Urmărește-ne în Social Media

Concerte & turnee

Cea de-a zecea ediție "Flori pentru suflet - Remember Florian Pittiș" are loc pe 4 octombrie 2024

Evenimentul "Flori pentru suflet - Remember Florian Pittiș" își propune să aducă în fiecare an în fața mai vechilor sau mai tinerelor generații în blue-jeans lecțiile de cultură, de poezie, de teatru, de literatură şi de muzică bună pe care Florian Pittiș le-a oferit.

Publicat

pe

Poster "Flori pentru suflet - Remember Florian Pittiș" 2024
Poster "Flori pentru suflet - Remember Florian Pittiș" 2024

Primăria Sectorului 3 pregătește pe 4 octombrie, la scena din Parcul Titan, "Flori pentru suflet - Remember Florian Pittiș". Ajuns la cea de-a X-a ediție, evenimentul este organizat chiar de ziua de naștere a artistului. O particularitate a acestei ediții aniversare este participarea extraordinară a Orchestrei Simfonice București & Band, cu Relu Bițulescu, Lyuben Gordievski, Ciprian Pop, Virgil Popescu, Sorin Voinea, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

Soliștii invitați ai evenimentului sunt Zoia Alecu, Nicu Alifantis, Mircea Baniciu, Marius Bațu, Ducu Bertzi, Florin Chilian, Maria Gheorghiu, Alina Manole Mircea Vintilă și Grupul Vocal Acapella. Alături de aceștia, pe scenă urcă și invitatul special al evenimentului, Mihai Neniță, magicianul viorii.

Povestea evenimentului "Flori pentru suflet - Remember Florian Pittiș"

În anul 2013, Primăria Sectorului 3 organiza, de Florii, un eveniment care a devenit una dintre cele mai frumoase tradiții concertistice din România: "Flori pentru suflet - Remember Florian Pittiș". Cu acea ocazie, pe scena din parcul Titan, se reunea pentru a susține un concert extraordinar, în memoria lui Florian Pittiș, supergrupul Pasărea Colibri. Mircea Baniciu, Mircea Vintilă și Vlady Cnejevici, membri fondatori ai formației alături de "Moțu" Pittiș, îi aduceau un omagiu, în semn de iubire și prețuire, celui care a fost o adevărată flacără a culturii românești.

Au urmat noi ediții, iar în timp evenimentul a devenit un reper cultural pentru Sectorul 3. An de an, emoția, muzica și poezia s-au împletit cu proiecțiile video, dând naștere unei stări de spirit unice. Cu fiecare ediție, artiști apropiați de Florian Pittiș sau cărora "Moțu" le-a marcat destinul artistic s-au întâlnit pe aceeași scenă, cu același scop: acela de a-i cinsti amintirea, dar și ca o formă de a continua munca de o viață a omului care a inspirat generații întregi să citească, să asculte muzică, să trăiască frumos.

Florian Pittiș, un simbol unic în cultura românească

Conceput ca o sărbătoare a spiritului, "Flori pentru suflet - Remember Florian Pittiș" unește artiștii și publicul în prețuirea unui nume important în cultura noastră. "Moțu" Pittiș le-a arătat românilor ce înseamnă dorința de libertate și cunoaștere. A fost un vizionar care a inspirat generații întregi de tineri și continuă să o facă, dată fiind moștenirea atemporală pe care ne-a lăsat-o.

Cea de-a X-a ediție a evenimentului se va desfășura pe 4 octombrie, începând cu ora 18.00, la scena din parcul Titan, iar accesul publicului este liber.

Muzică și film

Bucharest Music Film Festival revine în Piața George Enescu cu 9 zile de concerte cu intrare liberă

După opt ani de pauză, Bucharest Music Film Festival se întoarce în Piața George Enescu între 14-22 septembrie 2024. Evenimentul va oferi publicului din București seri de concerte live și proiecții de filme, aducând pe scenă artiști și orchestre de renume, în cadrul unei ediții dedicate celor 565 de ani de la prima atestare documentară a orașului.

Publicat

pe

Artwork Bucharest Music Film Festival
Artwork Bucharest Music Film Festival │ FOTO: ARCUB

Bucharest Music Film Festival revine cu cea de-a XII-a ediție după o pauză de opt ani, aducând în Piața George Enescu un program divers de muzică live și proiecții cinematografice. Festivalul este organizat de Primăria Capitalei prin ARCUB sub egida Zilelor Bucureștiului, celebrând 565 de ani de la prima atestare documentară a orașului.

Line-up-ul evenimentului reunește nume sonore din muzica clasică, jazz și pop fusion, inclusiv pe soprana Valentina Nafornița, violonistul Alexandru Tomescu, Orchestra Națională RadioMircea Baniciu și Ovidiu Lipan Țăndărică. Concertele vor avea loc zilnic de la ora 20:00, cu excepția programelor pentru copii din weekend, care încep la ora 10:00. Accesul este gratuit pentru toate evenimentele.

„Revenirea Bucharest Music Film Festival după o pauză de opt ani reprezintă un moment important pentru peisajul cultural al Bucureștiului, dar și pentru noi, ca instituție culturală de referință într-o capitală europeană. Am pregătit o ediție specială, cu un program divers și spectaculos, care sperăm să cucerească inimile tuturor iubitorilor de muzică și film”, a precizat Mihaela Păun, directorul ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București.

Printre momentele de excepție se numără concertul de deschidere susținut de Camerata Regală și Corul Filarmonicii George Enescu, precum și proiecția filmului „Ennio”, regizat de Giuseppe Tornatore. Festivalul se va încheia pe 22 septembrie cu un concert grandios al Orchestrei Naționale Radio, având-o ca solistă pe Valentina Nafornița. Programul pe zile și ore este disponibil în agenda InfoMusic și detaliat mai jos.

Ce vei putea vedea în cele 9 zile la Bucharest Music Film Festival

Festivalul se deschide sâmbătă, 14 septembrie, cu un concert extraordinar susținut de Camerata Regală, sub bagheta dirijorului Constantin Adrian Grigore, și Corul Filarmonicii George Enescu, condus de Iosif Prunner. Pe scena din Piața George Enescu, peste o sută de instrumentiști și soliști de elită vor oferi publicului un spectacol grandios, cu un repertoriu clasic ce include uverturi și coruri celebre.

Duminică, 15 septembrie, Bucharest Music Film Festival face tranziția la world music, într-o îmbinare unică dintre clasic și alternativ. Ritmurile percutante și inovatoare ale proiectului Dreams and Drums, prezentat de  Mihai-Ciprian Rogojan, explorează noi dimensiuni ale percuției la congruența dintre clasic și electronic, iar Mădălina Pavăl Orchestra vor aduce în centrul Capitalei texturi din lumea clasică interpretate în stil alternativ, dintr-o simfonie de locuri: bucovinean, moldovean, sud-dunărean și balcanic.

Piața George Enescu se transformă, luni, 16 septembrie, în cinematograf în aer liber, unde cinefilii pot urmări proiecția peliculei „Ennio” (2021), regia Giuseppe Tornatore. Filmul urmărește viața și cariera legendarului compozitor de muzică de film Ennio Morricone și a primit numeroase distincții, inclusiv Premiul Cecilia Mangini pentru cel mai bun documentar și pentru sunet, în 2022.

Marți, 17 septembrie, Leyah invită publicul într-o călătorie sonoră imersivă prin universul cinematic pop în concertul intitulat Cinestezia. Cunoscută pentru stilul său unic, o fuziune rafinată de muzică clasică și pop, Leyah va oferi un spectacol profund, în care simfoniile se împletesc cu baladele introspective. Programul zilei este completat de concertele susținute de George Miron & Grupul vocal Acapella și talentații artiști Opereta Stars.

Miercuri, 18 septembrie, festivalul face un crossover către jazz: una dintre cele mai bune voci ale jazzului  românesc și european, Luiza Zan propune publicului, alături de Vlad Briciu (pian), Dimitrie Cristian Milea (chitară bas), Răzvan Florescu (vibrafon), Philip Goron (percuție) și Anthony Gutierrez (tobe), o experiență completă – proiectul In My Village, prin care explorează și reinventează repertoriul muzicii românești într-o perspectivă contemporană.

Violonistul Alexandru Tomescu urcă pe scena festivalului, joi, 19 septembrie, împreună cu chitaristul Dragoș Ilie, și prezintă cel mai recent proiect, Paganini Magic, ce pune în valoare, prin armoniile delicate ale viorii Stradivarius Elder-Voicu și chitarei clasice, o serie de sonate pentru vioară și chitară clasică semnate de celebrul violonist Niccolò Paganini. În aceeași seară, ansamblul Resonant Quintet (Alin Dănilă (fagot), Georgiana Mihăilă (flaut), Doris Iorga (oboi), Cosmin Cobasa (corn), Flaviu Ludușan (clarinet)) va încânta publicul cu un recital ce explorează subtilitățile timbrale ale instrumentelor de suflat, aducând în prim-plan compoziții clasice și moderne.

Vineri, 20 septembrie, festivalul va oferi un moment special publicului: Big Band Radio, sub bagheta dirijoarei Simona Strungaru, se va alătura inconfundabililor Mircea Baniciu, Ovidiu Lipan Țăndărică, Teo Boar și Vlady Cnejevici pentru a oferi un spectacol de excepție, ce va electriza atmosfera.

Artiștii Orchestra New Hope, dirijați de Octavian Lup, vor marca Ziua Mondială a Păcii sâmbătă, 21 septembrie, la ora 19:00, pe scena Bucharest Music Film Festival alături de violonistul Valentin Șerban și soprana Veronica Anușca, în cadrul concertului Romania for Peace – un mesaj de armonie și solidaritate prin muzică.

Festivalul se încheie într-o notă grandioasă, duminică, 22 septembrie, cu Orchestra Națională Radio, sub bagheta dirijorului Cristian Spătaru. În centrul atenției va fi soprana Valentina Nafornița, a cărei voce va îmbogăți un repertoriu ce cuprinde lucrări semnate de Giacomo Puccini, oferind o interpretare de înaltă clasă.

Urmărește videoclipul oficial Valentina Nafornita - Ochiul tau iubit

Bucharest Music Film Festival își extinde repertoriul și cu programe speciale dedicate copiilor și părinților, coordonate de Cătălin Milea, oferindu-le o serie de experiențe interactive menite să dezvolte creativitatea și să stimuleze curiozitatea. Pe 15 septembrie, concertul și atelierul muzical „Caruselul Vesel”, prezentat de Gabriela Costa (voce), Cătălin Milea (voce) și bine-cunoscutul chitarist Alex Man, îi invită pe cei mici să descopere muzica prin jocuri de cuvinte, povești și ritmuri antrenante.

În aceeași notă ludică, pe 22 septembrie, în cadrul atelierului „Remi și Aventura Sunetelor: Tobele și ritmul, instrumente mici de percuție”, sub îndrumarea muzicienilor Juan Carlos Negretti, Anthony Gutierrez și Cătălin Milea, copiii vor experimenta sunetele și ritmurile diverse, descoperind instrumente precum tobele, maracas și tamburine. La finalul atelierului, participanții vor avea ocazia să urce pe scenă și să susțină un minirecital, bucurându-se de aplauzele celor dragi.

Evenimentul rganizat de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, cu sprijinul Ministerului Culturii, este susținut de Raiffeisen Bank România și Carrefour.

Citește în continuare

Concerte & turnee

Află ce artiști vin la Festivalul Masters Of Classics 2024; consultă programul

Masters Of Classic are pe afiș unii dintre cei mai buni artiști internaționali de operă din lume, mulți pentru prima dată în România, care vor oferi publicului participant o experiență muzicală unică și captivantă.

Publicat

pe

Festivalul Masters Of Classic 2024
Festivalul Masters Of Classic 2024 │ FOTO: Masters Of Classic 2024 www.facebook.com

În mai puţin de două luni se deschid porţile festivalului Masters Of Classic, ce va aduce în premieră europeană mari artiști de operă care vor cânta pe aceeași scenă. La Sala Palatului și la Opera Națională Română sunt aşteptaţi peste 400 de artişti și muzicieni, precum şi zeci de mii de spectatori din ţară, dar şi din străinătate.

Organizatorii au dezvăluit un nou val de artiști care li se alătură muzicienilor deja anunțați. Astfel, unul dintre numele anunțate la eveniment este cântăreața de operă lituaniană Asmik Grigorian, membru fondator al Operei din Vilnius și care a primit de două ori Crucea de Aur și a fost desemnată Cântăreața de operă a anului (2022) de către Asociația Ópera XXI.

Dirijorul Michelangelo Mazza se alătură festivalului, acesta având în cei peste cincisprezece ani de activitate colaborări și proiecte muzicale cu numeroși artiști pe cele mai importante scene ale lumii.

Alături de excepționalii artiști Anna Netrebko și Yusif Eyvazov vor cânta la Sala Palatului nume noi: soprana Pumeza Matshikiza și baritonul Jérôme Boutillier împreună cu Orchestra Filarmonicii Sofia și corul Rousse Opera Choir.

Mezzosoprana Elīna Garanča, sub bagheta dirijorului Michelangelo Mazza, va încânta publicul la Sala Palatului cu arii de operă alături de Orchestra Filarmonicii Sofia. Repertoriul artistei include, printre altele, rolul principal din "Carmen" (Royal Opera House Covent Garden, Bayerische Staatsoper Munich, Palau de les Arts Reina Sofia Valencia, Metropolitan Opera New York).

Alături de tenorul Rolando Villazón va urca pe scena festivalului și soprana Emily Pogorelc, considerată una dintre cele mai talentate cântărețe ale generației sale, având o voce puternică și prezență scenică captivantă.

Pentru prima dată în România, pianistul Fazil Say, soprana Louise Alder, mezzosoprana Nino Surguladze, tenorul Saimir Pirgu și basul Luiz-Ottavio Faria vor oferi publicului o experiență de neuitat.

Daniel Jinga, apreciat pentru măiestria tehnică și capacitatea de a transmite emoție și profunzime în fiecare interpretare, va încânta publicul alături de talentata soprană Irina Baianț și Orchestra Simfonică București.

Tenorul Piotr Beczała și soprana Olga Kulchynska vor interpreta arii și duete de operă alături de Orchestra Filarmonică Sofia sub bagheta dirijorului Michelangelo Mazza.

Ultima zi a festivalului îi aduce pe scenă pe soprana Asmik Grigorian și baritonul Andrey Zhilikhovsky alături de Orchestra Filarmonicii Sofia și dirijorul Michelangelo Mazza.

Program Masters Of Classic Festival 2024:

1 septembrie (duminică) - Deschiderea festivalului:

  • Loc: Sala Palatului
  • Orchestră: Orchestra Filarmonicii Sofia
  • Cor: Rousse Opera Choir
  • Dirijor: Michelangelo Mazza
  • Soliști: Anna Netrebko (soprană), Yusif Eyvazov (tenor), Pumeza Matshikiza (soprană, artist invitat), Jérôme Boutillier (bariton, artist invitat)
  • Program: Arie, duete și scene din operele lui Giacomo Puccini

5 septembrie (joi)

  • Loc: Sala Palatului
  • Orchestră: Orchestra Filarmonicii Sofia
  • Dirijor: Michelangelo Mazza
  • Solistă: Elīna Garanča (mezzosoprană)
  • Program: Arie de operă; Johannes Brahms Concert pentru vioară și orchestră în Re major, op. 77

6 septembrie (vineri)

  • Loc: Sala Palatului
  • Orchestră: Orchestra Filarmonicii Sofia
  • Dirijor: Michelangelo Mazza
  • Solist: Nikolaj Szeps-Znaider (vioară)
  • Program:Johannes Brahms Concert pentru vioară și orchestră în Re major, op. 77; Modest Mussorgsky Tablouri dintr-o expoziție (arr. Ravel)

7 septembrie (sâmbătă)

  • Loc: Sala Palatului
  • Orchestră: Orchestra Filarmonicii Sofia
  • Dirijor: Michelangelo Mazza
  • Solist: Rolando Villazón (tenor)
  • Artist invitat: Emily Pogorelc (soprană)
  • Program: Arie și duete de operă

8 septembrie (duminică)

  • Loc: Sala Palatului
  • Orchestră: Orchestra Simfonică București
  • Dirijor: Daniel Jinga
  • Solistă: Irina Baianț (soprană)
  • Program: TBA

12 septembrie (joi)

  • Loc: Sala Palatului
  • Orchestră: Orchestra Filarmonicii Sofia
  • Cor: Rousse Opera Choir
  • Dirijor: Michelangelo Mazza
  • Soliști: Fazil Say (pian), Louise Alder (soprană), Nino Surguladze (mezzosoprană), Saimir Pirgu (tenor), Luiz-Ottavio Faria (bas)
  • Program: Ludwig van Beethoven Concert pentru pian și orchestră nr. 3 în do minor, op. 37; Ludwig van Beethoven Simfonia nr. 9 în re minor, op. 125

13 septembrie (vineri)

  • Loc: Opera Națională Română
  • Orchestră: Orchestra Simfonică București
  • Dirijor: Daniel Jinga
  • Solist: Roberto Alagna (tenor)
  • Program: Arie de operă

14 septembrie (sâmbătă)

  • Loc: Sala Palatului
  • Orchestră: Orchestra Filarmonicii Sofia
  • Dirijor: Michelangelo Mazza
  • Solist: Piotr Beczała (tenor)
  • Artist invitat: Olga Kulchynska (soprană)
  • Program: Arie și duete de operă

15 septembrie (duminică)

  • Loc: Sala Palatului
  • Orchestră: TBA
  • Dirijor: Michelangelo Mazza
  • Soliști: Asmik Grigorian (soprană), Andrey Zhilikhovsky (bariton)
  • Program: Arie și duete de operă
Citește în continuare

Trending