festival SAGA a fost o reuşită. E drept că şi ALDA, din spatele său are o experienţă îndelungată cu evenimente de genul The Mission, dar unul de anvergura celui din Bucureşti nu cred că s-a mai făcut până acum sau cel puţin nu unul axat pe muzică electronică cu peste 40.000 oameni. Atunci când ai doar 4 lucruri rele de spus despre festival şi vreo 10 bune cred că îl poţi încadra la evenimente reuşite.

Lucruri rele:

  • traficul blocat în Bucureşti
  • zgomotul în întregul Sector 1 din Bucureşti
  • toaletele oribile,cu igiena la pământ
  • suprapunerea sunetului de la scene

Lucruri bune:

  • sonorizare excelentă
  • varietate de mâncare şi băutură
  • conexiune bună cu publicul a artiştilor, empatie multă
  • buna organizare a accesului, sistemului de plată, testare, validare cod QR
  • împărţirea festivalului pe sub-genuri de house
  • abundenţa de stocuri la băutură şi mâncare
  • spaţiu aerisit, nu erau gloate omogene de oameni, puteai respira
  • scena spectaculoasă, efecte pirotehnice, lasere, sistem de iluminat stroboscopic fabulos, drone
  • autobuz special pus la dispoziţie pentru transport, gratuit
  • foarte multă pază, foarte puţine cazuri de turbulenţe legate de abuz de băutură, substanţe narcotice sau violenţă

Saga Festival 2022 a fost confirmat pentru luna iunie 2022 şi se poartă deja negocieri cu mari artişti. Va avea loc pe 3, 4, 5 iunie 2022.

PUBLICITATE
Comentează

Concerte & turnee

Tot ce trebuie să ştii despre SAGA Festival 2023

A venit şi momentul mult aşteptat de fanii muzici electronice: SAGA Festival 2023 e la doar ore distanţă de debut şi se întoarce la Romaero Băneasa. Am fost acolo pentru a vedea pregătirile şi avem detalii despre ceea ce vom vedea acolo. Predicţii ale organizatorilor, ce food truck-uri sunt pregătite, plus ce ne aşteaptă ca show aflaţi mai jos.

Publicat

pe

Saga Festival 2023 Ziua Zero Main Stage
Saga Festival 2023 Ziua Zero Main Stage

La Saga Festival 2023 ne aşteaptă 3 zile de petreceri desfăşurate la Romaero Băneasa, cu acces de pe Strada Ficusului 44. Line-up-ul este bogat, cu doi headlineri mari vineri seara, pe 23 iunie: Skrillex şi Lil Nas X. Sâmbătă sunt cap de afiş Fisher, Loreen şi Robin Schulz. Alan Walker şi Wiz Khalifa sunt headlineri duminică.

În acest an vom avea o scenă special de trap românesc, scena Switch, unde vor cânta Amuly, Azteca, Gheboasa, Marko Glass, Bvcovia, Nane, Rava. Duminică vom mai avea nişte nume mari din rap care vor urca pe scenă, B.U.G. Mafia, Spike, Deliric, Bitza, Ian, Killa Fonic, Oscar. Loreen a apărut în lineup că o surpriză de ultim moment, artista fiind câştigătoarea Eurovision 2023.

Scene:

6 scene au fost pregătite la SAGA Festival 2023: Switch, Heat, Spark, Drift, Bumper Cars, plus un avion care e transformat la rândul său într-o scenă. Scena Heat e cea techno, unde va fi şi rave pit şi publicul VIP va putea ajunge aproape de DJ. Judecând după ediţiile trecute Bumper Cars va fi un fel de Nostalgia, cu muzica românească din anii '90 şi 2000.

Alan Walker va cânta în Rave Plane, un avion transformat în club, un concept unic pentru 200 de fani norocoşi. Acolo mai pun muzică şi Franky Wah, Gordo, Hitty, Gabry Ponte, Joel Corry, Mike Williams.

Nu uitaţi şi că puteţi viziona show-ul dintr-o roată panoramică, în zona scenei Heat.  Main Stage-ul are acum o formă dreptunghiulară, e foarte lat şi are jocuri de flăcări sus. E orientat acum în direcţia opusă faţă de 2021.

Cifre utile:

Sunt în lineup peste 150 de artişti internaţional şi români, iar participanţii sunt estimaţi pe la 50.000 pe zi. Am numărat şi peste 50 de food truck-uri la festival, printre care Jerry's Pizza, Meat Busters, Aperitivo, Ice Cream Car, Wurstaholics, Famous Waffles, Arome, Burger Chef, Yoyo Burgers, Gyros Mania, Hoinar, Furgoneta, Taste of Belgium, Waffles, Gogoşi, Paradisul Clătitelor.

Plata şi aplicaţie:

Plata la eveniment se face cu brăţara primită la intrare, care se încarcă la punctele de top up. Posibil să se poată încărca şi din aplicaţia SAGA. În aceeaşi aplicaţie se afla o funcţie numită Emergency Button, prin care cei aflaţi la festival pot solicita sprijinul celor din call center pentru orice problemă. De la accidentari la cineva care se simte rău spre exemplu. Cei specializaţi vor ajunge la cel care a apăsat butonul în mai puţin de 2 minute.

Galerie foto SAGA Festival 2023 Ziua Zero:

  • Saga Festival 2023 Ziua Zero Main Stage

    Saga Festival 2023 Ziua Zero Main Stage

  • Saga Festival 2023 Ziua Zero Main Stage
Citește în continuare

Lifestyle

Două podcasturi cu Şatra Benz pe care trebuie să le urmăreşti, dacă eşti fan

Sunt mare consumator de podcasturi şi cu atât mai mare consumator când văd că invitatul e din lumea muzicii. În ultimele zile trupa Şatra Benz a fost la două dintre cele mai apreciate podcasturi, cel al lui Gojira de la Happy Fish şi cel al lui Drăcea de la PORC TV.

Publicat

pe

Podcast Happy Fish Aproximativ Discutii DJ Gojira Satra Benz
Podcast Happy Fish Aproximativ Discutii DJ Gojira Satra Benz

Nu e o întâmplare, deoarece Şatra a lansat recent albumul "8 Culcat". Pe LP se aud colaborări cu Killa Fonic, cu Alduts Sherdley, Rava, MGL, Amuly şi Bruja. Apariţiile la podcasturi au apărut târzior, la 3 săptămâni după lansarea albumului. Până acum cel mai mare hit de pe noul disc este "Ou Ou", care a strâns 964.000 de vizualizări. E o colaborare cu RAVA şi MGL şi e singură piesă care a primit videoclip deocamdată.

Cele două podcasturi la care apar artiştii sunt "Aproximativ Discuţii" cu Gojira de la Happy Fish, dar şi Cypher de la PORC. Primul a fost mai degrabă o discuţie despre trecutul, prezentul şi viitorul Şatra Benz. Al doilea a fost o serie de provocări şi glume, banter clasic cu Drăcea. Şatra B.E.N.Z. are acum 3 membri, Lu-K Beats, Super Ed şi Keed.

În formula originală era şi Killa Fonic, care s-a dus la Global Records şi are o carieră solo de succes, dar şi Nosfe, care a încetat din viaţă cu câteva luni în urmă. Băieţii au fost surprinzător de deschişi şi deloc întunecaţi cu privire la subiectul Nosfe. Au reuşit să vorbească despre fostul coleg râzând şi cinstindu-i memoria.

În podcastul lui Gojira Keed a fost un Jolly Joker, plescăind des, poate cel mai rău lucru pe care poţi să îl faci la un podcast audio. Lu-K Beats a fost omul cerebral, care a vorbit despre burnout şi munca din studio. Am aflat care au fost cele mai mari ţepe luate de Şatra, pe ce sume cântă şi în ce condiţii, dar şi ce inspiraţie stă în spatele lui "8 Culcat". Super Ed a avut şi el o doză de umor, dar a ştiut şi când să fie matur şi când să povestească anecdote din turneu, concerte.

La Porc TV cei 3 artişti au fost puşi să ghicească dacă anumite versuri trap sunt scrise de ChatGPT sau de un trapper româsn. A fost şi un moment când Keed l-a sunat pe Chef Florin Dumitrescu şi o degustare de sos mega picant. Un lucru e clar: se lasă cu râs la ambele podcasturi şi cu insight-uri despre trupă pe care probabil nu le ştiai.

Citește în continuare

Concerte & turnee

SAGA Festival 2023 anunță programul pe zile; Robin Schulz, Elley Duhe și Vintage Culture se alătură lineup-ului

SAGA Festival se apropie cu pași repezi de cea de-a treia ediție, care va avea loc la Romaero între 23-25 iunie. Sunt așteptați peste 150.000 de festivalieri care se vor bucura de muzica a peste 100 de artiști, producția grandioasă, experiențele imersive și scenele spectaculoase. Te invităm să afli programul pe zile și muzicienii care au fost adăugați în lineup.

Publicat

pe

Joel Corry la Saga Festival pe 4 iunie 2022 │ FOTO: Alex Vlad Covaci / InfoMusic.ro

SAGA Festival anunță programul pentru cele 3 zile și prezintă artiștii care s-au alăturat lineup-ului pe lângă cei deja anunțați. Pentru prima dată în România, Elley Duhé vine să bucure publicul cu hit-urile care au propulsat-o în topurile radio și TV mondiale, dar și pe magazinele digitale unde are peste 1.9 miliarde de streamuri: "Middle of the Night", "Happy Now" cu ZEDD sau "Bad Memories" cu Meduza, James Carter și Fast Boy.

Robin Schulz, DJ-ul câștigător a peste 450 de premii gold, platinum și diamond, cu peste 20 de milioane de discuri vândute și peste 10 miliarde de streamuri, revine la Romaero cu un show special din care nu vor lipsi piese ca "Sugar", "Waves" și "Sun Goes Down".

DJ-ul numărul 11 în lume și DJ-ul House numărul 1, conform Top 100 DJ Mag, Vintage Culture, vine din Brazilia pentru prima dată la București, iar fanii SAGA vor avea parte de un set spectaculos, creat special pentru fanii din România. DJ-ul și producătorul a colaborat cu artiști precum Maxi Jazz, Rufus Du Sol, John Summit, Meduza, The Martinez Brothers & Louie Vega, Diplo, Roland Clark, Aurora, Solardo, Claptone, James Hype și alții.

Tot din Brazilia, direct la SAGA Festival, în premieră în România, Mochakk va urca pe scena Spark pentru o seară memorabilă alături de fanii care și-au dorit să îl vadă.

Program SAGA Festival 2023:

Programul celor 3 zile de festival pentru scenele Source, Heat, Spark, Switch și Drift este împărțit după cum urmează:

Vineri, 23 iunie

  • Lil Nas X, Skrillex, Adriatique, Nina Kraviz, Richie Hawtin, Melanie C, Delia, Franky Wah, 999999999, Gordo, Hector Oaks, Hitty, Paula Temple

Sâmbătă, 24 iunie

  • Elley Duhé, Fisher, Robin Schulz, Gabry Ponte, Hot Since 82, Ida Engberg, Joel Corry, Justus, Paco Osuna, Subcarpați

Duminică, 25 iunie

  • Wiz Khalifa, Alan Walker, Tale of Us, Adam Beyer, B.U.G. Mafia, I Hate Models, Kevin De Vries, Mochakk, Sickick, Spike, Vintage Culture.

Artiștilor deja menționați li se alătură DJi din scena locală de EDM, tehno și house, dar și artiști de hip-hop și trap, care vor asalta Switch stage hijacked by Hustle, precum IAN, Deliric, Killa Fonic, Nane, Puya, Azteca, Gheboasă și alții.

Bilete SAGA Festival 2023:

  • Biletele sunt disponibile online și pot fi cumpărate la prețuri speciale: prețul unui bilet de o zi pornește de la 40 de euro, iar abonamentele de 3 zile mai pot fi achiziționate în rate, cu payment plan de 25 de euro depozit doar în luna aprilie. În plus, există și categoria de Under 21 la prețul de 55 de euro pentru festivalierii cu vârsta sub 21 de ani, dar și categoria de bilete VIP.
Citește în continuare

Trending