Urmărește-ne în Social Media

Lifestyle

Ovidiu Lipan Ţăndărică confirmă concertul aniversar Phoenix de 60 de ani la podcastul lui Mihai Bobonete

Mihai Bobonete l-a avut invitat la podcastul său, "Da Bravo!" de pe 11 februarie 2022 pe reputatul toboşar Ovidiu Lipan Ţăndărică. A fost una dintre cele mai savuroase discuţii de până acum şi unul dintre cele mai lungi podcasturi ale comediantului, care a inclus şi o informaţie vitală pentru fanii Phoenix.

Publicat

pe

Podcast Da Bravo Mihai Bobonete Ovidiu Lipan Tandarica
Podcast Da Bravo Mihai Bobonete Ovidiu Lipan Tandarica │ FOTO: Mihai Bobonete

Ovidiu Lipan Ţăndărică a confirmat pentru Mihai Bobonete faptul că sunt planuri pentru un concert aniversar Phoenix de 60 de ani. Indicii în această zonă a oferit şi Nicu Covaci la podcastul cu DJ Gojira de la Happy Fish. Acel concert era în pregătire chiar dinainte de pandemie, dar condiţiile au făcut că planurile să pice. Au fost menţionaţi pentru reuniunea din 2022 Mircea Baniciu, Mani Neumann, Ioji (Josef Kappl) formula "Cantafabule" care a fost prezentă după anii 1975.

Toboşarul a vorbit despre faptul că muzicienii sunt acum mai înţelepţi şi că talentul a rămas la locul său. Mani Neumann s-ar fi întâlnit cu Nicu Covaci în Spania, iar Ovidiu Lipan a discutat deja cu Ioji recent. În rest podcastul a fost plin de voie bună, la un pahar de vin, cu un Lipan Ţăndărică foarte spiritual şi mistic, vorbind despre vibraţii, energii şi chakre. Nu au lipsit bancurile şi cele două poveşti legendare pe care fanii podcasturilor de la noi şi fanii lui Odiviu Lipan poate că le-au mai auzit.

E vorba despre plecarea din România a membrilor Phoenix ascunşi în boxe, transportate de Nicu Covaci, cu controale dure la vamă şi momente tensionate. Cealaltă poveste este cea cu "cozonacul" din Germania, plin de substanţe halucinogene pe care invitatul acestui podcast îl consumase fără să ştie ce conţine. S-a vorbit la podcast despre mâncare şi am aflat chiar că muzicianul este un bucătar amator destul de talentat, care s-a ales şi cu premii la un concurs culinar.

Am avut şi anecdote despre trupa Roşu şi Negru, dar şi un apel video cu Nancy Brandes şi o cerere în glumă de bani împrumut spre amuzamentul lui Bobonete. Am aflat şi modul în care s-au cunoscut Bobonete şi Ovidiu Lipan, la restaurantul unui prieten comun din Constanţa.

Pe Mihai Bobonete îl vedem în această perioadă, vineri de vineri ca jurat al emisiunii "Românii au Talent" şi pe parcursul săptămânii în noul sezon al serialului "Las Fierbinţi". Bateristul în vârstă de 69 de ani a avut multiple colaborări în ultimii ani, apărând spre exemplu la Festivalul Cântecele Munţilor 2021, alături de Junii Sibiului.

PUBLICITATE
Comentează

Concerte & turnee

Program pe zile Balkanik Festival 2023

Între 8 și 10 septembrie, Balkanik Festival - Home of World Music construiește în Grădina Uranus și pe Strada Uranus din București un univers multicultural bogat și divers, un veritabil melting pot interdisciplinar și incluziv, care aduce laolaltă comunități, culturi și generații. Află programul complet al evenimentului.

Publicat

pe

Balkanik Festival 10
Balkanik Festival 10 │ FOTO: Balkanik Festival

Cea de-a X-a ediție Balkanik Festival se anunță a fi cea mai mare de până acum - Grădina Uranus va găzdui numeroase concerte, expoziții, meșteșuguri, dezbateri, ateliere și gastronomie (accesul se face în baza unui abonament sau bilet), iar accesul pe Strada Uranus, la târg, delicii și DJ seturi este liber pentru public.

La ediția aniversară, pe scena mare a festivalului, din Grădina Uranus, între orele 18:00 și 23:00, vor urca Ovidiu Lipan Țăndărică și Fanfara din Zece Prăjini (România), Extraliscio (Italia), Taraf de Caliu (România), Papiers d’Arménies cu Dan Gharibian (Armenia-Franța), SMADJ Balkan Project (Franța-Tunisia), Paulina (România), Ufuk Coșkun & friends (Turcia-România), Wernyhora (Polonia), Kristijan Azirovic Orkestar (Serbia).

Program Balkanik Festival 2023:

Vineri, 8 septembrie, accesul se realizează începând cu ora 16:00, iar sâmbătă și duminică, festivalul își deschide porțile de la ora 11:00.

Vineri, 8 septembrie

Concerte live Grădina Uranus

  • 18:30 - KRISTIJAN AZIROVIC ORKESTAR (Serbia)
  • 20:00 - PAULINA (România)
  • 21:30 - SMADJ BALKAN PROJECT (Franța-Tunisia)

DJ Set Strada Uranus

  • 16:00 - M.O.Z.A.R & BAD MIREL

Sâmbătă, 9 septembrie

Concerte live Grădina Uranus

  • 18:00 - UFUK COȘKUN & FRIENDS (Turcia-România)
  • 19:30 - TARAF DE CALIU (România)
  • 21:40 - OVIDIU LIPAN ȚĂNDĂRICĂ ȘI FANFARA ZECE PRĂJINI (România)

DJ Set Strada Uranus

  •  12:00 - PIXAR STELAR
  • 14:00 - DANIEL MITULESCU
  • 16:00 - LIGIA KEȘIȘIAN & LUCAS MOLINA

Duminică, 10 septembrie

Concerte live Grădina Urbană

  • 18:00 - WERNYHORA (Polonia)
  • 19:30 - EXTRALISCIO (Italia)
  • 21:30 - PAPIERS D’ARMÉNIES (Armenia-Franța)

DJ Set Strada Uranus

  • 12:00 - IRINA POPESCU
  • 14:00 - ABASC
  • 16:00 - MIKO

Grădina Uranus devine, la această ediție, un mare muzeu în aer liber. Publicul va avea bucuria de a descoperi numeroase demonstrații și ateliere ale unor meșteșuguri vechi - țesătură la război, ceramică, broderii, realizare bijuterii, prelucrare argint și cupru. În cadrul ediției aniversare, vor avea loc zilnic dezbateri despre comunitatea ca resursă, activarea comunităților locale, dezbateri despre slow fashion și slow design, ecosistem cultural, re-sourcing muzici locale, ecopatrimoniu, sustenabilitate etc.

Cei mici vor putea participa la ateliere și spectacole oferite de către Fundația ZI DE BINE, precum spectacol de gheață carbonică, baloane uriașe de săpun, face painting, steluțe origami și multe altele.

Participanții la eveniment vor putea vizita, de asemenea, numeroase expoziții de fotografie, colaje și ilustrații. Printre acestea, se numără: „Poloneze și românce care au schimbat lumea”, oferită de Institutul Polonez, „Excelențe italiene. Noua generație de ilustratori pentru copii”, oferită de Institutul Italian de Cultură, „Mystical Muses” – vernisaj Andreea Retinschi, „Dadestar Chaveste – poveste lăutărească” – vernisaj și lansare de carte Iulian Ignat, „Armenia, tărâmul dintre munți”, expoziție de fotografie semnată de Karapet Karo Sahakyan și Andreea Tănase, „Origini” – expoziție de colaje semnată de Cristiana Bucureci, „Cartooning for Peace”, oferită de Institutul Francez, Expoziție colectivă de colaje ale artiștilor Ada Moisa, Andrei Stan, Ruxandra Nicolae, Art Machine, Celula de Artă Pop-Up.

Bilete Balkanik Festival 2023

Abonamentele sunt disponibile online, la prețul de 120 lei, iar biletele pe zile pot fi achiziționate la prețul de 50 lei. Pentru cei care doresc să vină cu prietenii la Balkanik Festival, există promoția 5+1 (din 6 abonamente cumpărate, unul este gratuit). Copiii sub 9 ani se bucură de intrare liberă în toate zonele festivalului, însoțiți de adulți.

Citește în continuare

Concerte & turnee

Află ce activități găzduiește Balkanik Festival 2023

Cea de-a zecea ediție Balkanik Festival se va desfășura între 8 și 10 septembrie, în Grădina Uranus și pe Strada Uranus, conturând într-o atmosferă unică trei zile pline de concerte live, un târg meșteșugăresc amplu, expoziții, DJ seturi, ateliere, demonstrații, dezbateri, relaxare în natura din mijlocul orașului, la umbra turnului de apă proiectat de Anghel Saligny. Găsești mai multe detalii în articol.

Publicat

pe

Balkanik Festival 10
Balkanik Festival 10 │ FOTO: Balkanik Festival

Concerte Balkanik Festival 2023

Pe scena mare a festivalului, din Grădina Uranus, între orele 18:00 și 23:00, vor urca Ovidiu Lipan Țăndărică și Fanfara din Zece Prăjini (România), Extraliscio (Italia), Taraf de Caliu (România), Papiers d’Arménies cu Dan Gharibian (Armenia-Franța), SMADJ Balkan Project (Franța-Tunisia), Paulina (România), Ufuk Coșkun & friends (Turcia-România), Wernyhora (Polonia), Kristijan Azirovic Orkestar (Serbia).

Program Strada Uranus

Pe strada Uranus, vineri de la ora 16:00, sâmbătă și duminică între orele 12:00 și 18:00, va exista o scenă de DJ concentrați pe zona de world music și nostalgie, pe care vor urca ABASC, M.O.Z.A.R & Bad Mirel, Miko, Ligia Keșișian & Lucas Molina, Pixar Stelar, Daniel Mitulescu și Irina Popescu.

Grădina Uranus și Strada Uranus vor găzdui, de asemenea, în cele trei zile de festival, cel mai amplu târg de artizanat tradițional și contemporan, douăzeci de zone gastronomice variate dedicate gurmanzilor, cu delicii de la mâncare la ceaun la bunătăți vegane orientale, bucate din America Latină și cafea la nisip.

Activități Balkanik Festival 2023:

Grădina Uranus devine, la această ediție, un mare muzeu în aer liber. Publicul va avea bucuria de a descoperi numeroase demonstrații și ateliere ale unor meșteșuguri vechi - țesătură la război, ceramică, broderii, realizare bijuterii, prelucrare argint și cupru. Participanții la eveniment vor putea vizita, de asemenea, numeroase expoziții de fotografie, colaje și ilustrații. Printre acestea, se numără:

  • "Poloneze și românce care au schimbat lumea" - oferită de Institutul Polonez
  • "Cartooning for Peace" - oferită de Institutul Francez
  • "Excelențe italiene. Noua generație de ilustratori pentru copii" - oferită de Ambasada Italiei și Institutul Italian de Cultură București
  • Expoziție de fotografie semnată de Andreea Retinschi
  • "Dadestar Chaveste - poveste lăutărească" - expoziție de fotografie și lansare de carte Iulian Ignat
  • "Armenia, tărâmul dintre munți" - expoziție de fotografie semnată de Karapet Karo Sahakyan și Andreea Tănase
  • "Origini" - expoziție de colaje semnată de Cristiana Bucureci
  • Expoziție colectivă de colaje ale artiștilor Ada Moisa, Andrei Stan, Ruxandra Nicolae
  • Art Machine - automat cu lucrări originale inițiat de gruparea artistică Pastila Roz
  • Celula de Artă Pop-Up - galerie de artă neconvențională cu o expoziție colectivă de artă contemporană
  • Video mapping pe Turnul de Apă - oferit de Epson România

Cei mici vor avea prilejul de a participa la numeroase activități educative și distractive, ateliere și de a se bucura de Balkanik Festival, care nu este doar o punte între culturi, ci și între generații.

Dezbateri la Balkanik Festival 2023

În cadrul ediției aniversare, vor avea loc dezbateri despre comunitatea ca resursă, activarea comunităților locale, dezbateri despre slow fashion și slow design, ecosistem cultural, re-sourcing muzici locale, ecopatrimoniu, sustenabilitate etc.

Printre cei care vor participa la aceste dezbateri se numără la reprezentanți ai mai multor organizații, precum Școala de la Bunești, Pro Patrimonio, Semne cusute, Cosânzeana, Banca de Resurse Genetice Vegetale "Mihai Cristea", artiști precum Sașa Liviu Stoianovici (Balkan Taksim), Alina Ușurelu, Gabriel Durlan, Alexandru Claudiu Maxim și mulți alții.

Bilete Balkanik Festival 2023:

  • Ultimele abonamente early bird sunt disponibile online la prețul de 90 lei. La epuizarea acestora, abonamentele pentru trei zile vor costa 120 lei. Biletele pe zile vor fi puse în vânzare în săptămâna dinaintea festivalului, la prețul de 50 lei. Copiii sub 9 ani se bucură de intrare liberă în toate zonele festivalului, însoțiți de adulți.
Citește în continuare

Concerte & turnee

Află ce artiști cântă la Balkanik Festival 2023

Balkanik Festival aniversează 10 ani cu o ediție specială, ce va avea loc între 8 și 10 septembrie la Grădina Uranus și pe strada Uranus. Printre artiștii care vor urca pe scenă se numără Ovidiu Lipan Țăndărică și Fanfara din Zece Prăjini, Papiers d'Armenies sau Smadj Balkanik Project. Mai multe detalii și lineup-ul complet în articol.

Publicat

pe

Balkanik Festival 10
Balkanik Festival 10 │ FOTO: Balkanik Festival

Balkanik Festival - Home of World Music, eveniment recunoscut în țară și peste hotare ca unul dintre cele mai autentice și dinamice festivaluri de gen din Europa, revine între 8 și 10 septembrie la Grădina Uranus și pe strada Uranus din București, pentru a sărbători aniversarea de zece ani.

Această ediție aniversară aduce o surpriză: Balkanik Street Fair va anima strada Uranus în weekend-ul 8 - 10 septembrie și o va transforma într-o călătorie imersivă fascinantă în culturile și tradițiile regionale, printr-un târg de artizanat reinterpretat, jam sessions, ateliere creative și multe alte activități care vor însufleți una dintre străzile importante din vechiul cartier Uranus, unde odinioară locuiau meșteșugarii și negustorii vechiului București.

În Grădina Uranus vor avea loc concertele de la scena mare a festivalului, expoziții, demonstrații meșteșugărești și ateliere creative, video mapping pe turnul de apă istoric, mese rotunde despre tradițiile creative și activități pentru toate vârstele.

Lineup Balkanik Festival 2023:

Ovidiu Lipan Țăndărică și Fanfara din Zece Prăjini (România)

Ovidiu Lipan Țăndărică este un artist complex, fiind unul dintre cele mai cunoscute nume din industria muzicală românească. Jumătate din viață și-a petrecut-o în exil, în Germania, întorcându-se pe meleagurile romanești după Revoluție. Întors în țară, a început să promoveze cultura muzicală românească și armânească, prin realizarea mai multor albume diferite din punct de vedere stilistic. Compozițiile sale, "Natalis", "Margareta", "Ave Maria", "Tango Toledo", au devenit piese de referință pentru genurile multi-etnice care conviețuiesc în spațiul românesc.

Fanfara Shukar numită și "Speranța" (în limba română) este o fanfară din satul Zece Prăjini, Iași, care s-a remarcat prin muzica cu tonalități balcanice, stilul său fiind asociat cu cel al lui Goran Bregovic. Fanfara a fost remarcată de Speranța Rădulescu, etno-muzicolog la Muzeul Țăranului Român din București, în ediția din 1989 a Cântării României.

Papies d'Armenies cu Dan Gharibian (ex-Bratsch) (Armenia-Franța)

Inspirată de compozițiile muzicale tradiționale ale Armeniei, Greciei și Turciei, Papiers d’Arménies traversează această rută care, de la est la vest, a inspirat mulți poeți, pictori, și artiști. Cântecele populare armene din Achroughs se intersectează cu romanțele din Anatolia și Georgia. Conduși de Dan Gharibian – fostul solist al grupului Bratsch! – muzicienii reinventează o mare Armenie, cu amintiri, chipuri și parfumuri ale copilăriei. Ei povestesc, de asemenea, exilul în Grecia a mii de armeni care au sosit cu barca în anii 1920, care au populat cartierele sărace din Atena și Salonic. Aceștia vibrau auzind sunetele muzicii Rebetiko, muzica mahalalelor unde se cântau exilul, suferința și dragostea pierdută.

Smadj Balkan Project (Franța-Tunisia)

Muzician parizian născut în Tunisia, Jean-Pierre Smadja (Smadj) a crescut ascultând muzică orientală, braziliană, funk, soul și folk. În 2003, Smadj s-a alăturat maestrului percuționist Burhan Öçal pentru proiectul Burhan Öçal & The Trakya All Stars. Între timp, Smadj a înregistrat propriile proiecte alături de alți artiști turci precum Savas Zurnaci și Orhan Osman, dar și cu DuOud ("Sakat" alături de muzicianul yemenit Abdulatif Yagoub și "Ping Kong"). A realizat un proiect solo intitulat "Selin" alături de invitații speciali Erik Truffaz și Talvin Singh; a compus coloana sonoră, alături de Cem Yildiz, pentru filmul "Muro"; a dezvoltat un proiect amplu intitulat "oud after Smadj" alături de Natacha Atlas, Ibrahim Maalouf, Mehdi Haddab și Cem Yildiz. Pentru Balkanik Festival, Smadj conturează un proiect în exclusivitate, alături de muzicienii Sylvain Barou și Ersoj Kazimov.

Extraliscio (Italia)

Extraliscio este o trupă italiană produsă de Betty Wrong Edizioni Musicali, condusă de Mirco Miriani, un virtuoz multi-instrumentist. Filmul lor, "Extraliscio - Punk da Balera. Si ballerà finché entra la luce dell’alba" (câștigător al premiului SIAE pentru Talente Creative și al premiului FICE-Federazione Italiana dei Cinema d’Essai în Mantova), produs în 2020 de Elisabetta Sgarbi, a fost distribuit de Nexo Digital în cinematografele italiene ca eveniment special. În același an, trupa a compus cântecul oficial al celei de-a 103-a ediții a Giro d’Italia, intitulat "GiraGiroGiraGi", și cele două teme muzicale pentru evenimentul La Milanesiana, creat și regizat de Elisabetta Sgarbi: "Il ballo della Rosa", o piesă instrumentală, și "Milanesiana di Riviera". Extraliscio sunt inventatorii unei noi forme de muzică italiană dancehall.

KermesZ à l'Est (Belgia)

Îmbinând emoția melodiilor balcanice și klezmer cu puterea rock-ului și metal-ului, KermesZ à l'Est este o fanfară unică, de o vivacitate contagioasă. Înarmată cu jachete din piele și legendarul lor spirit de petrecere, această neo-fanfară post-punk transformă publicul într-o mare de dansatori. Repertoriul unic este completat de interacțiuni scenice amuzante, inspirate din spectacolele bizare și cabinetele de curiozități, pentru a crea un spectacol exploziv, plin de dans și energie. De peste 10 ani, KermesZ à l'Est vitalizează evenimentele de artă stradală și scenele festivalurilor din întreaga Europă.

Paulina (România)

Paulina a urmat lecții de pian, de canto și de vioară, însă este tipologia de artistă care se lasă ghidată de intuiție. Crescută printre casete, aproape de lăutari și oameni creativi, provine dintr-o familie de muzicieni în cadrul căreia a învățat să iubească viața prin artă, printre metaliști și printre lăutari. Prin întreaga lume, Paulina caută frumusețea din neconvențional, cu inocență și blândețe. Paulina a devenit cunoscută odată cu lansarea pieselor "Fetița ta de milioane", "București" sau "Cântec de dor".

Kristijan Azirović Orchestra (Serbia)

Orchestra Kristijan Azirović transformă fiecare concert într-o sărbătoare. Cu arsenalul său de instrumente de suflat și percuție, această celebră fanfară sârbă a câștigat numeroase premii la Festivalul Fanfarelor de la Guča. Această competiție adună în fiecare an cele mai bune fanfare din Serbia și nu numai, și peste 300.000 de vizitatori în fiecare zi.

Ufuk Coșkun & friends (Turcia-România)

Ufuk Coșkun, muzician turc, cântă de 20 de ani la baglama (saz), iar pasiunea pentru filosofia și sunetul acestui instrument a transmis-o prin concerte în majoritatea orașelor mari din Turcia și Germania. Prin muzica sa, el redă sentimentele predecesorilor săi necunoscuți și se află într-o continuă descoperire a spectrului propriilor trăiri. Pentru că singurul limbaj cu adevărat universal e muzica, Ufuk ne invită să facem împreună o călătorie sonoră în Anatolia. Vom face un popas atât la folclorul anatolian, cât și în inima propriului limbaj muzical al artistului. Vom asista la jonglări între trecut și prezent și vom traversa un amalgam de emoții modelate de saz, percuție și chitară, împreună cu Ufuk Coșkun și invitații săi din București.

Wernyhora (Polonia)

Wernyhora este o trupă de world music din Sanok, câștigătoare a Premiului I la Concursul de Muzică Tradițională la Festivalul "Nowa Tradycja" (2021), precum și a Premiului Principal și Premiului Publicului la Festivalul "Mikołajki Folkowe" (2020). În căutarea sa muzicală actuală, trupa se concentrează în principal pe tradițiile din zona de graniță polono-ucraineană, în special muzica locuitorilor din Carpați (de la regiunea Lemko până la Hutsul).

Balkanik Festival este un eveniment care și-a propus, încă de la prima ediție, să promoveze incluziunea, înțelegerea și acceptarea altor culturi, prin muzică și alte arte, iar la cea de-a X-a ediție, organizatorii au lansat Manifestul Balkanik, pentru a exprima valorile care conturează evenimentul.

Prețuri bilete Balkanik Festival 2023

500 abonamente early bird sunt acum disponibile online, la prețul de 90 lei. La epuizarea acestora, abonamentele vor costa 120 lei. Pentru mai multe detalii despre bilete și modalitatea de achiziționare, te invităm să accesezi agenda InfoMusic.

Citește în continuare

Trending