Urmărește-ne în Social Media

Serj Tankian - Electric Yerevan

Serj Tankian a lansat pe 19 martie un nou EP, "Elasticity", după o perioadă de câteva luni de teasing. Fostul solist System of a Down a afirmat în repetate rânduri că aceste piese noi fuseseră pregătite pentru un nou album SOAD, dar cum acesta nu s-a concretizat, le-a reciclat pe un EP propriu. Single-ul "Electric Yerevan" a primit şi un videoclip, pe care îl puteţi viziona în articol.

"Electric Yerevan" este o combinaţie de chitară nervoasă cu sample-uri electronice psihedelice şi o voce a lui Serj Tankian care predică despre injustiţiile societăţii moderne. Ca de obicei mesajul politic abundă, cu privire la conflictele ce zguduie Armenia, ţară din care îşi trag obârşia atât Serj, ca şi colegii de la System of a Down. De altfel trupa a scos două single-uri noi în toamna lui 2020, pentru a susţine trupele armene aflate în conflict cu azerii. De această dată Serj a scos o piesă de protest contra brutalităţii poliţiei, care pune pumnul în gura protestatarilor de pe tot globul.

EP-ul "Elasticity" este primul material nou lansat de solist de la "Orca" în 2013. Pe EP se află un total de 5 piese, iar "Electric Yerevan" a fost explicată astfel de artist:

Melodia este inspirată de protestele de succes "Electric Yerevan" din vara lui 2015, în Armenia, atunci când populaţia a protestat contra creşterilor taxelor pe utilităţi. Scrierile mele din acea perioadă sunt integrate cuvânt cu cuvânt în acest single.

Videoclipul regizat de Garin Hovannisian oferă filmări de la televiziunile armene, care au prezentat protestele din 2015, dar şi cele de la "Revoluţia de Catifea" din 2018. Pe acelaşi EP se mai află creaţia cu tentă politică "Your Mom", dar şi un single doldora de pian "How Many Times?". Apare şi "Rumi", compusă despre fiul lui Serj Tankian, care poartă acest nume, dar şi despre un poet cu aceeaşi denumire. Tankian este un artist multilateral dezvoltat, având albume jazz, coloane sonore, albume orchestrale, rock şi cochetând şi cu rap-ul.

Are piese în engleză şi armeană, este un poet de succes, compozitor, artist vizual, producător de film şi activist.

Proiectele din ultimii ani au inclus un cover după Blue Oyster Cult cu piesa "Godzilla", inclusă pe coloana sonoră a filmului "Godzilla: King of the Monsters". Recent Serj a compus şi coloana sonoră a documentarului "I Am Not Alone", regizat de Garin Hovannisian, dar şi coloana fillmului "Truth to Power", care prezintă călătoria lui Tankian în lumea muzicii şi activismului. În CV-ul său se află şi fondarea propriei case de discuri, Serjical Strike Records, care se înfiinţa în 2001. Artişti ca Fair to Midland, Buckethead şi Death by Stereo au lansat piese sub tutela sa.

Comentarii

Muzică nouă

Solistul System of a Down, Serj Tankian, colaborează cu compozitorul Bear McCreary ("Walking Dead", "God of War")

A trecut ceva vreme de la ultima piesă lansată de Serj Tankian, solistul System of a Down. Prima melodie a sa din 2024 este "Incinerator", o colaborare cu compozitorul Bear McReary, cunoscut pentru coloane sonore de la seriale ca "Walking Dead" și jocuri ca "God of War".

Publicat

pe

Videoclip Serj Tankian Electric Yerevan
Videoclip Serj Tankian Electric Yerevan │ FOTO: Serj Tankian

Melodia "Incinerator" e ceva mai accelerată decât suntem obișnuiți să auzim în ultima vreme pentru Serj Tankian, dar vocea sa e de impact. Nu de alta, dar pe lângă cântatul său clasic, pe tonalitatea sa nazală, îl auzim și cu niște growl-uri excelente. Bear McCreary nu e fitecine, având două nominalizări la premiile Grammy și fiind câștigător de premii Emmy și BAFTA.

Acest single este al doilea de pe noul său album, "The Singularity". Pe lângă Serj Tankian, track-ul îl are la credite și pe producătorul Forrester Savell, care s-a ocupat de mixaj. Bear a fost atât de încântat de colaborarea cu Serj, încât a pus piesa prima pe album. Solistul System of a Down a descris melodia ca "explozivă", atunci când a auzit-o în forma sa instrumentală.

"The Singularity" este un concept inedit, care combină un album concept, o bandă desenată și o experiență de concert live. Va sosi pe vinil, CD și în format digital pe 10 mai 2024. Pe 8 mai, Image Comics va lansa acest graphic novel, care servește drept companion pentru album. Povestea pentru acest album concept a început să fie scrisă încă de când McCreary avea frageda vârstă de 15 ani. Dorea să combine hard rock-ul cu muzica simfonică de film și storytelling-ul dramatic.

Lista de invitați speciali de pe album e uimitoare și include nume ca Slash de la Guns N' Roses, Corey Taylor de la Slipknot, Jens Kidman de la Meshuggah, dar și Joe Satriani. Scott Ian de la Anthrax e un alt nume mare, plus Eivor, care a creat piese pentru "God of War" și "Vikings".

Povestea lui Bear McCreary a început acum 20 de ani, cu o coloană sonoră excelentă pentru "Battlestar Galactica". De atunci el a creat tema muzicală principală pentru "Da Vinci's Demons", iar recent și pentru serialul "The Lord of the Rings: The Rings of Power".

Citește în continuare

Muzică nouă

Serj Tankian de la System of a Down a lansat piesa "Deconstruction"

A trecut ceva vreme de când nu i-am mai auzit timbrul unic lui Serj Tankian, solistul System of a Down. Muzicianul tocmai a lansat un single în colaborare cu Toni Iommi, chitaristul Black Sabbath, "Deconstruction".

Publicat

pe

Coperta Serj Tankian Toniy Iommi Deconstruction
Coperta Serj Tankian Toniy Iommi Deconstruction │ FOTO: Serj Tankian

Proiectul "Deconstruction" este o creaţie a producătorului de instrumente muzicale Gibson. Aşa a apărut Gibson Band, o serie de artişti faimoşi care se înhamă la proiecte muzicale împreună. Primul single Gibson Band este compus de Serj Tankian de la System of a Down şi Cesar Gueikian, CEO al Gibson. Tony Iommi de la Black Sabbath face senzaţie la chitară.

Tankian, care e şi pictor în cazul în care nu ştiaţi s-a ocupat de artwork-ul pentru acest single, aşa cum se poate vedea mai sus. Opera sa vizuală este intitulată "Our Mountains".

Gibson Records, Gueikian, Tankian şi Iommi vor dona toate profiturile din vânzarea acestui single, dar şi fondurile strânse de la licitaţia pentru pictură. Li se alătură şi o chitară Gibson Les Paul Standard customizată cu artwork "Our Mountains". Banii vor ajunge la fondurile pentru refugiaţi armeni Artsakh Refugee Initiative. Licitaţia va avea loc între 8 decembrie şi 18 decembrie 2023.

Tankian şi Gueikian sunt de origini armene şi vor să îşi ajute poporul cu acest proiect. Nu e prima dată când solistul System of a Down colaborează cu Toni Iommi, ce doi apărând şi pe piesa "Patterns" cu 3 ani în urmă. Serj afirmă că a încercat să facă un lucru diferit cu vocea şi starea sa de spirit. A încercat să invoce un sound similar cu cel al lui Layne Staley de la Alice în Chains, întunecat, cu armonii sinistre precum cele făcute şi de Jerry Cantrell.

De urmărit Gibson Band pentru alte colaborări mari de genul. Serj Tankian a lansat 5 albume cu System of a Down şi 5 albume solo până acum. A abordat genuri din cele mai diverse, de la rock alternativ, nu metal, dar şi jazz, opera, coloane sonore şi muzica tradiţională armeana.

Citește în continuare