Urmărește-ne în Social Media

Concerte & turnee

Evenimentul "Zilele Bucureștiului" revine cu trasee pietonale, jazz, expoziții și proiecte comunitare

Bucureștiul redevine un hotspot al activităților culturale. Participanții se pot bucura de o varietate de activități, de la concerte de jazz și muzică ușoară, la expoziții și piese de teatru. Găsești detalii în articol.

Publicat

pe

Străzi deschise București
Străzi deschise București │ FOTO: ARCUB

Jazzul se aude cel mai bine la Zilele Bucureștiului, în cadrul Bucharest Jazz Festival 2022. Tot în același registru,"Poveste din Bucureștiul de odinioară" se vizionează la Teatrul Odeon, în unul dintre cele mai frumoase spectacole muzicale din capitală din weekend-ul 18-19 septembrie, iar expoziția "De la Ţepeş la Brâncuşi - 5 secole de istorie și cultură în spaţiul românesc" - din colecția lui Emilian Radu - începe pe 16 septembrie la ARCUB. La "Străzi deschise", bucureștenii sunt invitați să participe la evenimente culturale, spectacole, ateliere de pictură, performance-uri muzicale și proiecte participative. Spectacolele de teatru "Carne" și "Nunzio" deschid o nouă stagiune de teatru la ARCUB.

Bucharest Jazz Festival - 16-18 septembrie la Combinatul Fondului Plastic

Nume noi ale jazzului românesc, artişti consacraţi şi muzicieni din diaspora vin între 16 şi 18 septembrie la Bucharest Jazz Festival. Prima ediţie după o pauză de doi ani, Bucharest Jazz Festival #9 este dedicată jazzului românesc şi propune o nouă locaţie pentru publicul de jazz – Combinatul Fondului Plastic.

Cu 12 concerte live, ateliere muzicale pentru copii, o conferinţă şi DJ sessions, programul ediţiei din acest an este grupat pe trei seri tematice. Concertele Young Blood Jazz Musicians de vineri, 16 septembrie, prezintă artişti din noul val al jazzului românesc. Sâmbătă, 17 septembrie, este seara concertelor Jazz Diaspora dedicată jazzmanilor români din Germania, Franţa şi Republica Moldova. Iar duminică, 18 septembrie, sunt programate concertele Jazz Virtuoso, susţinute de nume mari ale jazzului de la noi din ţară.

Străzi deschise București, Calea Victoriei - 10-11 septembrie

Un nou weekend pietonal "Străzi deschise" transformă Calea Victoriei în hotspotul oraşului cu noi activităţi şi evenimente artistice şi recreative. Din programul weekendului 10-11 septembrie la "Străzi deschise" fac parte proiecte interactive care invită publicul să participe la spectacole de dans, concerte şi ateliere, să contribuie la instalaţii despre Bucureşti, campanii de sustenabilitate şi să interacţioneze cu mobilier stradal.

Din premierele weekendului la "Străzi deschise", iubitorii de muzică swing sunt invitaţi sâmbătă să danseze lindy pop cu Jazz Roots Bucharest, unul dintre proiectele câştigătoare ale Apelului deschis pentru completarea programului artistic "Străzi deschise". Ambianţa vintage şi atmosfera de dans este însufleţită de piesele clasice ale marilor compozitori de jazz.

De la Ţepeş la Brâncuşi – 5 secole de istorie și cultură în spaţiul românesc - 16 septembrie - 22 octombrie la ARCUB - Sala Bolţilor, Sala Atelier, Sala Arcelor, Sala Cafenea

Când a fost tipărită prima carte în limba română? Cum arăta harta spaţiului românesc în secolul 15? Dar semnătura olografă a lui Cuza? Obiectele prezentate în cadrul expoziţiei "De la Ţepeş la Brâncuşi – 5 secole de istorie și cultură în spaţiul românesc" fac parte din colecţiile Emilian Radu, unul dintre cei mai renumiţi şi pasionaţi colecţionari români de artă, dar şi de obiecte încărcate de istorie și cultură.

Printre cele peste 350 de exponate se află piese unicat și inedite care sunt expuse pentru prima dată public sau care nu se regăsesc în colecţiile muzeelor din România.

Stagiunea de teatru ARCUB

  • O nouă serie de reprezentații a spectacolului "Carne" de Andreea Tănase, în regia lui George Zamfir, începe din 23 septembrie, la ARCUB.
  • Un spectacol tonic despre un ucigaş plătit, îmblânzit şi vindecat de ură de către un bătrân vagabond, "Nunzio" este o montare după Spiro Scimone şi poartă semnătura regizorală a Alinei Hiristea. Evenimentul are loc pe 24 septembrie la ARCUB.

Poveste din Bucureștiul de odinioară la Teatru Odeon - 18 septembrie

În cadrul Zilelor Bucureștiului, Teatrul Odeon găzduiește în premieră spectacolul "Poveste din Bucureștiul de odinioară", o evocare muzicală a unei Capitale a cărei viață culturală a palpitat între teatre, săli de concerte, grădini de vară, cinematografe și restaurante selecte. De la celebrele tangouri, foxtrot-uri și swing-uri ascultate cu precădere în teatrele de vodevil și de Revistă ale Bucureștiului de odinioară, la muzica clasică și cea de cafe-concert, spectacolul propune o incursiune în viața fascinantă a poveștilor unei lumi aproape pierdute și îngropate sub straturi de uitare și pe care muzica o reconstituie într-un mod inegalabil.

Miruna Ionescu și Valentin Albeșteanu, acompaniați de Taraful de Oraș (Valentin Cucu – pian, Nicolae Petrea – contrabas, Marian Dincă – acordeon) și Orchestra BonTon (dirijor Tiberiu Dragoș Oprea) vor recompune din veacuri de cântece fericite un întreg univers sonor, salvând astfel dincolo de vremuri o "Poveste din Bucureștiul de odinioară".

Gala Societății Civile la Ateneul Român - 28 septembrie

Gala Societăţii Civile va premia cele mai bune proiecte ale sectorului asociativ din România înscrise în competiţie, în data de 28 septembrie 2022, de la 19:30, la Ateneul Român. Evenimentul va fi transmis şi live pe pagina de Facebook a Galei Societăţii Civile.

146 de iniţiative, respectiv 110 proiecte, 15 programe şi 21 de campanii de comunicare s-au înscris la cea de-a XX-a ediţie a Galei Societăţii Civile, cel mai amplu proiect care promovează şi premiază activitatea sectorului asociativ din România. Proiectele au fost jurizate de 55 de specialişti în implementarea şi evaluarea proiectelor, cercetători, sociologi, jurnalişti, lideri şi formatori de opinie ai societăţii civile şi ai sectorului non-profit, la care se adaugă reprezentanţi ai sectorului privat.

Art Safari la Palatul Dacia - România în perioada 23 septembrie - 11 decembrie

Ediția a 10-a a expozițiilor Art Safari (23 septembrie – 11 decembrie) înseamnă artă ca experiență, bineînțeles, dar și o călătorie pe un alt continent. Acest lucru este posibil printr-o expoziție de afiș semnată de un artist coreean multipremiat, Byoungil Sun. Expoziția "Korean Beauty in Poster Art" este realizată în parteneriat cu Ambasada Republicii Coreea din România. Doza de proaspătă contemporaneitate oferită Pavilionului Internațional din cadrul Art Safari, care va găzdui, de asemenea, o expoziție de răsunet cu opere extrem de importante din colecția Victoria and Albert Museum, Londra.

Cu o practică artistică de peste 30 de ani pe plan internațional în design de afișe, Byoungil Sun ilustrează cultura coreeană și tranformă sistemul de scriere al limbii coreene în artă. Prima sa expoziție în România cuprinde trei capitole: "Coreeanism: empatie tradițională și materialitate regăsite în cotidian", "Hangul – devenirea unei imagini" și "Crearea ierarhiei vizuale". În total, 40 de afișe vor fi expuse în Palatul Dacia-România (Muzeul Municipiului București), din strada Lipscani nr. 18-20.

Comentează

Trending