Urmărește-ne în Social Media

pop

Ana Coman: "Cred că momentul în care am început să compun a fost același în care am început să simt totul mai intens"

Am stat de vorbă cu Ana Coman, tânăra care a cucerit publicul mai întâi la rubrica "Ana are cântec" de la Radio Guerrilla, apoi cu piese originale, încărcate de melodicitate și mesaj. Ana ne-a povestit cum a început călătoria în lumea muzicii, ne-a vorbit despre albumul de debut pe care urmează să îl lanseze și despre diferite aspecte ale ipostazei de cântăreț.

Publicat

pe

Ana Coman
Ana Coman │ FOTO: Florin Barabaș

Ana a început să cânte în cadrul rubricii radio, "Ana are cântec", de la Radio Guerrilla, care a prins notorietate de-a lungul timpului. La început au fost cover-uri, dar ușor-ușor s-a ambiționat și a început să-și compună propriile piese. După prima piesă lansată oficial, "Real Life", produsă de Alexei Țurcan (Travka) au urmat câteva concerte în Expirat, participări la Sofar Iași & București, și o ascensiune destul de mare.

Din momentul lansării celui de-al doilea single, "The Hunt", i-a cooptat pe Dan Minel Stoica (Jurjak / NoruNegru / Tourette Roulette) și Daniel Olteanu (Jurjak), închegând un proiect serios. În luna mai 2019 a lansat cel de-al treilea single, "Run", produs de Daniel Olteanu, colegul de trupă. Au urmat concerte la Expirat, Control și la festivalurile Femei pe Mătăsari, Rocanotherworld, Electric Castle și Focus în The Park. În septembrie 2019, Ana a lansat "Contratimp", prima piesă în limba română, care a reușit să treacă pragul de 350.000 de vizualizări pe YouTube. Cel mai recent single lansat este "Până mâine", piesă ce se va regăsi pe viitorul material discografic - "9 Missed Calls".

"9 Missed Calls" este o împletire melodramatică a nouă momente distincte, aduse laolaltă de numitorul lor comun: căutarea fericirii. Dorințe, nevoi, regrete, acceptare, sexualitate și iubire, toate se regăsesc în cele nouă piese care alcătuiesc albumul de debut semnat Ana Coman. Materialul pune vulnerabilitățile pe masă, fără nicio frică. Ridică în slăvi nopțile albe, dă cu rațiunea de pământ și recunoaște că, uneori, poate fi prea mult. "9 Missed Calls" - 9 situații conectate de aceleași sentimente febrile, 9 nopți albe, 9 frici, 9 speranțe, 9 visuri, 9 "e ultima oară", 9 țipete, 9 finaluri, 9 începuturi. Albumul va fi lansat pe 8 martie, în cadrul unui concert la Expirat Halele Carol.

Dincolo de piesele pe care le cântă împreună cu Dan Minel Stoica și Daniel Olteanu, Ana s-a implicat și în colaborări alături de alte trupe din România. A cântat alături de Aeon Blank piesa "Fluturi Albi" și împreună cu trupa :umbra track-ul "Căzuți din lună".

Interviu Ana Coman:

InfoMusic: Cum a început pasiunea pentru muzică și care a fost momentul când ai simțit că ai ceva de spus, luând, astfel, naștere piesele proprii?

Ana Coman: Încă de mică am cântat în cor, dar atunci, până pe la 10-11 ani, nu eram neapărat pasionată. După aia mi-am dat seama că nu aș putea să trăiesc fără muzică, dar de atunci au trecut cam 10 ani până să mă apuc de scris propriile piese. Cred momentul în care am început să compun a fost, deloc întâmplător, același în care am început să simt totul mai intens și să am nevoia de a exterioriza niște trăiri pe care nu aș fi putut să le exprim altfel.

InfoMusic: Pe 8 martie vei lansa albumul de debut, "9 Missed Calls". Povestește-mi mai mult despre acest material, care au fost sursele de inspirație și cum ai ales această denumire.

Ana Coman: "9 Missed Calls" adună laolaltă cam toate piesele compuse în ultimii 2 ani. Nu e un album concept; piesele nu au neapărat o legătură între ele, sau cel puțin nu una programată. Cred că fiecare cântec care și-a găsit locul pe material e o parte din mine, o parte pe care pot să o povestesc oamenilor doar prin muzică. De aici și titlul. Sunt un fel de apeluri pierdute; mesaje care nu au ajuns la destinatarii lor și pe care am simțit nevoia să mi le scot din sistem.

InfoMusic: Ai vreo "rețetă" atunci când creezi o piesă?

Ana Coman: Nu neapărat. Cum am zis și mai devreme, scriu atunci când simt ceva. Și, de obicei, versurile încep să curgă, la fel și linia de voce. În schimb, cu intrumentalul e altfel. Am avut mare noroc să îmi găsesc doi colegi de trupă foarte mișto și talentați, Dan Minel Stoica și Daniel Olteanu, care mi-au fost totodată și producători. Lor li se datorează toate aranjamentele faine.

InfoMusic: Cântecele tale au versuri atât în limba română, cât și în limba engleză. Mesajul este transmis diferit în funcție de limba aleasă sau dorești să ajungi la un public cât mai larg?

Ana Coman: Îmi place tare mult întrebarea asta a voastră. Niciodată nu am scris în engleză cu intenția de a avea șanse mai mari ca piesa să ajungă peste hotare, ci așa am simțit-o. A fost o perioadă în care nu puteam să scriu în limba română, plus că, după părerea mea, este mai dificil să găsești versuri pertinente, originale, care să nu sune penibil, în română; în schimb, în engleză sună bine orice. După ce am scris "Contratimp", am început să mă simt muuult mai în largul meu scriind în română.

InfoMusic: Ce trupe/artiști te inspiră?

Ana Coman: Wooow, mă cam blochează întrebarea asta, pentru că nu conștientizez întotdeauna influențele din piesele mele. În schimb, pot să vă zic ce trupe am acum în playlistul pe repeat de pe Spotify și dediceți voi dacă se regăsește ceva din stilul lor în piesele mele :D. Am așa: Starsailor, Muse, NoruNegru, Kensington, Om la Lună, Creeper, Foals, Implant pentru Refuz și alții.

InfoMusic: La ce festival ai participat doar ca spectator, deși ți-ai fi dorit să urci pe scenă?

Ana Coman: La Fall in Love, anul trecut. Înainte, era Electric Castle, dar am avut șansa asta incredibilă de a urca pe una dintre scene chiar anul trecut, cu trupa mea.

InfoMusic: Când ai început această carieră, ce sfat ai primit de la cineva cu experiență și ce sfat i-ai da tu unei persoane care vrea să urmeze acest drum?

Ana Coman: Am chiar o amintire foarte vie: eram pe balcon la Radio Guerrilla, unde lucrez, acum 2 ani. Colegul meu Bogdan Șerban, cel care m-a și încurajat să încep să cânt în public și mi-a dat șansa asta oferindu-mi o rubrică în emisiune, mi-a spus, deși mă ascultase cântând doar într-un filmuleț pe facebook, că, la un moment dat, va trebui să fac o alegere: muzică sau lucru. Și atunci mi-am dat seama, deși nu părea un sfat la momentul ăla, că asta vreau să fac. Să mă dedic sută la sută pasiunii mele. Și exact asta i-aș spune oricui vrea să urmeze drumul ăsta: să facă alegerile bune și să se dedice trup și suflet. Din fericire, eu, până acum, am reușit să îmbin lucratul la radio cu "cariera" muzicală.

InfoMusic: Unde te regăsești mai mult și de ce, la radio sau pe scenă?

Ana Coman: Cred că pe scenă reușesc să transmit ce vreau să transmit, de aia cu siguranță acolo mă regăsesc cel mai mult. Încă sunt puțin stângace, uneori speriată de public și tot lupt cu încrederea în mine, dar, în mare, pe scenă pot să fiu eu.

InfoMusic: Ascultătorii au putut observa că ești o persoană talentată (cânți la chitară, vocal, compui). Ai vreun talent "nefolositor"?

Ana Coman: Da. Pot cheltui un întreg salariu în 2 zile :))

InfoMusic: Dacă ai putea să ieși la o întâlnire romantică cu un muzician, ce meniu i-ai recomanda?

Ana Coman: Vin. E suficient pentru o întâlnire romantică.

InfoMusic: Care sunt cele mai bune piese de cântat la duș?

Ana Coman: Colindele.

InfoMusic: Ce proiecte urmează?

Ana Coman: Urmează, desigur, să lansez albumul și, apoi, un turneu prin țară.

Apasă pe eveniment pentru informații suplimentare:

Concerte duminică, 8 martie 2020

Ana Coman - lansare album

Loc
Expirat Club
PUBLICITATE
Comentează

pop

Ana Coman și povestea albumului "Pretext": "Toate piesele mele fac parte din mine, dar fiecare ocupă un alt loc" - INTERVIU

La începutul lunii martie, Ana Coman a dezvăluit un nou capitol muzical. "Pretext" este numele celui de-al doilea album din cariera tinerei, un material cu emoții, bucurii, cu începuturi care pot conduce la un "pentru totdeauna". Am stat de vorbă cu Ana despre proaspăta lansare, dar și despre alte aspecte ale vieții de muzician.

Publicat

pe

Ana Coman
Ana Coman │ FOTO: Cristina Oltean

Ana Coman a așternut în versuri o suită de experiențe și sentimente. Le-a cuprins în 10 melodii ce au devenit "Pretext". Iar materialul a ajuns la urechilor ascultărilor recent, promițând să trezească emoții care mai de care mai intense. Tracklist-ul ne face cunoștință cu dorul, melancolia, dorința, dragostea, și ne invită să le "gustăm" cu răbdare și înțelegere.

Ideea albumului arată că:

Un pretext e o cale prin care din doi străini putem face suflete pereche.

Un pretext poate fi un pahar de vin, pentru că, în contextul potrivit, devine mai mult decât un simplu pahar. Orele se scurg altfel în fața lui, iar aburii alcoolului nu încețoșează mintea, ci mai degrabă ne ademenesc să avem o fărâmă de nesăbuință de care cu toții avem nevoie uneori. Un pahar de vin e un pretext să ne apropiem. E un început, iar noi tânjim după începuturi.

Un pretext e o cale prin care putem crea un "pentru totdeauna", sau cel puțin o amintire atât de vie, încât ea să supraviețuiască pentru eternitate într-un cântec.

Ana Coman a povestit live albumul "Pretext" în cadrul unui concert ce a avut loc în Expirat pe 8 martie, iar în perioada următoare va porni într-un turneu de promovare. Va concerta în mai multe orașe din țară, oferindu-le emoțiilor "pretextul" de a ieși la suprafață.

InfoMusic: Bună, Ana, și felicitări pentru noul album - "Pretext". Este cel de-al doilea material din cariera ta, cum a fost procesul de creație comparativ cu primul tău album, "9 Missed Calls"?

Ana Coman: A fost o cu totul altă experiență. Când am compus "9 Missed Calls", am pornit la drum cu un fel de frică: oare ce părere are lumea despre ce scriu, despre ce cânt? Am compus zeci de piese pe care nu le-am considerat suficient de bune și nu le-am scos niciodată la lumină, pentru că mă raportam la ce credeam că așteaptă lumea de la mine. Dar ce să vezi, lumea nu așteaptă nimic și nu caută să îmi pună piedici sau să îmi găsească tot felul de hibe. Iar când am început lucrul la "Pretext", deja știam asta, așa că, odată ce scriam ceva ce îmi placea, îi ofeream automat și un loc în album. Nu am mai aruncat muzică la gunoi, m-am bazat pe sentimentele mele față de piese și am avut încredere că, dacă pentru mine sunt suficient de bune, vor fi la fel și pentru cei ce mă ascultă.

InfoMusic: "Pretext" este un album încărcat de emoție. A fost vreo piesă prea greu de compus din perspectiva mesajului pe care ai vrut să îl transmiți?

Ana Coman: Ohooo, e chiar mai încărcat de emoții decât primul meu album! Am trecut prin tot felul de experiențe și stări în ultimii trei ani, așa că am avut suficiente trăiri cât să le pot transforma în muzică. Toate piesele mele parte din mine, dar fiecare ocupă un alt loc. De exemplu, "Colaps", piesa care deschide albumul, e piesa mea preferată de cântat live, "Doar tu" mă face extrem de fericită când o ascult, iar "Stângaci" e cea mai personală din punct de vedere al sentimentelor mele din prezent. Nu cred că a fost vreuna greu de pus pe hârtie, pentru că toate au venit din suflet și, odată ce simt ceva, nu îmi e greu să exprim.

InfoMusic: Albumul conține 10 piese. Dacă ar fi să alegi o preferată, care ar fi aceea și de ce?

Ana Coman: E foarte greu să aleg una, pentru că, la fel cum ziceam mai sus, toate piesele sunt părți din mine. Și toate părțile din mine sunt...ok :)). Dar, în momentul de față, "Stângaci" cred că mă face să trec de fiecare dată când o cânt și ascult prin aceleași stări pe care le-am trăit când am scris-o.

InfoMusic: Dintre aceste 10 melodii, două sunt colaborări: "Nu ți-am spus tot" feat Jean Gavril și "Doar tu" cu norunegru. De ce ai ales să lucrezi cu acești muzicieni și ce aport creativ au adus?

Ana Coman: Pe Jean îl admir de ani de zile, dar nu m-am gândit niciodată la o colaborare. Ne-am reîntânit anul trecut în Expirat, la un concert, și mi-a propus să facem ceva împreună. Eu am ținut minte și nu am ratat ocazia acum. Iar cu norunegru a fost simplu: Dan Minel Stoica e pianistul și chitaristul meu, așa că trebuia să se întămple și asta la un moment dat :)) Plus că norunegru e una dintre trupele românești pe care le iubesc cel mai tare. Voiam neapărat colaborări pe album, mi se pare că piesele astea două l-au întregit. Aveam nevoie de un dialog, de un răspuns de la un "el", de o altă perspectivă asupra poveștii.

InfoMusic: Cum ai văzut tu compunerea acestui album?

Ana Coman: Puteam la fel de bine să lansez piesă cu piesă, dar un material conferă oferă cumva un liant între melodii, aduce un fel de coerență. Una e când asculți o singură piesă și alta e când îți creezi tu povestea ta, imaginându-ți legături între mai multe cântece. O piesă e doar o poveste, dar 10 piese laolaltă devin un univers.

InfoMusic: Descrierea discului menționează printre altele că "un pretext poate fi un pahar de vin". Care este vinul tău favorit?

Ana Coman: Niciodată nu știu ce să răspund la asta, pentru că eu chiar nu sunt vreo cunoscătoare (știu că am tatuaj cu un pahar de vin totuși :))). Mie vinul mi se pare mai degrabă un personaj din poveștile mele, un pretext care poate naște o poveste frumoasă. În momentul de față, stau cu un pahar de Chardonnay de la Lacerta și îmi place de mor.

InfoMusic: Vei porni într-un turneu de promovare, cu evenimente în mai multe orașe din țară. Cu ce provocări vine la pachet o astfel de "excursie"?

Ana Coman: Simplu nu e să pleci în turneu, credeți-mă. Nu e cum crede lumea. Avem momente în care nu știm cu ce să ajungem într-un oraș, în care trebuie să analizăm costurile, să gândim cum e mai fezabil pentru toată lumea. Uneori nu știm ce ne așteaptă acolo, dacă există oameni pregătiți la scenă, dacă e totul în regulă cu hotelul, cu transportul, cu sonorizarea. Dar nu a fost dată în care vreun concert să iasă prost. Când suntem pe scenă, eu și colegii mei, tot stresul de dinainte ne e eclipsat de sentimentul ăla extraordinar. Și de cele mai multe ori, oamenii cu care am lucrat au fost foarte bine pregătiți și ne-au ușurat tuturor munca. Tocmai ce am început turneul "Pretext" și, până acum, a mers totul țiplă.

InfoMusic: Cum este Ana Coman înainte de a urca pe scenă?

Ana Coman: Depinde de concert, dar de obicei panicată. Le zic tuturor din jur că am emoții, mi se pare că am răgușit brusc, mă gandesc de o mie de ori la ce să zic, cum să mă mișc pe scenă, dar în secunda în care urc, totul devine mult mai clar și mai simplu. Dar asta face parte din farmecul unui concert. Concert fără emoții nu există. Nu sunt robot și nici nu vreau să fiu. Trăiesc fiecare secundă din fiecare eveniment și e perfect, cu bune și cu rele.

Citește în continuare

Trending