Urmărește-ne în Social Media

Lansări de carte

Nicu Covaci lansează o carte cu cele mai cunoscute partituri ale trupei Phoenix

Nicu Covaci încununează împlinirea a 60 de ani de existență a formației Phoenix lansând o nouă carte. Va fi prima carte de partituri dintr-o serie de volume de colecție, prin care muzicianul își propune să readucă în amintirea publicului cele mai cunoscute piese ale formației.

Publicat

pe

Nicu Covaci alături de Trooper la Stelele Rockului Romanesc 2 pe 16 aprilie 2016 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Nicu Covaci pregătește lansarea unui "proiect de suflet", dedicat iubitorilor de țară. Cele mai cunoscute 10 piese ale formației Phoenix se vor regăsi în prima carte de partituri a muzicianului. Publicul va regăsi în paginile acestui volum atât acordurile și textele pieselor, cât și o serie de fotografii inedite.

Nicu Covaci: "Îmi doresc ca această carte să fie doar un prim capitol din seria de cărți cu melodii Phoenix care vor apărea și care să ne ajute să nu uităm cine suntem"

"Se împlinesc aproape 60 de ani de existență a formației Phoenix. De-a lungul istoriei sale tumultoase, formația a suferit transformări, însă de fiecare dată am păstrat stilul și mesajul. Se pare că tocmai mesajul nostru de iubitori de țară reușește să sensibilizeze sufletele fanilor noștri așa că m-am decis să duc la capăt un proiect de suflet mai vechi.

Astfel m-am decis să lansez în curând o primă carte de partituri muzicale care într-o primă etapă va conține cele mai cunoscute zece piese ale trupei.

Cartea va conține elementele esențiale necesare unei interpretări corecte: linia melodică, acorduri, textele pieselor, precum și o serie de fotografii inedite menite să creeze un pod în timp și peste timp.

Pentru a asigura corectitudinea interpretării pieselor am adăugat un element inedit: posibilitatea de a asculta digital interpretare a melodiilor scrise pe note.

Așadar, oricine are o inimă caldă și o șiră a spinării dreaptă va avea de acum acces la un material muzical care să-i permită învățarea pieselor reprezentative ale formației Phoenix așa cum le-am compus și așa cum le interpretăm și în ziua de astăzi.

Îmi doresc ca această carte să fie doar un prim capitol din seria de cărți cu melodii Phoenix care vor apărea și care să ne ajute să nu uităm cine suntem și ce trăire muzicală vrem să insuflam copiilor noștri și generațiilor viitoare", a detaliat Nicu Covaci pentru proudtoberomanian.ro.

Caracterizată îndeosebi prin tradiţie şi constanţă, muzica Phoenix a menţinut timp de peste o jumătate de veac spiritul valorilor pe care le promovează: originalitate, responsabilitate, educaţie. Într-o industrie muzicală în continuă schimbare, Phoenix îşi propune să menţină contactul fiecărei generaţii cu identitatea ce de drept ne aparţine.

Lifestyle

A murit fondatorul Phoenix, Moni Bordeianu; Muzicianul avea 75 de ani

Pe 6 februarie 2024 am pierdut o legendă a muzicii rock şi folk româneşti, pe Moni Bordeianu. Acesta a fost unul dintre fondatorii trupei Phoenix şi a încetat din viaţă la vârsta de 75 de ani. Ce mesaj a transmis Nicu Covaci aflaţi în articol.

Publicat

pe

Moni Bordeianu si Nicu Covaci
Moni Bordeianu si Nicu Covaci │ FOTO: Nicu Covaci www.facebook.com

Pe numele său complet Florin Bordeianu, artistul s-a născut la Dudeştii Noi, Timiş pe 26 februarie 1948. A fost muzician, cântăreţ, compozitor şi textier. S-a remarcat în anii 1960, ca solist vocal al formaţiei Phoenix. A abordat şi genul de muzică beat, provenit din occident şi inspirat de The Shadows, The Beatles sau The Rolling Stones.

Grupul Sfinţii din Timişoara aducea aceste influenţe la noi, iar trupa şi-a schimbat numele apoi în Phoenix. Moni Bordeianu a fost acolo de la început, din 1962. A cântat la tobe o scurtă perioadă, devenind apoi solist principal al grupului. A păstrat acest rol până în 1970, când a emigrat în Statele Unite ale Americii.

Apariţiile sale scenice aminteau de cele ale lui Mick Jagger, care i-a şi fost inspiraţie muzicianului. Florin Bordeianu şi Nicu Covaci sunt compozitorii tuturor pieselor originale din priii ani ai Phoenix, "perioada beat". Bordeianu avea să revină în Phoenix în 1977, în Germania de Vest, atunci când Nicu Covaci era singurul component rămas din anii '60.

A cântat cu Phoenix până în 1978, an în care grupul se destrăma. După 1990 au mai fost colaborări sporadice cu Phoenix, iar în 1998 se lansa albumul "Vremuri, anii 60", cu vechi piese Phoenix înregistrate cu Moni la voce.

În 2008 apărea albumul "Back to the Future...", cu înregistrări noi, atribuite lui Phoenix & Mony Bordeianu.

Nicu Covaci a transmis următorul mesaj emoţionant la aflarea morţii colegului său:

A plecat să deschidă alt drum cel care l-a deschis pe primul... Îţi mulţumim, Moni, pentru că ceea ce avem acum tu ai început!
Pe un munte, într-o ţară
foarte-ndepartata
stă un om cu ochii-nchisi
şi spune ce ne-aşteaptă.
Lumea nu-l asculta
îl crede un nebun
căci vorbele lui sunt
ca nişte lovituri de tun.
El stă singur şi liniştit
Dar în ochii lui închişi
Vede al lumii asfinţit
Nebunul cu ochii lui închişi.
Zilele trec una după alta
sus pe munte
şi vocea lui se aude clar,
spunând foarte multe.
Lumea cea întreagă
nu se-opreşte să-l asculte
îl vede un nebun ce-ndruga
multe vorbe-absurde!

Pe 16 octombrie 2022 trupa Phoenix s-a reunit la premiera de filmului documentar "Phoenix - Povestea", la Sala Palatului, cu participarea lui Mony Bordeianu, Nicu Covaci, Mircea Baniciu, Costin Petrescu, Ovidiu Lipan Ţăndărică, Mani Neumann, Valeriu Sepi.

Citește în continuare

Trending