Urmărește-ne în Social Media

rock

byron ne dedică "Nouă", un album "destul de întunecat" despre "țara asta" - VIDEO

Sergiu "6fingers" și Dan Byron ne vorbesc în interviu despre "Nouă", albumul inspirat de realitățile vieții. Lumea, așa cum o vedem, nu este decât o interpretare a realității, iar în contextul discului ”Nouă”, realitatea observată a avut în vizor România. byron a compus un întreg material discografic despre viața din "țara asta", oglindind în piese atât părțile ei întunecate, triste, cât și "nuanțe de umor", sedimentate adânc în educația noastră. Discul va fi lansat la Arenele Romane pe 9 noiembrie 2019.

Publicat

pe

Primul album al trupei byron compus direct în limba română ne este dedicat "nouă", celor care trăim aici, în România. S-a muncit "circa doi ani" la acest material, iar ideea de a-l face despre "țara asta" a apărut în străinătate, în Sicilia, când Daniel Radu, zis Dan Byron, se afla la niște prieteni.

"Am niște prieteni care stau acolo (în Sicilia) și făcuseră rost de o căsuță lângă plajă. Acuma, căsuța nu era cine știe ce marea vilă sau așa. Chiar mi-am făcut o grămadă de cucuie. Fiecare grindă era de o altă înălțime și toate erau sub nivelul capului meu, dar am stat acolo o săptămână și am scris și cred că în momentul ăla a început să se vadă cam care e direcția, pentru că am scris ”Nouă”, piesa care dă și titlul albumului. Aia a fost prima pe care am scris-o, gândindu-mă la o discuție pe care o avusesem cu o seară înainte cu niște prieteni, unii dintre ei mutați în Sicilia, unii dintre ei mutându-se la Paris în curând, unii erau veniți în vizită, ca și mine. Și în momentul în care am scris "Nouă" mi-am dat seama că e despre România și că nu mai există cale de întoarcere, adică e clar despre noi", ne-a povestit Dan.

"Așa simt ce se întâmplă în jurul nostru"

Cum este România în versurile byron? Exact așa cum este ea. Evident, văzută prin ochii membrilor formației. Nu poate fi vorba nici de pesimism și nici de optimism sau realism. E pur și simplu o interpretare subiectivă a realității în care trăim.

"Nu cred că putem să fim obiectivi, pentru că nu suntem mașinării. Suntem foarte subiectivi. Deci realist...nu știu cât de realist poate să fie. E o interpretare a realității. Acuma optimist, pesimist, nu știu să zic. Așa simt ce se întâmplă în jurul nostru. Așa simt - cum este albumul. E destul de trist, are nuanțe de umor, bineînțeles, pentru că le avem în sânge, cumva, în gene. Să zicem în gene. În educație cred că mai degrabă. Pe de altă parte este destul de întunecat, pentru că așa văd eu România", a explicat Dan Byron.

Captivați de versurile piesei recent lansate "Consumatori de vise", am fost curioși să aflăm dacă realitățile apăsătoare surprinse în mesajul acestui single pot fi reparate cumva. I-am întrebat pe Sergiu și Dan dacă se poate ieși din starea de amorțire descrisă în piesă, iar răspunsul lor a clarificat o greșeală pe care o facem adesea: ne dorim rezolvări de la oameni care nu se află în poziția de a lua hotărâri.

Sergiu Mitrofan, Raluca Chirilă și Dan Byron în redacția InfoMusic

Sergiu Mitrofan, Raluca Chirilă și Dan Byron în redacția InfoMusic

"Dacă am ști-o [soluția], probabil că n-am fi artiști și am avea alte roluri în societatea românească", a clarificat Dan Byron.

De aceeași părere a fost și colegul său, Sergiu Mitrofan, zis 6fingers.

"Noi suntem artiștii și noi nu facem altceva decât să punem o oglindă. Noi nu avem soluții. Noi avem doar un instrument, o modalitate de a arăta ce se întâmplă. Dacă am avea soluții, am avea și bani."

"Nouă ne place în România"

Sergiu Mitrofan, care s-a ocupat și de grafica albumului "Nouă", ne-a explicat că deși România are părțile ei mai întunecate, membrii formației își iubesc țara.

"Poate n-ar fi bine să-și facă lumea filme cumva incorecte, că nu ne iubim țara și chestii de genul ăsta, că vrem să plecăm și totul e rău și nu știu cum. Revenim la ideea de oglindă: așa ni se pare nouă că este. Nu înseamnă că suntem anti-români. Nouă ne place în România. Sunt foarte multe lucruri care nu se întâmplă altundeva. E un loc unde ne simțim deseori bine și unde putem să facem ceea ce facem și să și trăim cât de cât din asta."

Sergiu "6fingers" Mitrofan în redacția InfoMusic

Sergiu "6fingers" Mitrofan în redacția InfoMusic

"Am avut o perioadă în care mi-am dorit să plec. Mai întâi la Berlin și după aia la Londra"

Dan Byron și-a dorit să plece la un moment dat din România. S-a hotărât în final să rămână, pentru că "România totuși e acasă" și pentru că cel mai bine pentru el, la momentul respectiv, a fost să nu părăsească țara.

"Am avut o perioadă în care mi-am dorit să plec. Mai întâi la Berlin și după aia la Londra. Asta și din cauză că mă îndrăgostisem de respectivele orașe, dar și pentru că situația de aici nu era prea roz. Nu e prea roz nici acum, de altfel, și cred vreun an de zile am cochetat cu ideea asta, concluzia la care am ajuns fiind că România totuși e acasă până la urmă, dincolo de orice altceva, și că n-aș vrea să mă duc într-o țară străină, să fac altceva decât fac eu acum și eventual să văd orașul respectiv pe geamul autobuzului, când mă duc acasă. Și mi-am dat seama că cel mai bine pentru mine, pentru că a fost foarte egoistă alegerea, cel mai bine pentru mine ar fi să rămân."

Va ajunge muzica compusă în limba română în topurile mari, din afara țării?

Am vorbit cu Dan și Sergiu și despre posibilitatea ca muzica compusă în limba română să ajungă în topurile mari de peste hotare, cum ar fi Billboard. Speranțe sunt, dar nu și rețete.

"Nu ar fi imposibil, dar cred că ar trebui să fie cel puțin în pas cu cei de afară, cel puțin sonor și componistic și așa, dacă nu chiar cu un pas, doi, în plus înainte, ca să ajungă acolo. Dar bine, astea-s niște teorii, adică noi vorbim niște vorbe, oricum topul Billboard este axat în principal pe chestiile în engleză și chestiile care se lansează în State și în Anglia", a explicat Dan.

În completarea sa, Sergiu ne-a amintit și de inevitabilele melodii cu ritmuri tropicale.

"Cred că au început să apară latino-urile pe sus. Așa că nu e chiar engleză peste tot, dar da..."

Dan Byron în redacția InfoMusic

Dan Byron în redacția InfoMusic

"..cel mai bun moment în care poți să scrii este dimineața"

byron își compune întotdeauna muzica, iar cel mai bun moment pentru a "pune deoparte" idei este dimineața.

"Din punctul meu de vedere, și crede-mă că le-am testat pe toate, cel mai bun moment în care poți să scrii este dimineața, imediat cum te-ai trezit. Pentru că în momentul ăla creierul este proaspăt, e neinfluențat de ce i s-a întâmplat peste zi, și poate să judece niște lucruri foarte la rece, cumva. E ca un copil, cumva. Știi, adică inspirația e la mama ei acasă."

Am vorbit cu Dan și Sergiu și despre cum "se prinde o idee", ce are în plus limba română față de limba engleză, de unde își ia trupa optimismul, dar și despre viitoarele concerte byron. Găsiți toate aceste detalii în materialul video de mai sus.

Apasă pe eveniment pentru informații suplimentare:

Concerte sâmbătă, 9 noiembrie 2019

byron - lansare album

Loc
Arenele Romane

Industria muzicala

Conferința Mastering the Music Business 2024 a anunțat primii speakeri

Zeci de speakeri români și internaționali din industria muzicală vor participa și anul acesta la MMB (Mastering the Music Business), unde vor dezbate cele mai de interes subiecte din lumea muzicală și se vor întâlni cu artiști și profesioniști din domeniu. Te invităm să afli mai multe detalii.

Publicat

pe

Mastering the Music Business 2024
Mastering the Music Business 2024 │ FOTO: MMB

Conferința Mastering the Music Business, cel mai mare eveniment al industriei muzicale din România, ajunge la cea de-a noua ediție. Aceasta va avea loc la București, în perioada 3-5 septembrie 2024, la Hotel Caro.

Printre primii speakeri confirmați se numără artistul Deliric, Lisa Nasta de la Glastonbury - unul dintre cele mai renumite festivaluri din lume, Ivone Lesan - una dintre cele mai recunoscute susținătoare ale egalității de gen din industrie, reprezentantă a festivalului Primavera Sound, Paul Cioc - marketing manager la HaHaHa Production, Mark Garfield -  sync agent la Pop Up Music- Oskar Strajn, booking agent la Eurosonic, Adam Dobie de la Electric Castle, Emil Ionescu, organizator de evenimente și fondatorul iabilet.ro și Dan Byron.

"Acum 9 ani, când ne-am imaginat pentru prima dată această conferință, scena muzicală arăta complet diferit. Fără modestie, cred cu tărie că MMB a pus umărul la crearea unei comunități de artiști și profesioniști care știe să navigheze mai bine apele industriei și la maturizarea acesteia, oferind know-how și o serie de instrumente greu altfel de dobândit. Cu această ediție, ne dorim să dezvoltăm mai mult această comunitate, să continuăm să oferim conținut de calitate și din ce în ce mai multe oportunități de conectare atât cu colegi din industria locală, dar mai ales cu cei din zona internațională. Anul acesta MMB va găzdui adunarea generală a IMPALA - organizația europeană a asociațiilor caselor de discuri independente din care face si România parte, oportunitate unică pentru casele de producție muzicală din țară de a se conecta cu omologii lor europeni", a declarat Anca Lupeș, fondatoarea MMB.

Primii speakeri confirmați la MMB 2024:

Ruth Koleva este o forță a industriei muzicale din Bulgaria, cunoscută nu doar pentru talentul ei muzical dar și pentru spiritul său inovator și dedicarea ei în promovarea talentului și incluziunii. În calitate de Head of Partnerships la Kanjian, cea mai mare companie independentă de muzică din China, ea conectează entități globale cu piața dinamică a muzicii din China. Impactul lui Ruth se extinde dincolo de business, ea fondând Festivalul Sofia Live, dar și prin pledoaria sa pentru egalitate, în special în cadrul comunității LGBTQ+. Prin rolurile și inițiativele sale diverse, ea continuă să modeleze viitorul muzicii atât la nivel local în Bulgaria, cât și pe scena internațională.

Ivone Lesan - Cu o strategie organizatorică, înclinație creativă și busolă feministă, Ivone Lesan și-a conturat o carieră remarcabilă în industria muzicală. Începând din 2006, a devenit una dintre cele mai proeminente promotoare a muzicii internaționale din Spania. Supraveghează toate aspectele legate de booking ale artiștilor, de la cele legale până la logistica producției. Un susținător ferm al egalității de gen, Lesan contribuie activ la inițiative precum MIM (Femeile în Industria Muzicală), unde a fost membră a consiliului de administrație între 2016 și 2019, și își împărtășește expertiza prin cursuri specializate și programe de mentorat.

Paul Cioc este Marketing Manager la HaHaHa Production, unde este parte integrantă a echipei, din martie 2023. Paul conduce o echipă dinamică dedicată creșterii eforturilor de branding și marketing ale artiștilor renumiți, inclusiv Smiley, Feli, Juno și alții. Echipa de marketing se asigură că marca fiecărui artist este elaborată meticulos și comunicată strategic pe toate canalele.

Oskar Strajn este unul dintre agenții de booking ESNS (Eurosonic Noorderslag), cel mai mare eveniment din industria muzicii live din Europa, cu sediul în Groningen, Țările de Jos. El lucrează îndeaproape cu Music Moves Europe Awards, premiile muzicale anuale acordate în timpul festivalului, precum și cu coordonatorul ESNS Radar&Analytics.

Emil Ionescu este organizator de evenimente în România din 2004. A organizat peste 3.000 de evenimente, de la concerte în cluburi până la arene mari cu headlineri precum Iron Maiden, Slipknot, Judas Priest, alt-J, Nightwish, Deftones, Disturbed, James Arthur, Garbage, Tom Odell, Slayer, Whitesnake, Goran Bregovic, Il Divo, Pantera sau Evanescence. Din 2012, Emil Ionescu este, de asemenea, fondatorul și directorul general al iaBilet.ro, liderul de piață al serviciilor de bilete din România, cu peste 3.000 de clienți activi B2B (promotori, cluburi, locații, teatre și așa mai departe) și 2 milioane de bilete vândute pe an în România și în jurul Europei.

Bilete MMB 2024:

Biletele pentru MMB s-au pus în vânzare online, cu prețuri pornind de la 99 de  lei. Acestea includ acces la conferință, dar și la recepții, cocktailuri și alte evenimente de networking organizate în cadrul evenimentului.

Citește în continuare

Concerte & turnee

Află programul și regulile de acces pentru concertul byron de la Arenele Romane

byron prezintă mâine, 18 noiembrie, albumul "Efemeride" în cadrul unui concert ce are loc la Arenele Romane. Te invităm să afli programul, regulile de acces și alte informații utile în cazul în care vei participa la eveniment.

Publicat

pe

Trupa byron
Trupa byron │ FOTO: Cristina Oltean

La începutul lunii octombrie, byron a lansat "Efemeride", cel de-al optulea album din carieră. Materialul va putea fi auzit live la Arenele Romane, într-un concert plin de surprize și invitați. Printre aceștia se numără Dora Gaitanovici și Pinholes, artiști ce vor cânta în deschidere.

Program concert byron la Arenele Romane

  • 19:00 - Acces
  • 20:00 - Dora Gaitanovici
  • 21:00 - Pinholes
  • 22:15 - byron

Reguli de acces:

  • Concertele au loc în cort încălzit. În interiorul cortului, fumatul este strict interzis. Se fumează doar în locurile special amenajate!
  • Accesul publicului se va face pe la portile de jos din parc ale Arenelor Romane.
  • La accesul în perimetrul evenimentului toți participanții vor fi percheziționați de către agenți de securitate. Organizatorii NU vor stoca și NU vor păzi obiectele prezentate în lista de mai sus pe durata evenimentului.
  • Spectacolele includ lumini puternice ce pot afecta persoanele epileptice.
  • Este interzisă vânzarea sau cumpărarea invitațiilor și vânzarea sau cumpărarea biletelor la suprapreț.
  • Organizatorii își rezerva dreptul de a interzice intrarea la concert a persoanelor care vor fi depistate că desfășoară astfel de activități și de a confisca invitațiile, respectiv biletele, aflate în posesia acestora. Se recomandă achiziționarea biletelor doar din punctele de vânzare autorizate.

Acces copii și persoane cu dezabilități

  • Accesul copiilor sub 12 ani este gratuit, însoțiți de minim un părinte sau tutore legal posesori de bilet.
  • Accesul persoanelor cu dizabilități este gratuit împreună cu însoțitorul legal în baza documentelor doveditoare.

Este INTERZIS accesul cu:

  • În perimetrul Arenelor Romane este interzis accesul cu: umbrele (în caz de ploaie să veniți cu pelerine), sticle, conserve, caserole sau alte vase de stocare pentru mâncare sau băuturi; artificii, arme, cuțite sau orice ale obiecte contondente; parfumuri, deodorante, în orice cantitate sau ambalaj; mâncare sau băuturi de orice fel; obiecte cu laser (de ex. pointere, brichete cu laser); rucsacuri și bagaje voluminoase; încălțăminte sau bagaje care prezintă elemente dure, ce ar putea pune în pericol sănătatea participanților în cazul în care, din accident, ar veni în contact cu ele; animale de companie; medicamente (persoanele cu probleme medicale trebuie să aibă asupra lor dovezi clare pentru a putea intra la eveniment cu medicamentele necesare)

Prețuri bilete concert byron la Arenele Romane

  • Biletele se găsesc online la prețul de 135 de lei. Vor fi disponibile bilete și la intrare la prețul de 150 de lei. Plata se va putea face atât cash, cât și cu cardul.
Citește în continuare

Concerte & turnee

Dora Gaitanovici și Pinholes cântă în deschiderea concertului byron de la Arenele Romane

byron urmează să prezinte albumul "Efemeride" în cadrul unui concert la Arenele Romane, programat pentru 18 noiembrie. Trupa va fi susținută în deschidere de Dora Gaitanovici și Pinholes. Găsești în articol mai multe detalii despre eveniment.

Publicat

pe

Copertă album "Efemeride" - byron
Copertă album "Efemeride" - byron │ FOTO: byron

Pe 6 octombrie, byron a lansat "Efemeride", cel de-al optulea album din carieră. Materialul va putea fi auzit live la Arenele Romane, într-un concert plin de surprize și invitați. Printre aceștia se numără Dora Gaitanovici și Pinholes, artiști ce vor cânta în deschidere.

Pinholes s-a format în 2011, iar albumul de debut "Zmei" a apărut în 2013. Piese precum "Avem un Loc" sau "Poza" au adunat rapid susținători în circuitul de radio alternativ din țară. Începând cu 2014 Pinholes a devenit o constantă în circuitul cluburilor, pub-urilor și locațiilor din țară, pregătind în același timp cel de-al doilea album. La începutul lui 2015 a fost lansat "Era Pietrelor Neșlefuite", titlul fiind inspirat de poezia "La Lecție" a lui Marin Sorescu.

Obsedați de metafore și asumați dramatici, Pinholes caută să găsească mijlocul între alternative rock, post rock, post punk și Alexandru Andrieș, Marin Sorescu și Negură Bunget. Pinholes înseamnă Vlad Ivanov (voce/chitară), Andrei Gheo (chitară/pian), Vlad Vârtosu (voce/chitară), Robert Moțoc (tobe), Sergiu Ivanov (bas).

Dora Gaitanovici este una dintre cele mai talentate tinere artiste din peisajul muzical românesc și are deja în palmares zeci de trofee naționale, pe lângă participarea cu succes în cadrul Vocea României 2018, unde a fost unul dintre cei patru finaliști. Ea studiază pian, saxofon, canto și este pasionată de jazz, blues, rock sau de muzică clasică. Primele piese lansate oficial au fost "El nu ma vrea", "Colț de lună" sau "Eu te las".

Recent, artista a lansat "Descântec", un album conceptual, în care prezintă dualitatea, fiecare piesă având un corespondent. Astfel, sunt prezentate piesele "Ana" și "Manole", "Făt-Frumos" și "Cosânzeana", "Soarele" și "Luna", "Miorița" și "Moldoveanu".

Despre albumul "Efemeride"

"Efemeride" este compus din 10 piese ce poartă ascultătorii printr-o călătorie prin universul complex al gândurilor și trăirilor de zi cu zi, al anxietăților și întrebărilor existențiale, toate împletite subtil cu un fir de speranță și unul de distors.

În tracklist se regăsesc cea mai lungă piesă a trupei, "În infern", care însumează aproape 11 minute, o piesă despre meditație pe sound de rock alternativ, "Cine sunt eu să mă opun", dar și o experimentală de hard rock - "Monstrul de sub pat".

Prețuri bilete concert byron la Arenele Romane

  • Biletele se găsesc online, la prețul de 135 de lei. Pentru mai multe detalii despre concert și modalitatea de achiziționare, accesează agenda InfoMusic.
Citește în continuare

Trending