Urmărește-ne în Social Media

Concerte & turnee

"Zilele Bucureștiului" se desfășoară în weekendul 19 - 20 septembrie, la Casa Artelor "Dinu Lipatti"

Cea de-a doua ediție a evenimentului Zilele Bucureștiului va avea loc la Casa Artelor "Dinu Lipatti", în perioada 19 - 20 septembrie. Pe parcursul celor două zile, publicul este invitat în Curtea cu balansoare pentru a se bucura de expoziții în aer liber, recitaluri cu muzică clasică și jazz și proiecții de filme.

Publicat

pe

Casa Artelor Dinu Lipatti (Logo)
Casa Artelor Dinu Lipatti (Logo)

Intrarea la "Zilele Bucureștiului" 2020 este liberă, în limita locurilor disponibile, în conformitate cu legile și recomandările specialiștilor din domeniul sănătății și al autorităților competente în acest domeniu. Regulamentul de participare va fi pus la dispoziția publicului pe paginile de Facebook și Instagram ale evenimentului și va afișat la sediul Casei Lipatti.

"Zilele Bucureștiului" - Programul zilei de sâmbătă, 19 septembrie

Sâmbătă, 19 septembrie 2020, evenimentul va debuta la orele 19:00 cu recitalul de muzică clasică realizat în parteneriat cu Fundația Regală Margareta a României și susținut de bursierii programului "Tinere talente" al acesteia.

Publicul prezent la eveniment se va putea bucura de talentul bursierilor Fundației Principesa Margareta a României - sopranele Isabela Stănescu, Georgiana Dumitru și pianiștii Paul Florescu, Marius Aram Niță, Ionuț Diaconu. În program au fost incluse lucrări de G. Enescu, A. Stoia, T. Brediceanu, J. S. Bach, W. A. Mozart, L. van Beethoven, F. Chopin, A. Scriabin, S. Prokofiev, F. Poulenc, G. Puccini, E. Grieg, G. Fauré.

La finalul primei zile, începând cu orele 20:30, în Curtea cu balansoare a Casei Lipatti va fi proiectat filmul "Triptic – Călătorie melancolică. Constantin Brăiloiu (1893 – 1958), Clara Haskil (1895 – 1960), Dinu Lipatti (1917-1950)", coproductie româno-elvețiană, în regia și după scenariul scriitoarei, poetei, traducătoarei și realizatoarei elvețiene de film de origine română, Ana Simon, despre trei mari personalități născute în București. La realizarea filmului lansat în anul 1997 a participat actrița franceză Jeanne Moreau.

"Zilele Bucureștiului" - Programul zilei de duminică, 20 septembrie

Duminică, 20 septembrie 2020, începând cu orele 19:00, va avea loc Spectacolul de teatru pentru copii "Ursul păcălit de vulpe" după Ion Creangă, susținut de actorii Companiei de Teatru "Gestual Art": Claudia Negroiu, Rucsandra Nelepcu, Dan Apăvăloaie. Regia este semnată de Claudia Negroiu, iar coregrafia de Beatrice Enea.

De la orele 20:00, în Curtea cu balansoare a Casei Lipatti va avea loc Recitalul de Jazz "Povești din București" susținut de solista Nadia Trohin și pianistul Albert Tajti. În program au fost incluse câteva dintre cele mai cunoscute cântece româneşti, reactualizate într-o manieră creativă, specifică jazz-ului, cele mai multe fiind rearanjate de pianistul şi compozitorul Mircea Tiberian: "Vrei să ne-ntâlnim sâmbătă seară", "Inima-i un telefon", "Mână birjar", "Spune-mi unde, când şi cum", "Du-mă acasă măi tramvai" și alte bijuterii muzicale ce vor purta publicul într-o călătorie pe străzile Bucureştiului interbelic.

Nadia Trohin este o artistă cu o personalitate bine conturată în peisajul jazzului autohton. Originară din Chişinău, unde a absolvit Colegiul Naţional de Muzică "Ştefan Neaga", interpreta şi-a definitivat studiile de licenţă, masterat şi doctorat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Este cunoscută, în special, pentru colaborările sale cu pianistul şi mentorul său Mircea Tiberian alături de care a înregistrat albumele "La margine de Bucureşti" şi "Aleea Cosmonauţilor". A susţinut numeroase concerte în ţară şi în străinătate, cântând cu muzicieni de marcă ai scenei de jazz: John Betsch, Chris Dahlgren, Christian Lillinger, Oláh Péter, Nicolas Simion, Cristian Soleanu, Sorin Romanescu.

Pianistul Albert Tajti și-a început studiile în cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj continuându-le, sub îndrumarea pianistului Mircea Tiberian, la Universitatatea Națională de Muzică din București. Premiat în trecut la mai multe competiţii, între care Festivalul de Jazz de la Sibiu și Festivalul Internațional Studențesc de Jazz de la Tg. Mureş, în prezent este foarte activ pe scena jazzului autohton, susţinând numeroase concerte şi fiind solicitat în diverse proiecte alături de muzicieni precum Nicolas Simion, Paolo Profeti, Sorin Romanescu, Cristian Soleanu, Luiza Zan, Maria Răducanu.

Conceptul evenimentului "Zilele Bucureștiului" ediția a II-a aparține pianistei și regizoarei Alice Barb, Director fondator al Casei Artelor "Dinu Lipatti".

Comentează

Trending