Urmărește-ne în Social Media

Lifestyle

Nicu Covaci de la Phoenix a fost la podcastul lui DJ Gojira de la HappyFish

Continuă seria invitaţilor cu nume mare de la podcastul Aproximativ Discuţii al lui DJ Gojira de la Happy Fish. După Adi Despot şi Tataee/ Tata Vlad acum a venit Nicu Covaci, fondator şi lider al trupei Phoenix. A vorbit despre părăsirea României în perioada de tristă amintire, muzica din ziua de azi şi... chemtrails.

Publicat

pe

Podcast Happy Fish Aproximativ Discutii DJ Gojira Nicu Covaci
Podcast Happy Fish Aproximativ Discutii DJ Gojira Nicu Covaci │ FOTO: Happy Fish

Artistul în vârstă de 74 de ani a discutat despre disputa cu Mircea Baniciu şi banii par să fi fost motivul rupturii dintre ei. A vorbit şi despre colaborarea cu Sergiu Nicolaescu, pentru care a creat o coloană sonoră, fără a primi totuşi credit în genericul filmului "Nemuritorii". Am aflat în detaliiu şi legendara poveste cu plecarea din ţară, ascunzând colegii de trupă în boxe golite pe dinăuntru.

Nicu Covaci a atins şi subiecte precum pandemia, teorii ale conspiraţiei şi chiar chemtrails. Consideră pandemia una orchestrată şi pune propagarea virusului pe seama unor rezervoare cu chimicale montate pe avioane, provocând câteva comentarii negative pe YouTube. Spre final s-a intrat pe făgaşul discuţiei tehnice, despre munca în studio, hertzi, calibrarea instrumentelor şi inginerie de sunet.

S-a vorbit la podcast despre JBL şi Marshall, armonii şi modul în care poţi face muzica să transmită ceva, dincolo de "bumţi bumţi" din topuri cum îl numeşte Nicu Covaci. Artistul consideră capitalismul duşmanul muzicii şi obsesia de a face profit cu investiţie minimă a devenit modul de operare acum. Se declară şi deloc încântat de capitalism şi mai degrabă fan al socialismului nordic.

Difuzarea podcastului vine la o zi distanţă de concertul Phoenix din Club Quantic, cel alături de Bucovina de pe 19 septembrie. La "Aproximativ Discuţii" s-a discutat şi despre proiecte muzicale noi şi piese încă nefinisate de Phoenix şi Nicu Covaci, precum "Marea Ţiganiadă", dar şi dorinţa de a transforma "Imperiul Vampirilor" într-o rock opera, de această dată în limba română şi nu engleză.

Am aflat multe în podcast şi despre pasiunea lui Covaci pentru motociclete Triumph şi pentru viaţa de biker, descoperită de artist în ţările nordice. Aparent se lasă şi cu evenimente speciale în 2022, Nicu Covaci dorind să aniverseze în mod special împlinirea a 60 de ani de existenţa Phoenix, iar DJ Gojira a promis că va da o mână de ajutor.

Comentează

Lifestyle

A murit Nicu Covaci, liderul trupei Phoenix; Artistul avea 77 de ani

Pe 2 august 2024 a murit Nicu Covaci, liderul și fondatorul trupei Phoenix. Artistul avea 77 de ani și s-a stins pe patul de spital, după ce a trecut printr-o operație pe creier în luna martie a lui 2024.

Publicat

pe

Concert Dan Andrei Aldea si Nicu Covaci la Hard Rock Cafe pe 28 octombrie 2016 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Nicu Covaci s-a născut în 1947 la Timișoara și a studiat încă din copilărie pianul. A fost compozitor, chitarist, pictor și grafician. Inițial a învățat să cânte la muzicuță, dar apoi a luat lecții de chitară. A urmat secția germană a școlii primare, secția română a școlii generale, apoi liceul de arte plastice și Institutul de Arte Plastice din Timișoara.

Cariera sa muzicală începea în 1961, când Nicu Covaci și Kamocsa Camo Bela, ambii elevi de școală generală, fondau o "trupă de chitare electrice". Se numea Sfinții și ulterior Phoenix. În 1965 intrau în Phoenix și Florin Bordeianu ("Moni"), Claudiu Rotaru, Ioan Ștefanovici ("Pilu") și Gunter Reininger ("Spitzi"). Tinerii cântau inițial coveruri după Beatles, Rolling Stones și alte nume vestice.

La îndrumarea criticului muzical Cornel Chiriac au înregistrat un album și lansau single-urile apreciate "Vremuri" și "Canarul". Începeau să vină și roadele talentului formației, Phoenix câștigând un premiu la un concurs pentru formații studențești în 1968, la Festivalul Național de Artă Studențească din Iași. Moni Bordeianu emigra în 1970, iar "Pilu" era înlocuit de Dorel Vintilă Zaharia.

Este apoi cooptat în trupă Mircea Baniciu, student la arhitectură, la acea vreme un cântăreț folk care însoțea formația în turnee. În 1971 părăseau trupa Zoli, Laurențiu și Cornel, dar sosea Joszef Kappl, alături de Costin Petrescu. În această formulă, trupa avea să capete un sunet rock-folk.

A urmat apoi poemul rock "Cei ce ne-au dat nume", prezentat la Opera din Timișoara pe 13 ianuarie 1972 și apoi apărea albumul "Negru Vodă", primul LP scos de o formație rock din România. În 1974 li se alătură la tobe Ovidiu Lipan Țăndărică.

Un moment cheie al vieții și carierei sale a fost fuga din țară, în 1977, alături de colegii de trupă, ascunși în boxe audio, într-un camion. Ulterior artistul se stabilea în Olanda, apoi Germania și în cele din urmă Spania.

Nicu Covaci a avut multiple divergențe cu foștii colegi de trupă, câștigând în instanță un proces cu privire la drepturile de autor. Piese precum "Mugur de fluier", "Fată verde" sau "Hei, tramvai" nu puteau fi cântate decât cu acordul său.

După emigrare, Covaci a continuat să activeze în domeniul muzical, atât în Germania, cât și în alte țări. A încercat să aducă trupa Phoenix pe scena internațională, deși succesul a fost limitat în comparație cu popularitatea lor din România.

Pe lângă cariera sa muzicală, Nicu Covaci a fost și un talentat pictor. A avut expoziții de artă în diverse locuri și și-a exprimat creativitatea și prin acest mediu. În anii '90, după căderea regimului comunist, Covaci a reunit trupa Phoenix pentru a susține concerte în România și în străinătate. Trupa a lansat și albume noi, continuând să fie activă pe scena muzicală. Nicu Covaci a scris și o autobiografie în care își povestește viața, experiențele și aventurile atât ca muzician, cât și ca om care a trăit în perioade de mari schimbări politice și sociale.

 

Citește în continuare

Trending